SAĞLIK - 22 Ocak 2025 Çarşamba 10:38

Rahim ağzı kanserinden her yıl 300 bin kişi hayatını kaybediyor

A
A
A
Rahim ağzı kanserinden her yıl 300 bin kişi hayatını kaybediyor

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre her yıl 300 bin kadın, rahim ağzı kanserinden yaşamını yitiriyor. HPV virüsünün sebep olduğu bu kanserden korunmanın yolu, HPV aşısı ve düzenli aralıklarla HPV taraması yaptırmak. Can Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cenk Mustafa Güven “Anormal adet kanaması, uzun süreli kanlı ve kokulu akıntı, ilişki sırasında kanama, bele ve sırta vuran ağrı, bacakta ödem ve ağrılı idrar yapma gibi belirtileri olan kadınlar mutlaka hekime başvurmalı” dedi.


Ülkemizde her yıl yaklaşık 2 bin kadın, rahim ağzı (serviks) kanserine yakalanıyor, yine her yıl bin kadın da bu nedenle hayatını kaybediyor. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü, rahim ağzı başta olmak üzere vulva, vajen, makat, baş-boyun ve boğaz, penis gibi organlarda kansere neden oluyor.


Rahim Ağzı Kanser Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan İzmir Can Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cenk Mustafa Güven, HPV aşısıyla korunmanın ve tarama testleriyle erken teşhis edilerek tedavisinin mümkün olduğunu ifade etti.



9 yaştan itibaren HPV aşısı yaşam boyu koruyucu


Rahim ağzından korunmanın diğer kanser türlerine göre daha mümkün olduğunu belirten Güven, 9 yaşından 30 yaşına kadar HPV aşısı olmanın yüksek oranda ve yaşam boyu koruyucu olduğunu, aşının 9-15 yaş arası iki doz, 15 yaşından sonra ise 3 doz şeklinde uygulandığını ifade etti.



3 yılda bir HPV taraması şart


Doç. Dr. Cenk Mustafa Güven, aşılanmış olsun olmasın, 21 yaşından sonra her kadının 3 yılda bir HPV taramasından geçmesi gerektiğine değinerek, “HPV taşıyan biri ile cinsel ilişki, erken cinsel aktivite (16 yaş ve öncesi), erken yaşta doğum, çok cinsel partner, düşük sosyo-ekonomik düzey, cinsel geçişli diğer hastalıklar, HIV, sağlıksız beslenme ve obezite gibi bağışıklık sistemini bozan durumlar, 10 yıldan fazla doğum kontrol hapı kullanmak ve sigara içmek rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturuyor” dedi.



Bu belirtilere dikkat!


Güven, hastalığın belirtileri hakkında şu bilgileri verdi: “Rahim ağzı kanseri, anormal adet ya da adet arası kanamalar, menopoz dönemindeki kanamalar, uzun süreli özellikle kanlı ve kötü kokulu akıntı, kadınlık kanalından (vajina) ilişki sırasında ya da sonrasında kanama olması, bele ve sırta vuran ağrı, tek ya da her iki bacakta ödem ve ağrılı idrar yapma belirtileri ile kendini gösterebilir.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bina yangınlarında dikkat edilmesi gerekenleri uzmanı anlattı Bolu’da 76 kişinin hayatını kaybettiği, 51 vatandaşın ise yaralandığı yangınla ilgili değerlendirmede bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB) İtfaiye Daire Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy, benzer durumlarda yapılması gerekenleri anlattı. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan 12 katlı Grand Kartal Otel’de önceki gece çıkan yangın faciaya dönüşmüş, sömestir tatilinde doluluk oranının yüzde 80-90 civarında olduğu belirtilen, 238 kişinin konakladığı otelde yangın nedeniyle 76 kişi yaşamını yitirirken 51 kişi yaralanmıştı.. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy, Bolu’daki yangın hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bu ve benzeri yangınlarda dumanın bina içerisine ve üst katlara yayılımının kolay olduğuna değinen Çeliksoy, benzer durumlarda karşılaşılması durumunda yapılması gerekenleri aktardı. “Mevcut kapalı mekanları ve odaları terk etmemeliler” Yangınla alakalı İtfaiye Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy, “Bu tür büyük yangınlarda alevin etkisiyle beraber oluşan dumanın mevcut bina içerisine ve yukarıya doğru yayılımı son derece kolay olmakta. Dolayısıyla vatandaşlarımıza bu tür bir durumda tavsiyemiz, mevcut kapalı mekanları ve odaları terk etmemeleri. Burada hava alacak kapı altı ve pencere kenarları olabilir. Bu tür yerleri de ellerinde bulundurdukları her türlü eşya ile kapayıp, oradaki oksijen seviyesini sabit tutacak şekilde kendilerini koşullandırmaları ve en kısa zamanda kurtarılmayı beklemeleri çok akıllıca olacaktır” dedi. “Sistemin faal olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir” Yangın sensörlerinin bakımının ve işlevinin önemi hakkında da konuşan, Başkan Çeliksoy şöyle konuştu; “Yangın sensörleri alarm sistemi olarak da düşünülebilir. Bunlar hem içeride bulunan vatandaşları hem de o binanın yönetimini uyardığı için müdahaleye maruz bırakabilecek önlemlerin en kısa zamanda alınmasını kolaylaştırır. Zaman zaman tatbikatlarla ve belirli aralıklardaki denemelerle bu sistemin faal olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Bununla ilgili varsa birtakım sıkıntıların giderilmesi anlamında çalışmaların rutin olarak yapılması doğru olacaktır.”