ÇEVRE - 22 Eylül 2024 Pazar 09:34

Adana’yı vuran “Süper Hücre” görsel şölen de oluşturdu

A
A
A
Adana’yı vuran “Süper Hücre” görsel şölen de oluşturdu

Adana’da etkili olan “Süper Hücre” hayatı olumsuz etkilerken kartpostallık görüntülerin de ortaya çıkmasına neden oldu.


Adana’da dün etkili olan ve hayatı felç eden “Süper Hürce” olumsuzlukların yanı sıra görsel şölen oluşmasına da neden oldu. Yüreğir ilçesine bağlı Solaklı Mahallesinde yıldırım çarpması sırasında gökyüzünün iki farklı renge bürünmesi görenleri kendine hayran bıraktı. O anları ise meraklı vatandaşlar cep telefonuyla görüntüledi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon işitme engelli kayıp şahsın ayakkabısından başka bir ize rastlanmadı Trabzon’un Sürmene ilçesinde sele kapılarak kaybolduğu düşünülen işitme engelli şahsı arama çalışmaları sürüyor. Kayıp kişinin bulunması için arama-kurtarma ekiplerinin seferber olurken, kayıp şahsın oğlu arama çalışmalarında babasından gelecek umutlu haberi bekliyor. Kayıp şahsın oğlu Murat Demir, menfezde babasının ayakkabısının bulunduğunu söyledi. Trabzon’da önceki gün etkili olan şiddetli yağışlardan en çok etkilenen mahallerden biri olan Sürmene ilçesindeki Çavuşlu mahallesinde sel sularına kapılarak kaybolduğu düşünülen Ali Kemal Demir’i (65) arama çalışmaları sürüyor. Karadan ve denizden yürütülen arama çalışmalarında menfezden denize sürüklenebileceği tahmin edilen Demir için, balık adamlar suyun içerisini didik didik arıyor. Denizde yaklaşık 2 metreyi bulan çamur nedeniyle güçlükle sürdürülen arama çalışmalarında polis, jandarma, sahil güvenlik, itfaiye ve AFAD ekiplerince drone destekli çalışmalar sürürken, kayıp Ali Kemal Demir’in oğlu Murat Demir babasından gelecek umutlu haberi bekliyor. “Menfezin içerisinde ayakkabısını bulduk” Karada aranabilecek her yerin tarandığını, tek çarelerinin deniz kaldığını belirten Murat Demir, “Babamı karada aranabilecek her yerde arandı. Bizde aradık. Arama kurtarma da aradı. Tek çaremiz deniz kaldı. Dalgıçlar arıyor. İnşallah bulunur. Evden çıktığı saat namaz saatleri ile uyuşmuyor. Evden saat 17.00-17.30 arası çıkıyor. Çıktıktan sonra haber alamıyoruz. Sadece evden çıktığı biliyoruz. Gören, duyan hiç kimse yok. İlk günün gece saatlerinde menfezin içerisinde ayakkabısını bulduk. Onun haricinde bir iz yok. Menfezin içi didik didik arandı. Her yere bakıldı hiçbir şey yok. Burada sel her sene oluyor ama bu şekilde değildi. Çok az oluyordu. Bu sefer ki çok fenaydı. Suyun seviyesi 3 metreyi buldu. İlk defa böyle bir şey oldu” ifadelerini kullandı.
İzmir Bayraklı’da Avrupa Hareketlilik Haftası kutlandı İzmir’in Bayraklı Belediyesi, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklerle çevre dostu ulaşımı ve sağlıklı yaşamı teşvik etmek için farkındalık oluşturdu. "Paylaşımlı Kamusal Alan” teması ve "Sürdürülebilir Yaşam için Birlikte Hareket Edelim" sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Yoga, bisiklet turu, spor gösterileri ve yaya güvenliği eğitimlerine katılan vatandaşlar keyifli anlar yaşadı. Bayraklı Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler birbirinden eğlenceli aktivitelerle coşkuyla gerçekleşti. Sabah yoga seansı ile başlayan programda katılımcılar, uzman eğitmen eşliğinde güne temiz havada hem bedensel hem zihinsel olarak zinde bir başlangıç yaptı. Ardından bisiklet turu ile devam eden etkinliklerde kent içi sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmek ve karbon salınımını azaltmak amacıyla 40 bisikletli, Osmangazi Hizmet Binası’ndan Manavkuyu Mahallesi Paten Parkı’na kadar pedal çevirdi. Yaklaşık 5 kilometrelik parkurda güvenli sürüş kurallarına dikkat çeken bisikletliler, çevre dostu ulaşımın önemini vurguladı. Etkinlikler, bisiklet turuyla sınırlı kalmadı. Katılımcılar, uygulamalı ışıksız yaya geçidi eğitimi ile güvenli yaya geçiş kurallarını öğrenme fırsatı buldu. Gün boyunca düzenlenen badminton, zumba ve jimnastik gösterileri, her yaştan katılımcıya sporun ve eğlencenin tadını çıkarma imkanı sundu. Sahne performansları izleyicilerden büyük beğeni topladı. Zumba ve jimnastik gösterileri ise izleyicilere coşku dolu anlar yaşattı. "Hedefimiz daha temiz ve sağlıklı bir gelecek” Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "Bu yıl "Paylaşılan Kamusal Alan" teması ile gerçekleşen, daha yeşil daha temiz, çevreyi ve geleceği hedefleyen Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerimize katılan herkese teşekkür ediyoruz. Sürdürülebilir yaşam için birlikte hareket etmeye devam edelim. Karbon salınımının azaltılması, alternatif ulaşım modellerinin geliştirilmesi gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma açısından oldukça önemli. Yerel yönetim olarak biz de bu konuda imkanlarımız dahilinde üzerimize düşeni yapacağız. Hedefimiz daha temiz ve sağlıklı bir gelecek” dedi.
Ankara TOKİ’den ev sahibi olanlara, peşin ödemede indirim TOKİ’de konut ve işyeri fiyatlarının yüzde 25 düşeceğini söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, bu indirimin 23 Eylül-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşeceğini bildirdi. TOKİ’nin yeni konut indirimi geldiğini, daha önce ev ve iş yeri satın alanlar için geçerli olacağını dile getiren Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman kampanya kapsamında borcunu peşin kapatanlara yüzde 25 oranında indirim uygulanacağını söyledi. Kampanyadan yararlanmak için konut sahiplerinin 2023 Haziran sonuna kadar konutlarını almış olmaları gerektiğini belirten Duman, “TOKİ’nin yeni indirim kampanyası daha önce ev ve iş yeri satın alanlar için geçerli olacak. Kampanya kapsamında borcunu peşin olarak kapatanlara yüzde 25 oranında indirim uygulanacak. Kampanyadan yararlanacak olan vatandaşların 2023 yılı haziran ayı sonuna kadar konutlarını almış olmaları gerekiyor. Konut ödemesine 2023 yılı haziran sonu başlayan ve kalan taksi sayısı 12 aydan fazla olan vatandaşlar başvuru yaparak yüzde 25 indirim kampanyasına dâhil olabilecek” dedi. “İndirim sadece 23 Eylül-18 Ekim tarihlerini arasında olacak” TOKİ’nin yüzde 25 indirim kampanyasından faydalanmak için 23 Eylül-18 Ekim 2024 tarihleri arasında başvuru yapmaları gerektiğini belirten Şule Alp Duman şu ifadeleri kullandı: “TOKİ’nin yüzde 25 indirim kampanyasından faydalanmak için başvuru tarihleri 23 Eylül 18 Ekim 2024 arası olacak. Başvurular satış işlemlerinin yapıldığı bankadan gerçekleşecek. Vatandaşlar yine bu tarih aralığında ödemeleri gereken tutarı bankaya yatıracak. İndirim sadece bu tarihleri kapsayacak. Başvuru için konut ve iş yeri sahiplerinin önce site yönetiminden borcu yoktur belgesi almaları gerekiyor. Aynı zamanda belediyeden emlak beyan değerini gösteren belgenin de alınması ve başvuru için bankaya bu belgelerle gidilmesi gerekiyor.”
Ankara Osmanlı’ya ait gemi kazısında yeniçeri silahları ortaya çıkarıldı Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında devam eden Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmalarında, Osmanlı’ya ait olduğu anlaşılan ve tarihin izlerini taşıyan yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Bu yılki kazılarda, geminin kimliğini ve battığı dönemi aydınlatan önemli buluntulara ulaşıldı. Osmanlı’nın elit birlikleri olan Yeniçerilere ait tam 14 tüfek, yaklaşık 2 bin 500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri, geminin çatışmaya girdiğini ortaya koyuyor. Ayrıca, Çin’in İslam pazarları için ürettiği düşünülen mavi boyalı porselen kase setleri, geminin özel bir görev veya diplomatik bir misyon taşıdığına işaret ediyor. Porselenlerin paketlenmiş halde bulunması, hediyelik eşyalar olarak gemide taşındığını düşündürüyor. Gemi personeline ve askerlere ait olduğu tahmin edilen pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de kazı alanında gün yüzüne çıkarıldı. Özellikle Tunus, Djerba bölgesi üretimi seramiklerin varlığı, geminin çıkış noktasının Kuzey Afrika olabileceğini gösteriyor. Kızlan Batığı, Türkiye karasularında ilk defa yeniçeri askerlerinin yer aldığı bir Osmanlı gemisine ait kalıntıların ortaya çıkarıldığı kazı olarak tarihe geçti. Geminin sancak bordasından ahşap parçalar gün yüzüne çıkarılırken, yapım tekniğine dair önemli bilgilere de ulaşıldı. Tüm bulgular, geminin 17’nci yüzyılın ikinci yarısında, bir mücadele sonrasında battığını işaret ediyor. Mavi Miras Projesi kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından yürütülen kazı çalışmalarının 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.