KÜLTÜR SANAT
Tarsus Gastronomi Merkezi’ne ’Altın Elma’ ilgisi
28 Nisan 2025 Pazartesi - 14:22 Tarsus Gastronomi Merkezi’ne ’Altın Elma’ ilgisi Tarsus, Altın Elma (Golden Apple) ödülünü almasının ardından yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğramaya devam ediyor. Tarsus mutfağının tanıtımında önemli rol oynayan gastronomi merkezi de ziyaretçilerin uğrak mekanları arasında yer alıyor. Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET) tarafından Altın Elma ödülü verilen Tarsus’a ilgi artıyor. Tarsus mutfağının tanıtımında önemli rol oynayan gastronomi merkezi de misafirlerden tam not alıyor. Belediye Başkanı Ali Boltaç’ın kente kazandırdığı Siptilli Çarşısı’nda bulunan, Tarsus Gastronomi Merkezi geleneksel tatları modern sunumlarla buluşturuyor. Pazartesi günleri hariç her gün hizmet veren mekan, Fındık Lahmacun, Humus, Tarsus Kebab’ı, Yüksük Çorbası ve Dövme Pilavı gibi yöresel tatları, şık sunumlar ve modern servis anlayışıyla bir araya getiriyor. Merkezde Analıkızlı yemeğinden karakuş tatlısına kadar, her damak zevkine hitap eden lezzetler özenle hazırlanıyor. "Yöremizin lezzet mirasını modern sunumlarla buluşturuyoruz" Tarsus mutfağının önemine değinen Başkan Ali Boltaç, ’’Altın Elma ödülünü aldığımız günden bu yana Tarsus Gastronomi Merkezi’nde gösterilen ilgi hepimizi sevindirdi. Tarihi Siptilli Çarşısı’nda, yöremizin binlerce yıllık lezzet mirasını modern sunumlarla buluşturuyoruz. Gastronomi Merkezi, üreticilerimizin emeğini ve mutfağımızın uluslararası tanınırlığının en somut göstergesidir" dedi.
Kepez Kitap Fuarı yazarları memnun etti
28 Nisan 2025 Pazartesi - 13:51 Kepez Kitap Fuarı yazarları memnun etti Kepez Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Kepez Kitap Fuarı, her gün edebiyat dünyasının önemli isimlerini ağırlıyor. Kitap fuarına katılan yazarlar, kitapseverlerin yoğun ilgisinden duydukları memnuniyeti övgüyle dile getirerek, etkinliğin kitap dünyasına sağladığı katkıyı vurguladılar. Kepez Kitap Fuarı, her gün birbirinden değerli onlarca yazarı, okurlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Fuardaki yoğunluktan duydukları memnuniyeti dile getiren yazarlar, bu tür fuarların kitap dünyasına büyük katkı sağladığını belirttiler. Yazarlar, okurlarıyla bir arada olmaktan duydukları mutluluğu ve kitapların insanlarla buluşmasının önemini vurguladılar. Birçok yazar, fuarın yalnızca kitap satışının değil, aynı zamanda edebiyat dünyasında önemli bir buluşma noktası haline geldiğine dikkat çekti. Yazarlar, Kepez Kitap Fuarı hakkında duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. Yazar Anooshirman Miandji, fuarın organizasyonunu ve atmosferini çok beğendiğini belirterek, "Çok güzel bir fuar, aileler elini taşın altına koyuyor. Kitap okuma kültürü var, bilinci var. Bu çok önemli bir şey Doğal bir fuar olmuş, inanılmaz güzel. Sevgili okuyucular seneye yine mutlaka Kepez Kitap Fuarı’ndayız. Herkesi bekleriz" dedi. "Kepez’in geleceği aydınlık" Eski Antalya İl Emniyet Müdürü ve yazar Feyzullah Arslan, "Kepez Kitap Fuarı’nın mottosu çok güzel. Sayfalar değişiyor, değiştiriyor. Bende ona uyarlayarak, fuardaki söyleşimde ‘Kepez okuyor, okudukça güven artıyor, daha da güzelleşiyor’ dedim. Hakikaten sayfayı değiştirdikçe bilgin artıyor, sen değişiyorsun. Kepez’in geleceği aydınlık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. "Bu kadar kalabalık beklemiyordum" Yazar Mustafa Sekban ise fuar öncesinde ziyaret etmeyi planladığı alanda karşılaştığı kalabalıkla şaşırdığını belirtti: "Söyleşi öncesi fuarı dolaşayım dedim, açıkçası bu kadar kalabalık bu kadar düzen ve nizam beklemiyordum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. "İlgiden çok memnunum" Eski Antalya Belediye Başkanı ve yazar Hasan Subaşı da fuarı çok beğendiğini dile getirerek, "Fuarı çok güzel buldum, çok etkileyici İlk defa katılıyorum. Fuardaki ilgiden çok memnun oldum" diye konuştu. "Kültür yaşamına katkı" Yazar Hidayet Karakuş da, "Bu fuarlar ülkemizin kültür yaşamına çok büyük katkılar sunuyor. Çok güzel bir fuar. Kepez Belediyesi’nin bu güzel etkinliği bizleri çok memnun etti" dedi. "Çok güzel bir kalabalık" Yazar R. İdeli de fuar olan ilgiyi dile getirerek, "Çok mutluyum. Çünkü fuarda çok güzel bir kalabalık var. Fuarın kapıları saat 09.00’da açılıyor. Ziyaretçiler ise saat 08.00’de gelmiş fuara Burada olmaktan ilgiden çok memnun oldum" diye konuştu.
Urartu dönemine ait metal eserler Elazığ’ın geleceğine aktarılıyor
28 Nisan 2025 Pazartesi - 13:16 Urartu dönemine ait metal eserler Elazığ’ın geleceğine aktarılıyor Elazığ’da Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde bulunan Urartu dönemine ait metal eserler, fiziki ve kimyasal analizlere tabi tutulup çağdaş konservasyon teknikleriyle onarılarak geleceğe taşınıyor. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Elazığ’da Elazığ’da Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde bulunan Urartu dönemine ait metal eserler geleceğe taşınıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ve Fırat Üniversitesi iş birliğiyle, TÜBİTAK desteğiyle yürütülen bu kapsamlı proje sayesinde eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Fırat Üniversitesinden Doç. Dr. Abdulkadir Özdemir’in yürütücülüğünü üstlendiği proje, müze depolarında bulunan eserlerin bilimsel yöntemlerle incelenmesini, korunmasını ve sergilenmesini amaçlıyor. Çalışmalar sonucunda, bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmamış eserler de ilk kez ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Üniversitemizin 50. kuruluş yılına denk gelen bu proje, Fırat Üniversitesinin bölgeye sağladığı katkının da önemli bir göstergesi olma niteliği taşıyor. Yerel tarihin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyan bu çalışmalar, Elazığ’ın köklü tarihinden aldığı güçle geleceğe emin adımlarla yürümeye devam edecek" ifadelerine yer verdi.
Sunay Akın’dan Samsun’da söyleşi
28 Nisan 2025 Pazartesi - 13:01 Sunay Akın’dan Samsun’da söyleşi Şair, yazar ve müzeci Sunay Akın, Samsun’da düzenlenen etkinlikte gerçekleştirdiği söyleşiyle katılımcılara ilham dolu anlar yaşattı. Samsun’daki bir otelde "Bir ülkenin geleceği çocuklarının hayallerindedir" temasıyla düzenlenen etkinlikte Sunay Akın, çocukların hayal gücünden yola çıkarak egemenlik kavramına farklı bir bakış açısı getirdi. Söyleşi öncesinde gerçekleşen brunch etkinliğinde, üyeler samimi bir ortamda bir araya geldi ve Sunay Akın’ın zengin bilgi birikiminden faydalanma fırsatı buldu. Kendine özgü anlatımıyla salonu dolduran Samsun Genç İş İnsanları Derneği (SAMGİAD) üyelerine adeta bir edebiyat ve düşünce şöleni sunan Akın, dinleyicilerden büyük alkış aldı. Etkinlikte konuşan SAMGİAD Başkanı Aytekin Demir, "8. dönemimizde üyelerimiz için düzenlediğimiz etkinliklere belirli aralıklarla devam ediyoruz. Üyelerimizin sadece ekonomik alanda değil, kültürel ve sosyal açıdan da gelişimlerini önemsiyoruz. Bu kapsamda her bir konuğumuz bize farklı bakış açıları ve vizyon kazandırıyor. Bugün de değerli şair, yazar ve müzeci Sunay Akın ile farklı bir yolculuğa çıktık. Kendisine bizlerle birlikte olduğu için teşekkür ediyoruz" dedi. Program sonunda Aytekin Demir, günün anısına Sunay Akın’a, Bandırma Vapuru’nun maketi ve adının yazılı olduğu Samsunspor forması hediye etti. Etkinlikte ayrıca sponsorlara günün anısına plaket takdim edildi.
"Evliya Çelebi’nin İzinde Erzurum" Fotoğraf Yarışması
28 Nisan 2025 Pazartesi - 12:51 "Evliya Çelebi’nin İzinde Erzurum" Fotoğraf Yarışması Atatürk Üniversitesi Sanat Tarihi Kulübü, Erzurum’un tarihî ve kültürel mirasını öğrenciler aracılığıyla görünür kılmak amacıyla "Evliya Çelebi’nin İzinde Erzurum" temalı bir fotoğraf yarışması düzenliyor. 30 Nisan - 7 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yarışma, yalnızca Atatürk Üniversitesi’nde aktif olarak örgün öğretim gören öğrencilerin katılımına açık olacak. Yarışmaya katılan öğrenciler, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Erzurum bölümünde yer verdiği tarihî yapıların günümüzdeki durumlarını belgeleyerek yarışmaya başvuracak. Bu yönüyle etkinlik yalnızca bir sanat faaliyeti değil; aynı zamanda öğrencilerin seyahatnameyi okuyarak, Evliya Çelebi’nin bakış açısını günümüzle buluşturmalarını sağlayacak kültürel bir öğrenme deneyimi sunacak. Şehir Kültürü ve Tarihî Hafıza İçin Anlamlı Katkı Sanat Tarihi Kulübü Başkanı Hasan Tahsin Yavilioğlu, yarışmanın yalnızca üniversite öğrencilerini değil, aynı zamanda şehir kültürünü de doğrudan etkileyen bir yönü olduğuna dikkat çekerek şu açıklamada bulundu: "Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı Seyahatname, Erzurum’un tarihî kimliğini anlamamızda eşsiz bir kaynaktır. Bu yarışmayla öğrencilerimiz hem bu önemli eseri okuyor hem de o dönem anlatılan yapıları fotoğraflayarak günümüz Erzurum’unun kültürel sürekliliğini gözler önüne seriyor. Yarışmanın Erzurum’un tarihî kimliğinin korunmasına ve genç kuşaklarda farkındalık oluşmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz." Yarışma Kategorileri ve Ödüller Yarışma, cep telefonu ve profesyonel fotoğraf makinesi olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenecek. Her iki kategori için ödüller şu şekilde belirlendi: 1.’lik: Tam Altın, 2.’lik: Yarım Altın, 3.’lük: Çeyrek Altın, 3 Mansiyon: 1000’er TL ve 4 Sergileme Ödülü. Yarışmanın ödül töreni 12 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenecek. Tören kapsamında jüri üyelerinden fotoğraf sanatçısı Ercan Arslan, fotoğraf sanatı üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gül Geyik ise "Evliya Çelebi ve Erzurum" başlıklı bir konferansla öğrencilerle buluşacak.
Türkiye’de sadece 2 tane, biri Konya’da 5 bin yıllık mahallede
28 Nisan 2025 Pazartesi - 12:09 Türkiye’de sadece 2 tane, biri Konya’da 5 bin yıllık mahallede Konya’da, çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan 5 bin yıllık Sille Mahallesinde su kemeri olarak yapıldıktan sonra iki yamacı birbirine bağlayan geçit haline gelen Şeytan Köprüsü, ürkütücü görüntüsüyle dikkat çekiyor. Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı Devleti’nin izlerini taşırken, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Mahallede su kemeri olarak yapıldıktan sonra iki yamacı birbirine bağlayarak dar ve tehlikeli bir geçit halini alan Şeytan Köprüsü de ürkütücü görüntüsüyle dikkat çekiyor. Dar bir vadide bulunması, dar ve yüksek oluşu nedeniyle günümüzde kullanılmayan köprünün, ürkütücü yapısı dikkat çekiyor. "Erken Osmanlı ya da geç Bizans dönemine tarihleniyor" Köprünün tarihi hakkında bilgi veren Selçuklu Belediyesi Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Şeytan köprümüzün tam yapım tarihi bilinmemektedir. Köprünün üzerinde yer alan haç motiflerine baktığımız zaman erken Osmanlı ya da geç Bizans dönemine tarihleneceğini düşünmekteyiz. Genellikle ismi üzerine ‘neden şeytan köprüsü’ diye bize en çok sorular geliyor. Aslında bir köprü değil, su kemeri. Sille volkanik bir arazi üzerinde yer alıyor. Volkanik kayaç yapıları Sille’de çok bulunuyor. Bu kayaç yapılarının içerisinde de tuz minerali çok fazla. Su bulmak için bir sondaj kazısı yapıldığı zaman su ya tuzlu, ya da kireçli oluyor. Bundan dolayı kullanabilir su kaynakları Sille’de kıt olduğu için Tatköy dediğimiz alandan temiz suyu zamanın boru sistemi ile getiriyorlar. Şeytan köprümüzün üzerinden geçirip Sille’ye çeşmelere ulaştırıyorlar. Yani gördüğümüz yapı bir köprü değil, su kemeri" dedi. "Köprü ismini efsaneden aldığı düşünülüyor" Köprünün zamanla efsaneye neden olan hikayesini anlatan Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "İsmi ise neden Şeytan Köprüsü sorusuna rivayete göre büyük ihtimal dere yataklarında şeytanların, üç harflilerin çok görülmesinden kaynaklanıyor. Tabii bu ilerleyen dönemlerde bir efsaneye de konu olmuş bir köprü. Efsaneye göre mimara, sultan belli bir gün tayin ediyor ve bugüne kadar bu köprüyü bitirmesini istiyor. Mimar çalışmaya başlıyor. Günler yaklaştıkça mimar köprüyü bitiremeyeceğini anlıyor ve kendisine bir şeytan görünüyor. Şeytan ona, ‘ben sana bu köprünün yapımında yardımcı olurum ama benim söylediklerimi de yapacaksın’ diyor. Şeytanla birlikte bunun inşasını belirtilen günde bitiriyorlar. Tabii daha sonrasında mimar, şeytanın söylediklerini sürekli dinlediği için kaybedenlerden olduğunu anlıyor. Bundan dolayı şeytan bu köprünün yapımına yardım ettiğinden dolayı, şeytan köprüsü ismi verildiği düşünülüyor" şeklinde konuştu. "Türkiye’de 2 tane köprü bulunmakta" Uzman Areolog Yayla, Şeytan Köprüsü ismiyle Türkiye’de 2 tane köprü bulunduğunu belirterek, "Birincisi buradaki Sille’mizdeki köprü, ikincisi ise Van’da yer almaktadır. Şeytan Köprümüz bir su kemeri. Su kemeri olduğu için köprünün üst kısmı oldukça dar bir yapıdadır. İnsanlar köprü mantığıyla hareket edip, bunun üzerinden karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor. Bu büyük bir tehlikeyi arz ediyor. Düştükleri zaman canlarından olabilirler. Bu yapı üzerinden geçilecek bir köprü değil. Yakınına gelip köprüyü uzaktan görebilirsiniz" diye konuştu.
Kocagöz: "Bir kitap bazen toplumun vicdanını uyandırır"
28 Nisan 2025 Pazartesi - 12:07 Kocagöz: "Bir kitap bazen toplumun vicdanını uyandırır" Kepez Kitap Fuarı’nın "Sayfalar değişir, değiştirir" mottosuyla düzenlendiğini belirten Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, "Bir kitap bazen bir gencin rotasını değiştirir, bazen de bir toplumun vicdanını uyandırır" diyerek kitap okumanın önemine değindi. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, Kepez Kitap Fuarı’nın 3’üncü gününde de fuar alanını ziyaret etti. Yayın evlerini tek tek dolaşan Başkan Kocagöz, stantlardaki kitapları inceledi, yazarların imza günlerine katıldı ve onlarla samimi sohbetler gerçekleştirdi. Fuarı ziyaret eden vatandaşlarla da birebir görüşen Başkan Kocagöz, fuarla ilgili memnuniyetlerini dinledi. Başkan Kocagöz, Antalya’nın eski belediye başkanlarından Hasan Subaşı’nı imza gününde ziyaret etti. Fuarda Antalya’nın kıymetli isimlerinin yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Kocagöz, bu buluşmanın kendisi için anlamlı olduğunu belirtti. Hasan Subaşı da "Dar Alanda Siyaset" adlı kitabını Başkan Kocagöz için imzaladı. "Kitap fuarlarını ve kitapları önemsiyoruz" Başkan Kocagöz, fuar ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, "Hep söylüyoruz, Kepez değişiyor, Kepez dönüşüyor diye. Bu yıl 250’ye yakın yayınevi, 100’e yakın değerli yazarımız kitap fuarımıza katıldı. Her gün birbirinden kıymetli isimleri ağırlıyoruz. Vatandaşlarımızla görüşüyoruz, çok mutlular. Esnafımızla konuşuyoruz, onlar da çok memnun. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi. Fuarın mottosunun "Sayfalar değişir, değiştirir" olduğunu hatırlatan Başkan Kocagöz, "Bir kitap bazen bir gencin rotasını değiştirir. Bazen bir kitap toplumun vicdanını uyandırır. Bu yüzden kitap fuarlarını çok önemsiyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimizin kitap okumasını çok önemsiyoruz. Yeni nesle umutla bakıyoruz" diye konuştu. Fuar, 4 Mayıs’a kadar kitapseverleri Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde ağırlayacak.
Köyceğizli Eren, şiir okuma yarışmasında il birincisi oldu
28 Nisan 2025 Pazartesi - 11:50 Köyceğizli Eren, şiir okuma yarışmasında il birincisi oldu Köyceğiz Naip Hüseyin Anadolu Lisesi öğrencisi Sıla Eren şiir okuma yarışmasında okuduğu Necip Fazıl Kısakürek’in "Sakarya Türküsü" şiiri ile 13-17 Yaş kategorisinde il birincisi olarak Aydın’da gerçekleştirilecek olan Bölge Finallerine katılmaya hak kazandı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Kültür ve Sanat Yarışmaları Muğla’da düzenlendi. Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Gençlik Merkezleri arasında düzenlenen Kültür ve Sanat Yarışmaları Muğla İl Birinciliği Yatağan Gençlik Merkezinde gerçekleştirildi. Kültür ve Sanat Yarışmaları kapsamında düzenlenen Ses Yarışması, Şiir Okuma Yarışması, Tiyatro Yarışması ve Bilgi Yarışması büyük bir heyecan ve coşkuyla tamamlandı. Köyceğiz Naip Hüseyin Anadolu Lisesi öğrencisi Sıla Eren şiir okuma yarışmasında okuduğu Necip Fazıl Kısakürek’in "Sakarya Türküsü" şiiri ile 13-17 Yaş kategorisinde il birincisi olarak Aydın’da gerçekleştirilecek olan Bölge Finallerine katılmaya hak kazandı. Köyceğiz Naip Hüseyin Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; "Okulumuz öğrencisi Sıla Eren’in şiir okuma yarışmasında gösterdiği başarı bizleri gururlandırdı. Yarışmada dereceye giren öğrencimizi tebrik eder, 05-08 Mayıs 2025 tarihlerinde Aydın’da düzenlenecek bölge finallerinde başarılar dileriz." ifadelerine yer verildi.