GÜNDEM - 24 Mart 2025 Pazartesi 13:17

Osmaniye Ramazan Çarşısı’nda maneviyat ve eğlence bir arada

A
A
A
Osmaniye Ramazan Çarşısı’nda maneviyat ve eğlence bir arada

Osmaniye’de Ramazan ayı dolayısıyla açılan Ramazan çarşısı günlük binlerce misafiri ağırlıyor çarşı esnafı yoğunluktan mutlu.


Osmaniye Belediyesi tarafından Masal Park içerisine açılan Ramazan Çarşısı günlük binlerce misafiri ağırlıyor. Ramazan boyunca her gün birbirinden güzel etkinliklerin olduğu çarşıyı ziyaret eden vatandaşlar hem eğleniyor hem de alışveriş yapıyor. Büyük bölümünde kadın esnafların yer aldığı çarşıda açılan stantlarda genelde yöresel ürünler ve kadınların el emeği göz nuru ürünleri vatandaşların hizmetine sunuluyor.


Ramazan çarşısında kazancının bir bölümünü sokak hayvanlarının tedavisi ve beslemesi için ayırdığını söyleyen Gökçe Yağdıgül,"Ben Amazon style hair, saç örgüsü, çocuklar için adet örgü ve şans bileklikleri, saç süslemesi yapıyorum. Çarşının durumu oldukça çok iyi Osmaniye’nin bence böyle bir şeye ihtiyacı vardı çünkü izdiham şeklinde burada insanlara hizmet ediyoruz. Tüm esnaflarımız aynı şekilde bence bu durumdan esnaflarımızda çok memnun halkımızda. Gelirlerimin yüzde 30 sokak hayvanlarının tedavisi için kullanıyorum geri kalan kısmını 3 arkadaş paylaşıyoruz. "diye konuştu.


Osmaniyeliler olarak harika çok güzel ışıl ışıl rengarenk bir Ramazan geçiriyoruz diyen Ayşe Erat, "Burası Osmaniye Belediyesine ait olan gastronomi merkezi standımız bizim gastronomi alanında pastacılık ve yemek yapımıyla ilgili kurslarımız var usta öğretici hocalarımız Halk Eğitim Müdürlüğümüz tarafından görevlendiriliyor. Bizde burada Ramazan çarşısında stant açtık kursiyerlerimiz hocalarımız beraber ürünler çıkartıyorlar tatlılar pastalar çıkartıyorlar satışa sunuyoruz. Aynı zamanda bizim Rahime Hatun Kadın Girişimi ve Üretimi adı altında bir kadın kooperatifimiz var yani burada eğitim alan kadınlarımız ürünlerini hazırlıyorlar kooperatif aracılığıyla biz bunları satışa sunuyoruz. Ramazan çarşısı çok güzel çok memnunuz Osmaniye Belediye Başkanımız İbrahim Çenet beye teşekkür ediyoruz bir Osmaniyeli olarak harika çok güzel ışıl ışıl rengarenk bir Ramazan geçiriyoruz bu yıl burada" dedi.



Osmaniye Ramazan Çarşısı’nda maneviyat ve eğlence bir arada

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Ağaçlara bahar bakımı Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere, meyve ağaçlarının budanmasıyla ilgili bilgilendirmede bulunuldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede şu ifadeler kullanıldı: "Budama yapılmayan ağaçlarda; fazla verim nedeniyle dallar kırılır, sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz, periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür. Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şunlar için yapılır; Ağaçlara istenilen şekli vermek, ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek, periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak, dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak. Ne zaman budama yapılmalıdır? Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır. Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim şartlarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak şartlarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar şu şekilde sıralanmıştır; Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır, zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir, şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır, bu işlem yaz aylarında da yapılabilir, budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır, kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır, dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır. Budama şekilleri nelerdir? Şekil budaması; Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur. Mahsul budaması; Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir. Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır. Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır. Budayıcı budama sırasında şu konulara dikkat etmelidir; Ağacın gelişme gücünü, meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri, başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir. Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur."