EĞİTİM - 12 Kasım 2024 Salı 11:32

Ege Üniversitesi dünyada ilk binde

A
A
A
Ege Üniversitesi dünyada ilk binde

Dünyanın en başarılı üniversitelerinin derecelendirildiği ARWU (Academic Ranking of World Universities) 2024 sıralaması açıklandı. Shanghai Ranking Consultancy organizasyonu tarafından ARWU 2024 Dünya Sıralamasında 901-1000 bandında olan Ege Üniversitesi, Tekstil Bilimleri ve Mühendisliği alanında Dünya sıralamasında 26’ncı sırada yer alırken Türkiye’deki üniversiteler arasında 1’inci sırada olmayı başardı. Ege Üniversitesi “Tarım Bilimleri” alanında ise dünya sıralamasında 401-500 bandında yer alırken Türkiye’deki üniversiteler arasında 3’üncü sırada yer aldı.


Sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Bölgesinde ilk, Türkiye’de dördüncü sırada kurulan köklü üniversitemiz, ulusal ve uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmeye devam ediyor. Uluslararasılaşma hedeflerine emin adımlarla ilerleyen tam akredite, öğrenci odaklılıkta ödüllü sağlık temalı araştırma üniversitemiz, 70 yıllık köklü eğitim-öğretim ve araştırma kültürü ile bir yandan yeni nesiller yetiştirirken, bir yandan da önemli bilimsel başarılara imza atıyor. Uluslararası alanda öğrenim, staj ve istihdamı kolaylaştıran Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi logosu alan programları ile öne çıkan üniversitemizin, YÖKAK tarafından 5 yıllık Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesini alan ilk devlet üniversitesi statüsü bulunuyor. Programlarının yüzde 80’inin kalitesini tescilleyerek uluslararası standartlara kavuşturan üniversitemiz, ülkemizin 23 araştırma üniversitesi arasında yer alıyor. Ayrıca Ege Üniversitesinin gücü artık sınırlarımızın ötesine uzanıyor. Üniversitemizin, örnek çift diploma programı, uluslararası yükseköğretim kurumları ile güçlü bir işbirliği ve iletişim ağı bulunuyor” diye konuştu.



“Bilim üretme ekosistemimizi güçlendirmeyi sürdüreceğiz”


EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alma hedefimiz doğrultusunda yürüttüğümüz çalışımalar, uluslararası değerlendirme kuruluşlarının listelerine de yansıyor. Küresel sıralamaların öncüsü ve en güvenilir olanı olarak kabul edilen ARWU 2024 Dünya Sıralamasında 901-1000 bandında yer alan üniversitemiz, Tekstil Bilimleri ve Mühendisliği alanında Türkiye’deki üniversiteler arasında 1’inci, Tarım Bilimleri alanında ise 3’üncü sırada yer aldı. Bilim üretme heyecanımıza ortak olan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Ülkemizin öncü bir araştırma üniversitesi olarak Türkiye Yüzyılı’nı, Türk bilim yüzyılı yapmak için daha çok çalışacağız. Üniversitemizin, dünyanın en seçkin üniversiteleri arasına girmesi için ekosistemimizi güçlendirmeyi, uluslararası iş birliği ağımızı genişletmeyi sürdüreceğiz” dedi.


ShanghaiRanking Consultancy, dünya üniversitelerinin konulara göre en kapsamlı ve objektif olarak değerlendirildiği Akademik Konular Küresel Sıralaması 2024’ü açıkladı. Bu yılki değerlendirme; doğa bilimleri, mühendislik, yaşam bilimleri, tıp bilimleri ve sosyal bilimler genelinde 55 konuda üniversitelerin sıralamasını kapsıyor. Sıralamalarda, dünya üniversitelerinin ilgili konulardaki performansını ölçmek için uluslararası akademik ödüller, en iyi akademik başarılar, araştırma kalitesi ve uluslararası işbirliği dahil olmak üzere bir dizi objektif akademik gösterge ve veri kullanıldı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi yarın açıklanacak Hazırlıkları 1 yılı aşkın zamandır süren 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılacak. Yargı Reformu Strateji Belgesi, 56 bini aşkın vatandaşın görüşü alınarak, hukukun üstünlüğünü esas alan, öngörülebilir ve gecikmeyen bir adalet sistemi vizyonuyla hazırlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni yarın kamuoyu ile paylaşacak. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek törenle 1 yılı aşkın süredir çalışmaları devam eden belge tanıtılacak. İlki 2009, ikincisi 2015, üçüncüsü 2019 yılında açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin yarın açıklanacak olan dördüncüsü, Türkiye Yüzyılı’nın da ilk belgesi olma özelliğini taşıyor. 2025-2029 yıllarını kapsayan belge, yargıda 5 yılda atılacak adımları içeriyor. Belgede kurumsal yapının güçlendirilmesi ve süreçlerin yeniden yapılandırılması, insan kaynakları kapasitesinin güçlendirilmesi, ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması, hukuk ve idari yargılama süreçlerinin etkinliğinin artırılması ile adalete erişimin kolaylaştırılması başlıkları altında 5 amaç yer alıyor. 5 amacın alt başlıklarında ise 45 hedef ve 264 faaliyet bulunuyor. 56 bini aşkın vatandaşın görüşü alındı Belgenin hazırlık aşamasında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un başkanlığında çok sayıda toplantı yapıldı. Bu toplantılarda adalet alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeler incelenirken, paydaşların görüşleri dikkate alındı ve adalet istatistiklerine dayalı analizler yapıldı. Ayrıca yurt dışında görev yapan adalet müşavirlerinden başta iyi uygulama örnekleri olmak üzere bulundukları ülke uygulamalarına ilişkin görüş ve bilgi temin edildi. Adalet Bakanlığının oluşturduğu yargireformu.adalet.gov.tr uzantılı resmi internet sayfasına 56 binin üzerinde vatandaş görüş ve önerisini sunarken, ayrıca 12 bin paydaş anketi yapıldı. Adalete güveni daha da artıracak Adalete güvenin daha da artmasının, vatandaşların yargı hizmetlerinden en adil ve en etkin şekilde yararlanabilmesinin, temel hak ve özgürlüklerin korunarak güçlendirilmesinin, cezasızlık algısının ortadan kaldırmasının amaçlandığı belgeyle daha güvenilir ve erişilebilir adalet sisteminin tesisi sağlanacak.
Antalya Seradaki çileğin fiyatı 1 ayda dip yaptı: Fiyatı 400 TL’den 90 TL’ye düştü Antalya’nın Aksu ilçesinde yaklaşık 4 bin dekar alanda üretilen çileğin kilogram fiyatı, 400 TL seviyelerindeyken 90 TL’ye kadar geriledi. Yaklaşık 1 ay önce kilogramı 300-400 TL arasında satılan çilek, serada ortalama 90 TL’ye düşmüş durumda. Çilek üreticisi Emine Peker, Aralık ayında hasada başladıklarını ve başlangıçta kilosunu 400 TL’ye sattıkları çileklerinin, bir ay içinde 90 TL’ye kadar düştüğünü söyledi. Peker, 10 dekar alanda çilek yetiştirdiğini belirterek, “Bir ay önce 400 TL’den çilek sattık. Bu sene rakamlar bu şekilde giderse en azından emeklerimizin karşılığını alırız diye sevindik. Ancak fiyatlar hızla düşerek 250 TL’ye indi. Şu an ise 90-100 TL civarında satıyoruz. Haftada iki defa hasat yapıyoruz ve her hasat yaklaşık 600 kilo civarında oluyor” dedi. "Yetiştirmesi zor, raf ömrü kısa" Çileklerin yetiştirilmesinin oldukça zor ve maliyetli olduğunu ifade eden Peker, “Çilek, hassas ve raf ömrü kısa bir meyve. Bin bir zorlukla yetiştiriyoruz. Ürettiklerimizi hemen toplar toplamaz satışa göndermemiz gerekiyor. Çilek üretimi, patlıcan ya da kabak gibi diğer sebzelere göre çok daha fazla işçilik gerektiriyor” şeklinde belirtti. Maliyetlerin arttığını anlatan Peker, “Maliyetleri karşılamakta zorlanıyoruz. Çilek fiyatlarının 200-250 TL’nin altına düşmemesi gerekiyor. Ancak şu an bu rakamlarla maliyetlerimizi karşılamamız mümkün değil” dedi. Peker, aracılara yönelik düzenlemeler yapılmasını talep etti. "Aracılar arasındaki farklar nedeniyle üreticinin kazancı düşüyor" Üretici Aslan Peker ise, "Aracılar arasındaki farklar nedeniyle üreticinin kazancı düşüyor. Maliyetler iki katına çıkmışken bu fiyatlarla zorluk yaşıyoruz” dedi.
Niğde Niğde’de 2. Tarımsal Eğitimin Kalite Süreçlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı düzenlendi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarımsal eğitimin kalitesini güçlendirmek için paydaşlarıyla birlikte Tarımsal Eğitimin Kalite Süreçlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı düzenledi. Program 65 paydaş, 26 öğrenci ve fakülte öğretim elemanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri Ve Teknolojileri Fakültesi’nde düzenlenen programla ilgili bilgi veren Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu öğrencileri sektörün beklentilerine göre yetiştirmek hedefinde olduklarını belirtti. Yapılan çalıştayla tarım fakültesinde verilen eğitimlerin paydaşlardan alınan görüşlerle güncellendiğini ifade eden Şekeroğlu; "Tarım Fakültesinde verilen eğitimler sürekli güncellenmesi gereken bir program. Yaklaşık on yıl önce tarım eğitimi programımızı güncellemiştik şimdi tarımsal eğitim kalite süreçlerinin geliştirilmesi çalıştayını yapıyoruz. Bu çalıştaya sektördeki paydaşlarımızı çağırıyoruz. Paydaşlarımızla birlikte derslerimizi, eğitim programlarımızı yenileyeceğiz. Sektör bizden nasıl bir ziraat mühendisi istiyor onun araştırmasını yaparak bizim şu anki uygulandığımız eğitim programlarını birlikte tartışarak sektörün istediği programa göre yeni bir program geliştirmeye çalışacağız. Öğrencilere sektörün istediği ziraat mühendislerine uygun yetiştirmek istiyoruz. Ders programlarımızı ona göre güncelleyeceğiz. Bu sayede öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra sektörde daha iyi iş bulabilecek, daha kaliteli, nitelikli öğrenciler yetiştirmiş olacağız" ifadelerine yer verdi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Aydın ise yapılan bu çalıştayın eğitim ve öğretim için önemli olduğuna vurgu yaparak iç ve dışa paydaşların görüşlerine eğitim ve öğretim kalitesi için her zaman ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Katılımcıların soru ve önerilerinin alındığı çalıstayda teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitimin daha iyi hale getirilmesi ile öğrencilerin tarım hakkında daha iyi bilgi ve beceriye sahip olmasının sağlanacağı, mezun olduktan sonra çalışma hayatlarının da temelini öğrenciyken elde edebilecekleri ifade edildi.