POLİTİKA - 25 Eylül 2024 Çarşamba 13:43

Antalya’da “İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı” başladı

A
A
A
Antalya’da “İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı” başladı

Antalya’da düzenlenen Su ve Kanalizasyon İdareleri “İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı” açılış töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Yaşamın temel kaynağı olan sudan ve suya olan yatırımlardan şartlar ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.



Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, 14 Büyükşehir Belediyesi’nin katılımıyla, Su ve Kanalizasyon İdareleri “İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştaya, CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Antalya Milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.



“Su temini, yüzde 98 oranında yeraltı sularından sağlanmaktadır”


Açılış töreninde konuşan, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’da 2 milyon 696 bin vatandaşa ve nüfusun 10 katı çoğunluktaki 26 milyon yerli-yabancı turiste hizmet sunduklarını ifade ederek, şu ifadelere yer verdi: “Vatandaşlarımıza, altyapı, üst yapı, katı atık, arıtma, ulaşım gibi hizmetlerin yanı sıra sağlıklı, içme suyunu temin etmekte, 1 milyon 515 bin 179 aboneye kesintisiz hizmet vermekteyiz. Antalya’mızda su temini diğer illerden farklı olarak baraj veya yüzey sularından değil yüzde 98 oranında yeraltı sularından sağlanmaktadır. Ortalama 180 ila 200 metre civarında bazen de 400 metreyi bulan derin kuyulardan dalgıç pompa ve motorlar vasıtasıyla enerji kullanılarak temin edilmektedir. Aktif 1180 kuyudan su temini, 36 merkezi arıtma tesisi, 161 içme suyu ve 270 atıksu terfi istasyonu, 1290 su deposu ile Antalya’da içme suyunun her aşamasında yüksek maliyeti olan elektrik enerjisi kullanılmaktadır.”



“3 bin 605 km rekor düzeyde içme suyu hattı yaptık”


Başkan Muhittin Böcek, su fiyatlarında iyileştirme yapılması için bulunulan talebi yerine getirdiklerini fakat elektrikte KDV’nin düşürülmesine yönelik isteklerinin karşılıksız kaldığını kaydederek, “Örneğin ASAT elektrik faturamız 2022 yılı ekim ayında 34 milyon TL iken, 2023 yılında 174 milyon TL, 2024 yılı ekim ayında ise 200 milyon TL’nin üzerinde beklenmektedir. İçme suyu bedelinde KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1 ‘e indirmemizi istediklerinde derhal uyguladık. Su fiyatlarında iyileştirme yapmak için biz de hükümetten elektrikte KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini talep ettik. Ancak bu hususta bir sonuç elde edemedik. Antalya’dan Berlin’e kadar mesafede diyorduk şimdi ise Antalya’dan Londra‘ya kadar mesafede 3 bin 605 km rekor düzeyde içme suyu hattı yaptık. Toplam 633 km kanalizasyon hattı yaptık" açıklamasında bulundu.



“Yatırımlardan vazgeçmeyeceğiz”


Başkan Böcek, suyun değerini bildiklerinin altını çizerek, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Ekonominin zor bir dönemden geçtiği bu günlerde yaşamın temel kaynağı olan sudan ve suya olan yatırımlardan şartlar ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceğiz. Azimle gururla 5 yıl daha bu bilinçle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yaşanan küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan Akdeniz havzasında yer alan kentimizde, kuraklıkla mücadele ve iklim değişikliğine uyum çalışmalarımızı yürütmeye, geleceğe ve çevreye karşı sorumluluk bilinciyle çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”


Açılış töreni sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.



Antalya’da “İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı” başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars Şeker Fabrikası 140 bin ton pancar işlenecek Kars Şeker Fabrikası’nda 204-2025 dönemi pancar alım kampanyası başladı. Fabrika da bu yıl 140 bin ton pancar işlenecek. Şeker Fabrikası’nda düzenlenen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Törene, Vali Ziya Polat, Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Ergün, çiftçiler ve fabrika çalışanları katıldı. Pancar alım kampanyasının açılışında konuşan Vali Ziya Polat, Biz bu millet için, bu devlet için üretmeliyiz. Üretmeye devam edeceğiz. Ürettikçe güçleneceğimizi biliyoruz. Güçlenmemiz gerektiğini de biliyoruz. Bu millet güçlü olmak zorunda, bu millet dünya adaleti sağlamak için güçlü olmak zorunda, güçlü olmamız için üretmemiz, ürettiğimizi de iyi fiyata satmamız lazım” dedi. Polat, “Kars’ın en önemli marka değeri olan Türkşeker’e ait Şeker Fabrikası’ndayız. 1993 yılından itibaren bu şehir için, bu memleket için, üreten, üretmeye devam eden 2024-2025 şeker pancarı alımları da bugün bismillah dedik. Bereketli ve uğurlu olsun inşallah çiftçimize, cebine, kalbine umarım iyi girdiler sağlar. Çiftçimizin pancarının 140 bin ton şeker pancarı üretmiş, 100 bini Kars’tan 40 bini dışarıdan, inşallah önümüzdeki yıllarda yaptığımız, yapılan, devletimizin yaptığı yatırımlarla sulama alanları, tarım arazileri artar, kendi şeker pancarımızı, burada ekilen pancarımızı Kars’ın topraklarında üretileceğini düşünürüz” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancarı getiren 5 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi. Program çekilen halayın ardından sona erdi.
İstanbul Yeniden görülen ‘futbolda şike kumpası’ davası mütalaaya gönderildi FETÖ’nün ’futbolda şike’ soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle yeniden görülen 88 sanıklı davada mahkeme, dosyanın mütalaa hazırlanmak üzere Savcılığa gönderilmesine hükmetti. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) ’futbolda şike’ soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle 88 sanığın yargılandığı davada 4 Haziran 2021’de karar çıkmıştı. Kararın ardından dosyanın gönderildiği İstinaf Mahkemesi, sair suçlar yönünden dosyada usulü eksiklikler olduğu gerekçesiyle kararı bozmuştu. İstinaf Mahkemesi’nin usulen bozma kararı sonrası davanın yeniden görülmesine İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya bir kısım sanık Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile bağlandı. Tutuksuz sanık Necati Keskin ve tarafların avukatları ise duruşma salonunda hazır bulundu. “İstinaf Mahkemesinin kararını değil, hakkımda beraat kararı veren mahkemenin kararını esas alıyorum” Duruşmaya SEGBİS aracılığıyla bağlanarak savunma yapan tutuklu sanık İlhan İşbilen, “Bu mahkeme daha önce benim hakkımda bir beraat kararı verdi ancak bu karar üst mahkemece incelenmesi sonucu ben tekrar tutuklandım. Benim hakkımda bu kararı veren İstinaf Mahkemesinin kararını değil, hakkımda beraat kararı veren mahkemenin kararını esas alıyorum. Ben 80 yaşında bir adamım, rahatsızlıklarım var” ifadelerini kullandı. Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, eksik hususların giderilmesini talep etti. Dosya mütalaaya gönderildi Ara kararını açıklayan mahkeme, dava dosyasının mütalaa hazırlanmak üzere Cumhuriyet Savcısına gönderilmesine hükmederek duruşmayı erteledi. İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in 35 yıldan 85 yıla kadar, kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın ise 35 yıldan 78 yıla kadar hapsi talep edildi. İddianamede, eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu’nun da aralarında bulunduğu diğer sanıkların ise farklı suçlardan hapsi talep edildi.