KÜLTÜR SANAT - 01 Kasım 2024 Cuma 09:51

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

A
A
A

Ordu’nun Fatsa ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde, milattan sonra 239 yılı civarında dikilen bir mil taşı olan yazıtlı taş eser, bir caminin bahçesinde 56 yıldır oturak olarak kullanıldı. Önemli bir tarihi eser olduğu tespit edilen taş, cami bahçesinden kaldırılarak, Ordu Müzesine götürüldü.

Fatsa ilçesine bağlı Bolaman Mahallesi’nde bulunan ve 1968 yılında yapılan Laleli Merkez Camii’nin temeli kazıldığı esnada bir taş bulundu. O dönem vatandaşlar, taşın üzerinde yazılar olduğu için şüphelendi. Gerekli görüşmeleri sağlayan vatandaşlar bir sonuç alamayınca, yapısı düzgün olduğu için taşı caminin bahçesine yerleştirerek, oturak olarak kullanmaya karar verdi.

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

Binlerce yıllık tarihin üzerinde oturdular

Vatandaşlar, önemini ve anlamını bilmeden 1970’li yıllardan bu yana oturak olarak kullandıkları taşın üzerinde oturup dinlendi, cemaat ve misafirler burada yıllarca sohbet etti. Ancak mahalle sakinlerinden olan, Fatsa Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi’nde görevli Edebiyat öğretmeni Aydın Bal, taşın üzerindeki yazıları yıllar sonra yeniden fark edince, Fatsa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Cevat Erbil’e haber verdi. Bunun üzerine Ordu Üniversitesi’nden akademisyenlerin de katılımıyla yapılan ilk incelemelerin ardından, eski Helen ve Latin epigrafyası uzmanı, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk tarafından da Latince metnin çevirisi yapıldı. Böylece eserin niteliği anlaşıldı.

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

Geçmişi yaklaşık 1800 yıl öncesine dayanıyor

Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait olan ve milattan sonra 239 yılında yapıldığı tahmin edilen Latince mil taşının üzerinde, İmparator III. Gordianus’un ismi ve unvanları yer alıyor. Taşın üzerinde ayrıca, III. Gordianus’un yolu yenilettiği ve yazıtın sonunda da ikinci mil ibaresi yer alıyor. Bu ibare taşın Roma Dönemi’ndeki yolun başlangıcından yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki bir mesafeye yerleştirildiğini gösteriyor.

“Roma İmparatorluğu’nun bütün topraklarına dikilmiş, yolları, mesafeleri ve güzergahları gösteren ve aynı zamanda imparatoru onurlandıran dikili taşlar"

Ordu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Erken Hıristiyan ve Bizans Sanatları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Doç. Dr. Seçkin Evcim, bulunan taşın önemli bir eser olduğunu ve Karadeniz Bölgesi’nde orneklerini bulmanın zor olduğunu dile getirdi. İncelemelerinin ardından taşın, Roma İmparatoru 3’üncü Gordianus Dönemine ait bir mil taşı olduğunu anladıklarını aktaran Evcim, “Taş, milattan sonra 239 yıllarına ait. Mil taşı, özellikle Roma Dönemi’nde 2 ve 3’üncü yüzyıllarda çok yaygın olarak Roma İmparatorluğu’nun bütün topraklarına dikilmiş, yolları ve güzergahları gösteren ve aynı zamanda yolu yaptıran veya onartan imparatoru da onurlandıran dikili taşlardır. Anadolu’da bunlarla ilgili geniş çaplı çalışmalar yapılmıştır. Biz de hemen önceki yapılan çalışmalara baktık ve bu taşın daha önce yayınlanmadığını belirledik” dedi.

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

“Taşın bulunması için çok zor bir coğrafya”

Doç. Dr. Seçkin Evcim, “Burada imparatorun, buradan geçen Roma yolunu yenilettiği ile ilgili bir bilgiye yer verilmiş ve ikinci mile ait olduğu belirtilmiş ki bu da Bolaman ve Yalıköy sahillerine denk gelen bir mesafe. Yani Laleli Mahallesi’nden geçen yol Bolaman sahilinden İç Anadolu’ya doğru deva eden Roma yollarının hemen başlangıcında yer alıyordu. Bu açıdan bölgenin Roma Dönemi’ndeki güzergahlarının belirlenmesi ve bu dönemin tarihi hakkında bilgi vermesi açısından önemli bir yazıt, bir de bölge gerçekten bu tip eserlerin bulunması çok zor bir coğrafyaya sahip. O açıdan bunu tespit edebilmek bizim için çok önemli oldu. Bu şekilde Fatsa’nın kültür tarihine de önemli bir eser kazandırılmış oldu” diye konuştu.

Bölgede yine bu tür taşların bulunabileceğini ancak coğrafi zorluklardan dolayı tespitinin zor olabileceğini kaydeden Evcim, insanların bu tür konuda duyarlı olmaları gerektiğini aktardı. Bu tip eserlerin bulunmasını sağlayan yüzey araştırmalarına verilen desteğin önemine değinen Evcim, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

“Taşın bu kadar eski bir geçmişi olduğunu bilmiyorduk ama şüpheliydik”

Mahalle sakinlerinden İsmail Yıldız, cami bahçesindeki alanı çay içtikleri ve sohbet ettikleri bir yer olarak, mil taşını ise oturmak için kullandıklarını belirterek, “Bunun tarihi anlamı bilmiyorduk ama şüphelendiğimiz için birkaç kere görüşmeler yaptık. Bize tarihinden kimse bahsetmedi. 1968 yılından bu yana taş burada” ifadelerine yer verdi.

Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık mil taşını bilmeden oturak olarak kullandılar

“Yazıyı okuyup kimse bizi aydınlatmadı, biz de oturak olarak kullandık”

Caminin yapımından da çalışan ve o günden bu yana cemaatinden olan Mahmut Türkmen, “Bu taş cami temeli yapıldığı esnada çıktı, bu yazıyı fark ettik, görüşmeler yaptık ama netice alamadık. Bu taşın geçmişinden kimse bahsetmedi. Biz de bunu oturak taşı olarak kullandık. Burada sohbet etmek ve gelen misafirleri ağırlamak için kullandık. Oturduk ama biz bunun bu şekilde tarihi bir taş olduğunu bilmiyorduk. Yazıyı okuyup da kimse bizi aydınlatmadı” şeklinde konuştu.

“Kıymetini bilememişiz”

Mahalle sakinlerinden İsmail Tepe ise, “Yıllarca oturak olarak kullandık ama şimdi götürülecek, üzülüyorum. Böyle bir eser elimizden gidiyor ama biz kıymetini bilememişiz” dedi. Gerekli incelemeler ve görüşmelerin ardından taş, belediye ekipleri ve görevlilerin yardımıyla cami bahçesindeki yerinden alınarak, sergilenmek üzere Ordu Müze Müdürlüğü’ne götürüldü.

Selim Kuşcu - Ahmet Altay 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GSO Gaziantep’in yıldızları ödül töreni Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreninde Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren 4 SANKO şirketine başarı plaketi takdim edildi. Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen törendeki konuşmalarında, Gaziantep ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmaların ardından, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 büyük ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren GSO üyesi firmalara ödül verildi. GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ödül alan firma temsilcilerine ödülleri protokol üyeleriyle birlikte sundu. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki ÇİMKO Çimento’nun ödülünü Gaziantep Valisi Kemal Çeber, ÇİMKO Çimento CEO’su Dr. Önder Kırca’ya takdim etti. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki SANKO Enerji’nin ödülü SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yiğitcan Konukoğlu’na, SANKO Tekstil’in ödülü ise SANKO Tekstil Genel Müdürü Gökhan Aydın’a Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından sunuldu. Süper Film Ambalaj’ın ödülünü ise Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Süper Film Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Özer’e takdim etti. İstanbul Sanayi Odası tarafından, şirketlerin 2023 yılı üretimden net satışlar baz alınarak yapılan araştırmaya göre ÇİMKO Çimento ve Beton 115’inci, SANKO Tekstil İşletmeleri 174’üncü, SANKO Enerji 259’uncu, Süper Film Ambalaj ise 365’inci sırada yer almıştı.
Muğla Başkan Aras; “Su baskınlarına karşı tedbirlerimizi alıyoruz” Muğla’da uzun süredir beklenen yağmur yağışları şehri etkisi altına aldı. MUSKİ ekipleri yoğun yağışlardan kaynaklanan olumsuzlukların önüne geçmek için yoğun mesai harcarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras su baskınlarının yaşandığı bölgelerin tespit edilerek bir daha yaşanmaması için projelerin hızla hazırlanması ve teknik altyapı çalışmalarının hayata geçirilmesi talimatını verdi. Kuraklık nedeniyle uzun süredir yağış almayan Muğla’da beklenen yağışlar Cumartesi günü gerçekleşti. Yer yer sağanak olarak yaşanan yağışlardan kaynaklı olarak yaşanan olumsuzluklara Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ekipleri anında müdahale etti. Başkan Ahmet Aras, ekiplerden su baskınlarının yaşandığı bölgelerin detaylı bir raporunu isterken buralarda aynı sorunların yaşanmaması için gerekli projelerin hızlıca hazırlanması talimatını verdi. En çok yağış Marmaris’e düştü Meteoroloji, verilerine göre İl genelinde yaşanan yağışlara bakıldığında en fazla yağmur alan ilçe 98 kg. ile Marmaris oldu. Ayrıca Bodrum 62.6, Milas 46.9, Dalaman 46.3, Ula 41.5, Yatağan 38.8, Kavaklıdere 31.2, Fethiye 29.9, Seydikemer 27.2, ve Köyceğiz 2.5 kg yağış aldı. Büyükşehir 176 personel ve 96 araç ile yaşanan olumsuzluklara anında müdahale etti Yağışlardan kaynaklanan su baskınları, dere ve yağmur suyu hat tıkanıkları gibi olumsuzluklara MUSKİ ekipleri tarafından anında müdahale edildi. Can ve mal kaybını önlemek için teyakkuz halinde bulunan ekipler 176 personel, 96 araç ve iş makinesi ile gerekli tüm teçhizatla yaşanan sorunlara müdahale etti. Bu kapsamda MUSKİ ekipleri İl genelinde 136 cadde ve sokakta tıkanan 299 yağmursuyu hattı ve mazgalları açarak su akışını sağladı. Ekipler ayrıca 49 iş yeri ve evde yaşanan su baskınına müdahale ederken derelerde tıkanıklık yaşanmaması için önemli noktalarda nöbet tutu. Başkan Aras’tan su baskını yaşanan bölgeler için çalışma başlatılması talimatı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, MUSKİ’den yağmur yağışları nedeniyle su baskınları yaşanan bölgeler ile ilgili detaylı bir rapor istedi. Aras, bu sorunların ortadan kalkması ve su baskını yaşanmaması için MUSKİ ekiplerine gerekli talimatları verirken hızlıca projelerin hayata geçirilmesini istedi. Yoğun yağmur yağışı gibi durumların nerden hangi eksiklerin bulunduğunu daha net ortaya çıkardığı ve aksaklıkların giderilmesi için hemen çalışma başlatılacağı öğrenildi.
Ankara Uzungöl’ün çevresi kaçak yapılardan temizlenecek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Trabzon’un Çaykara ilçesinde Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) yer alan Uzungöl’ün çevresindeki kaçak ve çarpık yapılaşmaya neden olan binaları yıkıp bölgenin yeşil alan vasfının korunmasını sağlayacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatlarıyla Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl için “Çevre Düzenlemesi ve Altyapı Yenilenmesi Projesi” hayata geçirildi. Proje kapsamında, Türkiye’deki 19 Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içerisinde yer alan, aynı zamanda Doğal Sit Alanı ve Tabiat Parkı statüsünde olan Uzungöl’ün, kanalizasyon ve elektrik altyapısı güçlendirildi. Ahşap korkuluklar doğa dostu yöntemlerle yenilendi. Yine bölgenin sokak aydınlatma sistemleri çevreci malzemelerle değiştirildi. Göl kenarında doğal yürüyüş yolları korundu. Projenin ikinci etabı kapsamında ise Uzungöl’ün etrafındaki kaçak ve çarpık yapılar yıkılacak. Yeşil alan olarak korunacak bölgeyle göl çevresi doğal yapısına kavuşacak. “Yeşil alanları artırıyoruz” Bakan Kurum, sosyal medya hesabından Uzungöl’den yeni görüntüler paylaştı. Uzungöl’ün kenarındaki ruhsatsız yapıların kaldırılacağını ve bölgenin yeşil alana dönüştürüleceğini belirten Bakan Kurum, “Karadeniz’in incisi Uzungöl’ün etrafındaki görüntü kirliliği oluşturan ruhsatsız yapıları kaldırıyor, yeşil alanları artırıyoruz. Yemyeşil doğasıyla Uzungöl’ümüzü, gelecek nesillere eşsiz güzelliğiyle bırakacağız” ifadelerini kullandı. Doğal yapı korunacak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Korkmaz, proje kapsamında Uzungöl’ün çevresinin açılacağını belirterek, “Burada 3 koruma statüsü var. Hem Özel Çevre Koruma Bölgesi hem Doğal Sit Alanı aynı zamanda da tabiat parkı. O nedenle burada çevre düzenlemesini doğaya uygun yaptık” dedi.