TEKNOLOJİ - 08 Eylül 2024 Pazar 12:41

Mersin’de ’Dijital Köy Buluşmaları’ devam ediyor

A
A
A
Mersin’de ’Dijital Köy Buluşmaları’ devam ediyor

Mersin Büyükşehir Belediyesinin, özellikle kırsal ve dezavantajlı mahallelerde çocukları teknoloji ile buluşturmayı hedeflediği ‘Dijital Köy Buluşmaları’ projesi, her hafta yeni çocuklarla büyümeye devam ediyor.


Projenin bu haftaki durağı Mut ilçesi oldu. İlk olarak Tuğrul Mahallesi’ndeki kadın ve çocuklarla buluşan ekipler, ardından Karşıyaka Mahallesi’ne geçti. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi tarafından hayata geçirilen proje sayesinde çocuklar; robotik kodlama, üç boyutlu tasarım ve oyun geliştirme gibi eğitimler alarak hem yeni beceriler kazanıyor hem de teknolojiye olan erişimleri artırılıyor. Projeyle, merkezdeki teknoloji ve bilim imkanlarına erişme fırsatı olmayan çocuklar arasındaki dijital uçurumun kapatılması hedefleniyor. Ayrıca VR gözlükler ile sanal gerçeklik deneyimini yaşayan çocuklar; hayal dünyalarını geliştirmekle kalmayıp, sanal gerçekliği ilk kez deneyimlemenin getirdiği heyecanı ve mutluluğu da yaşıyorlar.


Etkinlikte, çocuklara Büyükşehir Belediyesinin yapay zeka ile üretilmiş ilk çocuk dergisi olan ‘Bilimin İzinde’ dergisi de dağıtıldı. Projenin hedef kitlesinden biri olan kadınlara da etkinlik kapsamında; dijital okuryazarlık, internet kullanımı, bilime ve teknolojiye cesaretle yaklaşmanın önemi anlatılıyor.



“21. yüzyılın becerilerini, çocuklarda ve kadınlarda oluşturma çabasındayız”


Kadın ve Çocuk Bilim ve Teknoloji Atölyesi sorumlusu Emre Aşkın, ‘Dijital Köy Buluşmaları’ projesi sayesinde, kırsalda yaşayan çocuklarda robotik kodlama ve teknoloji ile ilgili farkındalık oluşturduklarını söyleyerek, “Atölyemiz tarafından hazırlanan ‘Bilimin İzinde’ dergisini çocuklara dağıttık ve kadınlarla birlikte 3 boyutlu sanal gerçeklik gözlüklerini denedik. Bununla birlikte kodlama aktiviteleri sunduk. Özellikle Tuğrul Mahallesi’nde kadın sayısı fazlaydı ve kadınlara teknoloji ile fark oluşturabileceklerini anlattık” dedi.


Kırsal kesimlerde insanların geçim kaynaklarının genellikle tarımdan oluştuğunu ve etkinlikte teknolojinin tarımda da kullanılabileceğini anlattıklarını aktaran Aşkın, topraksız tarım yöntemi ile küçük bir alanda daha fazla üretim yapabileceklerini vurgulayarak, “Teknoloji etkinlikleriyle, onların hayal dünyasını genişletmek adına örnekler sunduk. Kadınlar sanal gerçeklik gözlüklerini denediler ve onların böyle bir şeyi denemesi bizi de mutlu etti. Biz bu proje kapsamında 13 ilçedeki kadın ve çocuklara ulaşmaya çalışıyor ve atölyemizdeki imkanları onlara ulaştırıyoruz” diye konuştu.


Teknolojinin son yıllarda her alanda önem kazandığını kaydeden Aşkın, “Yaşadığımız bazı sosyolojik olaylar bunu gösteriyor. O yüzden herkesin teknolojiye bir şekilde tutulması ve hayatını ona göre şekillendirmesi gerekli. Bizler de 21. yüzyılın becerilerini hem çocuklarda hem de kadınlarda oluşturmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.



“Mahallemizdeki kadınlar ve çocuklar ilk defa böyle bir etkinliği gördüler”


Tuğrul Mahalle Muhtarı Fatma Ayan, mahallelerinde ilk kez böyle bir etkinliğin yapıldığını kaydederek, “Başkanımız Vahap Seçer’in çok güzel bir düşüncesi. Başkanımızın kadınlara ve çocuklara ne kadar önem verdiğini bir kere daha gördük. Kadınlar ve çocuklar, ilk defa böyle bir etkinliği köyde gördüler ve bir ilki başardık” dedi.



“Kırsalda çocukların teknolojiye erişimleri maalesef çok kısıtlı”


Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Hasan Taşar ise kırsal kesimlerde çocukların teknolojiye erişmelerinin oldukça kısıtlı olduğunu belirterek, “Çocuklarımız bu etkinlikten çok memnun oldu. Çünkü güncel olaylardan hep uzaklar. Gelen personel eşliğinde geniş açılarla tanıştılar ve oyun oynadılar. Bu proje sayesinde, hayata nasıl atılacaklarını daha iyi görecekler” diye konuştu.



Mersin’de ’Dijital Köy Buluşmaları’ devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta 2 ayda yaralı bulunan 32 yaban hayvanından 21’i tedavi edilerek doğaya bırakıldı Şırnak’ta duyarlı vatandaşlar tarafından doğada yaralı ve bitkin bir halde bulunan 32 yaban hayvanından tedavisi tamamlanan 21’i doğal yaşam alanına bırakıldı. Şırnak’ın kırsal alanları ve ilçe merkezlerinde vatandaşlar tarafından yaralı ve bitkin halde bulunan yaban hayvanları Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü Rehabilitasyon Merkezine teslim edildi. Rehabilitasyon merkezi ekipleri tarafından 2 ayda kendilerine teslim edilen 32 yaban hayvanından 21’inin tedavisi tamamlanarak doğal yaşam alanına bırakıldı. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, İHA muhabirine, rehabilitasyon ünitelerinde tedavisi tamamlanan 32 kuştan 21’ini yaşam alanlarına bıraktıklarını söyledi. Kalay, “Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğümüze yaklaşık 2 ay içerisinde 32 adet yaban hayvanı intikal etti. Yaralı veya tedaviye muhtaç vaziyette. Bunlardan 21 adedini biz tedavi ve bakımlarını yaptıktan sonra tekrardan doğaya geri kazandırdık. Muhtelif zamanlarda bunların tedavileri bittiğinde doğaya salımlarını gerçekleştirdik” dedi. Karşılaştıkları yaban hayvanlarını kendilerine bildirmeleri konusunda vatandaşlara seslenen Kalay, “Vatandaşlarımızdan ricamız, bu tür yaralı veya bitkin vaziyetteki arazide görmüş oldukları veya bir şekilde karşılaştıkları yaban hayvanlarını, gerek kolluk güçlerine gerekse de sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşıp intikalini sağlayabilirler. Bunun haricinde bizi il şube müdürlüğümüz telefonlarından da arayıp bu şekilde gidip almamızı sağlayabilirler” diye konuştu. 2.5 ay içerisinde çeşitli yaban hayvanlarının vatandaşlar tarafından kendilerine ulaştırıldığını belirten Kalay, “İl şube müdürlüğümüz yaban hayvanları tedavi ve rehabilitasyon ünitemize 2.5 ay içerisinde kaya kartalı, kızıl şahin, kınalı keklik, arı kuşu, baykuş türlerinin intikali gerçekleştirilmiş olup, şu an tedavileri devam eden 2 adet kınalı keklik ve 1 adet kızıl şahin bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Niğde Damacana sularındaki sağlığı olumsuz etkileyen sorunlardan etkilendi, proje geliştirdi Niğde BİLSEM ve DENEYAP Teknoloji Atölyesi öğrencisi Elifsu Taş, Cüneyt Akyol danışmanlığında damacanalardaki suyun kalitesini anlık olarak ölçen ve bunu kullanıcıya bildiren elektronik damacana projesi geliştirdi. Son yıllarda evlerde sık kullanılan damacanalardaki sudan kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçmeyi hedefleyen proje kullanıldığı yerden kamera sistemi sayesinde de kullanıcıya görüntü de aktarabiliyor. TEKNOFEST tarafından maddi destek alan ve TEKNOFEST İnsanlık Yararına Proje kategorisinde finalde yarışmaya hak kazanan 13 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi Elifsu Taş, geliştirdiği proje ile su israfının önüne geçmeyi ve damacana sularının bakteri ve yosun oluşumu gibi kötü etkilerinin azaltılmasını hedefliyor. Damacana sularından sağlık sorunları yaşayan insanların haberlerini gördükten sonra böyle bir proje geliştirmek istediğini belirten Taş, “Damacana suyu kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçmek hem de kullanıcıyı bildiren bir elektronik damacana sistemi yaptık. Bizim yaptığımız sistemde iletkenlik sensörler suyun içinde ölçüm yapıyorlar. Ölçüm sonuçlarını ise hem sesli hem de görsel olarak kullanıcıya bildiriyor. Sonuç olarak damacana içindeki sudan kaynaklı sadece sağlık sorunlarının önüne geçmekle kalmayıp kullanıldığı yerden hem kamera, hem ekranlar sayesinde de kullanıcıyı bilgilendiriyoruz. Aynı zamanda bakteri oluşumunu engellediğimiz için sağlık sorunlarını da önüne geçmiş oluyoruz" dedi. "Bugünün küçük projeleri yarının büyük projeleri olacak" Niğde Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni, proje danışmanı Cüneyt Akyol ise geleceğin mühendislerinin günlük sorunlara çözüm üretecek projeler geliştirdiğini söyledi. Akyol, “Elifsu bu proje yaklaşık 8 aydır çalışıyor. TEKNOFEST’ten maddi destek de aldı ve bu süreç içerisinde çok büyük kazanımlar elde etti. Bakanlığın yeni Maarif Modeli de aslında buna çok önem veriyor. Çalışkan, üretken, analitik düşünen, sorunları çözen, ahlaklı, erdemli bireyler yetiştirmek üzerine olan bir model ve bu tür projeler çok önemli. Buradaki projeler küçük adımlar ama bugünün küçükleri yarının büyükleri olacaklar ve bu ülkeyi yönetecekler bu yüzden BİLSEM olarak bu bilinçle hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Mersin Mersin polisi suçlulara göz açtırmıyor Mersin polisinin gerçekleştirdiği arama, denetim ve operasyonlarda 164 şahıs yakalanırken, 3 uzun namlulu silah, 23 ruhsatsız tabanca ve 3 av tüfeği ele geçirildi. Uyuşturucu madde ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda ise 923 adet uyuşturucu hap, 773,95 gram metamfetamin, 355,56 gram bonzai ile çeşitli miktar ve türde uyuşturucu madde elde edildi. Akdeniz İlçe Emniyet Müdürlüğü sorumluluk alanında oluşturulan 130 arama ve kontrol noktasında yapılan kontrollerde 28 bin 750 kişi kontrol edilirken, 5 bin 100 araç da incelendi. Alınan ihbar ve yapılan araştırmalar doğrultusunda 10 noktaya operasyon düzenleyen polis ekipleri, biri kalaşnikof marka olmak üzere 3 uzun namlulu silah ve bu silahlara ait 175 fişek, 23 ruhsatsız tabanca ve bu tabancalara ait 345 fişek, 3 av tüfeği ile 3 kurusıkı silah ele geçirdi. Yakalanan şahıslardan 30’u tutuklandı Ayrıca kontrol ve operasyonlarda 88’i nitelikli dolandırıcılık, 12’si hırsızlık, 1’i yağma ve gasp, 63’ü de diğer suçlar olmak üzere toplam 164 aranan şahıs yakalandı. Yakalanan şahıslardan 30’u tutuklandı. Uyuşturucu madde ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde ise 923 adet uyuşturucu hap, 773,95 gram metamfetamin, 355,56 gram bonzai ile çeşitli miktar ve türde uyuşturucu madde ele geçirildi. Mersin Polis Teşkilatının halkın huzur ve güveni, asayişin temini için kararlı şekilde çalışmalarını sürdüreceği bildirildi.