KÜLTÜR SANAT
Sındırgı’da Gaziler günü kutlandı 19 Eylül 2024 Perşembe - 19:37:47 Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanı ile Mareşal rütbesinin verilişinin yıldönümü dolayısı ile Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde tören düzenlendi. 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kahraman gazilerimiz ve şehitlerimiz anıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda ilçe protokolü, gaziler, şehit yakınları ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşen çelenk sunma töreninde, ülkemizin bağımsızlığı için fedakârlık gösteren gazilere minnet ve saygı ifade edildi. Çelenk sunma töreninin ardından Kışla Müze Han’da kutlama etkinliği gerçekleştirildi. İmam Hatip Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladığı etkinlikte protokol, gaziler ve şehit yakınları bir araya geldi. Koro, şiirlerin okunmasının ardından öğrenciler gazilere yazdıkları mektupları ve günün anısına hediyelerini takdim etti. Gazilerin cesaret ve fedakârlıkları asla unutulamaz Gaziler ve Şehit yakınları ile bir araya gelen Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, tören sonrasında gerçekleştirilen yemekte yaptığı konuşmada, Gaziler Günü’nün önemine vurgu yaparak, “Bu vatanı bizlere emanet eden tüm gazilerimize sonsuz minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Şehitlerimiz ve gazilerimiz sayesinde bugün özgür bir şekilde yaşıyoruz. Gazilik sadece bir rütbe değil makam değil. Aynı zamanda bu memleketin kuruluşunda bir harçtır. Bir fedakârlığın, kahramanlığın adıdır” dedi. İlçe Kaymakamı Didem Dinç Özay’da gazilik ve şehitliğin en yüksek mertebelerden biri olduğunu belirterek 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutladı. Program sonunda Sındırgı Gaziler Derneği Başkanı Cevdet Korkmaz, İlçe Kaymakamı Didem Dinç Özay ve Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak’a desteklerinden dolayı plaket takdim etti. Gaziler Günü etkinliklerine ilçe kaymakamı Didem Dinç Özay, Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, Sındırgı Gaziler Derneği Başkanı Cevdet Korkmaz, protokol üyeleri, gaziler, Şehit yakınları, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
19 Eylül 2024 Perşembe - 18:10 "24. Ulusal Turizm Kongresi" Kastamonu Üniversitesi’nde başladı Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 24. Ulusal Turizm Kongresinde, 36 farklı üniversiteden akademisyenler ile 172 yazarın hazırladığı 102 bildiri, doğa turizmi ve ilgili alt temalar üzerine yapılan güncel araştırmaları ele alınıyor. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 24. Ulusal Turizm Kongresi, turizm sektörünün önde gelen temsilcilerini ve akademisyenleri bir araya getirdi. Bu yıl “Tabiat Turizmi” ana temasıyla düzenlenen kongrede, doğanın korunması, sürdürülebilir turizm uygulamaları ve turizmin çevresel etkileri gibi konular ele alınıyor. Kongreye, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Milletvekili Serap Ekmekci, Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’nın yanı sıra çeşitli kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenler katıldı. Türkiye’nin dört bir yanından 36 farklı üniversiteden akademisyenlerin katıldığı kongrede, 172 yazarın hazırladığı 102 bildiri, doğa turizmi ve ilgili alt temalar üzerine yapılan güncel araştırmaları içeriyor. Kongredeki oturumlar ve panel tartışmalarında, “Doğa Koruma Alanlarında Yönetim ve Sürdürülebilirlik”, “Yaban Hayatı Turizmi ve Biyoçeşitliliğin Korunması”, “Yerel Topluluklar ve Tabiat Turizmi”, “Tabiat Turizminde Teknolojinin Rolü” ve “İklim Değişikliği ve Tabiat Turizmi” gibi alt temalar ele alınıyor. Katılımcılar, bu konular üzerine en yeni araştırmaları ve yenilikleri paylaşma fırsatı bulacak. Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonunda düzenlenen 24. Ulusal Turizm Kongresi’nde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu’nun turizmdeki güçlü potansiyeline dikkat çekerek, kongrenin bölge ve ülke turizmine yapacağı katkıların önemli olacağını kaydetti. “Kongrenin şehrin turizmi açısından daha da faydalı adımlar atılmasına vesile olacak” Özellikle doğa turizminin, sürdürülebilirlik ve çevre koruma açısından kritik bir alan olduğunu ifade eden Rektör Topal, “Malumunuz üzere tabiat turizminin güzelliklerinin ve çevresinin insanlar için sunduğu fırsatları ve güzellikleri öne çıkaran giderek gelişen bir turizm alanı olarak karşımıza çıkıyor. Diğer taraftan tarihi, mimarisi, kültürel zenginlikleriyle öne çıkan Kastamonu’muz, aynı zamanda tabiat turizmi açısından da eşsiz bir şehir olarak, eşsiz bir destinasyon olarak karşımıza çıkıyor. Hakikaten bu büyüleyici bölge, sahip olduğu tabii güzellikleri, milli parkları, yaylaları ve zengin biyo-çeşitliliği ile tabiat tutkunlarının yoğun ilgisini çekmektedir. Küre Dağları ve Ilgaz Dağı Milli Parkları, Valla ve Horma Kanyonları gibi doğa harikaları kamp, doğa yürüyüşleri, dağcılık ve kayak gibi farklı faaliyetler için ideal bir bölgedir. Ama aynı zamanda zengin flora faunası ile birlikte yaban hayata fotoğrafçılığıyla eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Tabii ki Kastamonu’nun sahip olduğu bu zenginlikler üniversitemiz içinde bir fırsat sunmuş durumdadır” dedi. Kastamonu Üniversitesi’nin ormancılık ve tabiat turizmi alanında YÖK tarafından ihtisaslaşan üniversite olarak seçildiğini hatırlatan Rektör Topal, bu alandaki çalışmalarını hızla devam ettirdiğini belirtti. Kastamonu’nun tabiat ve doğası yönüyle Kastamonu Üniversitesi’nin ihtisas alanına girmesinden ötürü önemine işaret eden Rektör Topal, şehrin sahip olduğu eşsiz potansiyeli sebebiyle 24. Ulusal Turizm Kongresi’nin Kastamonu’da yapılıyor olmasından dolayı daha da şehri önemli kıldığını ifade etti. Şehrin doğal güzelliklerinin yanı sıra yerel kültürün ve misafirperverliğin de turizmde önemli bir rol oynadığını dile getiren Rektör Topal, bu sebeple kongrede birçok konunun konuşularak tartışılacağına inandığını ve şehrin turizmi açısından daha da faydalı adımlar atılmasına vesile olacağını kaydetti. Kongrenin Kastamonu’nun doğa turizmi potansiyelini daha da ileriye taşıyacağına ve gelecekte önemli işbirliklerine zemin hazırlayacağına olan inancını paylaşan Rektör Topal, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen organizasyon komitesine, akademisyenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu. Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci de, şehrin doğal zenginliklerinin korunarak turizmin geliştirilmesi için yapılan bu tür bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekerek, Kastamonu’nun doğa turizmi potansiyelinin daha etkin kullanılması için bu tür kongrelerin büyük önem taşıdığını belirtti. 24. Ulusal Turizm Kongresi Dönem Başkanı Prof. Dr. Osman Eralp Çolakoğlu ise, kongrenin tarihçesinden bahsederek, Türkiye’de turizm alanında gerçekleştirilen akademik çalışmaların gelişimine ve bu kongrenin bu çalışmalara yaptığı katkılara değindi. Ayrıca, turizmin sürdürülebilir kalkınmadaki rolünü vurgulayan Çolakoğlu, sektörün güncel zorlukları ve gelecekteki fırsatlarına dikkat çekerek, akademik ve sektörel iş birliklerinin önemine bir kez daha işaret etti. Katılımcılara ve düzenleyicilere teşekkür eden Çolakoğlu, başarılı bir kongre geçirilmesi temennisinde bulundu. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen de, doğa turizminin Türkiye için büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Sökmen, bu alanda yapılacak yatırımların hem yerel kalkınmaya hem de sürdürülebilir turizme katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, bu kongrenin, sektördeki yenilikleri paylaşmak ve akademik bilgi birikimini sektörel tecrübelerle buluşturmak açısından önemli bir platform sunduğunu belirten Sökmen, doğa turizmi ve alternatif turizm çeşitlerinin desteklenmesi gerektiğini dile getirerek, kongreye katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür etti. Konuşmaların ardından kongreye destek veren katılımcılara plaket takdim edildi.
Edirne’de gazileri geçmişe götüren etkinlik düzenlendi
18 Eylül 2024 Çarşamba - 14:45 Edirne’de gazileri geçmişe götüren etkinlik düzenlendi Edirne’de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılan gaziler, geleneksel spor oyun alanında gençlerle birlikte çeşitli oyunlar oynayarak askerlik günlerini paylaştı. Edirne Valiliği tarafından kısa süre önce hizmete sunulan Musabeyli Korusu Mesire Alanı’nda gaziler ve gençleri buluşturan etkinliğe imza atıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde "Koşabiliyorken Koş" projesi çerçevesinde program düzenlendi. Etkinlikte çeşitli spor oyunlarını oynayan gaziler, geçmişe yolculuk yaptı. Duygu dolu anlar yaşandı Etkinlikte geleneksel spor oyun alanında çeşitli oyunlar oynandı. Gençlerle birlikte çeşitli oyunlar oynayarak eğlenceli vakit geçiren gaziler, askerlik yıllarını hatırlayarak bazen duygu dolu anlar yaşadı. Sportif etkinliklerin yanı sıra modern pentatlon kategorisinde yer alan atıcılık oyun alanına gelen gaziler, silahla atış yaparak askerlik günlerini yad etti. Gençlerle birlikte bocce, bowling, mangala, satranç oynayarak zipline yaptı. Kıbrıs Gazisi İbrahim Aksal, "Ayak topu, bowling oynadık, tabanca atışı yaptık. Bir sürü zeka oyunları oynadık. Keşke her zaman yapabilsek. Gençlerle birlikte kaynaştık, çok iyi geldi" dedi. Edirne Valisi Yunus Sezer’in katkılarıyla oluşturulan alanda güzel etkinlikler düzenlendiğini söyleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Selim Ak, ’Koşabiliyorsa Koş’ spor projesi çerçevesinde gazilerle gençleri buluşturduklarını ifade etti. Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte kuşaklar arası bir buluşma sağladıklarını söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Tohumcu, böyle güzel bir mekanda gazilerle bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirtti. Gazilerin askerlik günlerini tekrardan yad ettiğini belirten Tohumcu, bocce oyunu, tabanca atma gibi çeşitli etkinliklerle keyifli vakit geçirdiklerini ifade etti.
Edirne’de gazileri geçmişe götüren etkinlik düzenlendi
18 Eylül 2024 Çarşamba - 14:42 Edirne’de gazileri geçmişe götüren etkinlik düzenlendi Edirne’de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılan gaziler, geleneksel spor oyun alanında gençlerle birlikte çeşitli oyunlar oynayarak askerlik günlerini paylaştı. Edirne Valiliği tarafından kısa süre önce hizmete sunulan Musabeyli Korusu Mesire Alanı’nda gaziler ve gençleri buluşturan etkinliğe imza atıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde "Koşabiliyorken Koş" Projesi çerçevesinde program düzenlendi. Etkinlikte çeşitli spor oyunlarını oynayan gaziler, geçmişe yolculuk yaptı. Duygu dolu anlar yaşandı Etkinlikte Geleneksel Spor Oyun Alanı’nda çeşitli oyunlar oynandı. Gençlerle birlikte çeşitli oyunlar oynayarak eğlenceli vakit geçiren gaziler, askerlik yıllarını hatırlayarak bazen duygu dolu anlar yaşadı. Sportif etkinliklerin yanı sıra modern pentatlon kategorisinde yer alan atıcılık oyun alanına gelen gaziler, silahla atış yaparak askerlik günlerini yad etti. Gençlerle birlikte bocce, bowling, mangala, satranç oynayarak zipline yaptı. Kıbrıs Gazisi İbrahim Aksal, "Ayak topu, bowling oynadık, tabanca atışı yaptık. Bir sürü zeka oyunları oymadık. Keşke her zaman yapabilsek. Gençlerle birlikte kaynaştık çok iyi geldi" dedi. Edirne Valisi Yunus Sezer’in katkılarıyla oluşturulan alanda güzel etkinlikler düzenlendiğini söyleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Selim Ak, ’Koşabiliyorsa koş’ spor projesi çerçevesinde gazilerle gençleri buluşturduklarını ifade etti. Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte kuşaklar arası bir buluşma sağladıklarını söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Tohumcu, böyle güzel bir mekanda gazilerle bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirtti. Gazilerin askerlik günlerini tekrardan yad ettiğini belirten Tohumcu, bocce oyunu, tabanca atma gibi çeşitli etkinliklerle keyifli vakit geçirdiklerini ifade etti.
GastroANTEP Festivali ile Gaziantep’te sanat rüzgarı
18 Eylül 2024 Çarşamba - 14:29 GastroANTEP Festivali ile Gaziantep’te sanat rüzgarı GastroANTEP Festivali, şehrin kültürel ve sanatsal mirasını öne çıkaran etkinliklerle tüm hızıyla devam ediyor. Festival, sadece gastronomi alanında değil, aynı zamanda sanat ve kültür etkinlikleriyle de ziyaretçilere zengin bir deneyim sunuyor. Gaziantep’in farklı noktalarındaki kültürel mekânlar, festival süresince sergilere ev sahipliği yaparak sanatseverleri ağırlıyor. Gaziantep Kültür Yolu Festivali Gastronomi Etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergiler, Gaziantep’in kültürel çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Şehrin tarihini, sanatını ve kültürel birikimini yansıtan eserler, festival boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Bu kapsamda Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi, Gaziantep Şehir Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu, Gaziantep 25 Aralık Panorama Müzesi, Şehitkamil Sanat Galerisi, Ömer Ersoy Kültür Merkezi, Pürsefa Hanı ve Zeugma Mozaik Müzesi gibi çeşitli kültür ve sanat merkezlerinde sergiler yer alıyor. Sanatla iç içe bir yolculuk Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi’nde sanatseverler iki ayrı sergiyi ziyaret edebilecek. “Kelimeler ve Renkler Sergisi” ve “Taştan Kâğıda & Saraydan Sanata Tezhip Sergisi” ile farklı sanatsal yorumlar bir araya getiriliyor. Sergilerin kapıları, festival boyunca 10.00-20.00 saatleri arasında açık olacak. Gaziantep Şehir Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu Fuaye Alanı’nda ise “Osmanlı Arşivinde Halep: Hatırladıkça Biz Oluruz” sergisi ziyaretçilerini bekliyor. Bu sergi, Halep ile Gaziantep arasındaki tarihi ve kültürel bağları hatırlatırken, Osmanlı arşivlerindeki belgelerle bu kadim kentin geçmişine ışık tutuyor. Serginin kapıları, festival boyunca 10.00 ila 20.00 saatleri arasında ziyarete açık. Gaziantep 25 Aralık Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde ise iki farklı sergi sanatseverlerle buluşuyor. “Besmele-i Şerif Hat Sergisi” hat sanatının inceliklerini yansıtırken, Filistinli karikatürist Naci El-Ali’nin ünlü karakteri Hanzala da bir diğer sergide ziyaretçilere sunuluyor. Naci El-Ali’nin eserleri, Filistin direnişinin sembolü olan Hanzala karakteri üzerinden siyasi ve toplumsal mesajlar taşıyor. Sergiler, 09.00-17.00 arasında festival boyunca ziyaretçilerini bekliyor olacak. Şehitkamil Sanat Galerisi’nde Vincent Van Gogh’un eserlerinden esinlenerek hazırlanan “Vincent Van Gogh ile Birlikte Zeytin Ağacının Gölgesinde” sergisi, ünlü sanatçının doğa ve zeytin ağaçları temalarını işleyen eserlerine yer veriyor. Sergi, 09.00-19.00 saatlerinde ziyaretçilerini bekliyor. Ömer Ersoy Kültür Merkezi’nde ise 09.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilerine kapılarını aralayan “Evvel Zaman İçinde” sergisi ise misafirlerine geçmişin izlerini taşıyan bir yolculuk vadediyor. Dijital sanatın öne çıktığı bir diğer sergi ise Pürsefa Hanı’nda. “Eskizden Piksele Dijital Sanat: Anatolia Edition” sergisi, dijital dünyanın sanat üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Bu sergi, festival süresince 10.00 - 22.00 arasında ziyaretçilere açık. Zeugma Mozaik Müzesi de festival kapsamında iki farklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Büşra Yurtseven’in “Huzme” adlı sergisi, ışık ve renklerin dansını yansıtan eserlerle izleyicileri karşılıyor. Ayrıca Zeugma Antik Kenti Kazıları’na ait dijital fotoğrafların sergilendiği bir diğer sergi de, antik kentin tarihi zenginliklerini gözler önüne seriyor. Sergiler, festival boyunca 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. “Herkesi Gaziantep’e davet ediyorum” Sergileri gezen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Bu festival yalnızca bir yeme, içme, konserden ibaret değil. Bir de bu festivalin kültür ve sanat yönü de var. Yalnızca Gaziantep’i değil, bütün bölgeyi, kültür adına, sanat adına, tarih adına hassasiyeti olan herkesi Gaziantep’e davet ediyorum” dedi. Gaziantep’te festival kapsamında görücüye çıkan sergilere dikkati çeken Başkan Fatma Şahin, Filistin direnişinin sembolü olan Hanzala karakteri konusunda verdiği mesaja değindi. Şahin, “Bizimle örtüşen çok şey var. Gastronomi ile örtüşen çok yanı var. Biz zerdali çekirdeği ile ölüme meydan okuduk. Ay Yıldızlığı bayrağımızı koruduk. Hanzala karakteri ile Naci El-Ali, kaşık ile çatalla açlıkla mücadele ettiğini, yoksulluğu, zulmü anlatıyor” ifadelerini kullandı. “Festival boyunca bütün etkinlikler için ulaşım desteği veriliyor” Başkan Fatma Şahin, şehri tanımayan yerli ve yabancı turistin şehirdeki etkinlikleri gezmek için nasıl bir yol izleyeceği konusunda, “İşi kolay kıldık. Belediyenin önünde ekiplerimiz, çok güzel ulaşım destekleri veriyor. Sabah saat 10.00’da ve öğleden sonra 14.00’da. Belediyenin önüne geldiğiniz zaman bütün sergileri ve şu anda bu şehirde 50 noktada gerçekleştirilen 500 etkinliği gezme fırsatı elde edebiliyorsunuz. Bu ulaşım desteği, 10 gün boyunca devam edecek” diye konuştu.
Yörük Festivali’nde Keçiören standına büyük ilgi
18 Eylül 2024 Çarşamba - 14:22 Yörük Festivali’nde Keçiören standına büyük ilgi Keçiören Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘3. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’ne stant açarak katılım sağladı. Festivale ilişkin konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, “Belediyemizin standı, özellikle kıl çadırlarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekti. Keçiören Belediyesi, Türk kültürünün zengin mirasını tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak adına festivalde aktif bir rol oynayarak Keçiören’i en iyi şekilde temsil etti” dedi. Keçiören Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘3. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde stant açtı. Stantta yer alan kıl çadır ziyaretçilerden yoğun ilgi görürken, ikram edilen tuluk ayranı büyük beğeni topladı. Seymen ekibinin sergilediği gösteri de izleyicilerden tam not aldı. "Zengin mirasımızı gelecek nesillere aktaracağız" 3. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde açtıkları standın büyük ilgi gördüğünü belirten Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, “Belediyemizin standı, özellikle kıl çadırlarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekti. Keçiören Belediyesi, Türk kültürünün zengin mirasını tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak adına festivalde aktif bir rol oynayarak Keçiören’i en iyi şekilde temsil etti. Kültürel bağlarımızı güçlendiren bu tür etkinliklere katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirler, Yörük kültürünü yansıtan rengarenk kıyafetlerle göç yaptı. Davul ve zurnalar eşliğinde develer ve atlar üzerinde göçlerini yapan Yörükler, yol boyunca büyük ilgi gördü. Festivale Keçiören Belediye Başkanı Özarslan’ı temsilen Belediye Başkan Yardımcıları Atila Zorlu ve Serkan Bedirhanoğlu katıldı.
Van’ın yıpranan kilimleri hediyelik eşyaya dönüştürülüyor
18 Eylül 2024 Çarşamba - 14:01 Van’ın yıpranan kilimleri hediyelik eşyaya dönüştürülüyor Van yöresine ait motifli kilimler yıprandıktan sonra da değerlendirilerek hediyelik eşyaya dönüştürülüyor. Van’ın İpekyolu ilçesinde yaşayan Murat Deniz isimli esnaf, yıpranmış savan ve motifli kilimleri dekoratif aksesuar ve takılara dönüştürüyor. İran’da uzun yıllar savan (halı örtüsü) ve kilim üzerine eğitim aldıktan sonra Van’a gelen Murat Deniz, yaklaşık 25 yıldır kentte yıpranmış savan ve kilimleri değerlendiriyor. Van’ın kırsal bölgelerinden kendisine getirilen yıpranmış dokuma kilim ve savanları çanta başta olmak üzere değişik hediyelik eşya olarak tasarlayan Deniz, el emeği göz nuru ürünlerini vatandaşın beğenisine sunuyor. Tasarlanan hediyelik eşyaları ülkenin dört bir yanına gönderen Deniz, geçtiğimiz dönemlerde bu ürünleri Güney Kore’ye de gönderdi. Deniz, tasarladığı bu ürünleri ise 30 ila 200 lira arasında satışa sunuyor. Konuya ilişkin konuşan Murat Deniz, köylerden kendilerine getirilen yıpranmış kilimleri değerlendirip hediyelik eşyaya dönüştürdüklerini belirtti. Yaklaşık 25 yıldır bu şekilde yıpranan kilimleri değerlendirdiklerini ifade eden Deniz, “İşe yaramadığı için çöpe gidecek olan kilimleri kullanıyoruz. Biraz otantik ve el yapımı olduğu için her kesimden bunlara ilgi duyuluyor. Özellik son zamanlarda baya ilgili görmeye başladı. Van’a ait yöresel bir ürün olduğu için ilgi oluyor. Hem hediyelik hem de kendileri için alıp kullananlar oluyor. Özellikle yöresel Van kilimlerini değerlendirerek bunları tasarlıyoruz” dedi.
Zerzevan Kalesi fotoğrafları Balıkesir’de sergilenecek
18 Eylül 2024 Çarşamba - 13:59 Zerzevan Kalesi fotoğrafları Balıkesir’de sergilenecek Diyarbakır’ın Çınar ilçesi içinde yer alan Zerzevan Kalesi fotoğrafları Balıkesir’de sergilenecek. Diyarbakır’ın Çınar ilçesi yakınlarındaki, Roma İmparatorluğu döneminde ’askeri yerleşim’ olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, fotoğraflarıyla sergilere ilham kaynağı oluyor. İlçeye 13 kilometre uzaklıkta, 124 metre yükseklikte kayalık tepede bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde 2014’ten bu yana kazı çalışması devam eden UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Zerzevan Kalesi, tarihe ışık tutmanın yanı sıra kentin önemli bir turizm değeri olma özelliği de taşıyor. Diyarbakır Fotoğrafçılar Derneği (Fotono21) Başkanı Mehmet Kılıçoğlu, Çınar ilçesi içinde yer alan Zerzevan Kalesinin askeri yerleşimi, yer altı ve yer üstü yapıları ile dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizonlarından biri olduğuna değindi. Günümüze kadar Roma’nın doğu sınırında bulunan tek Mithras Tapınağı’nın da Zerzevan Kalesinde bulunmakta olduğunu belirten Kılıçoğlu, “Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilen Zerzevan Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi işbirliğiyle, Prof. Dr. Aytaç Coşkun’un başkanlığında 2014 yılında başlatılmış ve halen devam etmektedir. Turizmin Oskarı olarak adlandırılan ’Altın Elma’ ödülünü de Diyarbakır’a kazandıran bu eşsiz kalenin fotoğrafları Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği (BASAF) ev sahipliğinde 11 Ekim Cuma günü BASAF Sanat galerisinde açılıyor. 25 Fotoğraftan oluşan sergide Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağına ait fotoğraflar yer alacak” dedi.
BEUN mezunu Böyükaslan Uluslararası Türk Mutfağı Tanıtım Etkinliği’nde yer aldı
18 Eylül 2024 Çarşamba - 13:57 BEUN mezunu Böyükaslan Uluslararası Türk Mutfağı Tanıtım Etkinliği’nde yer aldı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı mezunu Şulenur Böyükaslan, Uluslarararası Türk Mutfağı Tanıtım Etkinliği’nde yer aldı. BEUN Devrek Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı mezunu Şulenur Böyükaslan, gastronominin Nobeli olarak bilinen Basque Dünya Aşçılık Ödülü’nü kazanan Türk Şef Ebru Baybara Demir öncülüğünde Çekya’nın başkenti Prag’da düzenlenen Türk Mutfağı Tanıtım Etkinliği’nde görev aldı. Eşsiz ve zengin Türk mutfak kültürünün tüm dünyaya tanıtıldığı bu kayda değer etkinlikte Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’da yer aldı. Çekya’nın önde gelen isimlerine yedi bölgeden oluşturulan menü ile unutulmaz bir lezzet şöleni sunan Şulenur Böyükaslan, üniversite döneminde edindiği nitelikli teorik ve pratik bilgilerin bu başarıda büyük rol oynadığını dile getirdi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Aşçılık Programının alanında donanımlı ve tercih edilen akademisyenlerinin desteği sayesinde hedeflerine ulaşmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Böyükaslan; üniversitenin fiziki donanımının, eğitim kalitesinin ve sosyal-kültürel imkânlarının da üst düzey olduğunu vurgulayarak başarılı bir üniversite hayatı geçirdiğini belirtti. Son olarak öğrencilerin daha iyi bir akademik aşçılık eğitimi almaları için desteğini hiçbir zaman esirgemeyen BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkür eden Böyükaslan, Cumhuriyetin ilk üniversitesi olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi mezunu olmaktan da gurur duyduğunu belirterek meslek hayatı boyunca Zonguldak’ın kültür elçisi olduğunu her fırsatta dile getireceğini ifade etti.
Başkan Bozbey, hemşeri dernekleriyle buluştu
18 Eylül 2024 Çarşamba - 13:33 Başkan Bozbey, hemşeri dernekleriyle buluştu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘Başkan Bozbey ile Bir Arada’ projesi kapsamında Bursa’da bulunan hemşeri derneklerinin başkan ve yöneticileriyle bir araya gelerek kente dair görüş ve düşüncelerini dinledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Mustafa Bozbey, ’Başkan Bozbey ile Bir Arada’ projesi kapsamında hemşehri derneklerinin başkan ve yöneticileriyle bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’ndaki programda derneklerin önerilerini dinleyerek, sorun ve çözümlerini paylaşan Başkan Mustafa Bozbey, ortak akılla ve bütüncül bir anlayışla yürütecekleri çalışmalarda derneklerin büyük katkısı olduğunu söyledi. Bursa’nın sosyal dokusunu güçlendirmek için bu tür buluşmalara önem verdiklerini belirten Başkan Bozbey, “Halkımız bizden hizmet bekliyor. Büyükşehir Belediyesi olarak planlama süreçlerini ve stratejik çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz. Belediyemizin işlerini yürütürken derneklerimizin taleplerine de cevap vermemiz gerekiyor. Ara ara misafirlerimizi de ağırlayarak sorunlarını dinliyoruz ve çözümler üretiyoruz. Bursa bir bütündür ve Bursa’nın geleceği için hemşehri dernekleri ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Katılımcı bir anlayışla Bursa’yı yönetmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Hemşehri dernekleri ile gerçekleştirdiğimiz bu diyalog, şehrimizin daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır” dedi.
Osmanlı döneminde yapılan su tünelleri gün yüzüne çıkacak
18 Eylül 2024 Çarşamba - 13:20 Osmanlı döneminde yapılan su tünelleri gün yüzüne çıkacak Kapadokya bölgesinin önemli destinasyonları arasında yer alan Ürgüp ilçesinde 2017 yılında yapılan bir kazı çalışması sonucu ortaya çıkan tüneller gün yüzüne çıkartılacak. Ürgüp ilçesinin büyük bir bölümünün altından geçen ve yaklaşık 450 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilen tünellerin tekrar temizlenerek turizme kazandırılması hedefleniyor. Tünellerde inceleme yapan Ürgüp Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul, İhlas Haber Ajansına yaptığı açıklamada, tünellerin 2017 yılında belediye tarafından yapılan bir çalışma sırasında meydana gelen göçük sonrası ortaya çıktığını söyledi. Bul, "Büyüklerimizden edindiğimiz bilgiye göre, özellikle Ürgüp‘ün su ihtiyacını karşılamak üzere Osmanlı döneminde yapıldığı söylenen üç tane tünel var. Bu tünellerin Üç Güzeller mevkiinin altından Ürgüp’e geldiği rivayet edilirdi. Eski Ürgüplüler tarafından uzun zamandır bu tünellerin varlığı anlatılırdı. Hatta nerelerden geçtiği de söylenirdi. Zaman zaman Ürgüp’ün içinde ufak tefek göçükler oldu. Bu göçüklerde bu tünelin varlığı da iyice ortaya çıkmıştı. Biz bunu hiç böyle belgeleyememiş ve fotoğraflarını görmemiştik, bu durum hep rivayet olarak kalıyordu. Özetle kemerli olan ve şu an içine bulunduğumuz kemerli olan kısmı, mağara grubu ve bilim adamları ile birlikte keşfedelim ve tekrar ortaya çıkaralım istedik” dedi. "2017 yılında bulundu" Başkan Bul, tünellerin varlığının 2017 yılında ortaya çıktığını belirterek, “Ürgüp’te turizmin artmasına katkı sağlamak için çalışır hale getirelim istiyoruz. Bu doğrultuda planlama yaptık. 2017 yılında bizim şimdi aşağı indiğimiz Dereler Mahallesi’nde bulunan çeşmemizin hemen yanında göçük olmuştu. O dönemde bu göçüğün altında bir oda olduğunu görmüştük ama kısmet bugüneymiş” şeklinde konuştu. Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul, yapılacak çalışmalardan sonra tünelin turizme kazandırılacağını da söyledi.
GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor
18 Eylül 2024 Çarşamba - 13:18 GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor Gastronomi alanında UNESCO’nun Şehirler Ağı’nda yer alan Gaziantep’te düzenlenen ve yoğun bir ilgi gören GastroAntep Kültür Yolu Festivali, ziyaretçi akınına uğruyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde bu yıl 6’ncısı düzenlenen GastroAntep Kültür Yolu Festivali büyük coşku ve heyecanla devam ediyor. Gaziantep’in güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak için 14-22 Eylül tarihleri arasında Festivaller Parkı’nda düzenlenen festival, yurt içinden ve yurt dışından kente gelen ziyaretçilerden yoğun bir ilgi görürken, ziyaretçiler festivalde kentin birbirinden lezzetli yemek ve tatlılarını yeme fırsatı buluyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla 13 Eylül’de tarihi Hışva Han’da düzenlenen GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin tanıtım toplantısı ve 14 Eylül’de de tarihi Gaziantep Kalesi’nde şarkılar eşliğinde başlayan, otobüs, nostaljik araçlar ve motorların da yer aldığı kortej yürüyüşü ile Festivaller Parkı’nda startı verilen GastroAntep Kültür Yolu Festivali heyecanı sürüyor. Gaziantep’in tescilli lezzetlerini tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde yiyecek ve içecek işletmeleri de kurdukları stantlarda ziyaretçilerini ağırlıyor. Zengin içeriğe sahip dolu dolu etkinlikleriyle devam eden festivale gelen ziyaretçiler, Türkiye’nin en önemli lezzet duraklarından olan, baklavası, katmeri, beyranı, kebabı ve Antep fıstığı gibi birçok farklı lezzetiyle dünya çapında gastronomi merkezleri arasında yer alan Gaziantep’in lezzetlerini tadıyor. Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması, marka değerine katkı sağlanması ve yerel piyasanın canlandırılmasının hedeflendiği festivalde ziyaretçiler, düzenlenen etkinlerde de keyif dolu vakit geçiriyor. Festival alanındaki onlarca stanttan gökyüzüne metrelerce kebap dumanı yükselirken, 9 günde rekor miktarda et tüketilmesi bekleniyor. Festivale katılan işletmeler hünerlerini sergilerken, mangallardan yükselen dumanlar festival alanını kapladı. Gaziantep’in lezzetlerini vatandaşla buluşturan yiyecek ve içecek işletmeleri festivale olan ilgiden dolayı memnun olduklarını dile getiriyorlar. Kentin dünyaca ünlü baklavasından kebabına, beyranından katmerine, Antep fıstığından kurutmalık sebzeler gibi yüzlerce yöresel lezzetini ziyaretçilerle buluşturduklarını belirten işletme sahipleri, bu tarz festivallerin esnafa çok katkısının olduğuna dikkat çekiyor. GastroAntep Kültür Yolu Festivali’ne yoğun bir ilginin olduğunu belirten kebapçı Enes Demir, festivale gelen ziyaretçilerin, Avrupa Birliği’nin (AB) tescil ettiği Antep baklavasından kebap çeşitlerine onlarca yöresel lezzeti tatma fırsatı bulduğunu belirterek, “Herkes festivale geliyor. Çünkü bu festivalde şenlik, heyecan, yiyecek ve içecek var. Gaziantep’in lezzetleri bu festivalde yer alıyor. Bu festival Antep sofrasıdır” dedi. Gaziantep’in yanı sıra çevre illerden de festivale gelen ziyaretçilerin olduğunu bildiren Nuri Demir ise, “Festival çok yoğun ve dolu dolu geçiyor. Biz de bundan dolayı çok mutluyuz. Akşamları festival alanı kebaptan dolayı duman altında kalıyor. Her türlü kebap çeşidimiz var. Herkesi festivale bekleriz” ifadelerini kullandı. Dondurma ve tatlı çeşitleri satışı yapan Harun Adam, “Festivala olan ilginin heyecanı bizi de sardı. İnanın günlerdir durmadan çalışıyoruz ama hiç yorgun değiliz. Festival dolu dolu geçiyor. Yurt içinden ve yurt dışından misafirlerimiz Gaziantep’in orijinal lezzetlerini tatmaya geliyor. Biz de kaliteli ürünlerimizi misafirlerinizle paylaşıyoruz. Festival beklentimizi yüksek bir şekilde karşılıyor” şeklinde konuştu. Festivale gelen ziyaretçilerin Gaziantep’in birbirinden güzel lezzetlerinin tadına bakma fırsatı bulduğunu belirten Burcu Erzene, “Evet, Gaziantep’te kebap zamanı ve festival zamanı. Gaziantep deyince zaten akla gelen kebaptır, lahmacundur ve baklavadır. Şehir içinden ve şehir dışından gelen misafirlerimizi festivalde ağlıyoruz. Festivalimiz 9 gün boyunca devam edecek, herkesi festivale bekleriz” diye konuştu.