EĞİTİM - 29 Mart 2025 Cumartesi 10:30

Ekolojik okul

A
A
A
Ekolojik okul

İzmir’de ortaokul öğrencileri, ‘okulda çiftlik var’ projesi kapsamında, depolanan yağmur suyunu kullanarak serada meyve ve sebze üretimi yapıyor. Elde edilen ürünler hem satılıyor hem de okulda beslenen hayvanlar için kullanılıyor. Proje ile sürdürülebilir üretime katkı sağlanması amaçlanıyor.


İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin ilk ‘Sünger Okulu’ unvanına sahip olan Mediha Mahmutbey Ortaokulu, yağmur suyu hasadı ile seracılık yaparak sürdürülebilir üretime katkı sağlıyor. İlk olarak 2019 yılında, öğretmen ve öğrenciler ile birlikte hayata geçirilen ‘okulda çiftlik var’ projesi kapsamında, okul içerisinde bulunan serada ‘çatı tipi yağmur suyu hasadı’ uygulaması yapılıyor. Okulun çatı alanlarına düşen sular, yağmur gideri aracılığıyla depoda birikiyor. Depodaki sular daha sonra damlama sistemi aracılığıyla seraya ulaştırılıyor.



Birbirinden çeşit meyve ve sebze, miniklerin ellerinde üretiliyor


Öğrenciler, okul bahçesinde oluşturulan serada ise marul, çilek, roka, maydanoz, soğan ve biber gibi tarımsal ürünlerin üretimini yapıyor. Elde edilen ürünlerin bir kısmı satılıyor, bir kısmı okuldaki öğretmen ve öğrencilere dağıtılıyor, bir kısmı da bahçedeki tavşan ile tavukların beslenmesi için kullanılıyor.



"Doğaya karşı sevgi beslemeye başladılar"


Projeye dair bilgiler aktaran Fen Bilimleri Öğretmeni Evrim Karaca, "Projeye ilk su tasarrufu ile başladık. Çatı tipi yağmur suyu hasadı ile yağmur sularını depomuzda topladık. Çocuklar da serada ekim yapmaya başladı. Çocuklar, meyve ve sebzelerin üretim sürecinden sofraya gelene kadar tüm aşamaya tanıklık etti. Bütün sorumlulukları onlar aldı. Bu projede öğrencilerin akademik başarıları çok iyileşti. Davranışları güzelleşti. Çocuklar birlikte takım çalışması yaptı, sorumluluk aldı. Doğaya karşı inanılmaz bir sevgi beslemeye başladılar" diye konuştu.



"Şebeke suyunu kullanmıyoruz"


İlk olarak tere ekerek üretime başladıklarını ifade eden Karaca, "Zaman içerisinde soğan, marul gibi çeşitli meyve ve sebzeleri de ektik. Her sene çocuklardan gelen istekler doğrultusunda üretim yapıyoruz. Ne ekeceğimizi onlar belirliyor. Sulama yaparken şebeke suyunu kullanmıyoruz. Yağmur yağdığında depomuzda su doluyor. Yağmurun olmadığı zamanlarda da kuyu suyla sulama yapıyoruz. Bu sayede sürdürülebilir bir şekilde üretim yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.



"Toprakla ilk defa bu kadar yakından ilgilendik"


Serada birçok ürünü yetiştirdiklerinden bahseden 6’ncı sınıf öğrencisi Eminenur Yantut, "Onları büyütürken çok eğlendik ve ürünler büyürken bizim içimizdeki sevgi de büyüdü. Toprakla ilk defa bu kadar yakından ilgilendik. Toprakla uğraşmayı çok seviyorum" şeklinde konuştu.



"Doğayla aile gibi oluyoruz"


Bir diğer öğrenci İpek Kar da ürettikleri ürünleri evde de yediklerini ve kendi ürettiği ürünleri yemenin daha lezzetli olduğunu vurguladı. Kar ayrıca bu proje sayesinde sorumluluk bilinci kazandıklarını ve doğayla aile gibi olduklarını hissettiğini belirtti.


Topladıkları sebzelerle tavşanları besleyen ve projenin ‘Tavşan Sorumlusu’ seçilen Poyraz Erdoğan ise "Tavşanlar bana alıştı. Onları beslemeyi seviyorum. Kümeslerini temizliyorum" sözlerini ekledi.



Ekolojik okul

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Nisan ayında yağan kar şaşırttı Sivas’ta bayram tatili için memleketlerine gelen amca ve yeğeni, ormanlık alanda yürüyüş yaparken kar yağışına yakalandı. Amca ile yeğeni, Nisan ayında kar yağmasına şaşırdıkları anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Sivas’ta Nisan ayında kıştan kalma günler yaşanıyor. Kentte günlerdir etkisini gösteren yağmur, bazı yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde ise Yılmaz Beşoluk ile amcası Ali Beşoluk bayram tatilini geçirmek üzere ilçeye bağlı Kurşunlu köyüne gitti. Daha sonrasında Amca ve yeğeni, doğada gezmek için köye bağlı 1800 rakımlı Çakmaklı Yaylası’na yürüyüşe çıktı. Ancak ikili çıktıkları yayla yürüyüşünde Nisan ayında yağan kar sürpriziyle karşılaştı. Yoğun kar yağışı karşısında ikili hayretlerini gizleyemedi. Yürüyüş sırasında yoğun kar yağışına yakalanan amca ve yeğen, doğanın beyaza büründüğü anları cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. "Bu ayda kar yağışına hiç rastlamadık" Beklenmedik şekilde kar yağışına yakalandıklarını ifade eden Yılmaz Beşoluk, "Amcam ile yürüyüşe çıktık. Tatilimiz bitiyor ve tekrardan İstanbul’a işimizin başına döneceğiz. Yürüyüşe çıktığımız esnada beklenmedik bir şekilde kar yağışına yakalandık. İlginç şeyler ile de karşılaşıyoruz. Burada çiçekler de açmış. Kar yoğun bir şekilde bastırdı. Bu ayda böylesi bir kar yağışına hiç rastlamadık" diye konuştu.
Bilecik ’Anne Taksi Uygulaması’ büyük ilgi gördü Bilecik Belediyesi tarafından annelerin doğum ve sonrasındaki 6 aylık süreçte ücretsiz yararlanabilecekleri ’Anne Taksi Uygulaması’ büyük ilgi gördü. Sosyal belediyecilik anlamında yeni bir uygulamayı hayata geçirdikleri için duyduğu mutluluğu ifade eden Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, tüm annelerin hizmetten faydalanabileceğini söyledi. Bilecik’te güzel ve örnek bir hizmeti vatandaşlarla buluşturduğu için duyduğu mutluluğu ifade eden Başkan Subaşı, "Bir annenin en kıymetli yolculuğu evladını dünyaya getirme yolculuğudur. Biz de anne adaylarının yanlarında olmak, onların kaygılarını en aza indirmek istiyoruz. Bu amaçla şehrimizde hizmete sunduğumuz önemli bir çalışmanın haberini sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Kadınların sağlık hizmetlerine daha hızlı ve güvenli erişimini sağlamak için Anne Taksi uygulaması acil durumlarda hemen annelerimizin yanlarında olacak. Rutin kontrollerde ise randevu sistemiyle hizmet verecek. Çiçeği burnunda annelerimiz doğum yaptıklarında Anne Taksi’mizi arayarak bizlerden hizmet alabileceklerdir. Sevgili anne adayları, bu uygulamayla sizlere sadece bir telefon mesafesinde olacağız. Anne Taksi uygulamamızın şehrimize ve tüm annelerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum’’ dedi. Başkan Subaşı, uygulamadan faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vereceğini söyledi.