GÜNDEM - 30 Mart 2025 Pazar 12:10

Kırkpınar Ailesi’nden geleneksel bayramlaşma programı

A
A
A
Kırkpınar Ailesi’nden geleneksel bayramlaşma programı

İzmir’in en kalabalık ailesi olan Erzurum kökenli Kırkpınar Ailesi, bayramın ilk gününde bayramlaşmak için bir araya geldi.


İzmir’in başta Bayraklı olmak üzere birçok ilçesinde oturan ve bayramlaşma geleneklerini devam ettiren Kırkpınar Ailesi’nin genç ve yaşlı birçok üyesi, bayramlaşmak için bir araya geldi.


AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar’ın da mensubu olduğu ve başta İzmir ile Erzurum olmak üzere Türkiye’nin bir çok şehrinde yaşayan Kırkpınar ailesinin gelenek, görenek, örf ve adetlerini yaşatmak için bu tür etkinlikleri devam ettirdikleri öğrenildi.


Aile büyükleri, gençler ve çocukların katıldığı bayramlaşma programında konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. İzmir’de yaşayan Kırkpınar’lar olarak Ege’nin incisi İzmir’e değer katmak ve her alanda İzmir’in gelişmesine katkı sunmak için gayret gösterdiklerini ifade eden Kırkpınar konuşmasında şu ifadelere yer verdi:


"Ülke ve millet olarak 11 ayın sultanı Ramazan ayını geride bırakmanın hüznünü yaşarken bizleri bir bayram gününe kavuşturup bir araya getiren yüce Mevla’ya da Hamd-u Senalar ediyoruz. Başta İzmir olmak üzere Erzurum ve Türkiye’nin birçok ilinde ailemizden yaşayanlar var. Aile olarak geçmişten bugüne kadar her daim birlik ve beraberlik içerisinde devletimizin ve milletimizin yanında yer aldık. Birlikten kuvvet doğar anlayışı ile birbirimizden ve gelenek ve göreneklerimizden hiç kopmadık. Böylesi müstesna günler başta olmak üzere sevinci ve hüznü hep birlikte paylaştık ve yaşadık."


Bu tür buluşmaların yeni nesil gençlerin ve çocukların tanışıp kaynaşmasına da vesile olduğunu belirten Milletvekili Yaşar Kırkpınar, "Kalabalık bir sülale olduğumuz için başta bayramlar olmak üzere böylesi anlamlı ve önemli günlerde hep bir arada olmak bizden sonraki nesillerimize de örnek teşkil edecektir. Gençlerimiz ve çocuklarımız böyle günlerde tanışıp kaynaşacak ve akrabalık bağlarımız daha da güçlenecektir. Bu vesile ile; Milletimizin ve bütün İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı kutluyor, Bayramın tüm insanlığa barış, huzur ve hoşgörü getirmesini temenni ediyorum. Bayramımız mübarek olsun" dedi.


Yapılan konuşmaların ardından bayramlaşma merasimi gerçekleştirildi.



Kırkpınar Ailesi’nden geleneksel bayramlaşma programı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Kuzu et fiyatlarındaki astronomik artış tandır kebabına zam getirdi Denizli’nin meşhur lezzeti tandır kebabına, kuzu et fiyatlarındaki astronomik artış, artan maliyetler nedeniyle zam yapıldı. Yeni fiyat tarifesine göre, 250 gramlık porsiyon 625 TL’ye, 4-5 kişinin rahatlıkla doyduğu 1 kilogram tandır kebabı ise 2 bin 500 TL’ye yükseldi. Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği Başkanı Güzide Metinöz, zammın gerekçelerini açıkladı. Denizli Tandır Kebabı’nın üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları, işletmeleri zor durumda bıraktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği Başkanı Güzide Metinöz, kuzu et fiyatına gelen astronomik zam nedeniyle fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu, son raddeye kadar zammı uygulamadıklarını söyledi. Kuzu et fiyatlarına gelen zamma değinen Metinöz, "Kuzu eti fiyatlarında son dönemde yaşanan astronomik artış, maliyetleri doğrudan etkiliyor. Kilogram fiyatı 400-420 TL olan kuzu karkas eti, günümüzde 600-620 TL seviyesine yükseldi. Yaklaşık yüzde 50’yi geçen bu zam sonrası, kebap fiyatlarına yansımak zorunda kaldı" dedi. "Pişirme sürecinde fireye dikkat çekti" Metinöz, tandır kebabının hazırlanış sürecinin maliyetleri daha da artırdığını belirterek; "Denizli Tandır Kebabı, özel bir pişirme tekniğiyle hazırlanıyor ve uzun saatler boyunca taş fırınlarda pişiriliyor. Bu süreçte ciddi oranda fire veriliyor. 2 kilogram kuzu etinden ancak 1 kilogram tandır kebabı elde edilebiliyor. Yani, et fiyatındaki her artış, doğrudan maliyete yansıyor" diye konuştu. "Vergi yükü ve işletme giderleri artırıyor" Sadece et fiyatlarından olmadığını vergi farkı da işletmelere ek yük getirdiğini dile getiren Metinöz, "Kuzu karkas alımında uygulanan yüzde 1 KDV oranı, kebap olarak satışa sunulduğunda yüzde 10’a çıkıyor. Bu fark, esnafın maliyetlerini artırıyor. Şu anda, 1 kilogram Denizli Tandır Kebabı üretiminin ham maliyeti bin 240 TL’ye ulaştı. Buna ek olarak 228 TL KDV ödeniyor. İşletme giderleri, kira ve enerji maliyetlerindeki yükseliş de göz önüne alındığında, fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi" ifadelerini kullandı. "Fiyatıyla hala en uygun lezzetlerden biri" Tandır kebabının pahalı olduğu yönündeki eleştirilere de değinen Metinöz, fiyat-performans açısından bu lezzetin halen en makul seçeneklerden biri olduğunu savundu. Örnekler veren Metinöz, "1 kilogram tandır kebabı ve yanında sunduğumuz aperatiflerle 4-5 kişi rahatlıkla doyabiliyor. Bugün fast food ürünlerinden döner çeşitlerine kadar birçok yemeğin fiyatı dikkate alındığında, sunduğumuz lezzetin fiyat açısından hâlâ uygun olduğu görülecektir. Ancak buna rağmen, sosyal medyada ‘pahalı’ algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Esnaf olarak amacımız her zaman kaliteyi en uygun fiyatla sunmak oldu, ancak mevcut maliyetler nedeniyle fiyatları güncellemek zorunda kaldık. Yeni fiyat düzenlemesiyle birlikte, Denizli Tandır Kebabının 250 gramlık porsiyonu 625 TL, 1 kilogramı ise 2 bin 500 TL oldu" dedi.