ÇEVRE - 19 Ocak 2025 Pazar 10:40

Mersin’de bir yılda 4 bin 675 adet gemi denetlendi, 100 milyon TL’lik ceza uygulandı

A
A
A
Mersin’de bir yılda 4 bin 675 adet gemi denetlendi, 100 milyon TL’lik ceza uygulandı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, "2024 yılı içinde 4 bin 675 adet gemi denetledik. Bu gemilerin 18’inin denize yasa dışı atık bıraktıklarını tespit ettik ve yaklaşık 100 milyon TL’yi bulan idari yaptırım uyguladık. Denizimizi korumak amacıyla bir yaptırım uygulamamız gerektiğinin bilincindeyiz” dedi.


Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının, önceki yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da Mersin’in çevresini ve doğasını korumak için tüm gücüyle çalıştığı belirtildi. Tüm dünyayı etkileyen küresel ısınma, insan kaynaklı kirlilikler, mikroplastiğin denizleri ve doğayı korkutucu bir şekilde esir almasının büyükşehir çevre koruma ekiplerinin çalışmalarının bu alanda daha çok yoğunlaşmasını sağladığı ifade edildi. Temizlik, denetleme, eğitim, ilaçlama, kurum görüşü verme gibi birçok faaliyetlerini rutin bir şekilde sürdüren ekiplerin, Mersin’de çevreyi korumak adına 2024 yılında da önemli hizmetlere imza attığı kaydedildi. Teknolojiyi yakından takip ettiğin belirtilen Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının 2024 yılında yeniliklere imza atarak bünyesine su altı dronunu da kattığı, hayata geçirdiği Elektronik Gemi Denetleme Sistemi ile de gemileri 7 gün 24 saat esasıyla şehrin her noktasından denetlemeye başladığına dikkat çekildi.



"Her türlü çevresel kirlilikle ilgili birçok çalışmamız oldu”


2024 yılını dolu dolu geçirdiklerini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, 2025 yılında çok daha fazla çalışmaya gayret edeceklerini söyledi.


Dr. Halisdemir, “806 mahallemiz var. Hiçbir yere ayrım yapmadan çalışıyoruz. 2024 yılında ilimizde meydana gelen her türlü çevresel kirlilikle ilgili birçok çalışmamız oldu. Biz bilinçlendirme ve farkındalığa çok önem veriyoruz. Bu doğrultuda 2 binin üzerinde öğrenciye çevre farkındalığı kazandırmak amacıyla eğitim verdik. 400’ün üzerinde ÇED kurum görüşü vererek, doğanın kirlenmemesi adına katkı sağladık. Sadece 2024 yılında 16 adet idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık. Bu idari yaptırımların değeri 5.5 milyon TL’yi geçti. Vatandaşımızın huzuru, konforu bozulmasın, evlerinde rahat yaşasınlar diye gürültü kirliliğini sıfıra indirmek için, yetki alanlarımızda çok ciddi kontroller yapıyoruz. Biz, her gün 5 bin kilometreye yakın 15 metre ve üstü cadde, bulvar ve sokakların temizliğini yapıyoruz. Süpürge araçlarımız ve personelimiz ilimiz temiz kalsın, herkes güzel ve sağlıklı çevrede yaşasın diye 24 saat esasıyla çalışıyor” diye konuştu.



“100 milyon TL’yi bulan idari yaptırım uyguladık”


Mersin denizinin temiz kalması için gerekli temizlik ve denetim faaliyetlerini de titizlikle sürdürdüklerine değinen Halisdemir, “Kentimize, yılda 5 bin 400’ün üzerinde ticari amaçlı gemi geliyor. Biz bu gemileri düzenli olarak takip ediyoruz. 2024 yılı içinde 4 bin 675 adet gemi denetledik. Bu gemilerin 18’inin denize yasa dışı atık bıraktıklarını tespit ettik ve yaklaşık 100 milyon TL’yi bulan idari yaptırım uyguladık. Denizimizi korumak amacıyla bir yaptırım uygulamamız gerektiğinin bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.


Rutin temizlik faaliyetlerinin yanı sıra vatandaşlardan gelen şikayetleri de değerlendirdiklerini aktaran Halisdemir, “2024’te, 2 bin 600’e yakın temizlik şikayeti geldi. Tüm şikayetlere yanıt veriyor ve mutlaka vatandaşımıza yardımcı oluyoruz. Kentimizde, biyosidal mücadele için 400’den fazla personelimiz görevli. 2024 yılında da 365 gün boyunca ilaçlama faaliyetimizi sürdürdük ve 1 milyon 670 bin biyosidal uygulama yaptık. 2024 yılında da bünyemize su altı dronu kazandırdık. Su altı dronu, 150 metre kadar derine inebiliyor. Su altı dronunu, yüzeyden tespit edemediğimiz kirlilikleri önlemek amacıyla kullanıyoruz. Aynı zamanda bu dronumuzun, istenmeyen bazı atık türlerini de önündeki bir aparatla denizden çıkartabilme özelliği var” şeklinde konuştu.




“Mersin Limanı 24 saat esaslı ve taviz verilmeden denetleniyor”


Büyükşehir olarak 53,5 kilometrelik bir kıyı şeridinden sorumlu olduklarının altını çizen Dr. Halisdemir, Mersin Büyükşehir’in Elektronik Gemi Denetim Sistemi hakkında da bilgiler verdi.


Halisdemir, “53,5 kilometrelik kıyı şeridini özel kameralarla donattık ve Elektronik Gemi Denetim Sistemi’ni (EGDS) kurduk. EGDS ile 24 saat esaslı olarak denetlemeye ve kayıt almaya başladık. EGDS’yi kuralı 2,5 ay oldu ve bu süre zarfında 34,5 milyonluk bir ceza yazmak zorunda kaldık. Mersin’e gelen tüm gemilerin şunu bilmesini istiyoruz. Mersin Limanı çok ciddi, 24 saat esaslı ve taviz verilmeden denetleniyor” diye kaydetti.


Deniz ekosisteminin korunmasının da önemine vurgu yapan Halisdemir, “Denize gelen her kirlilik, deniz canlılarının yaşam faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Mikroplastikler son yıllarda büyük sıkıntı oluşturuyor. Bunlarla da ilgili çöp kapan sistemleri almaya başladık ve çalışmalarımızı yürütüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.



Mersin’de bir yılda 4 bin 675 adet gemi denetlendi, 100 milyon TL’lik ceza uygulandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yıldırım’da tatil ’eğlenceli’ başladı Yıldırım Belediyesi’nin düzenlendiği karne şenliği etkinliklerinde çocuklar doyasıya eğleniyor. Yıldırım Belediyesi, 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk dönemini tamamlayan öğrenciler için birbirinden güzel etkinlikler hazırladı. Karnesine kavuşan öğrenciler soluğu Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen ’Yıldırım’da Karne Şenliği’ etkinliklerinde aldı. Başkan Oktay Yılmaz, organizasyonun ilk gününde çocuklarla bir araya gelerek mutluluklarını paylaştı. Karne Şenliği etkinlikleri çerçevesinde, Barış Manço Kültür Merkezi fuaye alanına şişme oyun alanları ve planetaryum kuruldu. Programın ilk gününde Salıncak adlı Karagöz Hacivat gölge oyunu ve animasyon gösterisi minik katılımcılarından tam not aldı. Renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte, miniklerin mutlulukları gözlerinden okundu. Çocuklarını bir an olsun yalnız bırakmayan veliler ise Yıldırım Belediyesi ve Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a teşekkür ederek, böyle bir ortamda bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. 20 Ocak’ta Barış Manço Kültür Merkezi’nde Maşa ve Koca Ayı Maskot Tiyatrosu ve animasyon gösterisi, 21-22 Ocak’ta Yıldırım Gençlik Merkezi’nde fuaye alanına şişme oyun alanları ile planetaryum kurulacak. Youtuber Sertaç Güngör ve Yazar Melih Tuğtağ çocuklarla buluşacak. 23-24 Ocak’ta ise Adile Naşit Tiyatrosu’nda illüzyon ve jonglör gösterileri düzenlenecek. Karne dönemlerinin çocuklar için unutulmaz anlardan birisi olduğunu hatırlatan Yıldırım Belediye Başkanı Yılmaz, “Çocuklarımızın tatillerini daha iyi şekilde geçirmesi için düzenlediğimiz etkinliklerimizle, Yıldırım’da çocuk olmanın ayrıcalığını yavrularımıza hissettirmek istedik. Nasıl bir anne, bir baba için en büyük huzur çocuklarının mutluluğu ise bizler için de çocuklarımızın tebessümünden, gözlerinin içindeki mutluluktan daha değerli bir hazine yok. Yıldırım’da, başta çocukların olmak üzere tüm hemşehrilerimizin mutluluğu ve huzuru için çalışıyoruz. Evlatlarımızın gözlerinde gördüğümüz parıltı, yaptığımız çalışmaların en büyük ödülü. 24 Ocak’a kadar devam edecek olan şenlikte, eğlenceli oyunlardan yüz boyama etkinliklerine müzikli drama oyunlarından çocuk tiyatrolarına kadar birçok etkinlik yapılacak. Tüm evlatlarımızı doyasıya eğlenmeleri için Yıldırım Karne Şenliği’ne bekliyorum” dedi.
Ankara ABB Başkanı Yavaş: “Belediye olarak yaşlı bireylerin hayatını kolaylaştıracak tedbirler almamız gerekiyor” Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Belediye olarak yaşlı bireylerin hayatını kolaylaştıracak tedbirler almamız gerekiyor. Bununla ilgili bir sosyal desteğe ihtiyacı olan, kimsesiz, imkânı olmayan bireylerin günlük hayatında acil hissettiği ihtiyaçları karşılayacak bir sistem kurmayı birimlerimizle amaçlıyoruz” dedi. Ankara Kent Konseyi (AKK), 17-18 Ocak 2025 tarihleri arasında “Yaşlı Bakım Sistemleri Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. Çalıştayda, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak için çözüm önerileri masaya yatırıldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yaşlı bakım sistemiyle ilgili de ortak çalışmalar yapabileceğini belirterek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki 65 bin emekliye desteğinin süreceğini ifade etti. AKK, ABB ile “Başkent’in Ortak Aklı” diyerek, kentin 7’den 70’e her kesimi için çalışmalarını sürdürmeye ve çeşitli programlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. AKK Emekli Meclisi, Aynı Hedefe Yürüyenler Grubu ve ANKADER iş birliğiyle, ABB’nin de katkılarıyla, “Yaşlı Bakım Sistemleri Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. Amaç yaşlı bireylerin kentteki yaşam kalitesini sürdürebilmek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda, CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ABB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkan Vekili Ahmet Güven, AKK Başkan Yardımcısı Ceren Anadol, Prof. Dr. Aylin Görgün Baran, Prof. Dr. Velittin Kalınkara, Aynı Hedefe Yürüyenler Grubu Üyesi Mevlüt Ülgen, AKK üyeleri, bürokratlar, akademisyenler, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli yer aldı. Ankara Kent Konseyi’nde 17-18 Ocak 2025 tarihleri arasında düzenlenen çalıştayda, yaşlı bireylerin sürdürülebilir yaşam kalitesini artırmak için çözüm önerileri masaya yatırıldı. Yaşlı bakım sistemini daha verimli ve etkili bir hale getirebilmek amacıyla “Ortak Akıl” için bir araya gelen alanında uzman isimler; “Yerel Yönetimde Yaşlı Bakımı”, “Yaşlandırmayı Geciktirme”, “Yaşamın Altın Çağında Eşitlik: Yaş Almaya Engel Olma!”, “Sivil Toplum Kuruluşlarının Yaşlılıkta Rolü” konulu oturum başlıkları altında katılımcılar ile istişarelerde bulundu. “Belediye olarak yaşlı bireylerin hayatını kolaylaştıracak tedbirler almamız gerekiyor” Yaşlı Bakım Sistemi Çalıştayı’nın açılışında konuşan ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Belediye olarak yaşlı bireylerin hayatını kolaylaştıracak tedbirler almamız gerekiyor. Bununla ilgili bir sosyal desteğe ihtiyacı olan, kimsesiz, imkânı olmayan bireylerin günlük hayatında acil hissettiği ihtiyaçları karşılayacak bir sistem kurmayı birimlerimizle amaçlıyoruz. Bir de çocukları uzaklarda olan, herhangi maddi ihtiyacı olmayan, tek başına yaşayan bireyler var. Onlara eşlik edecek, refakat edecek, gençlerimize ve sisteme ihtiyaç var. Bununla ilgili de hizmet vermeye çalışacağız. Bu belediyelerin asli görevidir ama tabii ki önceliğimiz; sosyal güvencesi olmayan insanlara yardımcı olabilmek, bir şekilde ulaşmaya çalışmaktır” ifadelerini kullandı. 65 bin emekliye ABB’den destek Yavaş, 65 bin emekliye destek olduklarını kaydederek, “Bizim için önemli olan, devletinin kendisini yalnız bırakmayan ve arkalarında duran bir belediyeleri olduğunu bilmesidir” dedi. ABB olarak emeklilerin yanı sıra, hiçbir güvencesi ve emekliliği olmayan yaşlı insanlara da ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayan Yavaş, “14 bin küsur liraya hiçbir insan yaşayamaz. Eğer bir de 75-80 yaşına gelmiş, ikinci bir iş yapamayacak olanlar ise hiçbir şekilde insanca yaşayamaz” diye konuştu. “Her alanda bir politika belirleme sürecini tekrar yeşerteceğiz” AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise yaş almanın bir yaşam yolculuğu olduğunu ifade ederek, “Yaş almak güzel, ortalama ömür artıyor ama yoksulluk ve çaresizlikle beraber yaşanılmaz hale geliyor. Bugün hepimiz burada 65 yaş üzeri insanlar için değil, gelecekte bizleri bekleyen o kaçınılmaz dönem için de buradayız. Demokrasinin damarlarını açan bir hikaye var burada. Her şeye ulaşan X Kuşağı, deneyimi süzemez bilişimin içerisinde. Google deneyim vermiyor. Orada ekmek, su kadar ihtiyacımız var yaş almışların deneyimine. Ondan dolayı bizim açımızdan yaşamın iksiridir yaş almışların hayatın içerisinde tutunması ve emeğin içerisinde olması. Her konuda fikirlerini şiir gibi ifade edecekler. Buradan bir politika belirleyeceğiz, muhataplarına ulaştırmaya çalışacağız. Parlamentoya, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, bakanlığa ve her alanda bir politika belirleme sürecini tekrar yeşerteceğiz” açıklamasında bulundu. ABB yaşlıların yaşam kalitesini daha da artırmak için çalışmalarını sürdürüyor ABB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkan Vekili Ahmet Güven, Büyükşehir Belediyesinin yaşlı bireylerin bakımı, yaşam ortamlarının iyileştirilmesi ve günlük yaşam faaliyetlerine yardımcı olabilmek amacıyla hizmete sunduğu; evde temizlik, sağlık, bakım onarım, kuaför ve berber, barınma, yemek, psikososyal desteklerine değindi. Güven, kente kazandırılan; Emekli Lokalleri, Alzheimer Sosyal Yaşam Merkezi, Yaşlılar ve Gençler Bilgi Erişim Merkezi, Kızılcahamam Şifa Termal Sosyal Tesisi’nin de yaşlı bireylerin yaşam kalitesini daha da artırdığını belirtti. Çalıştayda bildiri yayımlandı Uzman isimler ve akademisyenler tarafından yaşlı bakım hizmetlerini daha verimli hale getirmek amacıyla 6 gruptan oluşan çalıştayda; “Uzun Süreli Bakım Hizmet Modelleri”, “Bakımın Ekonomik Boyutu ve Güvence Sistemi”, “Kalifiye İnsan Gücü Yetiştirme”, “Kalite İzleme ve Sürdürülebilirlik”, “Bakımın Sosyal ve Psikolojik Boyutu”, “Bakımın Teknolojik Boyutu” konu başlıkları üzerinden yapılan SWOT analizleriyle yaşlı bakımına yönelik sonuç bildirgesi oluşturuldu.