ÇEVRE - 24 Ağustos 2024 Cumartesi 09:54

Başkan Tugay’dan yanan alanlarda saha mesaisi

A
A
A
Başkan Tugay’dan yanan alanlarda saha mesaisi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Yamanlar Dağı’nda başlayıp kentte dört gün boyunca etkili olan yangınlardan etkilenen alanların rehabilitasyonu ve kurtarılabilir durumdaki ağaçların iyileştirilmesi için başlatılan çalışmaları yerinde inceledi. İzmir Planlama Ajansı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen etkinlik Yeşil İzmir Gönüllüleri ve uzmanların katılımıyla yapıldı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda başlayıp kentin birçok noktasında etkili olan yangınlar sonrası bir yandan mağduriyetlerin giderilmesi için çalışırken diğer yandan yangında zarar gören ağaçların bakımı ve izlenmesi için saha incelemelerine devam ediyor. Çalışmalar kapsamında zarar gören orman alanlarının iyileştirilmesi için İzmir Planlama Ajansı (İZPA) öncülüğünde İzmirlilerle birlikte bir gönüllü hareketi de başlatılıyor. İZPA’nın koordinasyonunda Yeşil İzmir Gönüllüleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Yerleşkesi’nde bir araya geldi. Gönüllüler ‘Yangından Sonra Bakım ve İzleme Vatandaş Bilim Atölyesi Programı’ kapsamındaki eğitimin ardından İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol eşliğinde yangından zarar gören Karşıyaka Belediyesi Mutluluk Ormanı’ndaki saha programına katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da gönüllüler ile bir araya gelerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Uzman akademisyenlerden eğitim alan gönüllüler Başkan Tugay ile birlikte ağaçların yapısına, zarar derecelerine ve yaşama durumuna ilişkin çalışmalar yaptı.



“Özel ve dünyada benzeri çok fazla olmayan bir çalışma”


Afet sonrasındaki yeni sürece dair yol haritasını anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Kısmen yanan ağaçların ölmemesi, canlı kalması için bir şeyler yapabilir miyiz diye bir düşüncemiz vardı. Bununla ilgili İzmir Planlama Ajansı sürece dahil olmak isteyen gönüllüler için bir atölye hazırladı. Yeşil İzmir Gönüllüleri adını verdimiz gönüllü grupla önce teorik bir çalışma yaptılar, ardından da saha çalışması için Mutluluk Ormanı’na geçtiler. Alanda yangından zarar gören ağaçlar numaralandırılmıştı. Bu ağaçların canlılıklarını, şu anki durumlarını tespit ediyorlar. Topladıkları verileri bir harita uygulaması üzerinde kayıt altına alıyorlar. Bu çalışma kapsamında tamamen yanmış ağaçlar gecikmeden kesilecek. Kısmen yanmış olanlar takip edilip bakım uygulanacak ve canlılıklarının devamı sağlanacak. Bu özel ve dünyada benzeri çok fazla olmayan bir çalışma. İstanbul’dan Prof. Dr. Doğanay Tolunay hocamız ve Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol hocamız burada. Büyükşehir belediyemizin uzmanları ve bürokratları çalışmalarımıza eşlik ediyor” dedi.



Başkan Tugay, “Yangınlardan sonra ağaçların kurtarılması için ne yapılabilir” sorusuyla yola çıktıklarını belirterek “Bununla ilgili pilot çalışmamızı başlattık. Eğer burada bazı ağaçları kurumaktan kurtarabildiğimizi ispat edebilirsek bunun üzerinden bir yöntem ve takip sistemi geliştireceğiz. Bundan sonraki yangınlarda hızlıca alana girip ağaçları tek tek kontrol eden, müdahale edilebilir durumda olan ağaçları takip altına alarak bakımları için çalışan bir ekibimiz olacak” dedi.



“Yeşil dokuyu mutlaka korumalı ve geliştirmeliyiz”


Bu çalışmanın dikilecek ağaç türleriyle ilgili de ipuçları vereceğini belirten Başkan Tugay, “Çevremizdeki bu ormanı, yeşil dokuyu mutlaka korumalı ve geliştirmeliyiz. Ancak toprak, ağacın özelliği, ne tür fidanların seçileceği, dikilme sıklıkları gibi faktörlerle ilgili buradan elde edeceğimiz verilerle daha doğru kararlar verebileceğiz. İZPA’nın bu çalışmasını yerinde görerek daha doğru anlamak istedim, onun için buradayım. Çok doğru bir çalışma olduğuna inanıyorum” diye konuştu.



Ağaçlandırma için sonbahar ve kış beklenecek


Yürütülen çalışmanın ardından sonbahar ve kış mevsimlerine girildiğinde uzman görüşü alınarak ihtiyaç görülen yerlerde doğru tür tercihleriyle ağaç dikimleri yapılacağını da sözlerine ekleyen Tugay, “Ağaç dikimleri yağışlı aylarda yapılır. Şu an çok sıcak ve kurak bir zamandayız. O günler geldiğinde hedeflediğimiz, belirlediğimiz alanlar için İzmirlilerin, halkımızın yardımını isteyerek hep beraber kentimize sağlıklı habitatlar kazandırmak için ağaçlandırma çalışmaları da yapacağız. Önümüzdeki aylarda kaybettiklerimizi yerine koyabilmek için fidan dikmek de dahil olmak üzere pek çok girişimde bulunmak gibi bir düşüncemiz var” ifadelerini kullandı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Planlama Ajansı koordinasyonunda yangınlarla ilgili yol haritası belirleme ve acil eylem planı hazırlama çalışmalarına bu pilot uygulamayla başladı.



Başkan Tugay’dan yanan alanlarda saha mesaisi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Trendyol Süper Lig: Göztepe: 2 - Kayserispor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 6. haftasında Göztepe, evinde Kayserispor ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı ev sahibi Göztepe’nin 2-0 üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 13. dakikada Göztepe’nin sol kanattan kullandığı uzun taç atışında ön direğe gelen topa Taha Altıkardeş sağ ayağıyla dokundu ve top ağlarla buluştu. 1-0 15. dakikada sol kanattan gelişen Göztepe atağında, Juan ile verkaç yapan Romulo’nun, sol ayağıyla uzak köşeye vurduğu şutta top ağlara gitti. VAR kontrolünün ardından ofsayt nedeniyle gol iptal edildi. 23. dakikada Kayserispor’un sağ kanattan geliştirdiği atakta Ramazan’ın pasında içeri hareketlenen Nazon, kaleci Lis ile karşı karşıya kaldı. Nazon’un şutunda kaleci Lis topu kurtardı. 31. dakikada Göztepe’nin atağında topla buluşan Juan’ın, savunma arkasına hareketlenen Romulo’ya verdiği pasta kaleciyle karşı karşıya kalan Romulo’nun şutunda kaleci Onurcan, topu kornere çeldi. 32. dakikada Göztepe’nin sağdan kullandığı kornerde top karambolde kaldı. Kale önünde müsait pozisyonda Juan’ın sol ayağıyla yaptığı vuruşta top üstten auta çıktı. 36. dakikada Göztepe atağında sağ kanattan Ogün’ün verdiği pasta topla buluşan Romulo’nun şutunda top, kalenin solundan az farkla auta çıktı. 45+3’te gelişen Göztepe atağında ceza sahası içinde topla buluşan Juan’ın şutunda top ağlarla buluştu. 2-0 Hakemler: Ozan Ergün, Kerem Ersoy, Anıl Usta Göztepe: Mateusz Lis, Taha Altıkardeş, Heliton, Malcom Bokele Mputu, Ogün Bayrak, Anthony Junior Dennis, Isaac Solet Bomawoko, Djalma Silva, David Tijanic, Juan, Romulo Yedekler: Arda Özçimen, Kuryu Matsuki, Victor Hugo, Ahmed Ildız, İsmail Köybaşı, İzzet Furkan Malak, Doğan Erdoğan, Nazım Sengare, Ege Yıldırım, Datro Fofana Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Kayserispor: Onurcan Piri, Ramazan Civelek, Attamah, Kolovetsios, Lionel Carole, Kartal Yılmaz, Bourabia, Boa Morte, Miguel Cardoso, Hasan Ali Kaldırım, Nazon Yedekler: Bahoken, Mehmet Eray Özbek, Carlos Mane, Baran Gezek, Batuhan Özgan, Şamil Öztürk, Nurettin Korkmaz, Yaw Ackah, Talha Sarıarslan Teknik Direktör: Burak Yılmaz Goller: Taha Altıkardeş (dk. 13), Juan (45+3) (Göztepe) Sarı kartlar: Anthony Junior Dennis (Göztepe)
Gaziantep Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 0 - Trabzonspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 6. haftasında Gaziantep FK, Trabzonspor’u konuk ediyor. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlikle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 16. dakikada Ozan’ın pasıyla topla buluşan Banza’nın sağ çaprazdan uzak köşeye çektiği şut az farkla dışarı çıktı. 18. dakikada sağ kanattan Ömürcan’ın ortasına ceza sahasında Okereke’nin sol ayağıyla vuruşu yan direğe çarparak auta çıktı. 37. dakikada rakip ceza sahası sağ çaprazında topla buluşan Mendy’nin uzak köşeye sert şutu yandan dışarı gitti. 44. dakikada sol kanattan ceza sahasına giren Kozlowski’nin yerden şutu savunmadan sekerken, top kaleci Uğurcan’da kaldı. 45+5. dakikada Kozlowski’nin sağdan kullandığı köşe vuruşunda arka direkte Saborit’in kafa vuruşu üstte auta çıktı. Hakemler: Volkan Bayarslan, Bilal Gölen, Murat Altan Gaziantep FK: Sokratis Dioudis, Ömürcan Artan, Arda Kızıldağ, Bruno Viana, Enric Saborit, Ndiaye, Furkan Soyalp, Deian Sorescu, Kozlowski, Lungoyi, David Okereke Yedekler: Mustafa Burak, Emre Taşdemir, Ertuğrul Ersoy, Halil Dervişoğlu, Mandouki, Mirza Cihan, Kenan Kodro, Salem M’Bakata, Ogün Özçiçek, Maxim Teknik Direktör: Selçuk İnan Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Pedro Malheiro, Mendy, Stefano Denswil, Eren Elmalı, Okay Yokuşlu, Ozan Tufan, Cihan Çanak, Cham, Nwakaeme, Simon Banza Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Borna Barisic, Lundstram, Bardhi, Umut Bozok, Umut Güneş, Serdar Saatçı, Batagov, Denis Dragus, Arif Boşluk Teknik Direktör: Şenol Güneş Sarı kartlar: Selçuk İnan (Teknik Direktör), Furkan Soyalp (Gaziantep FK), Okay Yokuşlu (Trabzonspor)