EĞİTİM - 28 Ekim 2024 Pazartesi 14:24

Kastamonu Üniversitesi, URAP Türkiye sıralamasında 18 basamak yükseldi

A
A
A
Kastamonu Üniversitesi, URAP Türkiye sıralamasında 18 basamak yükseldi

Kastamonu Üniversitesi, 2024-2025 URAP Türkiye sıralamasında bu yıl 18 basamak yükselme kaydederek 63. sırada yer aldı.


Kastamonu Üniversitesi, 2024-2025 URAP Türkiye sıralamasında 63. sıraya ilerledi. Bir önceki yıl 81. sırada bulunan Kastamonu Üniversitesi, bu yıl 18 basamak yükselme sağladı. 2024-2025 URAP Türkiye sıralamasında 2000 yılından sonra kurulan 74 devlet üniversitesi arasında ise Kastamonu Üniversitesi, 18. sırada yer aldı. Bu yıl Türkiye genelinde 190 üniversitenin dahil olduğu URAP sıralamasında, Tıp Fakültesi bulunan 106 üniversite arasında da önemli bir yer edinen Kastamonu Üniversitesi, 48. sırada bulunuyor. Kastamonu Üniversitesi’nin "Makale Puanı, Atıf Puanı, Bilimsel Doküman Puanı, Doktora Puanı, Öğretim Üyesi/Öğrenci Puanı, Uluslararası İş birliği Puanı, Yurtiçi İş birliği Puanı ve TÜBİTAK Proje Puanı" akademik göstergelerinde kaydedilen artış, bu başarının temelinde yer alıyor.


Üniversitelerin akademik performanslarının sıralandığı "2024-2025 Türkiye Sıralaması"nda, Clarivate Analytics/InCites ve YÖK tarafından yayımlanan veriler kullanıldı. URAP Türkiye sıralamasında, üniversitelerin akademik başarılarını daha kapsamlı değerlendirebilmek amacıyla 2009’dan bu yana kullanılan gösterge sayısı 9 iken, son iki yılda bu sayı 15’e yükseltildi. Yeni göstergelerle birlikte, öğretim üyesi başına düşen makale ve atıf sayıları, toplam bilimsel yayın miktarı, ulusal ve uluslararası iş birliği projeleri, TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayısı gibi ölçütler sıralamaya eklendi. Ayrıca, doktora öğrenci oranı gibi ölçütler, üniversitelerin akademik performanslarının çok yönlü analizini sağlamak amacıyla değerlendirilen faktörler arasında yer alıyor.


Geçmiş yıllardaki URAP sıralama sonuçlarına bakıldığında, 2019-2020 döneminde 166 üniversite arasında 87. sırada yer alan Kastamonu Üniversitesi, 2020-2021 yılında yine 166 üniversite arasında 73. sıraya yükselmişti. 2021-2022 yılında 179 üniversite arasında 76. sırada, 2022-2023 yılında 183 üniversite arasında 89. sırada, 2023-2024 döneminde ise 188 üniversite arasında 81. sırada yer aldı.



“Üniversitemizi daha ileriye taşımak için azimle çalışmaya devam edeceğiz”


Konuyla ilgili konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Akademik kadromuzun özverili çalışmaları, öğrencilerimize sağladığımız kaliteli eğitim ortamı ve araştırma-geliştirme faaliyetlerimize yaptığımız yatırımlar sayesinde her yıl başarı çıtamızı daha da yukarı taşıyoruz. URAP sıralamasında yakaladığımız bu ivme, Üniversitemizin bilimsel araştırma, yayın ve iş birliği alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir noktaya geldiğinin göstergesidir. Üniversitemizi daha ileriye taşımak için azimle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.


Hem ulusal hem de uluslararası başarıların elde edilmesinde her türlü desteği sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür eden Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu desteğin Kastamonu Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası alanda tanınmasına büyük katkı sağladığının altını çizdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Mimar Sinan tarafından inşa edilen 450 yıllık camide ney dersleri veriliyor Hatay’da Mimar Sinan tarafından inşa edilen 450 yıllık 2. Selim Camii’nde çocuklara ney dersi veriliyor. Hatay’ın Payas ilçesinde 1574 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ndeki 2. Selim Camii’nde 450 yıldır vatandaşlar ibadet etmeye devam ediyor. Tarihi camide ney dersleri de veriliyor. 10 yıldır ney üfleyen ve 5 yıldır da kendi neyini yapan caminin 37 yaşındaki imam hatibi İbrahim Gülcü, camiye gelen çocuklara ücretsiz ney kursu veriyor. İmam hatip İbrahim Gülcü, “Yaklaşık 15 yıl önce bir arkadaşım vesilesiyle ney üflemeye merak saldım ve 10 yıldır da ney üflerim. Daha sonrasında üretime merak saldım. Kendi neyimi üretmeyle ilgili bir hayalim vardı. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi camimizin bahçesindeki imam odasında üretime başladım. Üretip üflediğim sırada yanıma gelen öğrencilerim merak ettiler ve onlara da ney yapımını ücretsiz olarak öğretiyorum. Cami cemaati, yerli ve yabancı turistler de merak ettiler. Cami cemaatindeki 15 çocuğa hem üfleme hem de açmayla ilgili dersler vermeye başladık. Onlar da kendi neylerini açabiliyorlar. Cami içerisinde vakit namazlarında mikrofon kullanmasak da çok doğal bir akustiği var ve neyi üflerken de bunu hissediyoruz. Camide ses her yere eşit şekilde yayılıyor. Üflediğimiz eserler ve ilahiler cemaatin hoşuna gidiyor. Yaklaşık 5 yıl önce kendi neylerimi üretmeye başladım. Herkesin hayali aslında kendi neyini açmaktır. Kendi hocalarım ve ustalarımla istişare ve gerekli malzemeleri de tedarik ederek neyin yolculuğuna biz de şahit olduk. Camimiz 1574 yılında ibadete hazır hale gelerek, Osmanlı’nın baş mimarı Mimar Sinan tarafından yapıldı” ifadelerini kullandı. "Neyin akustiği insanı farklı diyarlara götürüyor" 13 yaşındaki Kadir Efe Ocak, “Ney çok önemli bir sanat eseri ve İbrahim hocamız da bizlere en güzel şekilde öğretiyor. İbrahim hocamız bize ney açmayı ve üflemeyi öğretiyor. Neyin akustiği insanı farklı diyarlara götürüyor. Ney yapmak ve üflemek farklı bir duygu” dedi.