GENEL - 24 Haziran 2023 Cumartesi 14:03

Çiftçiyi elektrik çarptı

A
A
A
Çiftçiyi elektrik çarptı

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde elektrik üretimi yapılan barajın su kapasitesi dolunca kapakları açıldı.

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde elektrik üretimi yapılan barajın su kapasitesi dolunca kapakları açıldı. Barajdan akan tonlarca su Zamantı Irmağı’nın debisini yükseltince su basan yüzlerce dönüm ekili alan zarar gördü.


İlçede bulunan ve bir şirket tarafından elektrik üretimi yapılan Bahçecik Barajı’nın su kapasitesi arttı. Su kanal aracılığı ile Sarımsaklı Barajı’na verilmeyince elektrik üretiminin artırılması için kapakları açıldı. Barajdan çıkan sular da, 7 mahalleden geçen Zamantı Irmağı’nın debisini yükseltince ırmağın kenarında bulunan ve mısır, pancar, patates gibi ürünlerin ekili bulunduğu arazileri su bastı. Diz kapağı boyuna ulaşan su seviyesi, ürünlere de zarar verdi.


“Buradaki bütün girdiler çiftçimizin cebinden gidecek”


Ürünleri zarar gören çiftçileri ziyaret eden Pınarbaşı Ziraat Odası Başkanı Mesut Mucuk, “Buradaki görüntüleri görünce vicdanımız sızladı. Üretmek gerçekten çok zor. Emek istiyor, alın teri istiyor. Bizde çiftçi kardeşlerimizin mağduriyetini nasıl gideririz diye hpe birlikte toplandık ve istişare ettik. Devletimiz her zaman güçlüdür. 3-4 kişinin yaptığı bir yanlışı devletimize yüklemenin bir anlamı yok. Burada DSİ sorumluluk almalıdır. Biz 2 yıl önce çiftçi kardeşlerimizle gittik ırmak yatağında ıslah çalışması yaptık. Bahçelik Barajının çıkışından itibaren ıslah çalışması yaptığımız bölgelerde taşkın olmadı. Islah çalışmasının bittiği yerden itibaren ırmak yatağında taşkınlar oldu. Taşkınlar sonucunda da pancar, patates gibi ekili alanlara büyük zarar verdi. Buradaki bütün girdiler çiftçimizin cebinden gidecek. DSİ’deki görevliler sahada yaşanan olumsuzlukları bir üstüne aktarmadığından dolayı burada yapılacak olan işlem yapılmıyor. Burada dere yatağı dolu olduğundan dolayı su debisi yüksek olduğu zaman barajdan da suyu fazla bıraktıkları zaman ırmak yatağı almadığı için ırmak kenarındaki bütün araziler su altında kalıyor. Su altında kalan mahsulde çürür. Burada da verim alamazsın” ifadelerini kullandı.


“Bu sorunun giderilmesini istiyoruz”


Çiftçi Bülent Duran da, “Irmak yatağı üzerinde benimde büyük bir arazim var. Özellikle bahar ayında barajdan suyun fazla bırakıldığı dönemlerde arazilerimizde su baskını oluyor. Bundan dolayı da ürünlerimizde verim kaybı oluyor ve sıkıntı yaşıyoruz. DSİ ile karşı karşıya geliyoruz. Şuanda da mağdur durumdayız. Bu sorunun biran önce çözüme kavuşmasını istiyoruz. Buraya ürün ekiyoruz ve ürün kaybolunca canımız yanıyor. Devletimizden yardım bekliyoruz” diye konuştu.


“Ürünlere attığımız gübreler ırmak baskınıyla gitti, ürünlerimiz çürüdü”


Bölge çiftçilerinden Hakkı Metin ise “Su baskınından en fazla zarar görenlerden birisiyim. Biz bu bölgede genelde pancar ekiciliği yapıyoruz. Zamanı geldiği için ürünlerimizin üst gübrelemelerini yaptık. Attığımız gübreler ırmak baskınıyla gitti. Mahsulümüzde çürümeler oluyor. Bizim burada istediğimiz görevlilerin masa başından kalkması ve sahaya inmesi. Meteoroloji aylar öncesinden uyardı. Bunu bile bile barajda zamansız su tutumu yapıldı. Bu baraj üzerinde elektrik üreten bir şirket var. Şuanda burada çiftçimi önemli, şirket mi önemli. Burada 7 tane mahalle zarar gördü” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Saylak ve Aras’tan ’Tarımda Ortak Akıl’ vurgusu Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek İl Müdürü Barış Saylak ile tarım, hayvancılık ve turizm entegrasyonu üzerine görüşme gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında, Muğla’nın sahip olduğu tarımsal potansiyelin değerlendirilmesi ve bu potansiyelin turizm sektörü ile entegre edilerek bölge ekonomisine daha fazla katkı sağlaması konuları ele alındı. Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ile Başkan Aras, yerel üretimin desteklenmesi için atılabilecek adımlar konusunda görüşlerini dile getirdi. Ziyaretin gündeminde bölgedeki tarımsal ürünlerin turistik tesislerde değerlendirilmesi ve Muğla’nın tarımsal markalarının ulusal ve uluslararası alanda tanıtımı vardı. “Muğla’nın potansiyelini güç birliğiyle harekete geçireceğiz” Ziyaretin ardından konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Muğla, tarım ve turizm alanında büyük bir potansiyele sahip. Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konudaki duyarlılığı ve iş birliği yaklaşımı, üreticilerimize ve bölge ekonomimize büyük katkı sunacaktır. Tarım ve turizm entegrasyonu konusunda güç birliği yaparak, Muğla’nın bu iki alandaki liderliğini daha ileriye taşımayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Saylak, tarım ve turizmin entegrasyonuna yönelik ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda tüm tarım paydaşları ile omuz omuza olduklarını söyledi. Başkan Ahmet Aras ise yerel yönetim olarak tarıma verdikleri önemi bir kez daha dile getirerek, “Muğla, yalnızca turizmin değil, tarımın da başkenti olma yolunda ilerliyor. Üreticimizi desteklemek ve ürünlerimizin hak ettiği değeri görmesini sağlamak için her zaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzle iş birliği içinde olmaya hazırız” dedi.