EKONOMİ - 31 Mart 2025 Pazartesi 11:05

Su sıkıntısına karşı kendi imkanlarıyla çözüm

A
A
A
Su sıkıntısına karşı kendi imkanlarıyla çözüm

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde çiftçiler, yaz aylarında tarım arazilerini sulayabilmek için çeşitli önlemler almaya başladı. 700 bin TL harcamayla arazisine sulama göleti inşa eden üretici Ahmet Ur, bu sayede 100 dekarlık tarım arazisini sulamayı hedefliyor.


Alemşahlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet Ur, kendi imkanlarıyla arazisine 6 bin ton su kapasiteli bir havuz inşa etti. Su geçirmez özel naylonla kaplanan havuzun çevresi tel örgülerle çevrildi ve "Havuza girmek tehlikeli ve yasaktır" uyarı levhası asıldı. Üretici Ahmet Ur, kendi imkanlarıyla yaptığı sulama göleti sayesinde 100 dekarlık tarım arazisini yaz aylarında sulamayı hedefliyor.



Su sıkıntısına karşı çözüm


Su sıkıntısı yaşamamak için 700 bin TL harcama yapan Ahmet Ur, "Yeterli yağış olmaması nedeniyle yaz aylarında arazilerimi sulamada sıkıntı oluyordu. Çare arıyordum. Küçük çaplı bir gölet yaparak 100 dekarlık tarım alanımı sulama imkanı sağladım. Bu gölet 6 bin tonluk olup, 10 metre derinlikte, 30 metre genişlikte ve 60 metre uzunluğundadır. Derinkuyu sondaj pompasından suyu dolduruyorum ve toplanan suyla 100 dekarlık tarım arazisini 20 günde rahatlıkla sulayabiliyorum. Böylece enerjiden de tasarruf ediyorum. Ayrıca bu gölet, olabilecek bir orman yangınında helikopterlerin su almasına da imkan sağlayacak" dedi.



Derin sondaj kuyuları yaygınlaşıyor


Sarıgöl ve çevresinde su sıkıntısını gidermek için küçük sulama göletlerinin yaygınlaştığı öğrenilirken, öte yandan, yaz aylarında çiftçiler, tarım arazilerini sulamak için 250-400 metre derinliğe ulaşan derin sondaj pompalarına yönelmeye başladı. Yüksek maliyet nedeniyle ortak kullanımlı sondaj çalışmalarının da yapıldığı öğrenildi.



Jeoloji mühendisinden sondaj açıklaması


Sarıgöl’de serbest çalışan Jeoloji Mühendisi Rukiye Yörük, son yıllarda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle sondaj pompa izin taleplerinin arttığını belirtti. Yörük, "Sadece Sarıgöl ovasında 2024-2025 yıllarında 1500 sondaj ruhsatı alındı. Sarıgöl’de 12 sondajcı gece gündüz sondaj yapıyor. Yeraltı sularının 300 metre derinliğe kadar indiğini görüyoruz. Talepler artıyor. Yeraltı suyu bulmak için son teknolojik cihazları kullanıyoruz. İlçenin bölgesine göre yeraltı suyu derinlikleri değişiyor. Ancak su seviyesi her geçen yıl daha da derinlere iniyor. Bu durum, sudaki mineral madde miktarının artmasına neden oluyor" dedi.



Su sıkıntısına karşı kendi imkanlarıyla çözüm

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: "Partimizin bu hafta sonu yapacağı olağanüstü kurultayında Genel Başkan adayı olmayacağım" Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Partimizin bu hafta sonu yapacağı olağanüstü kurultayında Genel Başkan adayı olmayacağım. Aday olmam için imza toplayan, ısrar eden ve çalışan bütün kardeşlerime teşekkürlerimi iletiyorum" dedi. Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "Partimizin bu hafta sonu yapacağı olağanüstü kurultayında Genel Başkan adayı olmayacağım. Aday olmam için imza toplayan, ısrar eden ve çalışan bütün kardeşlerime teşekkürlerimi iletiyorum. Aday olmama kararımın nedeni, ‘Aday olursan yüzüne tükürürler’ diyen siyasetçilerin tehditleri değildir çünkü çalanların yüzüne tükürülür ve ben çalmadım. Aday olmama kararımın nedeni ‘Aday olursan taşlarlar’ söylemi ile organize edilmiş linç kampanyalarından korktuğum için değildir çünkü yürüdüğüm yolda ölüm dahil hiçbir korkuya yer vermedim, korkmam" ifadelerini kullandı. CHP kurultayında aday olmama nedeninin CHP’yi iç çekişmelere sevk etmemek olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Aday olmama kararımın nedeni ‘hangi yüzle aday olacaksın’ diyen, sözüm ona muhalif sanılan, müesses nizamın askerleri ve paranın tetikçileri olmuş medya mensuplarının iftiraları değildir çünkü ülkem ve partim için verdiğim mücadelem milletimin vicdanına emanettir. Aday olmama kararımın nedeni, partimizi iç çekişmelere sevk etmemek, dikkatleri mücadele alanından başka alanlara çekmemek içindir. Kurultayımız milletimize, ülkemize ve partimize hayırlı olsun. Biz, gölgemiz olsun ve milletimiz hiçbir tehditten korkmasın diye güneşin altında durmayı görev bilen bir gelenekten geldik. Selam olsun, güneşin altında durabilmeyi göze alanlara" açıklamasında bulundu.
Bitlis Tescilli eser olmayan Veysel Karani Türbesi aslına uygun yapılıyor Tescilli eser olmayan betonarme üzeri taş kaplama olarak inşa edilen Veysel Karani Türbesi hazırlanan projeler doğrultusunda dönemini yansıtacak şekilde yeniden yapılıyor. Bitlis Vakıflar Bölge Müdür Ali Osman Ayan, Siirt’in Baykan ilçesinde bulunan Veysel Karani Türbesi’nin tescilli eser olmadığını belirterek aslına uygun yapılacağını söyledi. Veysel Karani Belediye Başkanlığı ve Veysel Karani Hanegah Vakfına ait Veysel Karani Türbesi’nin yakın bir dönemde yapılmış olduğunu ifade eden Ayan, "Tarihi bir niteliğinin olmaması ve sıva raspası sonucunda betonarme yapı elemanlarının ortaya çıkmasından dolayı ve betonarme dayanımının zayıf olmasından dolayı Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 21.03.2025 tarih ve 1709 sayılı karar ile tescilli bir eser olmadığına karar verilmiştir. 2024 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Gaziantepli hayırsever iş adamı İsmail Tekağaç arasında imzalanan protokol gereği tescilli olmayan Veysel Karani Türbesi’nin onarımına ve cami inşaatına başlanılmıştır. Cami ve tuvaletler ile idari bina inşaatı tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Türbe onarımı kapsamında, yapının betonarme taşıyıcı elemanları dayanımını kaybettiğinden dolayı yıkılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında yıkım esnasında sanduka çelik elemanlarla üstü kapatılıp koruma altına alındı. Böylelikle hazırlanacak yeni proje kapmasında türbe en kısa sürede yeniden inşa edilecektir" diye konuştu.