KÜLTÜR SANAT - 26 Mart 2025 Çarşamba 11:51

Selimiye Camisi’nin restorasyonunda sona doğru

A
A
A
00:00
00:00
HD

Edirne’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Mimar Sinan’ın ’ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle devam ediyor. Sona doğru yaklaşan restorasyon çalışmalarının ardından Türkiye’nin en büyük zirve eserlerinden tarihi camii, ihtişamıyla göz kamaştıracak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Edirne’de Mimar Sinan’ın şaheseri Selimiye Camisi’nin restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle devam ediyor.

2021 yılının kasım ayında başlayan restorasyon çalışmalarında şimdiye kadar minare, kurşun ve dış cephe taş onarımları tamamlandı. Şadırvan ve revak avlusundaki kalem işleri de tamamlanarak, çalışmalarda sona doğru yaklaşıldı.

Selimiye Camisi’nin restorasyonunda sona doğru

Ayrıca, cami içinde ince işçilik olan kalem işi, çini işleri, elektrik tesisatları, aydınlatma işleri, cami bahçesinde çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları ile temizlik onarım çalışmaları da sürüyor. Edirne kari sanatının en önemli özelliklerini bünyesinde barındıran müezzin mahfilinde de çalışmalar uzmanlar tarafından devam ediyor.

Selimiye Camisi’nin restorasyonunda sona doğru

Ramazan ayı sebebiyle ibadette ve ziyarete açık olan küçük bir kısımda da yerli ve yabancı ziyaretçiler, restorasyona rağmen camiye yoğun bir şekilde gelmeyi sürdürüyor.

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Balkan ülkelerinden de vatandaşların camiyi ziyaret ettiği görüldü.

Selimiye Camisi’nin restorasyonunda sona doğru

"Camimizin minare onarımları ile dış cephe onarımlarını tamamladık"

Selimiye Camisi’nin restorasyonunun büyük bir titizlikle devam ettiğini belirten Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, "Genel Müdürlüğünce 2021 yılı kasım ayında başlamış olduğumuz Selimiye Camii restorasyon çalışmalarımız büyük bir titizlikle devam ediyor. Restorasyon çerçevesinde göründüğü gibi camimizin minare onarımları ile dış cephe onarımlarını tamamladık ve iskelelerimizi söktük. 3 yıl aradan sonra camimiz mahyasına da kavuştu. Bu onarımlar çerçevesinde minare, dış cephe taş onarımları, temizlik onarımları ve kurşun onarımlarımız yapılarak iskelelerimizi söktük. Şuan itibarıyla daha çok cami içinde ince işçilik diyebileceğimiz kalem işi, çini işleri ve elektrik tesisatları aydınlatma işlerine devam ediyoruz. Bununla beraber cami bahçemizde çevre düzenleme ve peyzaj çalışmalarımız da şu an devam etmektedir" dedi.

Selimiye Camisi’nin restorasyonunda sona doğru

"Ramazan ayı sebebiyle yine camimize ziyaretçilerimiz geliyor"

Saraç, "Camimizin içinde bulunan müezzin mahfilinde Edirne kari sanatının en önemli özelliklerini bünyesinde barındıran müezzin mahfilinde de şuan restorasyon çalışmalarımız uzman heyetler ile beraber titiz bir şekilde devam ediyor. Camimizin avlu kısmında şadırvanımızın onarımını tamamladık ve revak avlusundaki kalem işlerimizi tamamlayıp, iskelelerimizi söktük. Onarım çalışmalarımız bu çerçevede devam etmektedir. Ramazan ayı sebebiyle yine camimize ziyaretçilerimiz geliyor. Camimizin küçük bir kısmı da olsa ibadet ve ziyarete açık durumdadır" ifadelerini kullandı.

Mehmet Basmacı

Selimiye Camisi’nin restorasyonunda sona doğru

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari 3 yıldır geleneği sürdürüyorlar: Bayram namazı öncesi ikramlık "doğaba çorbası" hazırlandı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 3 yıldır gelenek haline getirilen "doğaba çorbası" bu Ramazan Bayramı’nda da unutulmadı. Mahalle kadınları bir araya gelerek sabah namazı öncesi doğaba çorbasını hazırlayıp cemaate ikram etmeye hazır hale getirdi. Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte vatandaşların bayram hazırlıkları hız kazandı. Mezarlık Mahallesi’nde yaşayanlar, 3 yıldır devam ettirdikleri doğaba çorbası gelenekleriyle dikkat çekiyor. Cami imamı Halil Akdoğan’ın 3 yıl önce mahalle sakinleriyle birlikte başlattığı bu geleneği, mahalle kadınları sahiplendi. Bayram öncesi kadınlar, yaklaşık 300 kişilik cemaate doğaba çorbası hazırladı. Cami içinde kurulan kazanlarda pişirilen çorba, cemaatin hizmetine sunuldu. "Mahallemizde 3 yıldır bu geleneği sürdürüyoruz" Ramazan Bayramı’nda doğaba çorbasını geleneksel hale getirdiklerini ifade eden H. Mehmet Özyılmaz Camisi’nin İmamı Halil Akdoğan, "Mahalle kadınlarının elleriyle hazırladığı 300 kişilik doğaba çorbasını 3 yıldır Ramazan Bayramı sabahında cemaate ikram ediyoruz. Bu geleneği, Ramazan boyunca teravih ve sabah namazlarında bir araya gelip ibadet eden cemaatimizi ödüllendirmek için devam ettiriyoruz. Bu geleneği mahalle cemaatimizin katkılarıyla sürdürüyoruz. Allah’tan razı olsun, herkesin bayramı mübarek olsun" dedi. "Allah rızası için yapıyoruz" Bu geleneği sürdürmekten mutluluk duyduklarını belirten mahalle sakinlerinden Büşra Akdoğan, "Cami imamı Halil Akdoğan’ın liderliğinde ve cemaatin desteğiyle 3 yıldır devam ettirdiğimiz bu güzel geleneği sürdürmekten mutluyuz. Sabah namazı öncesi camide hazırlıklarımızı yaparak cemaati bekliyoruz. Allah, tuttuğumuz ibadetleri kabul etsin. Herkesin bayramı şimdiden kutlu olsun" ifadelerini kullandı.