SAĞLIK - 17 Kasım 2024 Pazar 12:57

Minik kahramanlar için büyük farkındalık

A
A
A
Minik kahramanlar için büyük farkındalık

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi, Dünya Prematüre Günü vesilesiyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.


17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi, prematüre doğan bebeklerin sağlık sorunları ve gelişim süreçleri üzerine bir farkındalık paneli düzenledi. Uzman doktorların katılımıyla gerçekleşen panelde, prematüre bebeklerin karşılaşabileceği sağlık sorunları, beslenme, psikolojik gelişim ve ailelerin bu süreçte nelere dikkat etmesi gerektiği gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı.



Uzman hekimler katıldı


Panelde söz alan Çocuk Kardiyolojisi Bölümünden Prof. Dr. Nurettin Ünal, prematüre bebeklerde sıklıkla görülen kalp hastalıklarına değinirken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Neşe Mutlu, prematüre bebeklerin beslenme ve hastalık süreçleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yenidoğan Yoğun Bakım (Neonatoloji) Bölümünden Uzm. Dr. Şeyma Memur ise prematüreliğin ne olduğu ve bebeklerin bu süreçte nasıl bir bakım alması gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Samıra Huseynova ise prematüre doğan bebeklerin psikolojik gelişimleri ve ailelerin bu konuda nelere dikkat etmesi gerektiği üzerine konuştu. Ebe Nesibe Kılıçarslan da prematüre bebeklerin gelişim süreçlerindeki önemli noktalara değinerek ailelere yol gösterdi.



Eğlenceli vakit geçirdiler


Paneli takip eden prematüre bebeklerin aileleri, kendi deneyimlerini paylaşma ve merak ettikleri soruları uzmanlara sorma fırsatı buldu. Aileler, ayrıca yıllar sonra tekrar evlerine geldiklerini dile getirerek duydukları mutlulukları paylaştı. Etkinliğe katılan minik prematüre bebekler ise oyun ablası eşliğinde yüz boyama etkinlikleri ve diğer eğlenceli oyunlarla keyifli vakit geçirdi.



Minik kahramanlar için büyük farkındalık

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Ciğer kenti Diyarbakır’da cağ kebabı ustası ve lisanslı arıcı, fuarda ürünlerini sergiledi Diyarbakır’da 12 Kasım’da açılan gurme ve yöresel lezzetler fuarında bal çeşitleri ve cağ kebabı açılan stantta ziyaretçilere sunuldu. Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle düzenlenen fuara, 59 ilden 170 firmanın katılımıyla sürüyor. Fuarda stant açan 20 yaşındaki arıcı Ekrem Bozkurt, 14 yaşından beri babasıyla birlikte bu işi yaptığını söyledi. Arı ve ana arı üretimi yaptıklarını belirten Bozkurt, "Üniversiteye gitmek istemedim. Babamla birlikte bu işi devam etmek istedim. Türkiye’de lisanslı en genç arıcı ve ana arı üreticisiyim. Hakkari Cilo dağlarında ve Tunceli Munzur dağlarında bu iş için uğraşıyoruz. Antalya, Diyarbakır, Muş ve Hakkari’ye bal üretimi için gidiyoruz. Kara kovan, petek bal, süzme bal birçok bal çeşidimiz var. Kara kovan balı üretilmesi zor bir baldır. Ortalama fiyatı bin-bin 500 lira arasında. Süzme balın ortalama kilosu 500 lira, petek balımızın fiyatı 700 liradır" dedi. Fuara Erzurum’un cağ kebabını getiren Naci Peker, "Cağ kebabı, koyun ve kuzu etinden yapıyoruz. Koyunun kol, but ve kaburga kısmıyla yapıyoruz. Gerdan incik kullanmıyoruz. Herkesi yöresel lezzete bekliyoruz. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum" diye konuştu. Fuar, bugün sonra eriyor.