EĞİTİM - 15 Kasım 2024 Cuma 14:54

ALES/3 pazar günü yapılacak

A
A
A
ALES/3 pazar günü yapılacak

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2024-ALES/3), 17 Kasım Pazar günü yapılacak.


Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, 171 bin 640 adayın katılımıyla pazar günü saat 10.15’te gerçekleştirilecek. 81 ildeki 92 sınav merkezinde gerçekleştirilecek sınavda, 486 bina ve 6 bin 760 salon kullanılacak. Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak.


Sınavla ilgili açıklamada bulunan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, “Yılda üç defa gerçekleştirdiğimiz Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın üçüncüsünü pazar günü 81 ilde uygulayacağız. Adayların alacakları puanlar, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların belirlenmesinde ve teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında kullanılacak” ifadelerini kullandı.



Gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocukları sınav ücretinden muaf olacak


Ersoy, “Sınava başvuran gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocukları sınav ücretinden muaf tutuldu. Bin 240 aday bu haktan yararlandı. Ayrıca uygulamaya 651 engelli aday katılacak. Engelli adaylarımız için de gerekli düzenlemeler yapıldı, tedbirler alındı. Sınavda adaylara 50’şer sorudan oluşan sayısal ve sözel testler uygulanacak. 150 dakika sürecek sınavda ek süre verilmesi uygun bulunan engelli adaylar 30 dakika ilave sürelerini kullanabilecek. Sınav günü emniyet personeli dahil 23 bin 645 kişi görev yapacak. Sınava katılacak tüm adaylara başarılar dilerim’’ dedi.


Kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında kimlik numarası ve fotoğraf bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günü saat 10.00’a kadar açık bulundurulacak. Sınav sonuçları 6 Aralık’ta açıklanacak. Sonuçlar, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yalova Yalova Araştırma Hastanesi’nde Dünya Diyabet Günü etkinliği Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dünya Diyabet Günü etkinlikleri çerçevesinde kurulan stantta hasta ve hasta yakınlarının kan şeker ölçümü yapıldı. Kurulan stantta dağıtılan broşürlerle vatandaşlar bilgilendirildi. Ayrıca yapılan kan şeker ölçüm sonuçlarına göre vatandaşlar bilgilendirilerek ilgili alanlara yönlendirildi. Başhekim Doç. Dr. Hasan Ergenç de Dünya Diyabet Günü standını ziyaret etti. Ergenç, burada yaptığı konuşmada, “Ülkemizde ve dünyada diyabet sıklığı giderek artmaktadır. Diyabet kronik bir hastalıktır. Pankreastaki beta hücrelerinin insülin salgısının üretimin azalmasıyla ya da üretimin yeterli düzeyde olmasına rağmen organlarda yeterince fonksiyon görememesine bağlı olarak kan şekeri yüksekliğiyle seyreden kronik bir hastalıktır. Kronik hastalık olduğu için ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Bütün sistemleri etkilemektedir. Bütün organları etkilemektedir. Ciddi organ kayıpları mesela en fazla gözdeki görme kaybına, ayakların kesilmesine kadar neden olmaktadır. Hatta ölümcül komplikasyonlara da neden olmaktadır. Normalde bu hastalığın sıklığının artması obezitenin artması, obezite de teknolojinin hayatımıza girmesi, hayatımıza yer alması, katkı maddeleri, işlenmiş gıdaların olmasından dolayı obezite sıklığının artmasına bağlı olarak diyabet sıklığı artmıştır. Normalde diyabet kronik bir hastalık olduğu için erken teşhis ve takiplerle önlenebilen bir hastalıktır. Yani diyabetten korkmayalım, erken tanı takip bizim için önemli olduğu için yaşam kalitemizin düzetmek açısından takip ve kontrollerimizi düzenli yapalım. Hekimler, diyetisyenler ve de diyabet hemşireleri ile beraber vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunulmaktadır" dedi.
Erzincan İHA’nın haberi ses getirdi: Çalışma azmiyle Türkiye’ye örnek olan Dilber nine çok arzuladığı konteynere kavuştu Erzincan merkeze bağlı Gümüştarla köyünde yaşayan 79 yaşındaki Dilber Çataltepe’nin hayat mücadelesi görenlere maşallah dedirtiyor. Gümüştarla köyünde hayat mücadelesini sürdüren Dilber Çataltepe, hayvancılık sektöründe yürüttüğü faaliyetle görenleri kendine hayran bırakıyor. Çalışma azmiyle Türkiye’ye örnek olan Dilber nine, çok arzuladığı konteynere kavuştu. Yıllardır hayvancılık yaparak yaşayan Dilber Çataltepe, 22 adet büyükbaş hayvan besliyor. Hayvanların tüm bakım, temizlik, beslenme, sağım gibi işlemlerini tek başına yapan Dilber Çataltepe köylülerden de takdir görüyor. Hayvanların kendine yaşam enerjisi verdiğini söyleyen Dilber Çataltepe, 3 kızı bir oğlunun tüm ısrarlarına rağmen hayvancılıktan vazgeçemiyor. Hayvanları olmadığı takdirde hayattan tat alamayacağını söyleyen Çataltepe, üretmenin kendisine mutluluk verdiğini söyledi. Ürettiği sütün büyük bölümünü Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne verdiğini bir kısmını ise peynir üretiminde kullandığını söyleyen Dilber Çataltepe, tarımsal üretime katkı sağladığını kaydetti. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’nun merkeze bağlı Gümüştarla köyünde ziyaret ettiği Dilber Çataltepe’nin talebi olan konteyner, Vali Aydoğdu’nun talimatlarıyla AFAD İl Müdürlüğü ekiplerince kurulumu yapılarak teslim edildi. Bundan sonra işlerini daha kolay halledebileceğini ifade eden Dilber Çataltepe, mutluluğunu belirterek Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’ya teşekkür etti. Dilber Çataltepe’ye komşuları da hayırlı olsun ziyaretinde bulunmayı ihmal etmedi.
Sakarya Diyabet hastası çocuklar kahvaltıda moral buldu Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü çerçevesinde "Tip 1" diyabetli çocuklar ve ailelerini buluşturarak kahvaltı eşliğinde SÜEAH Çocuk Endokrin ekibiyle psikolojik destek sağladı, yüzlerde tebessüm oldu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SÜEAH) Çocuk Endokrin ekibi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi uzmanları Elegant Kafe’de "Tip 1" diyabetli çocuklar ve aileleriyle kahvaltıda buluştu. Buluşmaya Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fikret Bayhan ve Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Mustafa Özer de katıldı. Buluşmada, çocuklar ile ailelere hastalığın tedavisi, yaşama etkisi, teknolojinin tedavideki rolü, psikolojik ve sosyal etkileri üzerinde duruldu. Uzman doktorlar, bu işin ailenin de dahil olduğu bir ekip işi olduğunu ifade ederek psikolojik süreçlerin hastalığa etkisini anlattı ve sosyal desteğin olumlu gidişat için önemine vurgu yaptı. SÜEAH Çocuk Endokrin Uzmanı Dr. Recep Polat, diyabetin korkulacak bir hastalık olmadığını ve diyabet teknolojilerinin yakın takip edilmesi gerektiğini belirterek, "Diyabet, başlangıçta korkutucu gelse de düzenli alışkanlıklarla kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. Geleneksel parmaktan ölçüm yöntemleri yerini dünyada yaygınlaşan yeni diyabet teknolojileri ve sensörlere bırakmaktadır. Çocuk diyabet tedavisi bir ekip işidir; doktor, hemşire, diyetisyen, psikolog, aile ve öğretmen bu ekibin parçasıdır. Aileler ise bu ekibin en önemli üyeleridir" dedi. Psikiyatrist Doç. Dr. Enes Sarıgedik ise diyabetle mücadelede psikolojik desteğin önemine vurgu yaparak, "Çocuğunuza diyabet tanısı konulduğunda ilk aşama kabullenme sürecidir. Bu süreçte çocuğunuzun yanında olmalı ve diyabetle yaşamayı öğrenmelisiniz. Özellikle ergenlik dönemi diyabetle baş etmede en önemli süreçlerden biridir. Bu yaşlarda kazanılan sağlıklı alışkanlıklar ömür boyu etkili olur. Araştırmalar, kaygının diyabeti olumsuz etkilediğini göstermektedir. Bu nedenle tutarlı ve destekleyici bir yaklaşım benimsemelisiniz" diye konuştu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fikret Bayhan, buluşmaya katılarak çocuklar ve aileleriyle buluştu. Misafirlere Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın selamlarını ileten Bayhan, "Gerçekleşecek etkinliğin sizlere yeni bakış açısı kazandıracağını düşünüyorum. Hocalarımıza başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.