KÜLTÜR SANAT - 16 Kasım 2024 Cumartesi 12:17

Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın Bilimsel Mirası Muğla Üniversitesi’nde konuşulacak

A
A
A
Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın Bilimsel Mirası Muğla Üniversitesi’nde konuşulacak

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Burgaz Mahallesi’nde 1869 yılında doğan ve 79 yıllık ömrü başarılarla dolu olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın hayatı ve çok kimlikli yönü Muğla Üniversitesi’nde düzenlenecek çalıştay ile ele alınıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ebubekir Eraslan’ın yürütücüsü olduğu projenin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu destekli olduğu belirtildi.



‘Çok Kimlikli ve Yönlü Bir Osmanlı Münevveri Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın Bilimsel Mirası’ adını verdikleri ve çalıştayın 27 Aralık günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde gerçekleştirileceğini belirten proje yürütücüsü Doç. Dr. Ebubekir Eraslan’ın proje çalışmalarında sona geldiklerini duyurdu.



Son dönem Türk bilim ve düşünce tarihinde iz bırakmasına rağmen fazla tanınmayan şahsiyetleri önce yerelden ulusala daha sonra da evrensele taşıma amacıyla bu projeyi hazırladıklarını kaydeden Doç. Dr. Eraslan, 2022 yılında başvurusunu yaptıkları projenin desteklendiğini belirtti. Do. Dr. Eraslan, “Projenin kabul görerek yürürlüğe girmesiyle Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemi’nin önemli bir ismi olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı’yı akademik ve toplumsal açıdan tanıtmaya devam edilmektedir. Bu kapsamda 27 Aralık günü Milaslı İsmail Hakkı’yla ilgili farkındalık ve bilincin daha çok arttırılması için çalıştay düzenlenecek” dedi.



Doktor Milaslı İsmail Hakkı (1869-1948) Kimdir?


Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın hayatı ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ebubekir Eraslan, “Doktor Milaslı İsmail Hakkı 1869 tarihinde Milas’ın Burgaz Mahallesi’nde doğmuştur. Babası tüccardan Milaslı Hacı Mehmet Ağa’dır. İlk ve ortaöğrenimini Milas ve İzmir’de tamamladıktan sonra Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin sivil kısmından emraz-ı umumiye (patolog) hekimi olarak mezun olmuştur. Muğla, Aydın, Kastamonu, Şam, Beyrut, Çanakkale ve Bitlis’te hekim ve sıhhiye müfettişi olarak çalışmıştır. Hekim olarak dönemin çeşitli salgın hastalıklarıyla mücadelede öncü roller üstlenmiştir. Enver Paşa’nın 1914 yılında ordu yazışmalarında hayata geçirdiği yeni yazının (huruf-ı munfasılanın) fikir babası olmuştur. İzmir’in işgalini protesto etmek üzere toplanan II. Sultanahmet Mitingi’nde konuşma yapmıştır. Yeşilay’ın kurucularından olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı; 1920-1926 yılları arasında dönemin Sağlık Bakanlığın Teftiş Kurulu Başkanlığını yapmıştır. İslam dininin akıl ve bilimle asla çatışmadığı, yazdığı çeşitli kitap ve makalelerle ispat etmiştir” diyerek Muğla’da yetişen böylesine önemli bir şahsı genç nesle tanıtmak için çalıştığını belirtti.



Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın Bilimsel Mirası Muğla Üniversitesi’nde konuşulacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun ısınma sorunu çözüldü Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Cezaevi, Jandarma ve Cezaevi lojmanlarında kalan vatandaşların ısınma ve sıcak su sorununu, doğal gaz dönüşüm sistemi ile çözüldü. Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna bağlı tüm yaşam alanlarında Aralık 2023 yılından bu yana ısınma ve sıcak su temin etmekte herhangi bir aksaklık yaşanmadığını ifade eden Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Serkan Kengil, kurumlarının 2023 Aralık ayına kadar ısınmada ve sıcak su sağlama da kömür sistemini kullanmakta olduğunu söyledi. 2023 Aralık ayı itibari ile doğal gaz dönüşüm sistemlerini kurma entegrasyonu ile Jandarma binası, Açık Ceza İnfaz Kurumu, Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve lojmanların ısınma ihtiyaçlarını sağlanmakta olduğunu dile getiren Kengil, "Aynı zamanda Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Açık Ceza İnfaz Kurumu’na da sıcak su imkanı sağlamakta. Haftanın belirli günlerinde olmak üzere 10 saate kadar sıcak su imkanı, 24 saatte Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu soğuk ve sıcak su imkanı sağlamaktadır. Her ne kadar Ceza İnfaz Kurumumuz ile ilgili altyapı ve sıcak suya ulaşım imkanları noktasında, ısınma noktasında problemler varmış gibi lanse edilmiş olsa da şu anda 2023 Aralık itibari ile tamamen bütün altyapı ve ısınma ihtiyaçlarını ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılama durumundayız. Herhangi bir noksanlık, eksiklik olmadığı için altyapılarımız tamamen tam kapasite ile çalışmakta. 2024 yılı kış itibari ile de hükümlü tutuklular bunu gerekli şekilde hissedecekler. Soğuk suya ulaşım ve sıcak suya ulaşım noktasında da dediğimiz gibi herhangi bir sıkıntı ve sorun bulunmamaktadır" dedi.
İstanbul Fatih’te antika dükkanını lağım suyu bastı, esnaf kendi imkanlarıyla suyu dışarı attı Fatih Balat’ta 1 hafta önce kanalizasyon hattının zarar görmesi sonucu lağım suyu yan tarafta bulunan binanın altındaki antika dükkanını bastı. Lağım suyunu kendi imkanları ile dışarı atan iş yeri sahibi Rıfat Gavuz, İSKİ’yi aradığını, lakin İSKİ’nin sorunu çözmediğini iddia etti. Fatih Balat Ayvansaray Mahallesinde bir hafta önce bir kanalizasyon hattında arıza çıkmasıyla sebebiyle hattan akan lağım suyu yan tarafta bulunan binanın altındaki dükkanı bastı. Sabah saatlerinde dükkanına gelen Rıfat Gavuz, içeri girdiğinde etrafı su bastığını fark etti. Rıfat Gavuz, daha sonra kendi imkanları ile suyu dışarı attı ve arıza çıkaran kanalizasyon hattındaki tıkanıklığı temizleyerek sorunu giderdi. Bu konu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ ekiplerini aradığını lakin aradan günler geçmesine rağmen sorunun çözülmediğini iddia etti. “Halıları kaldırdım, göl gibiydi” Yaşanan olayı anlatan antikacı Rıfat Gavuz, “Geçtiğimiz hafta ayında 9’unda Cumartesi günü dükkana geldim. Üstümü değiştirmek için odaya girdiğim esnada ayaklarım suyun içerisinde kaldı. Ne oldu diye şaşırdım. Baktım halıların olduğu yerde su vardı. Halıları kaldırdım, göl gibiydi. Buraya kanalizasyonun pis suyu akıyor. Baktım, duvarın altında su geliyor, sonra dışarı çıktık, kanalizasyonun tıkandığını fark ettik. Hattın dibi kırık, su toprağa sızıyor ve dükkâna geliyor” dedi. “İSKİ’yi aradım, durumu bildirdim” İSKİ’yi aradığını ama geri dönüş olmadığını söyleyen Rıfat Gavuz, “Ben de önlem için kovaları alıp dışarı su attım. İSKİ’yi aradım, durumu bildirdim. Defalarca bildirdim bugün 8’inci gün oldu. Bir haftadır arıyorum kimse gelip müdahale etmiyor. Kendim önlem alarak buraya duvar gibi bir set yaptım. Buradan duvarı kırdım. O pis su giderden gidiyor. Bir haftadır, bekliyorum, bir Allah’ın kulu gelmiyor” şeklinde konuştu.