GENEL - 30 Haziran 2023 Cuma 09:19

Kayseri’de 3.6 şiddetinde deprem

A
A
A
Kayseri’de 3.6 şiddetinde deprem

Kayseri’nin Sarız ilçesinde 3.

Kayseri’nin Sarız ilçesinde 3.6 şiddetinde deprem meydana geldi.


AFAD’dan alınan bilgiye göre, saat 7.12 sularında merkez üssü Kayseri’nin Sarız ilçesi olan 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 6.1 derinlikte meydana gelen deprem ilçeye yakın bazı bölgelerde hissedilirken, ilk bilgilere göre olumsuz bir durum yaşanmadı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Girişimde Kadın Enerjisi Programı başlıyor SOCAR Türkiye ve Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) iş birliğiyle ilk kez hayata geçirilen ‘Girişimde Kadın Enerjisi Programı’, İzmir’in Aliağa bölgesindeki kadınların fikirlerini girişimlere dönüştürmelerine destek olacak. Türkiye’nin en büyük entegre endüstri gruplarından biri olan SOCAR Türkiye ile Türkiye’de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimciliğin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) bir iş birliğine imza attı. SOCAR Türki sponsorluğunda başlayan “Girişimde Kadın Enerjisi Programı”, İzmir’in Aliağa bölgesinde yaşayan, ne eğitimde ne istihdamda olan kadınları girişimcilik yolculuğuna hazırlamayı hedefliyor. İmza törenine katılan SOCAR Türkiye İletişim ve Kamu İlişkileri Başkanı Mikayil Yusifov, “SOCAR Türkiye olarak stratejik öneme sahip grup şirketlerimizle oluşturduğumuz ekonomik değerin yanı sıra topluma karşı sorumluluğumuzun bilinciyle, özellikle faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde toplumsal fayda oluşturmak için projeler geliştiriyoruz. Kadınların ekonomiye aktif katılımını toplumsal ilerlemenin anahtarlarından biri olarak görüyoruz. ‘Girişimde Kadın Enerjisi Programı’ ile Aliağa’da yaşayan, ne eğitimde, ne istihdamda olan kadınların güçlü fikirlerini hayata geçirmelerine destek olmayı ve girişimcilik yoluyla sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Konu hakkında değerlendirmede bulunan GİRVAK Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, “Türkiye’nin sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmasında, kadınların ekonomiye eşit katılımı temel bir gerekliliktir. Bu hedefin önündeki engellerin kaldırılması ve girişimcilik gibi kapsayıcı araçların kullanılması, toplumsal ve ekonomik dönüşüm için önemli bir adımdır. Bu program, kadınları ekonomik ve sosyal anlamda destekleyerek toplumun her katmanında aktif olarak yer almalarına olanak sağlıyor. SOCAR Türkiye gibi güçlü bir şirketin katkısıyla, Girişimde Kadın Enerjisi Programı’nın bu alanda fark oluşturan önemli bir proje olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu. Programın detayları Yapılan açıklamaya göre, 8 ay sürecek olan ve ilk olarak 50 kadının katılımıyla başlayacak bu program, kadın gücüyle büyümeyi odağına alıyor ve katılımcılara girişimcilikten finansal okuryazarlığa, dijital becerilerden toplumsal dayanışmaya kadar birçok alanda eğitim ve destek sunmayı hedefliyor. Programa, İzmir’in Aliağa bölgesinde ikamet eden ve fikirlerini girişime dönüştürmek isteyen kadınlar, socar.com.tr/girisimdekadinenerjisi üzerinden 17 Şubat tarihine kadar başvuru yapabilecekler. Program kadınlar için ilham ve gelişim dolu modüller içeriyor Kadınların girişimcilik yoluyla ekonomiye katılmaları hem bireysel hem de toplumsal gelişim için hayati önem taşıyor. Girişimde Kadın Enerjisi Programı’nda başta NEET (Ne eğitimde ne de istihdamda olan) kadınların ekonomik ve sosyal bağımsızlık kazanmalarına yardımcı olmak ve toplumsal dayanışma ruhlarının güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta yüzme kursları başladı Onikişubat Belediyesi, sağlıklı yaşam ve sporun yaygınlaştırılmasına yönelik projelerine bir yenisini daha ekledi. Bu kez yetişkinler için yüzme kursu düzenleyen Onikişubat Belediyesi, 7’den 70’ü tüm vatandaşların hem spor yapmasını hem de yüzme becerilerini geliştirmesini hedefliyor. Hanifi Toptaş başkanlığındaki Onikişubat Belediyesi’nin spor kültürünü yaygınlaştırmak ve sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla düzenlediği kursların kapsamını genişletmeye devam ediyor. Sağlık ve spor odaklı projeleriyle topluma dokunmaya devam eden Onikişubat Belediyesi, örnek bir belediyecilik anlayışı sergiliyor. Öğrencilerle başlayan, kadınlarla devam eden yüzme kursları, bu kez yetişkinleri ağırlayacak. Yüzme öğrenmek isteyen kadın erkek tüm vatandaşlar, 14-19 Ocak tarihleri arasında kayıt olabilecek. 21 Ocak 2025’te başlayacak olan yüzme kursları, uzman eğitmenler eşliğinde düzenlenecek. Katılımcılar, hem yüzme tekniklerini öğrenirken hem de sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralama fırsatı bulacak. Onikişubat Belediyesi, bu kurslarla vatandaşların sportif aktivitelerle daha aktif bir yaşam sürmesini amaçlıyor. Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sporun bireylerin fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti. Başkan Toptaş, “Belediye olarak vatandaşlarımızın her yaşta spor yapabilmeleri için imkanlarımızı seferber ediyoruz. Yüzme kurslarımız, bu çabalarımızın bir parçası. Hedefimiz, toplumda spor yapma alışkanlığını artırarak daha sağlıklı bireyler yetişmesine katkı sağlamak” dedi. Kadınlar için Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi Kapalı Yüzme Havuzu ve Şehit Serkan Yılmaz Kapalı Yüzme Havuzu’nda düzenlenecek kurslar, erkekler için ise Şehit Hüseyin Varol Kapalı Yüzme Havuzu’nda gerçekleştirilecek. Kurslar, kadın ve erkeklere özel merkezlerde düzenlenerek herkesin rahatça katılım sağlamasına imkan tanıyor. Kurslara katılmak isteyen vatandaşlar, ilgili kurs merkezlerine başvurarak kayıt işlemlerini tamamlayabilecek.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta yol yapım çalışmaları Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Onikişubat ve Andırın ilçeleri arasındaki ulaşımı 20 kilometre daha kısaltacak Karasu Grup Yolu’nda iyileştirme çalışmaları gerçekleştiriyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehir genelindeki ulaşım altyapısını güçlendirmek ve vatandaşlara daha konforlu seyahat imkânı sunmak amacıyla yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Bu kapsamda Onikişubat ve Andırın ilçeleri arasında alternatif ulaşım sağlayan Karasu Grup Yolu’nda iyileştirme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Stabilize olan Karasu Grup Yolu’nun modernize edilmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Toplamda 20 kilometrelik arterde genişletme ve asfalt öncesi zemin hazırlıkları devam ediyor. Çalışmalar sonucunda yol genişliğinin mevcut halinin iki katına çıkarılması hedefleniyor. Böylece güzergâh, hem araç trafiği açısından daha güvenli bir hale gelecek hem de sürücülerin konforu artırılacak. Yol çalışmaları tamamlandığında Onikişubat’a bağlı Çevrepınar, Sarımollalı, Avgasır ve Ayşepınarı mahalleleri ile Andırın’a bağlı Gökgedik, Tatarlı ve Emirler mahallelerinin ulaşım standardı önemli ölçüde iyileştirilecek. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlar, yenilenen yol sayesinde hem daha kısa sürede seyahat edebilecek hem de konforlu bir ulaşım deneyimi yaşayacak. Karasu Grup Yolu’nun modernize edilmesiyle birlikte Onikişubat ve Andırın ilçeleri arasındaki ulaşım mesafesi 20 kilometre daha kısalacak. Bu durum, vatandaşların hem zamandan hem de yakıt tüketiminden tasarruf etmelerini sağlayacak. Ayrıca bu güzergâh, bölgeler arası ticaret ve lojistik faaliyetlerine de olumlu katkılar sunacak.
Mersin Mersin itfaiyesi 2024’te 10 bin olaya müdahale etti Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı; 2024 yılında gerçekleştirdiği faaliyetlerle, şehirdeki acil müdahale kapasitesini ve yangın güvenliği alanındaki etkisini bir kez daha ortaya koydu. İtfaiyecilik alanında yaptığı faaliyetlerle örnek gösterilen ekipler, geçtiğimiz sene kent genelinde 13 bin 994 görevi başarıyla tamamladı. Doğal afetler, arama ve kurtarma, ilk yardım, kaza ve yangın gibi acil müdahale gerektiren durumlarda hızlı ve sonuç odaklı bir çalışma yürüten deneyimli ekipler, tam donanımlı ekipmanları ile de etkin bir hizmet yürütüyor. Bu kapsamda İtfaiye Daire Başkanlığı; 16 grup amirliği, 16 istasyon, 1 Köpekli Arama Kurtarma Merkezi, 1 Su Altı Su Üstü Arama Kurtarma Amirliği ve ATA Eğitim Merkezi olmak üzere 35 farklı noktadan 121 araç, 7 bot ve 577 personelle hizmet veriyor. Ekipler; 5 bin 538 yangına müdahale ederken, 61 baca temizliği ve 4 bin 383 kurtarma çalışması gerçekleştirerek toplam 9 bin 970 faaliyete imza attı. 2024 yılında da acil müdahale gerektiren durumlarda hızlı ve etkin bir mücadele yürüttü 2024 yılı içinde kent genelinde en fazla yangın 485 vaka ile Akdeniz ilçesinde meydana gelirken, Mezitli’ye bağlı Fındıkpınarı Mahallesi’nde 17, Tarsus ve ona bağlı mahallelerde bin 56 yangın vakası görüldü. En az yangın ihbarı yapılan istasyon ise 10 vaka ile Gülnar’ın Kuskan istasyonu oldu. Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren 9 itfaiye eğitim merkezi içerisinde en kapsamlı özelliklere sahip olan Ata Eğitim Merkezi ile itfaiye teşkilatını güçlendiren Büyükşehir Belediyesi, yazılı ve uygulamalı sınavla aldığı 50 itfaiye memurunu da kadrosuna ekledi. İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Uygunluk ve Ruhsat Şube Müdürlüğü bünyesinde binaların yangına karşı dayanıklı ve korunaklı olduğunu tespit etmek ve güvenliğini sağlamak amacıyla da 2024 yılında 4 bin 379 iş yerine ‘Uygunluk Raporu’ verirken, 462 adet proje hayata geçirildi. 95 bina ve tesisin yangın tesisat projesi onaylandı. Eğitim Şube Müdürlüğü bünyesinde 343 kurum bünyesinde 417 eğitim ve tatbikat gerçekleştirilirken, bu eğitim ve tatbikatlarda 45 bin 95 kişiye yangın türleri, yangına müdahale türleri, önleyici tedbirler ve arama kurtarma eğitimleri verildi. “13 ilçede 35 farklı noktadan hizmetlerimizi sürdürüyoruz” Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Kemal Akşahin; 16 grup amirliği, 16 istasyon, 1 adet Köpekli Arama Kurtarma ve 1 adet Su Altı Su Üstü Arama Kurtarma Amirliği ile ATA Eğitim Merkezi olmak üzere, 13 ilçede 35 farklı noktada hizmetleri başarılı bir şekilde yürüttüklerini dile getirdi. 2024 yılında 13 bin 994 görevi başarıyla çözüme kavuşturduklarını aktaran Akşahin, “Bunların içerisinde 5 bin 538 yangın müdahalesi, 4 bin 383 arama kurtarma çalışması, 61 baca temizliği olmak üzere, toplamda 9 bin 970 çalışmaya imza attık. Merkezde en çok yangın 485 vaka ile Akdeniz ilçesinde, sonrasında ise 17 vaka ile Mezitli’ye bağlı Fındıkpınarı’nda gerçekleşti. 2024 yılında en az yangın ihbarı alan istasyonumuz ise 10 ihbarla Gülnar’ın Kuskan istasyonu oldu. Merkezden uzak ilçelerde ise bin 56 yangın ile Tarsus ve ona bağlı mahallelerde müdahalelerimizi gerçekleştirdik” dedi. “Tüm amacımız, Mersinlilerin huzur ve güven içinde yaşaması” Türkiye’nin sayılı itfaiye merkezlerinden biri olan ATA Eğitim Merkezi’nde itfaiyecilik alanında eğitim vermeye devam ettiklerini kaydeden Akşahin, çeşitli kurum ve kuruluşlara da bu süre zarfında hem teorik hem de pratik eğitim gerçekleştirdiklerini aktardı. Akşahin, “Bizim için en önemli şey; bilimsel, teknik ve verilere dayanarak, itfaiyecilik alanında ve yangın konusunda başarılı bir eğitim sunmak. Bu faaliyetlerin dışında; binaların yangına karşı dayanıklılığı ve ruhsatlandırması aşamasında, işyeri açmak isteyen tüm yurttaşlarımıza ilgili yönetmelikler çerçevesinde uygunluk raporlarımızı verdik. İnovasyon çalışmaları kapsamında uzaktan izleme sistemimizi kurduk. Bu sistemle beraber, hızlı bir şekilde aksiyon almaya başladık. Araç ve yaka kameralarımızla itfaiyeci arkadaşlarımızı desteklerken, kentin önemli kavşaklarında bulunan 57 kamerayı da itfaiye yönetim sisteminin içerisine entegre ettik” diye konuştu. İtfaiye teşkilatı olarak; 577 personel, 121 araç ve 7 kurtarma botu ile Mersin halkına hizmet ettiklerini vurgulayan Akşahin, her sene olduğu gibi 2025 yılında da vatandaşların huzuru ve güvenliği için hizmet etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.