ÇEVRE - 28 Kasım 2024 Perşembe 14:53

Karbon ayak izini hesaplatan ilk “Ticaret Odası”

A
A
A
Karbon ayak izini hesaplatan ilk “Ticaret Odası”

Avrupa Yeşil Mutabakat Uyum Süreci ile ilgili üyelerine örnek olmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Ticaret Odası, Türkiye’de kurumsal karbon ayak izini hesaplayıp doğrulatan ilk Ticaret Odası oldu. “Öncü ve Örnek Oda” olma vizyonundan hareketle çalıştıklarını ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, ilerleyen dönemde kurumsal karbon ayak izini düşürmeye yönelik aksiyonlar alacaklarını vurguladı.


İzmir Ticaret Odası, küresel ısınmaya sebep olan emisyonların karşılaştırılabilir bir şekilde hesaplanmasını sağlayan karbon ayak izini tespit etmek için önemli bir çalışmaya imza attı. Yaklaşık olarak 4 ay süren hesaplama ve doğrulama süreci, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Görkem Üçtuğ danışmanlığında, İzmir Ticaret Odasının ilgili birimlerinin yoğun çalışmaları ile 2023 yılı verileri kullanılarak ilerledi. Hesaplama, Kapsam 1,2,3 olmak üzere, tüm kategorilerde veri setleri kullanılarak gerçekleştirildi. Doğrulama süreci ise, TÜRKAK tarafından yetkilendirilmiş kurum olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) denetçilerinin yoğun ve titiz çalışmaları sonucunda tamamlandı.



Özgener: "Karbon ayak izimizi düşüreceğiz"


İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir Ticaret Odası olarak öncü Oda olmanın gururunu bir kez daha yaşadık. Odamız; üyelerine, faaliyetlerini daha ileriye taşıyabilmeleri için geniş bir yelpazede hizmet sağlıyor. Önceliğimiz; üyelerimize, kentimize ve ülkemize fayda sağlayacak projelerle en çok katma değer oluşturan, hizmet üreten ve tüm bunları yaparken her geçen yıl emisyonu azaltmayı da başarabilen Oda olabilmek. Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Doğrulama süreçlerine ilişkin üyelerimize ve diğer Odalara örnek olma amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışma, ilerleyen dönemde kurumsal karbon ayak izimizi düşürmeye yönelik aksiyonlarla devam edecek” dedi.



Prof. Dr. Üçtuğ: "İlham veren bir çalışma"


İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Görkem Üçtuğ, Kurumsal karbon ayak izi projelerinin teknik açıdan karmaşık çalışmalar olduğuna dikkat çekti. Proje kapsamında enerji tüketimleri, her türlü malzeme satın alımı, atık oluşumu, seyahat bilgileri, kurum bünyesindeki soğutucu ve yangın söndürücü gaz envanteri gibi farklı konularda bilgi derlenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Üçtuğ, “İzmir Ticaret Odası, farklı departmanlardan gelmesi gereken bu bilgilerin temin sürecini mükemmel bir uyum ve koordinasyonla gerçekleştirdi. Veriler elde edildikten sonra, son teknoloji ürünü bir yazılım kullanarak hesaplamaları tamamladık. İzmir Ticaret Odası gibi büyük bir yapının gerçekleştirdiği bu projenin, diğer kurumlara ilham verici bir örnek teşkil etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.



Karbon ayak izi nedir


Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Atıkların azaltılması, ambalajsız tüketilebilecek ürünlerin ambalaj kullanmadan tüketilmesi, karbon ayak izini küçültür. Kaloriferlerin petek ısıları en alt düzeyde tutulmalı, binalar yeteri kadar havalandırılmalıdır. Buralarda yapılacak iyi bir ısı yalıtımı doğal gaz faturaları meblağını ve karbon ayak izini küçültmede önemli bir rol oynar. Elektrik için yenilenebilir enerji kullanmak, tasarruflu ampuller, buzdolapları, klima cihazlarını tercih etmek de karbon ayak izini etkileyen faktörler arasında yer alır.



Karbon ayak izini hesaplatan ilk “Ticaret Odası”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli DTO Meclisi yeni yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclisi, yılın ilk aylık olağan toplantısını yaptı. DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Aracı, meclis üyelerini oda faaliyetleri ve aylık güncel veriler hakkında ayrıntılı bilgilendirdi. Meclis, daha sonra aylık gündemini oylayıp karara bağladı. Açıklamalarda bulunan DTO Başkan Yardımcısı Aracı, "Geçen yılı, 22 bin 465 üye ile kapattık. 1 yılda, 965 üye kazandık; toplam üye sayımızı yüzde 4,49 artırdık" dedi. DTO Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın idaresinde gerçekleştirilen oturumda, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’ın Almanya Frankfurt’taki Heimtextil 2025 Ev Tekstili Fuarı’nda olmasından dolayı Başkan Yardımcısı Hasan Aracı, meclis üyelerine oda faaliyetleri ve aylık sosyoekonomik gelişmeler ile güncel veriler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. “DTO’nun yılbaşı itibarıyla 22 bin 465 üyesi var” Aracı, daha sonra da geçen yıl DTO’ya bine yakın üye daha kaydettiklerini ve 22 bin 500 üyeye çok yaklaştıklarını dile getirdi. DTO Başkan Yardımcısı Aracı, “Denizli Ticaret Odamıza, geçen yılın son ayında 217 üye kaydettik. Aralık ayında, 133 firmamız ise kaydını sildirdi. 27 firmamız da tasfiye sürecine girdi. Geçen yılı, 22 bin 465 üye ile kapattık. 1 yılda, 965 üye kazandık; toplam üye sayımızı yüzde 4,49 artırdık. Geçen yıl yüzde 7,46’lık artış oranıyla, limitet şirketlerimiz 12 bin 344’e ulaştı. Anonim şirketlerimizin sayısı yüzde 6,4’lük artışla, 3 bin 61 oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’mizin verilerine göre, geçen yılın ilk 11 ayında kurulan 276 gerçek kişi statüsündeki işletmemizle, iller arasında 11’inci sırada yer aldık. Şehrimizdeki yabancı sermayeli firma ise 2024 yılının sonu itibarıyla 404’e yükseldi. Oda olarak geçen yıl 979 sayısal takograf ile bin 100 K Belgesi verdik. Ayrıca 320 iş makinasının tescili ile 275 kapasite raporunu onayladık. Bunların yanında 57 ekspertiz raporu, 11 levhaya kayıtlı sigorta acentesi belgesi ile 6 da yerli malı belgesi düzenledik. Aynı dönemde, odamıza gelen 6 bin 451 evrak karşılığında üyelerimizin talebi üzerine 22 bin 681 evrak düzenleyip verdik” dedi.
Sakarya SUBÜ’nün 12 programına MEDEK akreditasyonu Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK); SUBÜ’nün 11 meslek yüksekokulundaki 12 programı akredite etti. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin (SUBÜ) 11 meslek yüksekokulundaki 12 programı; meslek yüksekokulu programlarının belirlenmiş standartlara, kalite kriterlerine ve performans ölçütlerine uygunluğunu değerlendiren Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından akredite edildi. 12 programdan 10’u tam akreditasyon ile 4 yıllığına akredite edilirken, 2 program ise 2 yıllığına şartlı olarak akredite edildi. Tam akreditasyon alan programlar arasında Akyazı Sağlık Hizmetleri MYO İlk ve Acil Yardım Programı, Arifiye MYO Kaynak Teknolojisi Programı, Ferizli MYO İş Sağlığı ve Güvenliği Programı, Geyve MYO Bankacılık ve Sigortacılık Programı, Hendek MYO Makine Programı, Pamukova MYO Laboratuvar Teknolojisi Programı, Sakarya MYO Mekatronik Programı, Sakarya MYO Mekatronik Programı İkinci Öğretim, Sapanca MYO Pazarlama Programı ve Sapanca Turizm MYO Aşçılık Programı yer aldı. Bilişim Teknolojileri MYO Bilgisayar Programcılığı Programı ve Kaynarca Seyfettin Selim MYO Maliye Programı ise şartlı akreditasyon aldı. Akredite edilen programlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) kılavuzunda akredite program olarak yer alacak. Ayrıca Türkiye Yeterlikler Çerçevesi (TYÇ) logosu ile diplomaların ulusal kabulü ve uluslararası geçerliliği sağlanacak. “Modelimiz Türkiye’de de bir karşılık buldu ve MYO’ların seviyesi yükseldi” MEDEK’in kurulduktan sonraki ilk saha ziyaretini de SUBÜ’ye yaptığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “+1 Eğitim Modelimiz Türkiye’de uzun yıllardır istenilen verimi sağlayamayan MYO’lar için önemli bir hareketlenmeye yol açmıştı. Burada başlayan hareketi üzerine koyarak iş dünyası iş birliklerine dönüştürdük. MYO’larımıza özel önem vererek hem fiziksel donanımlarını artırdık hem de eğitim kalitesini üst seviyeye taşımak adına çalışmalar yaptık. Bunun neticesinde iş dünyasının ihtiyaç duyduğu çalışanları birlikte yetiştirmeye başladık. Modelimiz Türkiye’de de bir karşılık buldu ve MYO’ların seviyesi yükseldi. MEDEK, esasında bu hareketlenmeyi taçlandırarak MYO’ları belirli standartlara, kalite kriterlerine ve performans ölçütlerine ulaşma yönünde teşvik ediyor. Bunu sağlayan programları ise saha ziyaretlerinin ardından akredite ederek kalitelerini onaylıyor. Bu anlamda başvuru yaptığımız 12 programın tamamında da akreditasyon almanın haklı gururunu yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda diğer programlarımız için de başvurularımız olacak. Hedefimiz ülkemizin ihtiyaç duyduğu insanları en iyi standartlarda yetiştirebilmek. Bu başarı için emek gösteren tüm çalışma arkadaşlarıma ve saha ziyaretleri ile bizlere yol gösteren MEDEK heyetine şükranlarımı sunuyorum” dedi.