GÜNDEM - 22 Ocak 2025 Çarşamba 13:44

Bina yangınlarında dikkat edilmesi gerekenleri uzmanı anlattı

A
A
A
Bina yangınlarında dikkat edilmesi gerekenleri uzmanı anlattı

Bolu’da 76 kişinin hayatını kaybettiği, 51 vatandaşın ise yaralandığı yangınla ilgili değerlendirmede bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB) İtfaiye Daire Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy, benzer durumlarda yapılması gerekenleri anlattı.


Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan 12 katlı Grand Kartal Otel’de önceki gece çıkan yangın faciaya dönüşmüş, sömestir tatilinde doluluk oranının yüzde 80-90 civarında olduğu belirtilen, 238 kişinin konakladığı otelde yangın nedeniyle 76 kişi yaşamını yitirirken 51 kişi yaralanmıştı..


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy, Bolu’daki yangın hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bu ve benzeri yangınlarda dumanın bina içerisine ve üst katlara yayılımının kolay olduğuna değinen Çeliksoy, benzer durumlarda karşılaşılması durumunda yapılması gerekenleri aktardı.



“Mevcut kapalı mekanları ve odaları terk etmemeliler”


Yangınla alakalı İtfaiye Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy, “Bu tür büyük yangınlarda alevin etkisiyle beraber oluşan dumanın mevcut bina içerisine ve yukarıya doğru yayılımı son derece kolay olmakta. Dolayısıyla vatandaşlarımıza bu tür bir durumda tavsiyemiz, mevcut kapalı mekanları ve odaları terk etmemeleri. Burada hava alacak kapı altı ve pencere kenarları olabilir. Bu tür yerleri de ellerinde bulundurdukları her türlü eşya ile kapayıp, oradaki oksijen seviyesini sabit tutacak şekilde kendilerini koşullandırmaları ve en kısa zamanda kurtarılmayı beklemeleri çok akıllıca olacaktır” dedi.



“Sistemin faal olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir”


Yangın sensörlerinin bakımının ve işlevinin önemi hakkında da konuşan, Başkan Çeliksoy şöyle konuştu;


“Yangın sensörleri alarm sistemi olarak da düşünülebilir. Bunlar hem içeride bulunan vatandaşları hem de o binanın yönetimini uyardığı için müdahaleye maruz bırakabilecek önlemlerin en kısa zamanda alınmasını kolaylaştırır. Zaman zaman tatbikatlarla ve belirli aralıklardaki denemelerle bu sistemin faal olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Bununla ilgili varsa birtakım sıkıntıların giderilmesi anlamında çalışmaların rutin olarak yapılması doğru olacaktır.”



Bina yangınlarında dikkat edilmesi gerekenleri uzmanı anlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan: "Marmara ve Ege bölgeleri stres biriktiriyor" Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, dün Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi açıklarında meydana gelen depremle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi stres biriktiriyor" dedi. Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Aysun Aykan, dün saat 23.38’de Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi açıklarında meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aykan, "Edremit Körfezi’nde 5.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu depremi üreten fay zonu, Kuzey Anadolu fay zonunun güney kolunu temsil ediyor. Bu bölgede Edremit Körfezi’nde 1944 yılında 6.8 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem yaşanmıştı. Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege genelde stres biriktiriyor. Edremit Körfezi’nde tarihi dönem içerisinde birçok yıkıcı deprem meydana geldi. 1944 tarihinde Edremit Körfezi’nin içinde 6.8 büyüklüğündeki deprem ile 37 kilometrelik bir yüzey kırığı oluşmuş. Bu depremde 2 bin 200 taş evin yıkıldığı, 3 bin 100 evin ağır hasar gördüğü ve 73 kişinin hayatını kaybettiği yapılan çalışmalara göre tespit edilmişti" dedi. "Zemine uygun yapılar yapılması gerekir" "Edremit Körfezi’ndeki fayı deprem tehlike kaynağı olarak değerlendirmemiz gerekiyor" diyen Aykan, "Özellikle son yıllarda Ege kıyılarının farklı yerlerinde depremler meydana gelmektedir. 2020 yılında Sisam Adası’ndaki depremin etkisi ile İzmir’de yaşanan can kayıpları halen hafızalardaki yerini korumaktadır. 2020’de Sisam Adası’nda 6.6 büyüklüğünde deprem olmuş ve yaklaşık 80 kilometre uzakta İzmir’deki modern binalar bile yıkılmıştı. Bunun nedeni ise zemindi. Buradaki alüvyon zemin deprem dalgalarını çok hızlı iletiyor ve yapıları etkiliyor. Zemine uygun bina yapılmadığında binalarda çok büyük hasarlar oluyor ya da binalar yıkılıyor. Zemine uygun yapılar yapılması gerekir. Yapı stokunu depreme hazırlamamız gerekiyor. Bunun örneğini 2020’deki Sisam depreminde yaşadık. Tıpkı Marmara Denizi’nde olduğu gibi bu bölgede de büyük bir deprem bekleniyor. Mutlaka büyük deprem olacak. Bu bölgenin her yerinde, karada, Ege Denizi’nde 7’ye yakın büyük deprem oluşturabilecek faylar var" ifadelerini kullandı.
Edirne Meriç Kaymakamlığı’ndan başarılı öğrencilere gezi ödülü Edirne’nin Meriç ilçesinde kaymakamlık himayelerinde başlatılan ’Ara Tatil Kampı-Kültürümüzün İzinde Projesi’ çerçevesinde kente gelen öğrenciler, Edirnekari sanatını öğrendi. Meriç Kaymakamlığı himayelerinde Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ara Tatil Kampı - Kültürümüzün İzinde Projesi’ çerçevesinde alanında başarılı ve çeşitli branşlarda il birincisi olan öğrenciler karne hediyesi olarak Edirne gezisi ile ödüllendirildi. Bu çerçevede Edirne’ye gelen ve tarihi noktaları dolaşarak çeşitli alanlarda etkinliklere katılan öğrenciler ilk olarak Edirnekari sanatını öğrendi. Fatih Sultan Mehmet Müzesi’ndeki atölyede düzenlenen etkinlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Sevilay Güler tarafından öğrencilere bu sanatın tarihi ve kullanıldığı alanlar hakkında bilgi verildi. Doğduğu şehrin ismini taşıyan tek kadim zanaat olan ‘Edirnekari’ günümüzde de yaşatılmaya çalışılıyor. Tavanlara, kapılara, ahşaplara, sandıklara uygulanan toprak boyayla yapılan natürel bir sanat olan Edirnekari, gelecek nesillere aktarılıyor. Farklı alanlarda etkinliklere katılarak becerilerini keşfeden öğrenciler, tatili verimli şekilde geçiriyor. Edirne’nin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmek üzere düzenlenen gezi çerçevesinde keyifli bir gün geçiren öğrenciler proje çerçevesinde geçmişe yolculuk yaptı. "Bu sanatı duymamış öğrencilerle keyifli bir gün geçirdik" Meriç’ten gelen öğrencilerle birlikte Edirnekari sanatını yaptıklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Sevilay Güler, bu sanatı duymamış öğrencilerle birlikte günün anısına lale desenli birer kitap ayracı boyadıklarını ve keyifli bir gün geçirdiklerini söyledi. Meriç Kaymakamlığı’nın çok güzel bir projeye imza attığını belirten Güler, Böyle bir çalışmada sanatın tanıtımı noktasında ön ayak olduğu için çok mutlu olduğunu ifade etti. Notları güzel olduğu için kaymakamlığın kendilerini geziyle ödüllendirdiğini söyleyen öğrencilerden Yusuf Miraç, daha önce bu sanatı hiç görmediğini ve öğrenmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Öğrencilerden Duru Dervişoğlu, düzenlenen gezi çerçevesinde hem müzeleri dolaştıklarını hem de Edirnekari sanatını öğrenerek kendilerine kitap ayracı yaptıklarını söyledi. Böyle bir etkinlikte yer almaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen öğrencilerden Elif Tüfekçi, bu vesileyle yeni sanatlar öğrendiğini belirterek bu gezinin düzenlenmesi için katkı sağlayan herkese teşekkür etti. İlk olarak Edirnekari sanatını öğrenen öğrenciler, kentteki müzeler ile tarihi ve turistik noktaları dolaşarak diğer el sanatları ile ilgili de çalışmalara katıldı.