EKONOMİ - 14 Kasım 2024 Perşembe 15:30

Sadıkoğlu: “TOBB ve bakanlık harçlarının alınmaması talebimizi 17 aydır iletiyoruz”

A
A
A
Sadıkoğlu: “TOBB ve bakanlık harçlarının alınmaması talebimizi 17 aydır iletiyoruz”

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), üye firmaların iş ve işlemlerinde TOBB ve bakanlıklar tarafından tahsil edilen harçların alınmaması için 17 aydır talepte bulunsa da ilgili makamlardan olumlu karşılık bulamadı.


Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, üye işlemlerinde alınan TOBB ve bakanlık harçlarının depremzede firmalara maddi yük oluşturduğunu belirterek, “Bu harçların alınmaması için depremden hemen sonra resmi talebimizi TOBB’a ve ilgili bakanlıklara iletmiştik. 17 aydır defaten de hem yazılı hem de sözlü olarak iletmemize rağmen maalesef olumlu bir sonuç alamadık” dedi.


TSO’daki iş ve işlemler karşılığında talep edilen ücretlerin büyük kısmının TOBB ve ilgili bakanlık harçları olduğunu belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Asrın felaketinin üzerinden 21 ay geçti. Tamamı depremzede olan üyelerimizin Odamızda yürüttüğü iş ve işlemleri aksatmadan sorunsuz bir şekilde yürütmeye devam ediyoruz. Ancak, üyelerimizin işlemler karşılığında ödediği ücretlerin tamamının Odamız tarafından tahsil edildiği şeklinde yanlış bir düşünce var. Şunu açık ve net bir şekilde söyleyebilirim ki tahsil edilen ücretlerin büyük bir kısmı TOBB ve bakanlıklar tarafından talep edilen harçlar. Üyelerimizden tahsil etiğimiz bu ücretleri olduğu gibi ilgili bakanlıklara aktarıyoruz. Birçoğu hala 21 metrekare konteynerlerde var olma mücadelesi veren üyelerimizin bu harçları ödemekte zorlandığını biliyoruz. Depremden hemen sonra başta çatı kuruluşumuz TOBB olmak üzere, Maliye, Ticaret, Sanayi ve Ulaştırma Bakanlıklarına resmi yazılar yazarak bu harçların alınmamasını talep ettik. Bu haklı talebimizi 17 aydır hem yazılı hem de sözlü olarak defaten iletmemize rağmen olumlu bir karşılık göremedik” dedi.


Harçların alınmaması konusunda bakanlıkların olumlu adımlar atmadığını ifade eden Başkan Sadıkoğlu, “Özellikle konteynerlerde faaliyet yürüten üyelerimiz adres değişikliği yapması şart. Bu işlem için TOBB ve Maliye Bakanlığı harç talep ediliyor. TOBB ve bakanlık, depremzede firmalarımızı İstanbul’daki, Ankara’daki firmalarla bir tutuyor. 2023 yılı Temmuz ayına kadar adres değişikliği işlemi için ücret istenmezken ardından tekrar istenmeye başladı. Yönetim Kurulu olarak aldığımız kararla Oda olarak adres değişikliği işleminden uzun zamandır hiçbir ücret talep etmiyoruz. Ancak TOBB ve bakanlık harcını yasal olarak almak zorunda kalıyoruz. Bu durum üyelerimizi mağdur ediyor. Bu konuda defaten talebimizi hem yazılı hem de sözlü olarak iletmemize rağmen maalesef olumlu bir dönüş alamadık” şeklinde konuştu.


1 Ocak 2025 tarihi itibariyle ticaret sicili tescil işlemleri ve belge ücretlerinden alınan 492 sayılı harçlara yüzde 43.93 oranında zam uygulanacağını hatırlatan Başkan Sadıkoğlu, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verileriyle birlikte 2025 yılı başından itibaren birçok fiyat düzenlenmesi için dikkate alınan yeniden değerleme oran yüzde 43.93 olarak belirlendi. Bu kapsamda 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle ticaret sicili tescil işlemleri ve belge ücretlerinden alınan 492 sayılı harçlara yüzde 43.93 oranında zam uygulanacak. Odamız uhdesinde olmayan TOBB ve Bakanlık harçları, yeni gelecek zamlarla birlikte depremzede üyemizi daha da zor durumda bırakacak. Mevcut rakamları ödeyemeyen üyemize bu ücretleri nasıl izah edeceğiz? Depremden en fazla etkilenen Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki depremzede firmalardan harç alınmaması konusunda ısrarlı talebimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Noterlik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. TBMM Genel Kurulunda Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edildi. Kanuna göre, avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması, avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacak. Adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hakim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görev yeri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde yapılan staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecek. Kanunla noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında düzenlenecek. Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri, noterlik ücretleri ile diğer işlem giderleri nakit olarak veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılarak tahsil edilecek. Noterler bir önceki aya ait beyannameleri, her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlanacak ve aynı süre içinde ilgili dairelere verilecek. Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde kişi ve kurumlarla paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına Türkiye Noterler Birliğince 2 lira işlem katılım payı alınacak. Kanuna göre, el yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliğinin bilişim sistemine kaydedilecek. Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve Basın İlan Kurumunun ilan portalında ilan edilecek. Boşanma davası reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Devlet üniversiteleri Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurabilecek. Etki ajanlığına ilişkin hüküm tekliften çıkarıldı.
Yozgat Kerkenes Harabeleri’nde Keykavus Kalesi surlarının yanı sıra yeni figürler keşfedildi Yozgat’ın Sorgun ilçesi Şahmuratlı Köyü sınırları içinde bulunan tarihi Kerkenes Harabeleri güncel kazısında yeni figürler keşfedildi. Sorgun Şahmuratlı köyünde yaklaşık 20 gündür devam etmekte olan kazılarda Keykavus Kalesi’ne ait surların bir bölümünün yanı sıra, bir adet ‘Haç’ sembolü ve bir adet de ‘Hayvan başı kabartması’ figürü bulundu. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan kazı alanında incelemelerde bulunarak bilgi aldı. Özkan, “Sorgun ilçemiz Kerkenes kazı alanı bölgesindeyiz. Bölgede Amerika Florida Üniversitesi’nden bir hocamızın başkanlığında kazı çalışmaları devam ediyordu. Ancak bu sene Kültür ve Turizm Bakanımızın destekleri, hocamızın da koordinasyonu ve talebi ile birlikte İstanbul Üniversite’sinden Prof. Dr. Şevket Dönmez hocamız da burada bu sahada kendi alanında kazı çalışmalarını başlattı. Gerçekten bizler de hayretler içerisindeyiz. Yaklaşık 20 günlük kısa bir süre içinde hocam, kalenin dış duvarlarında hatta bir kısım da eser buluntularıyla birlikte çalışmalarına devam ediyor. Ben bu vesile ile hocamıza, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, emek veren arkadaşlarımıza ve kazıya katkı ve destekleriyle bizlerin yanında bulunan Sorgun Belediye Başkanımıza, Kaymakamımıza ve Kültür Müdürlüğü’ndeki ekip arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi. “15 günlük süreçte 300 metrelik surun, 15-20 metrelik bölümü açığa çıktı” Kerkenes Harabelerinde yapılan güncel kazı çalışması hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, henüz 15 günlük bir süreç olmasına rağmen Keykavus Kalesi’nde, Keykavus Kalesi’ni çevreleyen tahmini 300 metrelik surun yaklaşık 15-20 metrelik bölümü açığa çıkartmayı başardıklarını belirtti. “Konargöçer Türkmenlere ait bulgular var” Prof. Dr. Dönmez, “Bundan sonraki süreçte giriş kapısıyla, kalenin içinde çalışmalara devam edeceğiz. Şu an görünen noktada Roma ve erken Bizans dönemlerini kazıyoruz. Ama kalede bir Selçuklu Dönemi olduğunu biliyoruz. Bizim uzmanlığımız biraz daha Türk dönemi ve bu topraklardaki bizim 1000-1200 yıllık kültürümüzün açığa çıkması. Çünkü Anadolu arkeolojisinde Neolitik dönem, Roma dönemi, Helenistik dönem, Hitit dönemi çok iyi biliniyor ama bizim bu topraklardaki kendi öz kültürümüzü biraz daha açığa çıkararak vurgulamak istiyoruz. Bizi heyecanlandıran buluntular yüzeyde var. Yüzeyde konargöçer Türkmenlere ait çadır destek duvarları var. Yani bu bölge aslında Türkmenlerin de belki 300-400 yıl önce bir yaylak noktası durumunda. Bunları da saptamaya ve belgelemeye başladık” şeklinde bilgi verdi. Prof. Dr. Şevket Dönmez’in aktardığı bilgilere göre kazı esnasında bulunan ‘Haç’ ve ‘Hayvan başı kabartması’ figürü dinsel bir cemaat bulunduğuna ve bu bölgeyi korumak için kendi kültürlerinden, tılsımlardan faydalandıklarına işaret ediyor.