SAĞLIK - 13 Ağustos 2025 Çarşamba 12:18

Uzmanlardan kanser hastaları için uyarılar

A
A
A
Uzmanlardan kanser hastaları için uyarılar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Onkoloji Kliniği’nden Dr. Öğr. Üyesi Atilla Yıldırım, kanser tanısı alan veya tedavi sürecinde olan hastalar için önemli uyarılarda bulundu.


Dr. Öğr. Üyesi Atilla Yıldırım, yaptığı açıklamada "Kanser tanısı aldıysanız ya da tedavi sürecindeyseniz doğru beslenme, vücudunuzun tedaviye daha iyi yanıt vermesi ve kendinizi daha iyi hissetmeniz açısından çok önemlidir. Bu süreçte; vücudunuzun enerjiye, proteine ve bağışıklık sistemini destekleyecek besin öğelerine daha çok ihtiyacı vardır. Ayrıca yaz dönemleri de kanser hastaları için bazı riskler barındırır. Bu hastalar; küçük ve sık öğünler tüketmeli, (günde 3 ana, 2-3 ara öğün şeklinde beslenmeli, açlık hissetmese bile düzenli yemeye çalışmalı) protein alımına özen göstermeli, (vücudun onarımı ve bağışıklık için proteine ihtiyacı olduğundan yumurta, süt, yoğurt, peynir, et, tavuk, balık, baklagiller gibi besinler tüketmeli, her öğünde bir protein kaynağı bulunmasına özen göstermeli) renkli ve dengeli bir tabak hedeflemeli, (farklı renklerde sebze ve meyveler bağışıklığı desteklediğinden her gün sebze ve meyve tüketmeye çalışmalı) bol sıvı tüketmeli, (günde en az 8-10 bardak/1.5-2 litre sıvı almalı: su, çorba, komposto, ayran ve bitki çayları iyi tercihlerdir) bulantı ve ağız yaralarına dikkat etmeli, (bulantı varsa kuru ve kokusuz yiyecekler/kraker, haşlanmış patatesvb. tercih etmeli) ağız yaralarında baharatlı, asitli, sıcak yiyeceklerden kaçınmalı (soğuk ve yumuşak gıdalar tüketmeli) gıda hijyenine dikkat etmeli, (çiğ et, yumurta ve pastörize edilmemiş ürünlerden kaçınmalı, sebze ve meyveleri iyice yıkamalı, açıkta satılan yiyecekleri tüketmemeli, yemekler iyi pişmiş ve taze olmalı) takviyeler ve özel ürünler kullanmalı, (bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalı) yemek saatlerinde sevdikleriyle birlikte olmalıdır. Beslenme hem fiziksel hem ruhsal iyilik için önemlidir" dedi.



"Beslenme, kanser tedavisinin destekleyici bir parçasıdır"


"Beslenme, kanser tedavisinin destekleyici bir parçasıdır" diyen Yıldırım "Kişiye özel planlama için mutlaka doktorunuz ve diyetisyeniniz ile görüşün. Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışı, özellikle kanser tedavisi gören bireyler için bazı riskleri beraberinde getirebilir. Kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi gibi tedaviler vücut direncini düşürebilir ve vücudun ısıya karşı verdiği yanıtı değiştirebilir. Bu nedenle, yaz mevsiminde kanser hastalarının bazı önlemleri alması son derece önemlidir. Kanser hastaları öncelikle güneşten korunmalıdır. 11.00-16.00 saatleri arası, güneş ışınlarının en dik ve zararlı geldiği zamanlar olduğundan mümkünse dışarı çıkılmamalı, dışarı çıkılması gerekiyorsa geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve ince, açık renkli, pamuklu kıyafetler kullanılmalı, cilt hassas veya radyoterapi gördüyse güneşe maruz bırakılmamalı, en az SPF 30 içeren bir güneş koruyucu kullanılmalı ve 2-3 saatte bir yenilenmeli. Bol sıvı tüketmelidir. Sıcak havalarda vücut daha fazla sıvı kaybettiğinden günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterilmeli; kola, kahve gibi kafeinli içecekler yerine su, ayran, ev yapımı komposto, maden suyu tercih edilmelidir. Beslenmelerine dikkat etmelidir. Yazın besinlerin bozulma riski arttığından açıkta satılan, taze olmayan gıdalardan uzak durulmalı; sütlü tatlılar, et ve tavuk içeren yemekler taze hazırlanmalı ve uygun koşullarda saklanmalı; meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı; bozulmuş, ekşi tat veya koku veren hiçbir gıdayı tüketilmemeli; dışarıda yemek yenilecekse güvenilir yerler tercih edilmeli. Serin ve havalandırılmış ortamlarda bulunmalıdır. Evde, odalar havalandırılmalı, doğrudan güneş alan pencereler, perdeyle kapatılmalı; gerekiyorsa vantilatör veya klima kullanılmalı ama direkt üfleyen hava akımından kaçınılmalı, sıcak havalarda dinlenmeye ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Hijyen kurallarına özen göstermelidir. Terleme nedeniyle cilt tahrişi olabildiğinden günlük banyo yapılmalı ve cilt, temiz ve kuru tutulmalı; kalabalık ve kapalı ortamlarda enfeksiyon riski arttığından bağışıklık zayıfsa bu tür ortamlardan kaçınılmalı; eller, sık sık sabunla yıkanmalı veya alkol bazlı dezenfektan kullanılmalıdır. Yolculuk planlıyorsa doktora danışmalıdır. Seyahat edilecekse öncesinde mutlaka doktor ile görüşülmeli; ilaçlar yanımıza alınmalı ve saklama koşullarına dikkat edilmeli; uzun süreli yolculuklarda güneşe maruz kalınmamalı; bol su içilmeli, sık sık mola verilmelidir. Yaz tatili nedeniyle tedavi ya da kontrol planı aksatılmamalı; gerekirse gidilen yerdeki hastaneler ile iletişime geçilmeli; tatil planı yapmadan önce onkoloji ekibi ile görüşülmelidir" uyarılarında bulundu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Soğuğa dayanıklı kazancı yüksek Manisa’nın Sarıgöl Ovası’nda yetiştirilen Crimson üzümü, örtü altına gerek duymadan soğuk havalara dayanıklılığı, uzun raf ömrü ve gevrek yapısıyla kış aylarında da taze olarak tüketiciyle buluşuyor. Manisa’nın Sarıgöl Ovası’nda yetiştirilen, başta Sultaniye üzüm olmak üzere dokuz çeşit üzüm arasında yer alan Crimson üzümü, soğuk hava şartlarına rağmen en dayanıklı üzüm çeşitlerinden biri olarak öne çıkıyor. Sarıgöl ilçesinde yaklaşık 15-20 yıl önce yetiştirilmeye başlanan pembe çekirdeksiz üzüm türü olan Crimson, az ilaçlama ile üretilebilmesiyle dikkat çekiyor. En önemli özelliklerinden biri uzun süre asmada taze kalabilmesi olan Crimson üzümü, gevrek yapısı sayesinde üretici ve tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Örtü altında yetiştirilmemesine rağmen dayanıklı yapısıyla kış aylarında da pazarlarda taze olarak yer alan Crimson üzümünün, yaz aylarından bu yana kilosunun 50 liranın altına düşmediği ifade ediliyor. Raf ömrünün uzun olmasına rağmen veriminin düşük olması nedeniyle üretiminin yaygınlaşmadığı belirtiliyor. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Cripson üzümüne ilişkin yaptığı açıklamada, "Crimson üzümü gerçekten gevrek ve çekirdeksiz bir üzüm türüdür. Pazarı vardır ancak veriminin az olması nedeniyle bölgemizde sınırlı sayıda üretici tarafından yetiştirilmektedir. Yeni yıla yaklaşmamıza rağmen bağlarda, örtü altında olmadan bile tazeliğini koruyabilmektedir" dedi. Crimson üzümü yetiştiren üretici Serhat Akkaya ise üzüm sezonunun sona erdiğini belirterek, "Bağımdaki Crimson üzümlerinden ayırdığım asmalardan topladığım üzümleri poşetleyerek konu komşuma ve arkadaşlarıma hediye ediyorum. Kış mevsiminde bile asmadan taze üzüm toplamak mümkün" diye konuştu.
Erzincan Kanser hastası kadınlar, umutlarını rattan objelere taşıdı Erzincan’da kanser hastası kadınlar, Erzincan Belediyesi Meslek Edindirme ve Eğitim Kursları (ERMEK) tarafından açılan Rattan Kursu ile terapi amaçlı ev aksesuarları tasarladı. Kanser hastası kadınlar, terapi amaçlı gerçekleştirilen kursta rattan ile çanta, sepet, duvar aksesuarları yaparak umutlarını tasarladıkları objelere taşıdı. Haftada 1 gün gerçekleştirilen kursta kadınlar, örme tekniklerini, malzemenin bakımını ve ürün yapımını öğreniyor, aynı zamanda el emeği ürünlerini ekonomik kazanca dönüştürüyorlar. "Burada hepimiz kanser hastasıyız, hepimiz kemoterapi almış insanlarız" diyen kursiyer Sacide Yıldız, kursta moral ve motivasyon amaçlı ürünler yaptıklarını söyledi. Sepet gibi birçok ürün çıkardıklarını belirten Yıldız, "Burası bizim açımızdan, çok güzel, çok keyifli ve eğlenceli geçiyor. Burada çayımızı, kahvemizi içiyoruz. Beraberinde hocamızla çok güzel etkinlikler yapıyoruz. Bizim için çok iyi geldi. Bu sayede biraz olsun dertlerimizden üzüntülerimizden uzak kalıp güzel işler çıkardık" dedi. Bir diğer kursiyer Mediha Demir ise kurs aldıkları süreçte hastalıklarını unuttuklarını ifade ederek, "Kendimizle daha barışık oluyoruz, sosyalleşiyoruz. Kurs bize çok iyi geliyor" diye konuştu. Erzincan Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapan Merve Aksun, kursun kemoterapi hastalarına özel olarak açıldığını ve moral, motive vermek amacı taşıdığını aktardı. Kursiyerlerin moral ve motivasyon bulmasının yanı sıra ürettikleri ürünlerle gelir elde ettiklerini dile getiren Aksun, kursiyer kadınların hali hazırda birçok ürün yapıp sattığını kaydetti. Öte yandan kursta aile gibi olduklarını ifade eden Aksun, "Biz burada bir aile olduk her şeyden önemlisi. Beraber gülüp eğleniyoruz. Aynı zamanda da sohbet eşliğinde sepetlerimizi örüyoruz" şeklinde konuştu.