EKONOMİ - 26 Ocak 2025 Pazar 09:18

TİGEM 2025’te 346 bin ton üretim rekoltesi hedefliyor

A
A
A
TİGEM 2025’te 346 bin ton üretim rekoltesi hedefliyor

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Gezginç, “Geçen yıl üretimimiz 300 bin ton civarındaydı. Bir önceki dönem üretimimiz 390 bin tondu. Bu sene de 346 bin ton hedef ile ekimlerimizi tamamladık” dedi.


Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin en batısından en doğusuna, birçok bölgede faaliyet gösteren 17 işletmesiyle, ülkenin bitkisel ve hayvansal üretimini arttırmayı hedefliyor. Üretim çeşitliliğine önem veren TİGEM, yetiştirilen ürünlerin kalitesini iyileştirmek amacıyla tohumluk, fidan, fide ve benzeri ürünlerde araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütüyor.



“1 milyon 27 bin dekar alanda ekimlerimizi tamamladık”


TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç, İHA muhabirine, kurumun 2024 yılındaki faaliyetlerine ilişkin bilgi vererek, 2025 yılı hedeflerini anlattı. TİGEM’in 3,5 milyon dekar arazi üzerinde tarım yapan bir kurum olduğuna dikkati çeken Gezginç, “Asıl görevimiz, Türk çiftçisine özellikle hububat tohumu anlamında destek vermek. Her yıl 1 milyon dekar kadar alanda hububat tohumluğu üretimi yapmak için ekim yapıyoruz. Bu sene de 1 milyon 27 bin dekar alanda ekimlerimizi tamamladık” ifadesini kullandı.



“346 bin ton hedef ile ekimlerimizi tamamladık”


TİGEM’in 45 çeşit hububat tohumu kullandığını aktaran Gezginç, “Bunlardan 6 tanesi makarnalık buğday. 24 tanesi ekmeklik buğday. 9 tanesi arpa. Diğerleri de hububat çeşitlerinden olmak üzere toplam 45 çeşit ile üretim yapıyoruz. Geçen yıl üretimimiz 300 bin ton civarındaydı. Bir önceki dönem üretimimiz 390 bin tondu. Bu sene de 346 bin ton hedef ile ekimlerimizi tamamladık” diye konuştu.



“2024 ülkemiz için bir miktar kurak bir yıl oldu”


Bitkisel üretimin dış etkenler ve doğa şartlarından etkilendiğinin altını çizen TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Gezginç, “2024 ülkemiz için biraz kurak bir yıl oldu. 17 işletmede faaliyet gösteren, Türkiye’nin en doğusundan en batısına, en güneyinden en kuzeyine kadar farklı coğrafyalarda üretimini devam ettiren Genel Müdürlüğümüz, Türkiye’nin tamamındaki iklim verilerinden etkilenmiş oldu. Onun için önceki yıllara göre üretimde bir miktar düşüşler yaşadık” değerlendirmesinde bulundu.



“Tohum satışlarımızda yüzde 21’lik bir artış söz konusu”


Bitkisel üretimde sertifikalı tohum yetiştirmeye büyük önem verdiklerini vurgulayan Gezginç, “Bugün Türkiye’de üretilen her 4 tohumdan bir tanesi hububat anlamında TİGEM çeşididir. Hububat için yüzde 21 pazar payımız var. Pazarın lideri durumundayız. 2024’te de biz bu üretimimizi gerçekleştirdik. Pazardaki liderliğimizi devam ettiriyoruz. Hatta bir önceki yıla göre tohum satışlarımızda yüzde 21’lik bir artış söz konusu” ifadelerini kullandı.



“TİGEM ülkenin üretiminin sigortası”


TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Gezginç, “TİGEM’i ülkenin üretiminin sigortası şeklinde düşünebiliriz. TİGEM’de üretimi yapılan her bir materyal bir yıl sonra çiftçilerimizin üretim yapabileceği tohum anlamına geliyor. 2024 yılı bizim tarafımızdan değerlendirildiğinde verimli, satışların da bir önceki yıla göre arttığı, bereketli ve güzel bir yıldı diyebilirim” diye konuştu.



“Her yıl kendimize rekolte hedefi koyuyoruz”


TİGEM’in 2025 yılındaki rekolte hedefini de paylaşan Gezginç, “Her yıl biz kendimize rekolte hedefi koyuyoruz. Tarım dış etkenlere çok açık bir konu. Bu seneki hedefimizi 346 bin ton olarak belirledik" dedi.



“TİGEM ‘iyi tarım sertifikalı’ üretim yapmaktadır”


Tarımda üretimin sürdürülebilir olarak devam etmesi gerektiğini kaydeden Gezginç, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“TİGEM 2019 itibariyle tüm üretim yaptığı alanlarda ‘iyi tarım sertifikalı’ üretim yapmaktadır. Bunu gururla söylemek istiyorum ki bu ülkede iyi tarım uygulaması yapılan arazilerin tamamının yüzde 57’si TİGEM’e aittir. Toprak ve suyu koruma noktasında bize düşen görevi yapıyoruz ve gayret ediyoruz. Tüm sulama sistemlerimiz basınçlı sulama sistemidir. Vahşi sulama dediğimiz sistemleri uygulamıyoruz. Damla sulama, yağmurlama sulama benzeri model sulama sistemlerini uyguluyoruz.”



“Tohumlarımızın yüzde 40’ı kuraklığa toleranslı”


İklim değişikliği nedeniyle ekimi yapılan tohumların farklılık gösteren sıcaklık derecelerinden etkilenmemesi için önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Gezginç, “İklim değişikliği dediğimizde rejimde bozulma akla gelmeli. Sadece kuraklık ve aşırı yağış değil. Bunların tamamının içine aldığı zaman zaman aşırı yağışların zaman zaman uzun süren kuraklıkların oluştuğu bir düzenden bahsediyoruz. İklim değişikliğine hazırlık yapmak içinde bugün itibariyle üretimde bulunan tohumlarımızın yüzde 40’ı bir şekilde kuraklığa toleranslı ya da dayanıklı çeşitlerden oluşuyor” ifadelerine yer verdi.



“Üretimi etkileyebilecek her türlü şarta hazırlıklı olmaya gayret ediyoruz”


Türkiye’de tarımın etkilenmemesi için iklim değişikliğinin her aşamasının takip edildiğini vurgulayan Gezginç, Tarım ve Orman Bakanlığının araştırma ve geliştirme birimleriyle işbirliği yaptıklarını belirterek, “İklim değişikliğine ve üretimi etkileyebilecek her türlü şarta karşı hazırlıklı olmaya gayret ediyoruz” dedi.



“Halkımızın ülkemizin kendine yeterliliği noktasında hiçbir şüphesi olmasın”


Gezginç, TİGEM’in Türkiye’nin en büyük üretim alanına sahip olduğunu dile getirerek, “Ceylanpınar Tarım İşletmemiz tek parça olarak dünya üzerindeki en büyük tarım işletmesidir. Bu ülkenin gurur duyulacak bir Genel Müdürlüğüyüz. Bu ülkenin herhangi bir sebepten dolayı üretimini riske düşürebilecek bir durum oluşur ise biz her zaman bu üretimi destekleyebilecek, çiftçiye gerekli tohumu ve hammaddeyi sağlayabilecek kapasitedeyiz. Halkımızın, ülkemizin kendine yeterliliği noktasında hiçbir şüphesi olmamasını istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.



TİGEM 2025’te 346 bin ton üretim rekoltesi hedefliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Erciş’te Miraç Kandili dualarla idrak edildi Hazreti Muhammed’in (sav) Allah’ın huzuruna yükseldiği gece olan Miraç Gecesi, Van’ın ilçesinde dualarla idrak edildi. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (sav) Allah’ın huzuruna teşrif ettiği gece olan Miraç Gecesi, tüm Türkiye’de olduğu gibi Erciş’te Kara Yusuf Paşa Camii’nde düzenlenen etkinlikte dualarla idrak edildi. Yatsı namazı öncesi İlçe Müftüsü Abdullah Bora gecenin anlam ve önemine binaen vaaz verdi. Yatsı namazı sonrası Kur’an-ı Kerim okundu. Cami imamlarının okuduğu Mevlid-i Şerif ve ilahilerle Peygamber Efendimiz hatırlandı. Bu gece camide Peygamber Efendimizin Sakalı Şerif’inin ziyarete açılacağını duyan vatandaşlar Erciş Kara Yusuf Paşa Camii’ne akın ettiler. Yaklaşık 2 bin kişilik camiyi tıka basa dolduran vatandaşlar Mevlid sonrası sakalı Şerif’i ziyaret ettiler. Camiye gelen İşbaşı Mahalle Muhtarı Dilaver Kılıç, "Erciş Kara Yusuf Paşa Camiinde Kur’an-ı Kerim okundu, ilahiler okundu, Mevlidler okundu, çok şükür Sakalı Şerif’i ziyaret ettik. Allah bütün ümmeti Muhammed’in Miraç Kandili’ni mübarek etsin, Allah kabul eylesin, hayırlara vesile olsun inşallah" dedi. Erciş İlçe Müftüsü Abdullah Bora ise, "Bizler bu gece Miraç Gecesi’ni cemaatimizle beraber büyük bir coşkuyla kutladık, bir kez daha gördük ki insanımız gerçekten bu tür gecelere çok büyük bir değer veriyor. Mevlid programını idrak ettik, ilçe müftülüğü olarak hemen akabinde uzundan zamandan sonra efendimizin mübarek Sakalı Şerif’ini de ilçe halkımızın ziyaretine açtık, muazzam bir coşku ve teveccüh vardı. Tekrardan peygamber efendimize karşı olan iştihat ve arzuyu bir kez daha hep beraber görmüş olduk, Rabbim gecemizi mübarek eylesin, bu gece hürmetine bütün mazlum mağdur kardeşlerimize rabbim imdat eylesin inşallah, bu gece İslam alemi ve bütün insanlık için hayırlar getirsin, hepinizin gecesini tebrik ediyorum dedi.
Bolu Gazelle Otel kapatma kararı aldı Bolu’da 78 kişiye mezar olan otelin sahibi Halit Ergül’ün sahip olduğu ve aynı ihmallerin bulunduğu bir başka otel olan Gazelle Resort ve Spa Otel kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybettiği ve 51 kişinin yaralandığı yangına ilişkin gözaltına alınan 14 kişiden, aralarında işletme sahibi Halit Ergül ve şirket genel müdürü Emir Aras’ın bulunduğu 9 kişi tutuklandı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı ihmallerin Gazelle Resort ve Spa Otel’de de bulunduğunu belirleyerek, Halit Ergül’ün sahibi olduğu oteldeki, aralarında Genel Müdür Ahmet Demir’in de bulunduğu 13 kişiyi gözaltına aldı. Şahısların bazıları tutuklandı, bazıları ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yaklaşık 5 gündür yürütülen soruşturmada son olarak Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, itfaiye eri İrfan Acar ve Gazelle Resort ve Spa Otel Müdürü Ahmet Demir gece saatlerinde tutuklandı. Gazelle otel geçici kapatma kararı aldı Gazelle Resort ve Spa Otel yönetimi tarafından yapılan açıklamada, “Son dönemde sosyal medya ve haberlerde yer alan yanıltıcı bilgiler ve bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla, Gazelle Resort & Spa, yönetiminin inisiyatifiyle geçici bir süreliğine kapatma kararı almıştır. Bu karar, otelin faaliyetlerinin durdurulması ve hukuki sürecin tamamlanması süresince, doğru bilgilerin kamuoyuna iletilmesi adına alınmış bir adımdır. Otelin kapalı olduğu süreçte, misafirlerin mağduriyet yaşamamaları için iptal, iade ve mevcut rezervasyon durumları ile ilgili tüm gerekli önlemler alınmaktadır ve bu işlemler en kısa sürede tamamlanacaktır” ifadelerine yer verildi.