Son Dakika
|
Çarşı davasında karar: 34 sanığa beraat
Küçükçekmece’de korkutan yangın
Gazze'de can kaybı 45 bin 317’ye yükseldi
Beşiktaş’tan, Twente maçının yerinin değişmesi için UEFA’ya başvuru!
Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin bu hafta belirlenmesi bekleniyor
Burdur’da feci yangın: 5 halk otobüsü alev alev yanarak hurdaya döndü
Cenaze için İstanbul’dan Sinop’a giden vatandaşları taşıyan midibüs devrildi: 1 ölü, 23 yaralı
Mersin’deki rüşvet operasyonu: Aralarında müdürün de olduğu 91 şüpheli tutuklandı
Ambulans helikopterin düşme anı taksi kamerasına yansıdı
Babasını 6 yerinden bıçakladıktan sonra 112’den yardım istedi
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Sudan’s Artists Struggle Amid War and Displacement
Bakan Işıkhan: “Asgari ücret bu hafta açıklanacak”
Dışişleri Bakanı Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi ile görüştü
United Healthcare'in CEO'sunu öldüren zanlı hakkındaki suçlamaları reddetti
Süper Lig’de ilk devre tamamlandı
Arda Güler, LaLiga’da ayın U23 oyuncusu ödülünü kazandı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliğini ziyaret etti
Netanyahu'dan ateşkes açıklaması: 'Bazı ilerlemeler var'
Fenerbahçe’den Jose Mourinho’ya geçmiş olsun mesajı
Valilikten sonic patlama sesi uyarısı
KÜLTÜR SANAT
Yerli Malı Haftası’nda Muş’un yöresel lezzetleri ve ürünleri tanıtıldı
23 Aralık 2024 Pazartesi - 19:10:11
Muş’ta Yerli Malı Haftası yöresel lezzet ve ürünlerin tanıtıldığı renkli bir programla kutlandı. Her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nda Muş Şehit Türker Güçlütürk İlkokulu ana sınıfı öğrencileri anlamlı bir etkinliğe imza attı. Ana sınıfı öğretmenleri ve velilerin desteğiyle hazırlanan etkinlikte, Muş’a özgü yöresel yemeklerin yanında ülkemize ait kültürel ögeler ve yerli üretim Türk mallarının resimleri sergilendi. Etkinlik alanında yerel mutfak kültürünün değerleri tanıtılırken, Türk malı ürünlerin önemi vurgulanarak, tutumlu olmanın gerekliliği öğrencilere aktarıldı. Ana sınıfı öğretmeni Eda Ankay Yılmaz, “Son yıllarda yeme içme partisi olarak algılanan Yerli Malı Haftası’nın asıl amacı tutumlu olmak, yerli üretimi desteklemek ve milli değerlerimizi sahiplenmek. Sergi, öğrenciler kadar veliler ve okul personeli tarafından da ilgiyle karşılandı” dedi.
23 Aralık 2024 Pazartesi - 17:08
Yeni yıl süslemeleriyle Muğla ışıl ışıl
Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılına özel olarak kendi imalatı ve tasarımıyla hazırladığı yılbaşı süslemeleriyle kentin birçok noktasını renklendirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki alanlara yerleştirilen bu özel süslemeler, vatandaşlara hem yeni yıl heyecanını yaşatıyor hem de geceleri sokakları ışıl ışıl aydınlatıyor. Aileleriyle birlikte süslemelerin bulunduğu alanları ziyaret eden vatandaşlar, renkli görüntüler eşliğinde yeni yıl coşkusunu paylaşıyor. Aileler ve çocuklar, süslemelerle fotoğraf çekilerek bu özel atmosferin tadını çıkarıyor ve unutulmaz hatıralar biriktiriyor. Büyükşehir kendi imalatıyla kenti süslüyor Büyükşehir, özel tasarladığı yılbaşı süslemeleriyle kente görsel bir şölen sunuyor. Çam ağacı, yıldızlar, kardan adam, kızak, balon, kule ve melek kanadı gibi birbirinden renkli objelerin yer aldığı süslemeler, vatandaşların ilgisini çekiyor. Bu etkileyici tasarımların tüm aşamaları-tasarım, demir aksamlarının üretimi ve aydınlatma montajları-Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Bu sayede hem estetik bir görünüm sağlanıyor hem de ekonomik olarak tasarruf ediliyor. Şimdiye kadar yılbaşı süslemelerinin kurulumları, Menteşe Cumhuriyet Meydanı, Menteşe Yalçın İnan Parkı, Menteşe Kurşunlu Camii Meydanı, Menteşe Şehitler Anıtı Kavşağı ve Menteşe Kötekli Yoğurtçu Parkı gibi yoğun olarak ziyaret edilen alanlarda tamamlandı. Bunun yanı sıra, Milas Atapark Meydanı, Bodrum Limanı ve Fethiye Beşkaza Meydanı gibi bölgelerde de süslemelerin kurulumu hızla devam ediyor. Muğla’da Üniversite öğrenimi için bulunan öğrenciler yeni yıl süslemelerini çok beğendiklerini belirterek Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkür ettiler. Yeni yıl hazırlıkları kapsamında şehri ışık şöleni haline getirdiklerini kaydeden Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hülya Muratlı, “Yeni yıl, bildiğimiz gibi yeni kararların alındığı, yeni umutlarımızın filizlendiği, tüm iyi dileklerde bulunduğumuz bir dönem. Şehrimize bu güzel atmosferi yaşatmak için ve yeni umutlarla yeni yılı karşılamak için çok güzel hazırlıklar yaptık. Örneğin, Cumhuriyet Meydanımızı bir görsel ışık şöleni haline getirdik. Sadece onunla yetinmedik, şehrimizin ana arterlerini, sokaklarımızı, parklarımızı da ışıklarla ve yılbaşı süsleriyle donattık. Yılbaşı gecesi bir sürprizimiz var. Belediyemizin iştiraki olan MKS ile işbirliğimizle büyük bir buz pisti hazırlıyoruz. O buz pistinin etrafında yılbaşı pazarımız olacak. Bu buz pisti uzun süreli kalacak ve o gece bir DJ’mizin olacak. Çocuk koromuz var, popüler müzik orkestramız var. Yeni yılı biz bir coşkuyla, şehrimizle, halkımızla iç içe geçirmek ve bu coşkuyu, bu güzel atmosferi beraber yaşamak istiyoruz. Tüm halkımız etkinliklerimize katılmaya davet ediyoruz” dedi.
23 Aralık 2024 Pazartesi - 17:07
7. Isparta Kitap Fuarı sona erdi
‘Kitaplar Gül Açıyor’ temasıyla 13 Aralık’ta kapılarını kitapseverlere açan 7. Isparta Kitap Fuarı tamamlandı. 10 gün boyunca birbirinden değerli yazarlar okuyucularıyla buluştu söyleşiler gerçekleştirdi, kitaplarını imzaladı, yayınevleri binlerce kitabı ziyaretçilerine uygun fiyatlarla ulaştırdı. Fuarın son gününde Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen fuarda vatandaşlarla buluştu, yayınevlerini ziyaret etti, yazarlarla bir araya geldi. Beraberinde belediye meclisi üyeleri ve başkan yardımcılarıyla birlikte fuar alanını ziyaret eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 10 günlük fuar sürecinde çok sayıda güzelliklerin yaşandığını, her şeyden önce çok sayıda çocuğun kitap sahibi olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Binlerce vatandaşımız kitaplarla bir araya geldi, yayınevleri kitaplarını sunma imkanı buldu. Yazarlarımız söyleşiler ve imza günleri düzenledi. Çok yoğun bir ilgi oldu gerek bizler gerekse yayınevleri, yazarlarımız bu ilgiden oldukça memnun. Okuyan bir şehir olmak çok güzel. Fuarımız her yıl bir önceki yıldan daha iyi, gelecek yıl çok daha iyi olacak” dedi. Cehaleti yenmenin tek yolunun kitap okumak olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Cehalete meydan okuyacaksak, kitap okumak zorundayız. Bunun bilincinde olarak şehir genelindeki tüm öğrencilerimizin, çocuklarımızın fuara gelebilmeleri için çalıştık. Gelmek istiyoruz diyen her çocuğumuza yardımcı olduk. Bu konuda başta sayın valimize, kaymakamlarımıza, milli eğitim müdürlüğümüze, öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum. Belediye olarak da personellerimizle büyük fedakarlıklar yaptık fuarın en iyi hale gelmesi için büyük emek verdik. Fuar organizasyonu yapan Barida Fuarcılık’a da teşekkür ediyorum” görüşlerinde bulundu. Fuar ziyaretleri sırasında Yazar Ömer Lütfi Ersöz, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e yazdığı şiirini okudu. Yazarlar, “Çok güzel bir kitap fuarı geçirdik. Organizasyondan çok memnunuz. Sizler burada gördüğümüz kadarıyla gönüllere dokunmuşsunuz” derken, yayınevleri sorumluları da “Ankara, Denizli, Isparta, bizim için bu senenin yıldızı oldu. Hem esnaf hem öğrenci hem biz yayınevleri için yılın son fuarı. Final çok güzel oldu. Isparta fuarı ayakta alkışlanmalı. Başkanım teşekkür ediyoruz böyle güzel bir etkinlikten dolayı. Isparta’ya yakışır bir fuar oldu” şeklinde konuştular. Vatandaşlar ve çocuklar da Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e düzenlenen kitap fuarından dolayı teşekkürlerini iletti.
23 Aralık 2024 Pazartesi - 16:48
MEM Genç Sahne’de keman ve piyano buluşması
MEM Genç Sahne’nin konukları Deniz Cengiz ve Ezo Sarıcı oluşturdukları “Keman ve Piyano İkilisi” ile farklı ülkelerde de sunacakları programlarıyla sanatseverlerin beğenisini kazandı. Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’nde (MEM) düzenlenen “MEM Genç Sahne” konserlerinde genç yetenekler Deniz Cengiz ve Ezo Sarıcı sahne aldı. Cengiz ve Sarıcı’nın oluşturduğu “Keman ve Piyano İkilisi”, performanslarıyla izleyicilerden tam not aldı. Ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış iki genç sanatçı, farklı ülkelerde de sunmayı planladıkları özel repertuvarlarını MEM Genç Sahne’de dinleyicilerle paylaştı. Büyük ilgi gören konserde, Cengiz ve Sarıcı dinleyicilere unutulmaz bir akşam yaşatarak, alkış topladı. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin, konser sonunda genç sanatçıları tebrik etti. Genç müzisyenlere sanat yolculuklarında başarılar dileyen Şahin, desteklerinin süreceğini sözlerine ekledi.
Çok Okunan Kategori Haberleri
1
20 Aralık 2024 Cuma- 16:38
Roman kahramanları miniklere ilham oldu
2
21 Aralık 2024 Cumartesi- 10:44
Maneviyat dünyasının kapıları Denizli’de aralanıyor
3
20 Aralık 2024 Cuma- 10:10
Muğla’nın çökertme kebabı Rize’ye gelince balıklı oldu
4
23 Aralık 2024 Pazartesi- 11:14
Kastabala Antik Kenti’nde daha eski dönemlere ait olduğu düşünülen tapınak kalıntısı bulundu
5
09 Mart 2018 Cuma- 02:09
Dünyanın En Zor Sorusu ?
20 Aralık 2024 Cuma - 16:07
Norm Ender, 100. Yıl Marşı Parla’yı Eskişehir’de minik öğrencilerle seslendirdi
Eskişehir’deki 128 yıllık ilkokulu davet üzerine ziyaret eden sanatçı Norm Ender, miniklerle birlikte Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) dijital platformlarında yer alacağını duyurduğu ’Parla’ (100. Yıl Marşı) isimli eserini seslendirdi. Norm Ender olarak tanınan Ender Eroğlu, Okul Aile Birliğinin ricasını kırmayarak Eskişehir’de bulunan ve 128 yıllık tarihe sahip Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nu ziyaret etti. Okulda bulunan minikler tarafından coşkuyla karşılanan Eroğlu’nun, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için bestelediği ’Parla’ (100. Yıl Marşı) isimli eseri, öğretmen Nalan Korkmaz önderliğinde öğrencilerden oluşan ritim grubu tarafından çalındı. Çocuklar çaldı, Norm Ender söyledi Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 2025 yılından itibaren Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden ve diğer dijital platformlarda erişime sunulacağı duyurulan ’Parla’ (100. Yıl Marşı) isimli eserini Norm Ender, çocuklarla birlikte seslendirdi. Çocuklara yaptığı konuşmada kendisinin öğrencilik döneminde notlarının çok iyi olmadığını fakat öğretmenlerinin kendini sevdiğini dile getiren Eroğlu, müzik eğitimini daha dışarıdan tamamladığını ifade etti. Parla’nın Milli Eğitim Bakanlığı’nın platformlarında yer almasının kendisi için çok önemli olduğunun altını çizen Norm Ender, Eskişehir’de marşını çocuklarla seslendirerek bu durumu anlamlı bir şekilde kutladığına konuşmasında yer verdi. “Milli Eğitim Bakanlığına da teşekkür ediyorum” Öğrenciler verdiği minik konserin ardından konuşan Ender Eroğlu, eserinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın dijital platformlarında yer alacağı için çok mutlu olduğuna değindi. Bir asırlık bir okulda bulunduğundan bahseden Norm Ender, “Öğrenciler tarafından böyle karşılanmak mükemmel bir duygu. Eskişehir’e sıklıkla konsere de geliyorum ama ilk defa Eskişehir’de bir okul ziyaretinde bulunuyorum. Tabii bugünün anlam ve önemi de çok değerli. Biliyorsunuz Parla Marşı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) tarafından kabul edildi. Buradan sizin aracılığınızla Milli Eğitim Bakanlığı’na da teşekkür ediyorum. Bugün bunu kutlamak için buraya geldik. Özel bir okul burası, Cumhuriyet İlkokulu. Tarihi ve bir aşırı devirmiş bir okul, savaş görmüş bir okul. Kurtuluş Cephesi’nde de sığınak olarak kullanılmış bir okul. Dolayısıyla anlam ve önemi de çok büyük. Ben de zaten Parla’nın hayalini de onların yaşındayken kurmuştum. Biz de okulda birçok marşımızı söylüyorduk. Parla’nın hayalini onların yaşında kurduğum için şimdi bu şekilde geri dönmek, sanatımla geri dönmekten dolayı yaşadığım gurur tarif edilemez. Özellikle çocukların heyecanı çok güzel. Kendi yapmış olduğum müzikle çocukların heyecanına bu kadar dahil olamazdım. İşte marş yapma fikri bu yüzden çocukluktan beri beni etkilemişti. 7’den 70’e herkesi bir arada mutlu mesut, tekrardan özgürlük çığlıkları eşliğinde görebildiğimiz özel anlardan biriydi. Ben öğretmenlerimize de buradan tekrar çok teşekkür ediyorum, öğrencilere çok güzel marş ezberlettiler ve her milli günde kutluyoruz bunu. Türkiye’de bu marş kalbinde yer etmiş, meydanlara çıkmış ve tüm milli bayramlarda kutlayan, söyleyen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. “Kendine özgü bir müziği olmayan herkesi eleştiriyoruz” Eserleriyle konuşulmayı istediğinin altını çizen Norm Ender, yaptığı şarkılar ile özenti ve kendine özgü bir müziği olmayan herkesi eleştirdiğine değindi. Ender Eroğlu konuyla alakalı şöyle devam etti; “Ben aslında sanatçı eseriyle konuşur diyeyim buna. Çünkü ben zaten şu anda yapmış olduğum rap müzikle ve şarkılarımda bir bakıma onları hep yeriyorum. Aslında bakarsanız biz kendi müziğimizin içerisinde biraz aşırıya kaçmış olan, çok klişe sözleri olan, çok özenti ve kendine özgü bir müziği olmayan herkesi eleştiriyoruz. Aslında biz bunu kendi aramızda bir standarda oturtmaya çalışıyoruz. Hip-hop kültürünün içinde bu da var çünkü. Ben sanatçı olarak eserimle konuşmayı tercih ediyorum, o yüzden çok fazla arkadaşlarımı eleştirmek istemiyorum bu yüzden.” Norm Ender, son olarak okul müdürü ve okul aile birliği tarafından taktim edilen hediyeleri kabul ederken, kendinin fotoğrafının bulunduğu pastayı kesti. Eroğlu, pastayı Defne isimli öğrenciye ikram etti. Fotoğraf çekiminin ardından Norm Ender, okuldan ayrıldı.
20 Aralık 2024 Cuma - 15:59
Didem ve Sinem Balık, 21 Aralık’ta müzikseverlerle buluşacak
Didem ve Sinem Balık, modern ve klasik müziğin harmanlandığı özel bir konserle seyirciyle buluşacak. Dünya Opera sahnelerinin önemli isimleri arasında yer alan ve “Opera Twins – Opera İkizleri” olarak tanınan Didem ve Sinem Balık, özel bir konserle İzmirlilerle buluşmaya hazırlanıyor. Konser, 21 Aralık Cumartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek. Avrupa Parlamentosu, New York, Birleşmiş Milletler, Viyana Hofburg Sarayı ve Rathaus Meydanı gibi prestijli etkinliklerde sahne alan ve Türkiye’yi Opera sanatında temsil eden Didem ve Sinem Balık kardeşler, düzenlenecek konser hakkında şunları söylediler: “Bu özel konser, İzmir’in kalbinde gerçekleşecek ve Mazi, La Cumparsita, Hernando’s Hideaway, Por una Cabesa gibi tangoların yanı sıra My Heart Belongs to Daddy, Evita gibi Broadway müzikallerini, Tombe la Neige, Sessiz Gemi, Anlamazdın gibi evergreen şarkılarla izleyicilere çok özel bir repertuar sunacağız. Konser, Carmen operasından derlenmiş en güzel aryalarla son bulacak. Sahnede her adımda özel bir atmosfer oluşturmak istiyoruz."
20 Aralık 2024 Cuma - 15:22
Çameli Belediyesi ‘Sakin Şehir’ unvanı için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor
Çameli Belediyesi, ilçede turizm alanında yapılan projelerle öne çıkmasını sağlayarak ‘Sakin Şehir’ (Cittaslow) unvanı alma hedefi için çalışmalarını hız kesmeden devam ediyor. Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, ilçede turizm alanında yapılan projelerle öne çıkmasını sağlayarak "Sakin Şehir" (Cittaslow) unvanı almak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda proje danışmanı Emirhan Akşit ile birlikte, Ordu Perşembe Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Cittaslow Türkiye Ulusal Ağ Toplantısına katılım sağladı. Turizm alanında yapılan projeler için ‘Sakin Şehir’ unvanı için Cittaslow Türkiye Ulusal Ağ Toplantısına katılım sağlayan Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, “Çalışmalarından dolayı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cittaslow Ulusal Ağı Başkan Yardımcısı Muhittin Böcek’e, ayrıca Cittaslow Türkiye Ofisi’ne teşekkürlerimizi sunarız. Ev sahipliği için Ordu Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak’a teşekkür ederiz” dedi.
20 Aralık 2024 Cuma - 15:22
Bir eczacı kalfasının trajikomik hikayesiyle keyif dolu bir seyir
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Takvimi çerçevesinde sahnelenen “Hapı Yuttuk” isimli eğlenceli tiyatro oyunu izleyenlere keyifli anlar yaşattı. 1001 Sanat Tiyatrosu’nun performansı salonda alkış yağmurun tutuldu. Bir eczacı kalfasının trajikomik hikayesi hayata dair önemli mesajlar verdi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık Kültür Takvimi, birbirinden etkileyici ve güzel programlara ev sahipliği yapıyor. Son organizasyon ise 1001 Sanat Tiyatrosu’nun “Hapı Yuttuk” yetişkin oyunu oldu. Orhangazi Kültür Merkezi’nde sahnelenen gösteri, izleyenleri kahkahaya boğdu ve alkış yağmuruna tutuldu. Tolga Canbeyli ve Barış Küçükgüler’in başrollerini paylaştığı oyunun yönetmenliğini Barış Can Çelik üstlendi. Mizahi anlatımı ve başarılı oyunculukla şölene dönüşen gösteri, iş bulamayan bir adam ile eczacı kalfasının trajikomik hikayesini konu aldı. Oyun ayrıca hayati problemler, işsizlik, sosyal medya fenomenliği, toplumsal normlar ve insan psikolojisi üzerine eleştirel bir bakış açısı sundu. İzleyiciler, ev sahipliği için Büyükşehir’e teşekkür etti. Aralık Ayı Kültür Takvimi’nin tüm programları www.sakarya.bel.tr’den takip edilebiliyor.
20 Aralık 2024 Cuma - 15:09
Ahilik Müzesi; ziyaretçi akınına uğradı
Kırşehir’de bulunan Ahilik Müzesi, 2024 yılında en çok ziyaretçi ağırlayan müze oldu. Ahilik kültürünün merkezinde yer alan ve cumhuriyet tarihinin ilk külliye projesi içerisinde yer alan müzede; Ahi Evran’ın hayatı ve oluşturduğu esnaf teşkilatlanması ayrıntılı şekilde ziyaretçilerine sunuluyor. Kırşehir’de, 2023 yılında açılan ve 2024 yılında 100 bin üzerinde ziyaretçi ağırlayan müze, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Ahi Evran’ın, ticaret ve toplumsal dayanışmaya yönelik ilkeleri, görsel materyaller müzede sunuluyor. Müze ziyaretçisine Anadolu’da esnaf ve sanatkar arasında oluşturduğu dayanışma, ahlak ve adalet ilkelerini detaylı şekilde aktarırken, Ahi Evran’ın hayatını anlatan bölümlerde görsel materyallerle yaşanılan dönem gözler önüne seriliyor. Yusuf Ünler; Eskişehir’den Kırşehir’e geldiğini ve tarihi alanları gezerek şehir hakkında bilgi sahibi olduğunu aktarırken, Ayvaz Şenlik ise müzede yaptığı gezintiyle tarihe yolculuk yapıldığını söyledi. Mehmet Çam adlı vatandaş da Kırşehir’in tarihi hakkında bilgi sahibi olmak için müzenin gezilmesi gerektiğini belirtti. Müze; 2024 yılında okul turları yanı sıra İç Anadolu Bölgesi’nden gelen bir çok kişiyi ağırladı. Öte yandan şehrin kültürel hayatı ve ekonomisine de katkı sunan müze, şehrin ahiliğin merkezi olarak anılmasında da büyük etkiye sahip oldu.
20 Aralık 2024 Cuma - 15:07
Osmanlı’nın 508 yıllık camisi, 2 yıl süren restorasyondan sonra yeniden ibadete açıldı
Sakarya’da Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azamı Yunus Paşa tarafından 1516 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan cami, 2 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açıldı. Taraklı ilçesinde Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azamı Yunus Paşa tarafından 1516 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan cami, 508 yıldır ilk günkü gibi ayakta duruyor. Kubbesinin kurşunla kaplanması ve taş bloklar arasındaki bağlantıya demir yerine kurşun dökülmesi sebebiyle halk arasında "Kurşunlu Cami" olarak bilinen Yunus Paşa Cami, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Birçok deprem görmesine rağmen sağlamlığını koruyan camii, ortaya çıkan yıpranmalardan kaynaklı Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında restorasyona alındı. Çalışmalar çerçevesinde caminin kurşun üst örtü kaplamasında meydana gelen bozulmalar ve pencere açıklıklarındaki çatlakların onarımı için rölöve ve restitüsyon çalışması yapıldı. İşlemleri tamamlanan cami bugün yeniden ibadete açıldı. “Bu eserlerimizi de bizden sonraki nesillere de emanet edeceğiz” Bu tür eserlerin vatandaşların hizmetine sunulması gerektiğini belirten Sakarya Valisi Rahmi Doğan, “Bu ecdat yadigarı eserlerin tekrar milletimizin hizmetine sunulması için gayret ve emek gösteren, bütçe ayıran başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililere şükranlarımızı sunuyorum. Bu esereler bizim milletimizin burada yüzyıllarca yapmış olduğu bu milletin tapusudur. O yüzden bunları ayakta tutmamız lazım. Son yıllarda bu eserlere çok ciddi kaynaklar aktarılıp hepsi ayağa kaldırıldı. Bu eserlerimizi de bizden sonraki nesillere de emanet edeceğiz. Ben ilk geldiğimde de bu camiyi gördüm ve gezdim. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne yapmış olduğu bu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Biz Sakarya Valiliği olarak bu tür eserlerin ayağa kaldırılması için büyük gayret gösteriyoruz. Hem bu caminin restorasyonu için hem ilçe belediyesinin yapmış olduğu diğer restorasyon çalışmalarına da katkı sağlamak için elimizdeki imkanları sonuna kadar kullanıyoruz. Bu camiye biz Sakarya Valiliği olarak 5 milyon TL kültür varlıkları fonundan buraya destek verdik. Bu eserler bizim ecdadımızın yadigarı. Bu eserlerimize bakacağız. Herkese hayırlı cumalar diliyorum” dedi. “Camimiz özgün malzemelerle tamamen yenilendi” Caminin restorasyon çalışması hakkında bilgi veren Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız, “ 2022 yılında onarımına başladığımız restorasyon çalışmalarımız 2 yıllık özenli çalışmalarımız sonrası sona erdi. Bugün Cuma namazı sonrasında ibadete tekrar açılıyor. Taraklı Yunus Paşa Camisi, 1516-1517 yılları arasında yapılmış bir camimizdir. 1516 yılında Mısır seferine çıkan Yavuz Sultan Selim tarafından ordunun burada konaklamasıyla birlikte burada 35. Osmanlı Sadrazamı olan Yunus Paşa tarafından yaptırılmıştır. Halep ve Şam seferlerine giden ordunun burada dönüşte ridaniye seferi dönüşünde de bu caminin hizmet verdiği bilinmektedir. 2022 yılında onarım çalışmalarına başladığımız Yunus Paşa Camii’nde kubbedeki kurşun örtü deforme olmuştu. Kurşun örtünün yenilenme çalışması yapıldı. Minaredeki kurşun örtüler de ekonomik ömrünü tamamen yitirmişti. Cami içerisinde 1961 ve 1993 yıllarında yapılan restorasyon çalışmalarında çimento malzeme kullanılmış. Çimento malzemelerin arındırılmasıyla özgün malzemelerle camimiz tamamen yenilendi. Kalem işleri özgün kalem işleri ile tekrar canlandırıldı. Döşemelerdeki ahşaplar yenilendi. Caminin statik güvenliği için enjeksiyon uygulaması yapıldı. Statik güçlendirmeler yapıldı. Şadırvan ve hazinede de taşların temizliği yapıldı. Şadırvanın ahşap taşıyıcısı yenilendi. Özgüm olan malzemelerimiz ise korundu” diye konuştu.
20 Aralık 2024 Cuma - 13:57
Gaziantep’te bilim filmleri günleri devam ediyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Bilim Filmleri Günleri” etkinlikleri devam ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Bilim Filmleri Günleri” etkinlikleri kapsamında, yapay zekâ farkındalığını artırmayı amaçlayan gösterimler devam ediyor. Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, başrollerini Johnny Depp ve Rebecca Hall’un paylaştığı, yönetmenliğini Wally Pfister’ın üstlendiği bilim kurgu filmi Transcendence (Evrim) ile izleyicilere yapay zekâ kavramını farklı bir bakış açısıyla sunuyor. Gençler ve çocuklar için farkındalık Etkinlik, çocukların ve gençlerin yapay zekânın etkilerini anlamalarını hedefliyor. Evrim filmi, beynini gelişmiş bir süper bilgisayara entegre eden bilim insanı Will’in hikâyesini konu alıyor. Film, sağlık ve tedavi alanlarından küresel sorunlara kadar uzanan yapay zekâ potansiyeline dikkat çekiyor. İlk kez 8 Aralık’ta Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde gösterilen film, 18 Aralık’ta yeniden izleyicilerle buluştu. Etkinlik kapsamında film, 27 Aralık’ta Nizip Kültür Merkezi’nde, 29 Aralık’ta ise tekrar Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde gösterilecek. Bu etkinlik, bilim kurgu severler için önemli bir buluşma noktası oluştururken, aynı zamanda yapay zekâ üzerine düşünme ve tartışma imkânı sunuyor.
20 Aralık 2024 Cuma - 13:35
Mersin’de ’Narenciye Tüket, Sağlıklı Yaşa’ etkinliği düzenlendi
Mersin’de ’Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ kapsamında ’Narenciye Tüket, Sağlıklı Yaşa’ etkinliği düzenlendi. Stantları gezen Vali Ali Hamza Pehlivan ve katılımcılara limonata, portakal suyu ve mandalina ikram edildi. Mersin Valiliği tarafından Toroslar ilçesindeki Ziraat Odası Ortaokulu’nda ’Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ kapsamında ’Narenciye Tüket, Sağlıklı Yaşa’ etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında kurulan yerli malı stantlarında ürünler sergilendi. Stantları gezen Vali Ali Hamza Pehlivan ve katılımcılara limonata, portakal suyu ve mandalina ikram edildi. Etkinliğe katılan Vali Ali Hamza Pehlivan, Yerli Malı Haftası ile ilgili bilgi vererek başladığı konuşmasında, özellikle okullarda öğrencilerin, çocukların, gençlerin yerli ürünleri tanıması, milli ürünleri tanımasıyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Geçmişte düzenlenen Yerli Malı Haftası etkinliklerinde ağırlıklı olarak tarım ürünlerinin yer aldığını ifade eden Pehlivan, "Fakat son yıllarda özellikle Cumhurbaşkanımızın himayelerinde sürdürülmekte olan Milli Teknoloji hamlesi kapsamındaki çalışmalar neticesinde başta savunma sanayi ürünleri olmak üzere pek çok teknoloji ürünü, çağa hitap eden ürün de bu hafta vesilesiyle sergileniyor. Bir yandan tarım ürünlerimiz, güzel Türkiye’mizin bereketli topraklarının ve emektar çiftçilerinin ürünlerini gözler önüne seriyor, diğer yandan da bilimde, teknolojide gelmiş olduğumuz aşamanın bir sembolü olarak bugün prototiplerini standlarda da gördüğümüz ürünleri de üretiyor olmanın gururunu yaşıyoruz. 2000’i yılların başında 60’a yakın firma savunma sanayi alanında birtakım çalışmalar yürütürken, şu anda 2 bin 500 firma bu alanda faaliyet gösteriyor. Ürün çeşidi 50-60’lı civarda iken şu anda 230 çeşit ürün üretiliyor ve 185 ülkeye ihraç ediliyor. 2023 rakamlarına göre 5,5 milyar dolar teknolojik ürünlerde, savunma sanayi ürünlerinde ihracat gerçekleştirmişiz. Ve toplamda bu alanda faaliyet gösteren 2 bin 500 üzerindeki firma binin üzerinde ürün üzerinde çalışıyor ve toplam bütçesi, bu yatırımların değeri yaklaşık 100 milyar dolar civarında. Bu noktalara gelmiş olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi. "Mersin’in aynı zamanda bir tarım kenti" Birçok yönüyle ön plana çıkan Mersin’in aynı zamanda bir tarım kenti olduğunu ifade eden Pehlivan, Mersin’de tarım ürünleri içerisinde narenciyenin önemli bir yeri olduğunu söyledi. Mersin’e ’narenciye başkenti’ denildiğini vurgulayan Pehlivan, "Özellikle limon üretiminde Türkiye’de birinci sırada geliyor olması hasebiyle hem iç piyasada hem ihracatta çok önemli noktalardayız. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde, narenciyede ürün hasılasında büyük bir artış vardı; 7,9 milyon tona kadar çıktı. İlimizde de 1,6-1,7 milyon ton civarında narenciye üretimi gerçekleşti" diye konuştu. "’Narenciye tüket, sağlıklı yaşa" Narenciye ürenlerinin hem enerji kaynağı hem de vitamin deposu olduğuna işaret eden Pehlivan, "Başta C vitamini olmak üzere A ve B vitaminlerini de içeriyor. Mineral kaynağı, potasyum kaynağı ve özellikle vücuda sağladığı enerji, bağışıklık sistemine sağlamış olduğu katkı itibariyle sağlık kaynağı. O yüzden diyoruz ki sevgili çocuklar ’narenciye tüket, sağlıklı yaşa’. Ülke ortalamamız da aslında narenciye tüketiminde fena değil, dünya ortalamasının üstünde. Elbette bu ürünü üreten bir ülke olarak tüketimini de gerçekleştirmek, teşvik etmek ayrı bir önem ifade ediyor. Dolayısıyla bu hafta vesilesiyle bir yandan bilimde, teknolojide, birçok alanda ortaya koyduğumuz ürünleri hatırlıyor, hatırlatıyor, tanıtıyoruz. Bir yandan da tarım gibi kadim bir sektöre, emektar çiftçilerimizin emeğini yansıtan bir sektöre ve bu sektörde tarımda üretilen ürünlere de dikkat çekmiş oluyoruz" dedi. "Öğrencilerimizin ürettiği projelerle 3 yıldır rekor bizde" Mersin’in tarımda olduğu kadar sanayide ve teknolojide de önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Pehlivan, "İlimiz tarımda var olduğu kadar, sanayide de var. Nitekim OSB’lerimiz giderek geliştiriyor. Savunma sanayi yatırımlarımız gider artıyor. Bunlar içerisinde inovasyona yönelik özellikle yazılım alanında Teknopark’ımızla da OSB’lerimizde de Ar-Ge’lerimizin sayısı artıyor. Bunun yansımalarını 30’u geçen savunma sanayi firmalarından da görüyoruz. TEKNOFEST’lerde öğrencilerimizin ürettiği projelerle 3 yıldır rekor bizde. Mersin’imizin gençleri, öğretmenlerinin rehberliğinde 164 bin 276 proje üretti" diye konuştu. Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz’ın konuşma yaptığı etkinlikte halk oyunları gösterisi düzenlendi, bir öğrenci de şiir okudu.
20 Aralık 2024 Cuma - 13:31
Down sendromlu çocuklardan dünya barışına çağrı
İstanbul Aydın Üniversitesi Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri Bölümü ‘Yeni Yılda Fantastik Saç ve Makyaj Show’ adında defile düzenledi. Düzenlenen defilede, yüz öğrenci tarafından hazırlanan 42 özgün saç ve makyaj tasarımları sergilendi. Düzenlenen defileye down sendromlu çocuklar damga vurdu.
20 Aralık 2024 Cuma - 13:30
Çivi kullanılmadan inşa edilen 942 yıllık cami tarihe tanıklık ediyor
Tokat’ın Erbaa ilçesindeki 942 yıllık Silahtar Ömer Paşa Camii, çivi kullanılmadan inşa edilen ahşap yapısıyla tarihe tanıklık ediyor.
20 Aralık 2024 Cuma - 13:25
Çivi kullanılmadan inşa edilen 942 yıllık tarihi cami depremlere meydan okuyor
Tokat’ın Erbaa ilçesindeki 942 yıllık Silahtar Ömer Paşa Camii, çivi kullanılmadan inşa edilen ahşap yapısıyla 1939 ve 1942 depremlerine rağmen ayakta kalmayı başaran tarihi bir şaheser olarak tarihe tanıklık ediyor. Tokat merkeze 94, Erbaa ilçesine ise 14 kilometre uzaklıkta yer alan Akça Köyü’ndeki Silahtar Ömer Paşa Camii, 942 yıllık geçmişiyle tarih ve mimarinin eşsiz bir örneğini sunuyor. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinin mimari estetiğini bir araya getiren cami, ahşap ve taşın ustalıkla harmanlandığı çandı tekniğiyle çivi kullanılmadan inşa edilmesiyle dikkat çekiyor. Caminin kesin inşa tarihi net olarak bilinmese de yapıya dair iki farklı görüş öne çıkıyor. Bir görüş, camide bulunan ceylan derisi levhada yer alan H.1087/M.1676 tarihine dayanarak yapının 17. yüzyıl Osmanlı eseri olduğunu savunuyor. Diğer görüş ise caminin 1082 yılında Selçuklu mimarisiyle inşa edildiğini, zamanla yapılan tadilatlarla günümüze ulaştığını belirtiyor. Sade dış tasarımına rağmen, iç mekânda ahşap süslemeleri, geometrik desenlerle bezeli tavanı, Selçuklu motiflerini taşıyan mihrap ve minberiyle görenleri hayran bırakıyor. Depremlere dayanıklılığıyla da dikkat çeken cami, 1939 ve 1942 yıllarındaki büyük depremlerde hasar görmeden ayakta kalmayı başardı. Ahşap yoğunluklu özgün mimarisiyle Anadolu’nun nadir eserlerinden biri olan Silahtar Ömer Paşa Camii, tarih ve estetiğin harmanlandığı bir miras olarak ziyaretçilerini bekliyor. Caminin 20 Aralık 1942 tarihinde yerel saat ile 17.05’te meydana gelen, 3 bin kişinin hayatını kaybettiği 7 şiddetindeki Niksar-Erbaa depreminde sadece minaresinin zarar gördüğünü söyleyen Sadık Demirdağ; “Burası Selçuklular zamanında İpek Yolu üzerine bu cami kurulmuş. Sahipleri Niksarlı. Camimiz çivisiz. Hep ağaç geçmeli yapılmış. Kesinlikle demir diye bir şey yok. İpek Yolu üzeri olduğundan dolayı kervan buraya gelirmiş ve hanlarda konaklarlarmış. Amasya’ya giden Amasya, Amasya’dan gelen bu tarafa doğuya giden burası aktif şekilde kullanılıyormuş. 1942 depremlerinden önce minaremiz çok yüksekmiş. Minare devrilmiş hiç kimseye zarar görmemiş. Onda da minare tamir görmüş. Yani camimiz depreme dayanıklı. Hiçbir şey olmamış” dedi.
20 Aralık 2024 Cuma - 13:11
Bitlis’te 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali düzenlendi
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali gerçekleştirildi. Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Belediyesi, Bitlis İli Arı Yetiştiriciliği Birliği ve Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV)’ın organizesinde düzenlenen festival BEÜ Rahva yerleşkesindeki konferans salonunda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan festivalde konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis balının ne denli kaliteli olduğunu söyledi. Bitlis denilince ilk akla gelen bal olduğunu ifade eden Rektör Elmastaş, "Biz genelde Bitlis balı için hep balımız meşhurdur diyoruz. Aslında bu doğrudur. Kalite noktasında birçok yörenin balından çok daha iyidir. Ama biz balımızı tanıtma noktasında eksik kaldığımız için birçok yerde ismimizi göremiyoruz. Son zamanlarda bazı markalar ortaya çıkmaya başladı. Aslında bu çalışmanın bir gayesi de budur. Bitlis balından Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde ve birçok kaynakta bahsediliyor. Bitlis’in balının şifa özelliğinden. O dönemlerde de üretildiğinden bahsediyor. Dolayısıyla önemli bir ürün. Bundan sonra da Bitlis olarak bunu markalaştırmamız gerekiyor. Üniversite olarak ne yapabiliriz diye düşündük 3 sene önce bazı çalışmaları başlattık. Geçen sene hazırlıklarımız sonucunda arıcılık programını açtık ve şuan da öğrencilerimiz var. Tabi öğrencilerimizin büyük bir kısmı alanda çalışan arıcılarımız. Yaş ortalaması en yüksek olan bölümümüz. Yine bir arıcılık işletmesi açtık ve orda üretimde yapmaya başladık. Tabi bizim o üretimdeki gayemiz ticari anlamda bu sektöre girmek değil, burada kendimizin de ürettiği bazı ürünlerle bu markalaştırma noktasında ilimize katkı olsun diye ARGE çalışmaları yapmak. Bizim buradaki gayemiz budur. Yine bunun devamında bal analiz laboratuvar kurduk. Şuan uluslararası standartlarda analiz yaptığımız laboratuvar artık var. Önemli bir noktaya getirdik ve akredite çalışmaları tamamlanmak üzereyiz. Uluslararası piyasalarda bazı cihazların eksikliği vardı onları da tamamladık. Dolayısıyla inşallah bu da bitmek üzere. Biz bu bal analizi laboratuvara ile bölgede bir merkez olmak istiyoruz. Bu tarz etkinlik ve festivalleri sürekli canlı tuttuğumuzda bizi daha farklı arayışlara götürecek olması açısından önemli” diye konuştu. Festivalde bir konuşma yapan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, 93 bin kara kovan sayısı ile Bitlis’in Türkiye’de bu anlamda birinci olduğunu ifade ederek, “İlimizde toplam 257 bin arılı kovan mevcuttur. Kovan sayısı bakımından; 93 bin adet kara kovan sayısı ile Türkiye’de birinci sırada olan ilimiz 164 bin adet fenni kovan sayısı ile de Türkiye’de 13’ncü sırada yer almaktadır. Aynı zamanda 2 bin 186 ton bal üretimiyle de Türkiye’de 14’ncü sırada yer almaktadır. Bitlis balı 2017’de Apımondia Arıcılık Kongresinde Dünya 3’üncüsü ve 2022-2023’de Londra Bal yarışmasında dünya birincisi olmuştur. Ayrıca 106 ton bal mumu üretimi ile Türkiye’ de 11’nci sırada yer almaktadır” dedi. Festival daha sonra kapalı spor salonunda düzenlenen çeşitli bal yarışmaları ile devam ederken dereceye girecek bal sahiplerine ödüller verilecek.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder