SAĞLIK - 21 Eylül 2024 Cumartesi 13:22

Sigarada yeni hile: ’Amaç katranı gizleyerek bırakmayı önlemek’

A
A
A
Sigarada yeni hile: ’Amaç katranı gizleyerek bırakmayı önlemek’

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, sigara üreticilerinin sigara içildikten sonra ortaya çıkan zifti gizlemek amacıyla sigaranın izmarit kısmını karton ile daha da uzattıklarını belirterek, "Bu yeni hile, sigara dumanına daha tübüler lineer akım oluşturarak, daha doğrusal olarak akciğere daha fazla ulaşmasına neden oluyor. Kişi daha fazla kanserojen maddeleri ve katranı alarak daha fazla ölümcül tehlikeye maruz kalıyor" dedi.



"Türkiye dünyada sigara tüketiminde zirveyi bırakmıyor"


Sigaradaki şekil değişikliğinin tehlikeyi arttırdığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özkaya, "Dünya Sağlık Örgütü’nün dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını olarak ifade ettiği sigara, tüm dünyada ve ülkemizde en yasal ölümcül madde haline gelmiştir. Son yıllarda sigara içme alışkanlığı, gelişmiş ülkelerde azalmakta iken, gelişmekte olan ülkelerde tüketimi her geçen yıl artış göstermektedir. Toplumsal, ekonomik ve sosyokültürel etmenler nedeniyle nikotin bağımlılığı sık gelişebilmekte ve Türkiye’de sigara başlama yaşının 10-11 sınırına indiği tahmin edilmektedir. Bugün biliyoruz ki Türkiye dünyada sigara tüketiminde zirveyi bırakmıyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye’nin kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayısında 17,1 ile dünya birincisi. Bu rakamın Yunanistan’da 15.7, İsrail’de, 15.5 ile Japonya ve Avusturya’da 15.4 adet olduğu açıklandı" diye konuştu.



"Sigaradaki yeni tehlike"


Sigaranın içerdiği katrandan dolayı sigara içildikten sonra, sigaranın izmarit kısmında ziftin ortaya çıktığını ve bundan dolayı içen kişilerin tiksinmemeleri için sigara üreticilerinin farklı bir yol denediğine dikkat çeken Özkaya, "Sigara üreticileri bir dal sigara içildikten sonra, katranın izmarit üstünde bıraktığı bu sarı-kahverengi zift, kullanıcıların görüp tiksinerek sigarayı bırakmasını önlemek ya da sigaranın bu izmarit kısmından ellere bulasan ziftin, ellerde leke bırakmasını istemeyen kullanıcıların sigaradan uzaklaştığını gördükçe bir hileye başvurdular. Yeni sigaralarda, bu izmarit kısmını, yani sigaranın ziftini gösteren filtre kısmını daha derine gömerek, kullanıcıların bu zifti görmelerini ve ellerine buluşarak tiksinmelerinin önüne geçmek için, sigara üzerinde değişik bir dizayn geliştirdiler. Şu an bu izmarit kısmı, sigaraların daha derinde ve görünmeyecek şekilde, uzatılmış izmarit ile karton sonlanma yaparak kullanıcıların bu tabloyu görmelerine engel oluyorlar. Ama bu yeni hile, sigara dumanına daha tübüler lineer akım oluşturarak, daha doğrusal olarak akciğere daha fazla ulaşmasına neden oluyor ve bağımlı kişi sigaradan her nefes çekisinde sadece daha fazla nikotin alarak daha çok keyif almasının yanında, daha fazla kanserojen maddeleri ve katranı alarak daha fazla ölümcül tehlikeye maruz kalıyor. Bu daha hızlanan ve tübüler lineer akim haline gelen sigara dumanı akciğerlerimizin üst loblarına daha çok ulaşıyor ve bu katran görünümü artık akciğer tomografilerinde daha belirgin olarak görüyoruz" diye konuştu.



Sigarada yeni hile: ’Amaç katranı gizleyerek bırakmayı önlemek’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir NUSRET 2024 Davet Tatbikatı’nda savunma sanayi sergisine büyük ilgi Türkiye ev sahipliğinde İzmir Körfezi ve Karadeniz Zonguldak Ereğli’de 20-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek NUSRET-2024 Davet Tatbikatı’nın basın toplantısının ardından TCG Sancaktar Gemisi’nde Deniz Kuvvetlerine özel olarak savunma sanayiinde kullanılacak ürünlerin gösterimi yapıldı. Sergiye büyük ilgi gösterildi. Ev sahipliğini Türkiye’nin yaptığı, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla 20-29 Eylül 2024 tarihleri arasında İzmir Körfezi ve Karadeniz Ereğli açıklarında gerçekleşecek NUSRET-2024 Davet Tatbikatı’nın yönelik İzmir Alsancak Limanı’nda basın brifingi gerçekleştirildi. Toplamda 10 gün sürecek tatbikata ilişkin yapılan bilgilendirme toplantısının ardından TCG Sancaktar Gemisi’nde, savunma sanayi firmalarının ürün tanıtımları ve fiili gösterimleri gerçekleştirildi. Aralarında Aselsan ve Havelsan’ın da bulunduğu toplam 12 firmanın bünyelerinde geliştirdikleri savunma sanayinde kullanılacak üretimlerini sergiledikleri gösterimde savunma ve keşif araçları üretimleri dikkat çekti. İnsansız deniz aracı prototipi de sergilendi Gösterimde ayrıca, Aselsan tarafından üretimi yapılan ve yüzde 100 yerli üretim olan “İnsansız Su Üstü Aracının” da prototipi sergilendi. Firmanın ürettiği bir adet insansız deniz aracını Türk Donanması’na teslim ettiği bilgisi verildi. Firma ayrıca, "Deringöz Otonom Sualtı Aracı" prototipinin de gösterimini yaptı. Aracı tasarlayan firmanın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Ayberk Aybek, "Bu tatbikata su altı otonom insansız araçlarımızla katılım sağladık. İki aracımızı sergiliyoruz ve bir tanesinin prototipini buraya getirdik. Özellikle su altı sınır güvenliği ve su altı savunmasına yönelik araçlarımızı kullanmakta ve geliştirmekteyiz. Deniz Kuvvetlerimiz ve yurt dışı deniz kuvvetlerine sunmayı planlamaktayız. Bu ürünümüz yaklaşık bin metre deniz erinine girebilen, 6 ay suyun altında kalabilme kabiliyetine sahip, arkasında akustik iz bırakmayan tamamen kendine özgü bir ses sistemine sahip bir su altı otonom insansız aracıdır. Su altındaki manyetik anomelleri ve su altında yapılması gereken araştırmaları yapabilme kabiliyetine sahiptir" dedi. Gösterimde birçok özel firmanın da Deniz Kuvvetleri için keşif ve savunma sanayi için ürettikleri ürünler görücüye çıkarılarak bilgilendirme yapıldı.
İzmir NUSRET 2024 Davet Tatbikatı’nda savunma sanayi sergisine büyük ilgi Türkiye ev sahipliğinde İzmir Körfezi ve Karadeniz Zonguldak Ereğli’de gerçekleştirilecek olan, 20-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen NUSRET-2024 Davet Tatbikatı basın toplantısının ardından TCG Sancaktar Gemisi’nde deniz kuvvetlerine özel olarak savunma sanayiinde kullanılacak ürünlerin gösterimi yapıldı. Sergiye büyük ilgi gösterildi. Ev sahipliğini Türkiye’nin yaptığı, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla 20-29 Eylül 2024 tarihleri arasında İzmir Körfezi ve Karadeniz Ereğli açıklarında gerçekleşecek NUSRET-2024 Davet Tatbikatı’nın yönelik İzmir Alsancak Limanında basın brifingi gerçekleştirildi. Toplamda 10 gün sürecek tatbikata ilişkin yapılan bilgilendirme toplantısının ardından TCG Sancaktar Gemisi’nde, savunma sanayi firmalarının ürün tanıtımları ve fiili gösterimleri gerçekleştirildi. Aralarında Aselsan ve Havelsan’ın da bulunduğu toplam 12 firmanın bünyelerinde geliştirdikleri savunma sanayinde kullanılacak üretimlerini sergiledikleri gösterimde savunma ve keşif araçları üretimleri dikkat çekti. İnsansız deniz aracı prototipi de sergilendi Gösterimde ayrıca, Aselsan tarafından üretimi yapılan ve yüzde 100 yerli üretim olan “İnsansız Su Üstü Aracının” da prototipi sergilendi. Firmanın ürettiği bir adet insansız deniz aracını Türk Donanması’na teslim ettiği bilgisi verildi. Firma ayrıca, “Deringöz Otonom Sualtı Aracı” prototipinin de gösterimini yaptı. Aracı tasarlayan firmanın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Ayberk Aybek, "Bu tatbikata su altı otonom insansız araçlarımızla katılım sağladık. İki aracımızı sergiliyoruz ve bir tanesinin prototipini buraya getirdik. Özellikle su altı sınır güvenliği ve su altı savunmasına yönelik araçlarımızı kullanmakta ve geliştirmekteyiz. Deniz Kuvvetlerimiz ve yurt dışı deniz kuvvetlerine sunmayı planlamaktayız. Bu ürünümüz yaklaşık bin metre deniz erinine girebilen, 6 ay suyun altında kalabilme kabiliyetine sahip, arkasında akustik iz bırakmayan tamamen kendine özgü bir ses sistemine sahip bir su altı otonom insansız aracıdır. Su altındaki manyetik anomelleri ve su altında yapılması gereken araştırmaları yapabilme kabiliyetine sahiptir" dedi. Gösterimde birçok özel firmanın da deniz kuvvetleri için keşif ve savunma sanayi için ürettikleri ürünler görücüye çıkarılarak bilgilendirme yapıldı. (AÇ-
Mersin Çocuklar, gönüllülerle beraber ormanlık alanda çöp topladı MERSİN (İHA) – Mersin’de Dünya Temizlik Günü’nde bir araya gelen öğrenciler ormanlık alanda çöp topladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ’Dünya Temizlik Günü’ dolayısıyla düzenlediği farkındalık etkinliğinde, çocuklar gönüllülerle beraber ormanlık alanda çöp topladı. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi tarafından Yenişehir ilçesi Emirler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda gerçekleştirilen etkinliğe Çavuşlu İlkokulu, Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi ve Mersin Üniversitesi’nden öğrenciler, STK ve dernekler ile gönüllü vatandaşlar katıldı. Etkinliğe katılan yaklaşık bin öğrenci, kendilerine dağıtılan yelek ve eldivenlerle, vatandaşların bıraktığı çöpleri topladı. Çöplerin toplanmasının ardından; küçük yaştaki çocuklar yüz boyama etkinliği yaparken, Mersin Üniversitesi’nden gönüllü öğrenciler de okçuluk etkinliği düzenledi. Çeşitli parkurların kurulduğu alanda spor aktiviteleri de yapılırken, Mersin Üniversitesi’nden gönüllü öğrenciler mini konser verdi. "Farkındalık için temizlik çalışması yapıyoruz" Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’ne bağlı Temizlik Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Can, her yıl düzenli olarak çevre temizliği konusunda farkındalık oluşturmak için etkinlik düzenlediklerini söyledi. Bu yıl Emirler köyü bölgesindeki ormanlık alanı seçtiklerini ifade eden Can, "Tevfik Sırrı Gür Lisesi, Çavuşlu İlkokulu, Mersin Üniversitesi Gönülleri, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairemize bağlı ’Harekete Devam’ adı altında sahilde sabah sporu yapan gruplarımız ve gönüllülerimizle beraber buradayız. Mersin’imiz güzel bir şehir. Mersin’imizin kirlenmemesi adına, bu kirliliği bizlerin oluşturduğunu bilmemiz adına bir farkındalık çalışması yapıyoruz" dedi. "Çevre temizliğini çocuklara erken yaşta öğretiyoruz" Çavuşlu İlkokulu öğretmenlerinden Emine Güven de çocukların çevre bilinciyle yetişmesini istedikleri için farkındalık etkinliğine katıldıklarını ifade etti. Çevre temizliğini çocuklara erken yaşta öğrettiklerini dile getiren Güven, "Çocuklar; doğanın temiz olması gerektiğini, onu korumamız gerektiğini öğrensinler. Bunu çok önemsiyorum. Sınıfımda, okulumda çok üzerinde durduğum bir konu. Velileri de özellikle davet ettik ki, onlar da bu işin içinde olsunlar. Doğa, temizlik, çevre konusunda bir nebze farkındalık oluşturabilirsek, o kadar mutlu olurum" diye konuştu. "İnsanlar her bulduğunu atmış" Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi öğrencilerden Asya Arslan ise her yıl temizlik etkinliklerine katıldığını belirtti. İnsanlarda bir farkındalık oluşmasını istediğini vurgulayan Arslan, "Çöpleri topluyor, doğayı temizliyoruz. İnsanlar her bulduğunu atmış. Biz de bunları temizlemeye geldik" dedi. Çavuşlu İlkokulu öğrencisi 8 yaşındaki Arif Ersoy da daha temiz bir çevre için, arkadaşlarıyla çöpleri topladıklarını kaydederek, ’doğayı kirletmeyelim’ çağrısında bulundu.
İstanbul Dünya Temizlik Günü Üsküdar’da kutlandı Dünya Temizlik Günü çerçevesinde Üsküdar Belediyesi tarafından Üsküdar sahilinde etkinlik yapıldı. Temizlik etkinliğine, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, öğrenciler ve Üsküdarlılar katıldı. Üsküdar Belediyesi tarafından 21 Eylül Dünya Temizlik Günü dolayısıyla çevre bilincini artırmak için çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu kapsamda Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, birçok spor kulübü öğrencileri ve vatandaşlarla bir araya gelerek, Üsküdar Sahili’nde gerçekleştirilen etkinliğe katıldı. Alandaki çocuklar ve vatandaşlar tarafından Başkan Sinem Dedetaş sloganlarla karşılandı. Başkan Dedetaş öğrencilerin kendi elleriyle çizdiği ’Hayalimdeki Üsküdar’ temalı resimleri inceledi. Bir süre çocuklarla konuşan Başkan Sinem Dedetaş kendisiyle fotoğraf çekinmek isteyen çocukları kırmadı. Dünya temizlik günü anlayışına uygun olarak çocuklara yönelik eğlenceli ve bilgilendirici atölyelerle ve gün boyunca süren etkinliklerle tüm Üsküdarlılar keyifli anlar yaşadı. Dernek gönüllüsü Zülfü Hayat Çınar, "İklim konusunda farkındalık oluşturmak için çocuklarla çalışmak çok önemli. Bugün Üsküdar’da da bu çalışmayı yaptığımız için Sosyal İklim Derneği olarak çok mutluyuz. Hayallerindeki atıklarla mücadele eden kişi bir atık dedektifi olsaydı nasıl olurdu? Bunu resimlemelerini istiyoruz. Çok güzel çizimler geldi. Ardından da hayallerindeki Üsküdar’ı çizmelerini isteyeceğiz" dedi. Etkinliğe katılan çocuklardan Yücel Alışkan, "Kulübümüzle buraya davet edildiğimiz için çok mutluyum. Tüm Üsküdar takımları burada. Burada çizimler yapıyoruz. Eğleniyoruz. 21 Eylül Dünya Temizlik Günü o yüzden temizlik üzerine yapıyoruz resimleri" dedi.