EĞİTİM - 12 Nisan 2025 Cumartesi 20:35

Kastamonu Üniversitesi patent performansıyla dikkat çekiyor

A
A
A
Kastamonu Üniversitesi patent performansıyla dikkat çekiyor

Kastamonu Üniversitesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun yayımladığı rapora göre "100 başvuru başına en fazla üniversite başvurusu düşen iller" sıralamasında Türkiye birincisi oldu.


Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayımlanan "Üniversitelerin İnovasyon Haritası" raporuna göre Kastamonu Üniversitesi, sınai mülkiyet alanında gösterdiği performansla dikkat çeken üniversiteler arasında yer aldı. Üniversite, özellikle patent ve faydalı model başvurularında sergilediği başarıyla öne çıktı. 2010-2024 yılları arasında ilde yapılan toplam sınai mülkiyet başvurularının yüzde 45’inden fazlası Kastamonu Üniversitesi kaynaklı olarak gerçekleşti. Bu oranla Kastamonu, "100 başvuru başına en fazla üniversite başvurusu düşen iller" sıralamasında Türkiye birincisi oldu. Kastamonu’nun bu başarısı, büyükşehir olmayan iller arasında da özel olarak vurgulandı.


Ayrıca üniversite, Türkiye genelinde en fazla başvuru yapan ilk 30 üniversite arasında 119 başvuru ile 26’ncı sırada yer aldı. Batı Karadeniz Bölgesi’nden listeye giren tek üniversite olan Kastamonu Üniversitesi, bu alandaki liderliğini sürdürdü. Raporda, üniversitemizin özellikle "Özel Makineler" teknolojisi başta olmak üzere, gıda kimyası ve malzeme-metalürji alanlarındaki Ar-Ge faaliyetleriyle de öne çıktığı ifade edildi.


Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, yayımlanan rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Bilimsel üretimimizi toplumsal faydaya dönüştürme vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun yayımladığı bu rapor, araştırmacılarımızın ve akademik kadromuzun inovasyon ekosistemine yaptığı katkının somut bir göstergesidir. Başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır olmak üzere, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanımız Prof. Dr. M. Zeki Durak’a ve Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a sınai mülkiyet bilincinin yaygınlaşmasına sundukları destekten dolayı teşekkür ediyorum. Üniversitemiz, bu başarıyı daha ileri taşıma kararlılığını sürdürecektir" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Bu köy ’Orada bir köy var uzakta’ diyenleri ağırlıyor "Orada bir köy var uzakta" adlı şiiri yazan şair Ahmet Kutsi Tecer’in köyü, gezginler ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor. İlçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunan ve "Çağlayan Su" olarak da bilinen Apçağa köyü, bünyesinde barındırdığı 200-300 yıllık ahşap evlerin restore edilmesiyle özgün kimliğini korumaya devam ederken, Doğu Anadolu’nun da turist çeken önemli yerleşim yerlerinden biri oldu. Ahmet Kutsi Tecer’in "Orda Bir Köy Var Uzakta" isimli şiirini ithaf ettiği Apçağa köyünde bulunan Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi ziyaretçilerini adeta nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Erzincan’ın Kemaliye (Eğin) ilçesine bağlı olan Apçağa köyünde yer alan Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi’ni her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ziyaret ediyor. Köy meydanının girişinde konumlanan Kültür Evi’ne Ahmet Kutsi Tecer isminin ise yerel halk tarafından verildiği aktarıldı. 2006 yılında temeli atılan Kültür Evi’nin 2014 yılında faaliyete geçtiği belirtildi. Kültür Evi’nde Ahmet Kutsi Tecer’in ailesi tarafından bağışlanan eşyalar, kitaplar, çeşitli belgeler, soy kütüğü ve Ahmet Kutsi Tecer’in mektubu yer alıyor. Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi ile kırsal kültür mirasının özgün haliyle korunması, köy arşivinin kurulması, köy kütüğüne bağlı önemli bilim ve devlet insanlarının eser ve eşyalarının sergilenmesi amaçlanıyor. Anadolu’da köy müzelerinin ilk örneklerinden biri olan Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi, Apçağa Köyü’nün kültürel değişim sürecini ve kırsal kültür mirasını geleceğe taşıması açısından önemli bir rol üstleniyor. Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi’nde görev yapan Azra Nur Aydınlık Kültür Evi’nin Ahmet Kutsi Tecer’in kendi evi olmadığını belirtti. Aydınlık, "Kültür Evi Ahmet Kutsi Tecer’in anısına 10 yıl önce sıfırdan yapılmıştır. Burada Ahmet Kutsi Tecer’in kullandığı eşyalar ve köylü halkın bağışladığı yöresel kıyafetler, yöresel eşyalar bulunmakta. Ahmet Kutsi Tecer "Orda Bir Köy Var Uzakta" şiirini de Apçağa Köyü için öğretmenlik yaptığı dönemde ele almış. O meşhur şiir Erzincan’ın Kemaliye İlçesi Apçağa köyüne ait." dedi. Öte yandan Kültür Evi’nin ziyaretçi sayısının her yıl daha da arttığı, özellikle Kültür Evi’nin gezi turlarının uğrak noktası olduğu kaydedildi.
Osmaniye Türk Sineması’nın duayenleri Keskiner kardeşlerin anıları Osmaniye Kent Müzesi’nde yaşatılacak Türk Sineması’na isimlerini altın harflerle yazdıran Yeşilçam’ın usta yapımcıları Arif ve Abdurrahman Keskiner adına Osmaniye Kent Müze’sinde "Türk Sineması’nın Usta Yapımcıları Arif ve Abdurrahman Keskiner Kardeşler Kültürel Mirasıdır" köşesi oluşturuldu. İçerisinde Keskiner kardeşlerin ödüllerinin, eserlerinin, kitaplarının ve sinema çekimlerinde kullanılan parçaların yer aldığı onlarca eser anıların yaşatılacağı köşe de yer aldı. Kültürel anlamda adından sıkça söz ettiren Akdeniz’in incisi Çukurova’nın gözdesi Osmaniye, geçmişten geleceğe köprü olmaya devam ediyor. Selçuklu mimarisi tarzında oluşturulan Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi de bu anlamda şehre ışık tutarken Türk Sineması’nda önemli yer edinen usta yapımcılar Arif ve Abdurrahman Keskiner kardeşler adına "Türk Sineması’nın Usta Yapımcıları Arif ve Abdurrahman Keskiner Kardeşler Kültürel Mirasıdır" köşesi oluşturdu. Türk Sineması’na isimlerini altın harflerle yazdıran Keskiner kardeşleri adına oluşturulan köşede ödülleri, kitapları, eserleri ve sinema çekimlerinde kullanılan parçalar gibi onlarca eser yer aldı. Kurdele kesilmesiyle birlikte açılışı yapılan köşeyle ilgili katılımcılara bilgi veren Abdurrahman Keskiner, geçmişe dönük anılarını yeniledi. "Aldığımız ödüller ve belgeleri Osmaniye’de yaşatmak istedik" Programın açılış konuşmasını yapan Abdurrahman Keskiner, "Ağabeyim Arif Keskiner ve benim aldığım ödüller ile belgeleri Osmaniye’de yaşatmak istedik. Sayın Başkanımızdan da rica ettik. Sağ olsunlar kendisi de kabul etti. Açılışımıza geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum." dedi. "Osmaniye’miz için tarihe not düşülen bir günü yaşıyoruz" Konuşmasında geçen yıl vefat eden Arif Keskiner’i de anan Belediye Başkanı İbrahim Çenet, "Yeşilçam’ın Türk Sinema tarihinin belki de ismini altın harflerle yazdıran Abdurrahman Keskiner ağabeyimizin Osmaniye’miz için tarihe not düştüğü bir günü yaşıyoruz. Burada pamuk toplarken burada fıstık yetiştirirken bir sektöre girip sonra da ismini altın harflerle yazdırmak Çukurova insanımızın da ne kadar güzel olduğunu gösteriyor. Arif Keskiner büyüğümüzü de rahmetle anıyoruz. Osmaniye’mizde değer kattıkları için kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz." diye konuştu.