KÜLTÜR SANAT - 19 Ocak 2025 Pazar 13:49

Yalovalı hattat 2 Kur’an-ı Kerim’i aynı anda yazıyor

A
A
A
Yalovalı hattat 2 Kur’an-ı Kerim’i aynı anda yazıyor

48 yıldır hat sanatıyla ilgilenen Şaban Yavaşi, son 6 yılda 3 el yazması Kur’an-ı Kerim’i tamamlayarak kağıda dökerken 4 ve 5’inci el yazmalarını ise aynı zamanda yazmaya devan ediyor.


1977 senesinden bu yana hatla ilgilenen Şaban Yavaşi, geçtiğimiz hafta hünerlerini Yalova Kent Müzesi’nde açtığı sergiyle gözler önüne serdi. Sergide yapımı tamamlanan 3, devam eden 2 tane el yazmasını da görücüye çıkaran Yavaşi, Türkiye’nin en çok el yazması yazan hattatlarından biri olmak için çalışmalarına devam ediyor.


Hattatlığa ilgisini anlatan Yavaşi, "Rize’de imamlık yaptığım dönemlerde kendi imamlık yaptığım camiyi süslemeyle başladı. İmam Hatip mezunu olduğum için Arapça yazılara, hatta hat sanatına bir hayranlığım vardı. Daha sonra kendi camimi süsledim. Ondan sonra da 1977-1978 senesinde Medine’ye gittim. İslam Üniversitesi’nde okumaya başladık. O dönemde de şansım yaver gitti. Dünyaca meşhur hattat Mustafa Efendi’den 2 sene rika dersi aldım ve diploma aldım. Allah rahmet eylesin. Bu ikinci büyük sergim benim. 60 eserle başladım. Bir o kadar da etüt var. Türkiye’de en önemlisi Kur’an-ı Kerim yazma konusunda iddialıyım biraz. Daha ileri taşımak istiyorum. Çünkü ’Cenab-ı Allah ile konuşmak istiyorsanız Kur’an yazınız’ hadisinden yola çıkarak biz de Kur’an okuma ile Cenab-ı Allah ile beraber oluyorsak, biz de yazmakla Cenab-ı Allah ile beraber oluyoruz elhamdülillah. Onun için gayretimdir, yazmaya devam edeceğiz. Gençlerimizi de teşvik ediyorum, hat dersi alsınlar, Kur’an’ı sevsinler, yazsınlar" dedi.


6 sene önce ilk Kur’an-ı Kerim’ini 1,5 sene civarında bitirdiğini belirten Yavaşi, "Tabii harflerle konuşmak, harekelerle konuşmak, kelimelerle konuşmak, ayetlerin mealini zaman zaman düşünerek, tefekkür ederek yazmaya devam ediyorsunuz. Bazen manalarında, mealinde kayboluyorsunuz. Bazen kıssalarında kayboluyorsunuz. Hazreti İbrahim, Hazreti Musa (aleyhisselam) kıssalarında kayboluyorsunuz. Kalem mürekkebi elinizde kuruyor. Ne zaman uyanıyorsunuz yazmaya devam ediyorsunuz. Şimdi 3 Kur’an-ı Kerim’i yazmayı bitirdim. 4’üncü ve 5’inciye devam ediyorum. Beraber devam ediyoruz, öyle olması gerekiyor. İnşallah onları da bitireceğim" diye konuştu.


Zaman zaman resim çalıştığını da sözlerine ekleyen Yavaşi, "Çok usta değilim ama amatörce bir şeyler çizmeye gayret ediyorum. Kur’an-ı Kerim öyle büyük bir hazine ki zaman zaman bir resim yapıyorsunuz. Bu da yeni bir ekol zaten. Resimler üzerine ayet yazma. Ayetleri resimlerle adeta tefsir ediyorsunuz, meallendiriyorsunuz" ifadesini kullandı.



Yalovalı hattat 2 Kur’an-ı Kerim’i aynı anda yazıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır DTSO teknik desteğiyle İklim Değişikliği Projesi geliştirildi Ticaret ve Sanayi Odası teknik desteği ve ortaklığında Bismil Belediyesi ile geliştirilen Tarımda Kendi Kendine Yeten Bismil Projesi, AB-Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programı kapsamında sunuldu. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Türkiye’de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı Projesi” kapsamında yürütülen program, yerel düzeyde iklim değişikliğine uyum ve azaltma çözümlerinin planlanması ile uygulamalarını iyileştirerek yerel iklim değişikliğine uyum ve azaltma kapasitesine katkı sağlamayı hedefliyor. Tarımda Kendi Kendine Yeten Bismil Projesi, tarım potansiyeli ile ön plana çıkan ilçede tarımsal üretimde suyun etkin kullanımı ve kendi kendine yeten tarımsal sistemler yoluyla Bismil’de yerel iklim değişikliğine uyum ve azaltma kapasitesini artırmayı amaçlıyor. Uygulama takvimi 24 ay ve bütçesi de 750 bin euro olarak öngörülen proje, üç ana bileşen altında geliştirildi. Birinci bileşen olan Tarımsal Üretimde Suyun Etkili Kullanımı Bileşeni kapsamında susuz tarım ve hassas tarım ile yağmur suyunun etkili geri kullanımı için pilot uygulamalar yapılabilecek. İkinci bileşen olan Kendi Kendine Yeten Tarımsal Sistemler Bileşeni kapsamında güneş enerjili kuyu uygulaması ve tarımsal atıkların geri kullanımı ile tarımsal üretimde ekosistemin ve doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması hedefleniyor. Üçüncü bileşen olan Kapasite Geliştirme Bileşeni kapsamında yönlendirme çalışmaları ile kırsal alanda farkındalığın artırılması, yerelde Bismil İklim Değişikliği Odak Çalışma Grubu kurulması ile iklim değişikliğine uyum konusunda vatandaşların çözümün parçası olmasını sağlayacak şekilde bilgi, bilinç ve farkındalığın arttırılması ve karar verme mekanizmalarına katılımın sağlanması ve eğitimler yoluyla kurumsal kapasitenin artırılması hedefleniyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, “Ülkemizde kullanılan suyun yaklaşık yüzde 77’sinin tarımsal üretimde kullanılmasının bu alanda suyun etkili kullanımını önemli hale getirdiğini, Bismil’in de gerek tarımsal potansiyeli ve gerekse de sürdürülebilir tarım alanındaki ihtiyaçlarını göz önüne alarak bu projeyi Bismil Belediyesi ile geliştirdik. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak belediyelerin yerel kapasitelerinin projeler yoluyla geliştirilmesinin bölgenin kalkınmasında kalıcı etki oluşturmanın altyapısını oluşturacağına dair bir vizyon taşıyoruz” dedi.
Diyarbakır HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Diyarbakır anneleri ve DEM’li belediyelerin işten çıkardığı işçilerle görüştü HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Diyarbakır’da eylem yapan Diyarbakır anneleri ve DEM’li belediyeler tarafından işten çıkarılan işçilerle görüştü. Çocuklarının terer örgütü PKK tarafından dağa kaçırıldığını belirterek bin 966 gündür eski HDP İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi yapan aileleri ziyaret eden HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, anne ve babalara karanfil hediye etti. Arslan, bin 966 gündür terör sevicisi partinin önünde evlat nöbeti tutan aileleri ziyarete geldiklerini, onların evlatlarını zorla dağa kaçıran zihniyete karşı verdikleri mücadeleyi her zaman takdirle, teşekkürle andıklarını söyledi. Arslan, devletin ve güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini bütün gücüyle sürdürürken, terörle mücadelede dünyada örnek teşkil edecek bir mücadeleyi de Diyarbakır annelerinin gerçekleştirdiğini belirterek, “Buradaki eylem, sıradan bir eylem değildir. 380 aile burada dönüşümlü olarak bu eylemlerini sürdürüyor, 58’i evladına kavuşmuştur. Amacımız, hedefimiz, bütün çocuklarımızın terör örgütünün elinden kurtulup annelerine teslim edilmesidir. Bunun için yapılan mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz” dedi. Arslan, daha sonra DEM’li belediyeler tarafından işten çıkarılan işçilerle bir araya geldi. 206 gündür ekmekleri için, gelecekleri için işe dönme mücadelesini sürdüren değerli emekçi arkadaşlarını selamladığını ifade eden Arslan, “Mücadeleniz kutlu ve mübarek olsun. Yolumuz açık, geleceğimiz aydınlık olsun. PKK’nın sivil uzantısı olan DEM’in bu anlayışını şiddetle kınıyorum” diye konuştu. HAK-İŞ Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Aküzüm ise, 832 arkadaşlarının DEM’li belediyeler tarafından işten çıkarılması nedeniyle Mahmut Arslan’ın önderliğinde çadırda eylemlerini sürdürdüklerini kaydetti. Ne kadar uzun sürerse sürsün mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Aküzüm, “HAK-İŞ Konfederasyonumuz ve Hizmet-İş Sendikamızın Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın gücünü ve desteğini her anlamda emekçi arkadaşlarımızın yanında görüyoruz” ifadelerini kullandı.