EKONOMİ - 13 Ağustos 2025 Çarşamba 09:21

Karadeniz Sahil Yolu fındıkçılar için harman yeri oldu

A
A
A
Karadeniz Sahil Yolu fındıkçılar için harman yeri oldu

Karadeniz’de fındık hasadı sürerken, Trabzon’da bazı üreticiler topladıkları fındığı Karadeniz Sahil Yolu’nun kenarlarına sererek kurutmaya başladı.


Arsin ilçesinde fındık bahçesinde çuvallara doldurdukları fındıkları kurutmak için Karadeniz Sahil Yolu’na yoluna kadar getiren üreticiler fındıkları yol kenarlarında metrelerce uzunluktaki kaldırımlara serdiler. Yüksek kesimlerde uzun süren fındık kurutma işlemi nedeniyle Karadeniz Sahil Yolunu harmana çeviren üreticiler kısa sürede fındıklarını kurutabiliyorlar.


Fındık üreticilerinden Mustafa Albayrak, yaklaşık 20 yıldır fındığını sahil yolu kenarına sererek kuruttuğunu belirterek "Topladığımız fındıkları geniş arazimiz olmadığından dolayı sahillere indirip kurutmaya çalışıyoruz. Fındık sahilde daha kolay kuruyor. Köylerimiz ve mahallelerimiz yüksekte olduğu için hava serin oluyor, sis oluşuyor; dolayısıyla kurutmak zorlaşıyor. Köyde üç-dört günde kuruyan fındık, sahilde bir-iki günde kuruyor. Sahil yolu yapılalı aşağı yukarı 20 yıl oldu; biz de o zamandan beri fındığı sahile seriyoruz. Sahile yakın arazim var, 20 yıldır fındığımı kimseye teslim etmem, hep sahile sererim, orada kuruturum. Sonra da patoza vurup çuvallara doldurup kaldırırım. Burada şimdiye kadar hiç hırsızlık görmedim. Fındık toplama işi hâlâ devam ediyor ama bu sene fındıklar randımansız, çok iyi değil. Fındık üreticisi bu yıl oldukça mağdur. Yevmiye veriyoruz ama o yevmiyeyi karşılayacak durumda değiliz. Fındığımı toplatmak zorundayım çünkü bakımını yapıp seneye hazırlık yapmam gerekiyor" dedi.


Fındık üreticilerinden Selahattin Canustaömer ise sahilde fındığın daha erken kuruduğunu kaydederek, "Fındık var ama yarısı çürük, içi boş. Maalesef kokarcaya karşı gerekli önlemler alınmadı. Geçen sene 500-600 kilogram fındık üretmiştik ancak bu sene 200 kilogram ancak çıkar ya da çıkmaz. Fındık üreticisi, fındığını serecek başka bir alanı olmadığı için buraya getirmek zorunda kalıyor. Hem güneş hem de güvenlik açısından mecburen buraya seriyoruz. Evimiz karşıda, bazen geceleri kalkıp kontrol ediyoruz. Şu sıralar fındığın serilme zamanı, iki-üç gün sonra da patosa vurulur. Şu an hava tam istediğimiz gibi, iki güne kadar fındığımız kurur. Bu alanlara genelde akrabalar fındığını serer," şeklinde konuştu.



Karadeniz Sahil Yolu fındıkçılar için harman yeri oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Soğuğa dayanıklı kazancı yüksek Manisa’nın Sarıgöl Ovası’nda yetiştirilen Crimson üzümü, örtü altına gerek duymadan soğuk havalara dayanıklılığı, uzun raf ömrü ve gevrek yapısıyla kış aylarında da taze olarak tüketiciyle buluşuyor. Manisa’nın Sarıgöl Ovası’nda yetiştirilen, başta Sultaniye üzüm olmak üzere dokuz çeşit üzüm arasında yer alan Crimson üzümü, soğuk hava şartlarına rağmen en dayanıklı üzüm çeşitlerinden biri olarak öne çıkıyor. Sarıgöl ilçesinde yaklaşık 15-20 yıl önce yetiştirilmeye başlanan pembe çekirdeksiz üzüm türü olan Crimson, az ilaçlama ile üretilebilmesiyle dikkat çekiyor. En önemli özelliklerinden biri uzun süre asmada taze kalabilmesi olan Crimson üzümü, gevrek yapısı sayesinde üretici ve tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Örtü altında yetiştirilmemesine rağmen dayanıklı yapısıyla kış aylarında da pazarlarda taze olarak yer alan Crimson üzümünün, yaz aylarından bu yana kilosunun 50 liranın altına düşmediği ifade ediliyor. Raf ömrünün uzun olmasına rağmen veriminin düşük olması nedeniyle üretiminin yaygınlaşmadığı belirtiliyor. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Cripson üzümüne ilişkin yaptığı açıklamada, "Crimson üzümü gerçekten gevrek ve çekirdeksiz bir üzüm türüdür. Pazarı vardır ancak veriminin az olması nedeniyle bölgemizde sınırlı sayıda üretici tarafından yetiştirilmektedir. Yeni yıla yaklaşmamıza rağmen bağlarda, örtü altında olmadan bile tazeliğini koruyabilmektedir" dedi. Crimson üzümü yetiştiren üretici Serhat Akkaya ise üzüm sezonunun sona erdiğini belirterek, "Bağımdaki Crimson üzümlerinden ayırdığım asmalardan topladığım üzümleri poşetleyerek konu komşuma ve arkadaşlarıma hediye ediyorum. Kış mevsiminde bile asmadan taze üzüm toplamak mümkün" diye konuştu.
Erzincan Kanser hastası kadınlar, umutlarını rattan objelere taşıdı Erzincan’da kanser hastası kadınlar, Erzincan Belediyesi Meslek Edindirme ve Eğitim Kursları (ERMEK) tarafından açılan Rattan Kursu ile terapi amaçlı ev aksesuarları tasarladı. Kanser hastası kadınlar, terapi amaçlı gerçekleştirilen kursta rattan ile çanta, sepet, duvar aksesuarları yaparak umutlarını tasarladıkları objelere taşıdı. Haftada 1 gün gerçekleştirilen kursta kadınlar, örme tekniklerini, malzemenin bakımını ve ürün yapımını öğreniyor, aynı zamanda el emeği ürünlerini ekonomik kazanca dönüştürüyorlar. "Burada hepimiz kanser hastasıyız, hepimiz kemoterapi almış insanlarız" diyen kursiyer Sacide Yıldız, kursta moral ve motivasyon amaçlı ürünler yaptıklarını söyledi. Sepet gibi birçok ürün çıkardıklarını belirten Yıldız, "Burası bizim açımızdan, çok güzel, çok keyifli ve eğlenceli geçiyor. Burada çayımızı, kahvemizi içiyoruz. Beraberinde hocamızla çok güzel etkinlikler yapıyoruz. Bizim için çok iyi geldi. Bu sayede biraz olsun dertlerimizden üzüntülerimizden uzak kalıp güzel işler çıkardık" dedi. Bir diğer kursiyer Mediha Demir ise kurs aldıkları süreçte hastalıklarını unuttuklarını ifade ederek, "Kendimizle daha barışık oluyoruz, sosyalleşiyoruz. Kurs bize çok iyi geliyor" diye konuştu. Erzincan Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapan Merve Aksun, kursun kemoterapi hastalarına özel olarak açıldığını ve moral, motive vermek amacı taşıdığını aktardı. Kursiyerlerin moral ve motivasyon bulmasının yanı sıra ürettikleri ürünlerle gelir elde ettiklerini dile getiren Aksun, kursiyer kadınların hali hazırda birçok ürün yapıp sattığını kaydetti. Öte yandan kursta aile gibi olduklarını ifade eden Aksun, "Biz burada bir aile olduk her şeyden önemlisi. Beraber gülüp eğleniyoruz. Aynı zamanda da sohbet eşliğinde sepetlerimizi örüyoruz" şeklinde konuştu.