ÇEVRE - 24 Aralık 2024 Salı 13:36

930 metre derinlikten çıkan şifa turizme kazandırılıyor

A
A
A
930 metre derinlikten çıkan şifa turizme kazandırılıyor

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde 930 metre derinlikte ve 57 derece sıcaklıkta çıkarılan jeotermal kaynak suyunun, bir otele aktarılması için protokol imzalandı. Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, protokolün hem kente hem de çıkarılan suya değer katacağını belirterek, "Burada çıkan su çok enteresan ve çok faydalı. İçilebilir termal su. Kokusu neredeyse yok denecek kadar az, berrak. Durduğu zaman sararmayan, ciddi klinik faydaları olan bir su" dedi.


Başiskele Yeniköy Mahallesi’nde arama faaliyetleri yürüten Başiskele Belediyesi, 2017 yılında Yeniköy Deresi mevkisinde 930 metre derinlikte 57 derece sıcaklıkta jeotermal suya ulaştı. Doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve yaşam kalitesiyle Kocaeli’nin cazibe merkezi olan ilçesi Başiskele’de, her türlü hastalığa şifa kaynağı olması öngörülen jeotermal su için 2021 yılında çalışmalar başlatıldı.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Başiskele Belediyesi iş birliğinde, jeotermal suyun bulunduğu bölgeye yapılan tesisteki çalışmalar tüm hızıyla sürerken, Başiskele Belediyesi ile ilçedeki bir otel arasında protokol imzalandı. Buna göre yer altından 57 derece sıcaklıkta çıkarılan termal suyun, otele aktarılması sağlanacak.



"Mevcutta suyumuz vardı fakat istediğimiz verimi alamıyorduk"


Otelin Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Yavaş, imza töreni öncesi yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 senedir otel bünyesinde termal su kullanıldığını ifade ederek, "Mevcutta suyumuz vardı fakat sudan gerekli, istediğimiz verimi alamıyorduk. Sayın Başkanımız Yasin Özlü’ye yaptığımız ziyaretlerde bunu kendisine ilettik. Kendisi, bu sorunun kolaylıkla çözülebileceğini, şu anda kendilerinin halihazırda çıkarmış olduğu su olduğunu ve bu suyun otelde daha verimli olacağını söyledi. Biz de karşılıklı iş birliği içinde bu suyu otelimize getirdik" dedi.


Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü ise termal suyun sağlık turizme katkı vereceğini, hem Kocaeli’nin hem de Başiskele’nin marka değerine katkı vereceğini ifade ederek, "Burası Başiskele’ye yapılan ilk 5 yıldızlı otel. Burası bir termal otel olarak kuruldu. Termal kaynak ile ilişkilendirildi. O dönemde termal kaynak mesafe olarak buraya biraz uzak ve sıcaklığı olarak da bizim suyumuza göre nispeten azdı. Su otele geldiğinde biraz daha soğumuş oluyordu ve sudan istedikleri neticeyi alamıyorlardı. Termal su hissiyatı azalıyordu veya ısıtmak durumunda kalıp, ciddi enerji tüketimi oluyordu" diye konuştu.



"Geniş bir tesis olacak"


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 2021 yılında termal suyun çıktığı bölgeye günü birlik tesis inşasına başladıklarını aktaran Özlü, "Büyük ve önemli bir proje. Buraya değer katacak bir proje. İnşallah yaz aylarına doğru proje bitmiş olacak. Şu an ince işlere geçildi. Tesisatlar ve kaba işleri yapıldı. 10 bin metrekare kapalı alanı olan bir tesis. İçinde havuzlar, hamamlar, spa ile sauna odaları, hipoterapi masaj merkezleri var. Geniş, kapsamlı bir çalışma olacak" şeklinde konuştu.



"Hem Başiskele hem de su değer kazanacak"


Termal suyun artık otelde de kullanılacağını söyleyen Başkan Özlü, "Çıkardığımız termal su, Kocaeli’de ilk kez bu otelde kullanılacak. Bir süre sonra inşallah bizim inşa ettiğimiz tesislerde de suyumuz kullanılacak. Suyu otele verdikten sonra hem Başiskele’nin, hem otelin, hem bu hizmet ve suyun değer kazanacağını düşünüyorum" diye konuştu.



"İçilebilir termal su, kokusu neredeyse yok denecek seviyede"


Özlü, Yeniköy Merkez Mahallesi’nde çıkarılan suyun kalitesine de değinerek, "Burada çıkan su çok enteresan ve çok faydalı. İçilebilir termal su. Kokusu neredeyse yok denecek seviyede, berrak. Durduğu zamanda sararmayan sudan bahsediyoruz. Çok ciddi klinik faydaları olan bir su. Birçok sudan daha faza özellikleri olan, değerli bir su" ifadelerini kullandı.



930 metre derinlikten çıkan şifa turizme kazandırılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Özdoğan: "Mehmet Akif, milletimizin haykıran iradesi ve meydan okuyan nefesidir" Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan; İstiklal Marşı’mızın yazarı Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 88’inci yıldönümü dolayısıyla bir anma mesajı yayımladı. Başkan Bilal Özdoğan mesajında, Mehmet Akif Ersoy’un aziz milletimizin bağımsızlık ve mücadele ruhunu en güçlü şekilde yansıttığını ifade etti. Başkan Özdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi; "Milli ve manevi değerlerine, davasına bağlılığıyla yaşadığı döneme damga vuran Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy; yalnızca bir destan yazmamış, bu milletin atan nabzı, haykıran iradesi, meydan okuyan nefesi olmuştur. Onun dizelerinde dile gelen inanç, iman ve cesaret, milletimizin kararlılığını ve bağımsızlık sevdasını en güçlü şekilde ifade etmektedir.” Başkan Özdoğan; Mehmet Akif Ersoy’un yalnızca bir şair değil, aynı zamanda bir dava ve mücadele insanı olduğuna dikkat çekerek, “Aziz milletimizin gönlünde yatan bağımsızlık sevdasını harekete geçiren, birlik ve beraberliğimizi muhafaza eden, vatan ve bayrak sevgisini mücadeleci bir ruhla tasvir eden Mehmet Akif Ersoy’u ve eserlerini anlamak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin öncelikli görevleri arasında olmalıdır” dedi. Başkan Özdoğan, Mehmet Akif Ersoy’un eserleri ve fikirleriyle Milli Mücadele’nin sembollerinden biri olduğunu vurgulayarak, milletimizin onu her zaman büyük bir saygı ve minnetle hatırlayacağını belirtti. Başkan Özdoğan mesajını şu sözlerle tamamladı; “Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve bu cennet vatan uğruna canlarını feda eden Milli Mücadele’mizin şanlı kahramanlarını, tüm şehit ve gazilerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyorum.”
Balıkesir Bandırma Müftülüğü belgesel gösterimiyle 33 yıllık emeğin hikâyesini anlattı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Bandırma İlçe Müftüsü Dr. Abdülhamid Pehlivan, vaizler, cami imamları, eşleri ve vatandaşlar, Bandırma’da vizyonda olan “Hep 33 Yaşında” adlı belgeseli izledi. 33 yıllık emeğin ürünü olan 46 ciltlik TDV İslam Ansiklopedisi’nin oluşum sürecini anlatan, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ve İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından hazırlanan "Hep 33 Yaşında" adlı belgesel, Bandırma’da yoğun ilgi gördü. Belgesel, İslam medeniyetinin 15 asırlık serüvenine ışık tutarken, İslam Ansiklopedisi’nin arka planında yer alan emek ve fedakârlıkları gözler önüne seriyor. Tekke Ali Rıza el-Bezzaz Yatılı Hafızlık Erkek Kur’an Kursu öğrencileri de filmi büyük bir ilgiyle izledi. İlçe Müftüsü Dr. Pehlivan, belgeselin İslam kültür ve mirasına dair derin bilgiler sunduğunu ifade ederek, bu tarz yapımların toplumda büyük bir bilinç uyandırdığını vurguladı. “Hep 33 Yaşında”, ansiklopediyi hazırlayan ekiplerin, bir kelimeyi doğru seçmek için harcadığı günleri ve bu uğurda adanan hayatları konu alıyor. Müftülük çalışanları, kurs öğreticileri ve vatandaşlar, belgeselin İslam medeniyetine katkısını takdirle karşıladı. Etkinlikte konuşan katılımcılar, 33 yıllık emeğin bir belgeselle aktarılmasının, genç nesillere bu büyük mirasın önemini anlatmada etkili olacağını dile getirdi. Belgesel, izleyenlere İslam kültür ve medeniyetinin derinliklerine dair bir pencere açtı.
Samsun Balıkçı teknelerindeki kan ve yağlar artık denize bırakılamayacak SAMSUN (İHA) – Samsun Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu’nda alınan karar neticesinde balıkçı barınaklarındaki teknelerin denizden avladıkları ürünleri karaya çıkartma esnasında denize dökülen yağ, kan ve atıkların önüne geçilecek. "Av Sezonunda Balıkçı Barınaklarındaki Su Ürünleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi" ile atıkların deniz yüzeyini kaplaması önlenecek ve barınaklar kanalizasyon sistemine dahil edilecek. İl Mahalli Çevre Kurulu’nda alınan 2025 yılı ‘çevre’ temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların ana yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca hayata geçirilen projelerden olan Deniz Kirliliği Önleme Projesi kapsamında deniz kirliliğinin önlenmesi için denizlerin, kıyıların, plajların korunması, temiz tutulması son derece önem arz ediyor. Söz konusu proje hakkında Samsun Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan madde veya atıkların doğrudan veya dolaylı yollarla denizlere ulaşması hem deniz kirliliğine ve kötü bir görüntüye neden olmakta hem de deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bu noktadan hareketle hayata geçirilen projenin hedefleri arasında öğrencilerimizin bu konuda bilgilendirilmesi, oluşan atıkların sıfır atık yönetimi kapsamında atık kutularına atılmasının sağlanması, deniz çevresi ve plajlara çöp atmamanın önemini anlatılması yer almaktadır” ifadeleri kullanıldı. Projenin neticesinde doğanın ve denizin kirlenmesinin engellenmesi, doğal kaynakların daha verimli kullanılması, gelecek nesillerde deniz temizliği konusunda farkındalık oluşturulması, sıfır atık ve bilinçli tüketicilikle ilgili alışkanlık kazandırılması, gelecek nesillerin doğal kaynaklardan faydalanması ve temiz bir doğaya sahip olması yer alıyor. Balık ve balıkçı atıkları deniz yüzeyini kaplayamayacak Av Sezonunda Balıkçı Barınaklarındaki Su Ürünleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi ile balıkçı barınaklarında av sezonu boyunca tekneler ile getirilen su ürünlerinin karaya aktarımı aşamasında balıkların “balık basıcı su pompası(fishboom)" ile kamyon kasalarına aktarılması sırasında kanlı ve yağlı sular karadaki araçlardan denize boşaltılmakta ve deniz yüzeyini kaplamakta. Ayrıca araçlarda süzülme devam etmekte, su barınak içerisine ve denize ulaşmakta. Proje ile bu suyun denize geri deşarj edilmesi yerine balıkçı barınakları için uygun altyapının yapılması amaçlanıyor. Proje hakkında yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Balıkçı barınaklarındaki su ürünleri kalıntılarının (yağlı, kanlı, organik atık) yağ konsantrasyonunun yüksek olması sebebi ile bertaraf yöntemi olarak yakma tesisine gönderilmesi ve geride kalan kirli suyun denize deşarjı yerine belediyeler ile beraber yapılacak çalışma kapsamında kanalizasyon sistemine dahil edilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Proje neticesinde avcılık sonrası atık su ürünlerinden kaynaklanan kanlı ve yağlı suların denize geri deşarjı önlenip düzenli bir şekilde toplanarak bertaraf edilmesi ile deniz ortamının korunması sağlanacaktır. Balıkçı Barınaklarına Atık Kabul Tesislerinin Kurulması/Kapasite Artırılması Projesi’nin hedefi gemilerin normal faaliyetlerinden kaynaklanan yağlı atık, evsel atık su gibi atıkları ile çöp/katı atıkların deniz ekosistemine verilmesinin önlenmesi amacıyla atıkların alınması, depolanması, bertaraf tesislerine taşınması ile ilgili işlemlerin yapılması için kurulan ve işletilmesi gerekli olan atık kabul tesislerinin kurulması ile gemilerden kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesidir. Projenin neticesinde balıkçı barınaklarında bulunan gemilerden kaynaklı atıkların düzenli bir şekilde toplanması, depolanması ve bertarafının sağlanması ile deniz kirliliğinin önlenmesi, deniz ortamının korunması sağlanacaktır. Projenin amacı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi’nin balıkçı barınaklarında uygulanması, kullanılmış/yıpranmış avcılık ekipmanlarının da (sahipsiz ağ, algarna donanımı, halat gibi) toplanarak geri kazanımının sağlanmasıdır. Projenin neticesinde yeniden kullanım ve geri dönüşüme kazandırılan atık miktarının artırılmasıyla çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilirlik sağlamak için tasarlanan sıfır atık kavramına ulaşılacaktır. Doğaya ve denizlerimize ulaşan atık miktarının azalması ile beraber bilinçlendirme faaliyetleri ile ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır.” Ayrıca Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen 10 balıkçıları bilgilendirme toplantısında 293 kişiye, 61 geleceğin denizcilerini bilgilendirme toplantısında da 7 bin 397 öğrenciye eğitim verildi.