ASAYİŞ - 23 Eylül 2024 Pazartesi 08:18

32 ilde zehir tacirlerine darbe: 125 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı

A
A
A
32 ilde zehir tacirlerine darbe: 125 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "32 ilde uyuşturucu madde imalatçılarına ve sokak satıcılarına yönelik jandarma tarafından düzenlenen ’Narkoçelik-40’ operasyonlarında; 3 ton 972 kilogram uyuşturucu madde, 15 milyon 825 bin 619 adet kök kenevir ve kök skunk, 188 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. 125 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı, 63’ü tutuklandı, 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Diğerlerinin işlemleri devam ediyor" dedi.


İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı koordinesinde, İl Jandarma Komutanlıklarınca; Diyarbakır, Antalya, Erzurum, Van, Ankara, İstanbul, Manisa, İzmir, Rize, Edirne, Gaziantep, Siirt, Mardin, Iğdır, Samsun, Hatay, Kahramanmaraş, Ardahan, Kocaeli, Tekirdağ, Batman, Adıyaman, Bolu, Elazığ, Aksaray, Bingöl, Afyonkarahisar, Zonguldak, Malatya, Hakkari, Ağrı ve Aydın’da uyuşturucu madde imalatçılarına ve sokak satıcılarına yönelik jandarma tarafından düzenlenen ’Narkoçelik-40’ operasyonlarında; 3 ton 972 kilogram uyuşturucu madde, 15 milyon 825 bin 619 adet kök kenevir ve kök skunk, 188 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildiğini belirterek 125 zehir taciri ve sokak satıcısının yakalandığını, 63’ünün tutuklandığını kaydetti. Bakan Yerlikaya, şüphelilerin 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildiğini ifade ederek, diğerlerinin işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.


Bakan Yerlikaya, "Ülkemizi zehir tacirlerinden ve sokak satıcılarından temizlemeye kararlıyız" vurgusu yaptı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Adıyaman’da köy evleri sağlam zeminlerde yapılıyor Adıyaman’da yaklaşık 400 köyde yapımı süren 10 bin 600 köy evi sağlam zeminlere yapılıyor. Yapılaşmada risk olan yerleşim yerleri başka bölgelere taşınıyor. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen ve yapı stokunun en çok hasar gördüğü ilerden birisi olan Adıyaman’da köy evlerinin yapımı tüm hızıyla sürüyor. Tamamlanan köy evlerine vatandaşlar yerleşirken, yapımı sürenler ise kısa sürede tamamlanarak hak sahiplerine verilecek. Yerleşim yerlerinin bulunduğu ancak zeminden dolayı yapılaşmanın riskli olduğu köylerde ise köy evleri başka bölgelere yapılıyor. Adıyaman’ın Sincik ilçesinde ‘Kırmızı alan’ olarak belirlenen yerleşim yerleri, ilçe merkezinde bulunan Onur Mahallesi’nde yapılan konutlara taşınacak. 100’ü tek katlı, 64’ü ise ahırlı olan köy evlerine taşınacak. Gerger ilçesi Gümüşkaşık köyünde ise, yapılan köy evleri Nissibi Köprüsü manzaralı sağlam zeminde inşa ediliyor. Köylerde aynı zamanda 2 bin 500 hak sahibi evini yerinde kredi ve hibe alarak yapıyor. Köy evleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Faysal Ergezen, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığımız olarak Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık olarak 10 bin tane köy konutunun ihalesi yapıldı ve 400 tane kırsal köyümüzde inşaat süreçleri devam etmektedir. Tabi ki burada öncelikli olarak depreme dayanıklı, mimarisiyle, estetiğiyle köy evleri yapmayı bakanlığımız örnek projeler olsun diye çokta önem vermektedir. Burada önceliğimiz vatandaşların yaşayacağı, sosyal donatılarıyla birlikte alt yapısı, çevre düzenlemeleri ile birlikte vatandaşların kırsal evlerini güzel bir şekilde yapıp, vatandaşlara teslim edebilmektir. Tabi ki vatandaşlar bu durumdan da çokta memnunlar evlerini gördükleri zaman. Aynı zamanda bakanlığımız tarafından yerinde dönüşüm projesi de devam etmekte. Kırsalda 2 bin 500’e yakın vatandaşımız ise kendi evini kendi yerinde bizim vermiş olduğumuz hibe krediler alarak yapmaya devam ediyorlar” diye konuştu.
Çanakkale (Özel) Yunanistan ölüme terk ediyor, Türk Sahil Güvenlik kurtarıyor Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçiş yapmak isteyen 29’u çocuk toplam 58 kaçak göçmen Yunan unsurları tarafından Türk kara sularına geri itilerek ölüme terk edildi. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinden lastik bot ile denize açılan ve umuda yolculuk için Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçiş yapmak isteyen kaçak göçmenler, iddiaya göre Midilli Adası’na yaklaştıkları sırada Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince durduruldu. Lastik bot içinde aralarında çocukların da bulunduğu kaçak göçmenleri Yunan Sahil Güvenliği, Türk kara sularına geri iterek ölüme terk etti. Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri, Ayvacık açıklarında iki farklı noktada lastik botlar içerisinde bir grup kaçak göçmen olduğu bilgisi üzerine harekete geçti. Sahil Güvenlik Gemisi ‘TCSG-84’, Sahil Güvenlik Botları ’KB-4304’ ve ‘TCSG-28’ tarafından Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince Türk kara sularına geri itilerek ölüme terk edilen lastik bot içindeki 29’u çocuk toplam 58 kaçak göçmen kurtarıldı. Kaçak göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık ilçesindeki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde gece yarısı kaçak göçmenlerin denizin ortasında mahsur kaldığı görülüyor.
Erzurum 500 yıllık Roma zırhı Gümüşhane’de Roma Medeniyeti ’ne ait 500 yıllık zırh artık ilk bulunduğu yer olan Gümüşhane’de sergilenecek. Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda 3 yıl süren titiz çalışmalar sonucunda, zırhın tüm levhaları yerinde kodlanarak konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlandı. Geçtiğimiz ay Erzurum Kültür Yolu Festivali çerçevesinde Erzurum Müzesi’nde sergilenen zırh, evi olan Gümüşhane’ye gönderildi. Satala Antik Kenti’nde bulunan ve dünyada bilinen tek Lorica Squamata model lejyoner zırhı restore edildi. Gümüşhane’de bulunan Satala Antik Kenti’nde 2020 yılı kazı sezonunda bulunan ve Ankara Bölge Laboratuvarı’nın katkılarıyla araziden kaldırılan Roma dönemi lejyoner zırhının restore edildi. Geç Roma Dönemi’ne tarihlendirilen zırhın, Lorica Squamata modeline ait olduğu ve modelin bilinen ilk örneği olarak büyük bir öneme sahip olduğu kaydedildi. Bakanlık, 2021 yılında Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü’ne getirilen ve ilk belgeleme aşamasında toprağı ile birlikte korunan zırhın, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde röntgen ve tomografi ile incelendi. Titiz bir çalışma ile gün yüzüne çıktı Röntgen sonuçlarında neredeyse tamamının sağlam olduğu anlaşılan zırhın kenarlarından alınan 3 levhalık bloğun mikro CT görüntülemesi sayesinde tam ölçüleri ve kısmen metalurjik özelliği tespit edildi. Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda 3 yıl süren titiz çalışmalar sonucunda, zırhın tüm levhaları yerinde kodlanarak konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlandı. Zırh, manken üzerinde yeniden dikilerek orijinal formuna getirildi ve ayağa kaldırıldı. Roma döneminde lejyoner zırhları, kişiye özel olmamakla birlikte gerektiğinde tamir edilerek tekrar kullanılıyor ve tamir edilemeyecek kadar zarar gördüklerinde eritilip başka malzemelere dönüştürülüyordu.
Diyarbakır Hacıbaba Pastaneleri yeni şubeleriyle istihdama katkı sunmaya devam ediyor Hacıbaba Pastaneleri, Diyarbakır’da düzenlenen görkemli bir açılış ile 25. şubesini açtı. Diyarbakır 17, İstanbul 8 olmak üzere toplam 25 şube ile 800 kişiyi istihdam eden Hacıbaba Pastaneleri en iyisini, en ucuza vatandaşa sunma politikasıyla Türkiye’nin ardından Avrupa’ya açılmak için çalışmalara başladı. Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Medya Mahallesinde açılışı yapılan Hacıbaba Pastaneleri 25. şubesi davul zurna eşliğinde hizmete girdi. Açılışa özel tüm davetlilere ücretsiz tatlı ikramı yapıldı. Açılış öncesinde İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, bu şube ile birlikte 800 kişiye istihdam sağladıklarını ve durmadan çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Elaldı, “Hedef yok, gitmek var, durmak yok. En iyisi en ucuza politikamızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bizde hedef yok, gitmek var, durmak yok. Son zamanlarda Avrupa işini biraz uzattık ama inşallah çok yakın zamanda Avrupa’ya da açılacağız. Bugün açtığımız şubemiz 25. şube. 800’e yakın istihdama ulaştık. Hep ileri diyoruz. Avrupa argemiz vardı Türkiye’nin her yerine yayılma hedefimiz var" dedi. Türkiye’nin 5. büyük dondurma fabrikasında sona gelindi Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, 25. şube açılışında yeni bir yatırım müjdesi de verdi. Elaldı, "Türkiye’nin 5. büyük dondurma süt işleme tesisini kurduk. Kısmet olursa yakında onu da bitireceğiz. Orada da en az 70-80 istihdamımız olacak. Hacıbaba’nın politikası en iyisini en ucuza vatandaşa sunmaktır. Engellilere yönelik de çalışmalarımız var. Şuan 40’a yakın engelli istihdamımız var. Bunu zaman içerisinde arttırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. "Marka oluşturmak dünyada en değerli işlerden biridir" Açılışta konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise marka oluşturmanın dünyada en önemli işlerden biri olduğunu belirterek, bunu Hacıbaba Pastanelerinin başardığını söyledi. Kaya, "Yani marka oluşturmak dünyada en değerli işlerden bir tanesi. Çünkü marka oluşturmak için yatırım yapacaksınız, markaya çalışacaksınız, markanızı insanlar alıp kullanacak, bunu hakikaten Hacıbaba başardı. Hacıbaba Türkiye’de bir marka oldu. İnşallah en kısa zamanda da dünyanın bazı ülkelerinde Hacıbaba ismini göreceğiz. Allah her zaman işinizi açık etsin, bol gelir kazanın ki daha çok şube açıp insanları çalıştırın, daha çok insanın evine ekmek götürmesine vesile olun. Hacıbaba markasının arkasında önemli bir akıl, önemli bir çalışma var, kendilerini kutluyorum" şeklinde konuştu. Konpetilerle gerçekleşen açılışta kurdeleyi DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu yöneticileri birlikte kesti.