KÜLTÜR SANAT - 03 Nisan 2025 Perşembe 15:03

Üniversite öğrencilerine Tarihi İstiklal Yolu tanıtıldı

A
A
A
Üniversite öğrencilerine Tarihi İstiklal Yolu tanıtıldı

Kastamonu’da üniversite öğrencileri, Dijital İstiklal Yolu Müzesi’ni ziyaret edip tarihi yolda yürüyüş yaptı.


Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu Limanı’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildiği tarihi İstiklal Yolu Milli Parkı, Kastamonu Üniversitesi öğrencilerine tanıtıldı. Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü’nün destekleriyle Turizm Fakültesi tarafından hazırlanan proje çerçevesinde Kastamonu Teknokent hizmet binası içerisine 2022 yılında hizmete alınan Dijital İstiklal Yolu Müzesi ziyaret edildi. Öğrenciler daha sonra İstiklal Yolu’nun Kastamonu Üniversitesi kampüsünden geçen bölümünde yürüdü. Etkinlikte öğrencilere İstiklal Yolu’nun tarihteki önemiyle ilgili bilgiler verildi.



"Yürüyüşçülerin Kastamonu Üniversitesi kampüsü içerisinden geçmeleri gerekiyor"


Düzenlenen etkinlikle ilgili bilgi veren Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Muharrem Avcı, "Ziyarette öğrencilerimize müzemizi ve İstiklal Yolu’nun önemini anlatmaya da çalıştık. Burası neresidir sorusunun cevabı, söz konusu olan vatan ise gerisi teferruattır. İşte tarihi İstiklal Yolu, bu sözün resmi kanıtıdır. Dijital müze ve tarihi İstiklal Yolu üzerinde bütün Kastamonuların, bütün Kastamonu’yu ziyaret eden misafirlerin, Kastamonu’da öğrenim görenlerin, Kastamonu’yu tercih edenlerin gelip görmesi ve ziyaret etmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Çünkü bu vatan çok kolay kurtulmadı, kurtarılamadı. Dolayısıyla nelerin yaşandığını iyi öğrenilmesi, iyi bilinmesi gerekiyor. İstiklal Yolu’nun dijital müzesinde interaktif materyallerle müze oluşturuldu. Asıl burada en büyük emek, tarihi İstiklal Yolu’nun izi üzerine yapılan seramik çalışmadır. Burada arkadaşlarımız yaklaşık 1,5 yıl boyunca 70x70 ebatlarında panolar yaptılar. O panolarda da İstiklal Yolu’nda yaşananları canlandırdılar. Geceleri ışıklandırılmış vaziyette olan bu yolun mutlaka görülmesi ve ziyaret edilmesi gerekiyor. Öncelikle Kastamonu halkının tanıma lazım, Kastamonuluların görmesi lazım, sonrasında da Kastamonu’yu ziyaret edenlerin bu yolda yürümesi lazım. İstiklal Yolu ile ilgili yapılan yürüyüşlerin de Kastamonu Üniversitesi’nden geçmesi gerekiyor. 9 Haziran’da İnebolu’dan başlayan İstiklal Yolu yürüyüşünde, yürüyüşçülerin Kastamonu’ya geldiklerinde asıl güzergah olan Kastamonu Üniversitesi kampüsü içerisinden geçmeleri gerekiyor. Kuzeykent Mahallesindeki bayrağın önünden şehir merkezine doğru yürüyüşün devam etmesi lazım. İstiklal Yolu, Kastamonu Üniversitesine önemli bir nitelik katıyor. Dolayısıyla da Kastamonu Üniversitesi’nin adında da İstiklal Yolunu değerlendirmek gerekiyor" dedi.



"Kastamonu kadının ve halkının bu bölgede nasıl bir mücadele verdiğini öğrencilerimize anlattık"


Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal ise, "Tarihi İstiklal Yolu, Kurtuluş Mücadelesinin en önemli noktalarından bir tanesidir. İnebolu’dan Sakarya Meydan Muharebesine, Ankara’nın Polatlı ilçesi üzerinden bir güzergahtır. Bizler bu güzergahı geçtiğimiz aylarda öğrencilerimizle birlikte İnebolu ve Küre ilçelerine giderek, 9 Haziran’da düzenlenen İstiklal Yolu yürüyüşüne de katılım göstererek yürümüştük. Bizler sınıflarda teorik olarak anlattıklarımızı pratik olarak uygulamaya da geçirdik. Kastamonu Üniversitesi’nin Dijital İstiklal Yolu Müzesi 2022 yılında yapılarak açıldı. Müzeyi, Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü destek vererek Turizm Fakültesi tarafından yapıldı. Bizlerde bugün Dijital İstiklal Yolu Müzesini öğrenci kardeşlerimizle birlikte gezerek görme imkanı bulduk. Müzeden çıktıktan sonra da Kastamonu Üniversitesi içerisinden geçen tarihi İstiklal Yolu’ndan da öğrenci kardeşlerimizle birlikte temsili de olsa yürüme imkanı bulduk. Amacımız Kurtuluş Mücadelesinde kurtuluşa giden İstiklal’den İstikbal’e giden bu yolda Kastamonu’nun ve Kastamonu kadının ve halkının bu bölgede nasıl bir mücadele verdiğini öğrencilerimize anlattık, bundan sonrada inşallah anlatacağız" diye konuştu.



"Tarihi İstiklal Yolu bir milletin tarihinin tanıtılması açısından çok önemli bir köprü"


Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Doğa Turizmi ve Turizm Rehberliği Yüksek Lisans öğrencisi Ali Kartal da, "Tarihi İstiklal Yolu’nun Dijital Müzesini gezmiş olduk ve bu yolla ilgili bilgiler almış olduk. Tarihi İstiklal Yolu ile ilgili bilinmesi gereken belki de en önemli konu burası bir uygarlığın, bir milletin tarihinin tanıtılması açısından çok önemli bir köprü. Çünkü milletler ve uygarlıklar geçmişleriyle var olurlar ve bu geçmişler bu milletin hafızasıdır. Hafızanın devamlı canlı tutulması anlamında tarihi İstiklal Yolu adeta bir köprü görevi görmektedir" şeklinde konuştu.


Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "İstiklal Yolu Yürüyüşü" etkinliğine Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezgin Ayan, Kastamonu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kutay Oktay, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Muharrem Avcı, Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli ve üniversite öğrencileri katıldı.



Üniversite öğrencilerine Tarihi İstiklal Yolu tanıtıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Akdeniz Belediyesinden kanser taramasına destek Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, kadınların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve erken teşhisi teşvik etmek amacıyla İlçe Sağlık Müdürlüğü ile protokol imzaladı. Akdeniz Belediyesinin öncülüğünde Akdeniz İlçe Sağlık Müdürlüğü ile birlikte yürütülen proje, kanser taramalarına katılımı artırarak erken teşhisin önemine dikkat çekmeyi ve toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Proje kapsamında, 30-65 yaş arasındaki kadınlar için rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlar için meme kanseri ve 50-69 yaş arasındaki kadınlar için kalın bağırsak kanseri taramalarının KETEM birimi aracılığıyla gerçekleştirilmesi sağlanacak. Böylece kanser taramalarına katılım artırılarak, kadınların sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmeleri amaçlanıyor. Akdeniz Belediyesi ile İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde, sağlık taramalarına katılımı artırmak ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla bilgilendirici bir seminer düzenlendi. Seminere, Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sanat Evleri ile Kaymakamlığa bağlı Aile Destek Merkezleri (ADEM) ve Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) kursiyerleri ile yakınları katıldı. Uzman sağlık personelleri tarafından gerçekleştirilen seminerde, özellikle kadınlara yönelik meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri taramaları hakkında detaylı bilgi verildi. Seminerde erken teşhisin hayat kurtardığı vurgulanırken, düzenli sağlık taramalarının önemine de dikkat çekildi. Şener’den destek çağrısı Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Zeyit Şener, "Kadın sağlığı, toplum sağlığının temel taşlarından biridir. Erken teşhis, kanserle mücadelede en önemli adımdır. Belediyemizin yürüttüğü bu projeyle kadınlarımızın sağlık taramalarına ulaşmasını kolaylaştırıyor, onların bilinçlenmesine katkı sağlıyoruz. Tüm kadınlarımızı, sağlıklarını korumak adına düzenlenen bu taramalara katılmaya davet ediyorum" diyerek destek çağrısında bulundu. Proje kapsamında KETEM tarafından sunulan kanser taramaları ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Taramalar için randevu almak isteyen kadınların, Akdeniz Belediyesinin Kültür ve Sanat Evlerinden, ’0324 336 65 83’ numaralı telefondan veya ’0552 768 88 88’ numaralı WhatsApp hattından detaylı bilgi alabilecekleri kaydedildi.. Erken teşhis hayat kurtarır Kanserin erken teşhis edilmesi, tedavi başarısını önemli ölçüde artırıyor. Ancak birçok kadın, çeşitli nedenlerle düzenli sağlık kontrollerine gitmekte zorlanıyor. Bu noktada Akdeniz Belediyesi, kadınların sağlık hizmetlerinden daha kolay yararlanabilmesi için ’Onko-Büs’ araçlarıyla transfer işlemlerini gerçekleştirip gerekli desteği sağlayarak onları KETEM’e yönlendiriyor.