SAĞLIK - 29 Ağustos 2024 Perşembe 14:16

Omega-3, kalp sağlığından beyin gelişimine kadar sayısız fayda sağlıyor

A
A
A
Omega-3, kalp sağlığından beyin gelişimine kadar sayısız fayda sağlıyor

Balık yağında bulunan Omega-3 doymamış yağ asitleri, her yaş grubu için pek çok fayda sağlıyor. Omega-3 doymamış yağ asitlerinin kalp-damar hastalığı riskini azalttığını belirten Prof. Dr. M. Emel Alphan, retina sağlığının korunmasından kemiklerin kalsiyum depolamasına, bunama ve Alzheimer riskinin eliminasyonuna kadar çok geniş bir yelpazede önemli katkı sağladığını ifade etti.


İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, balık sezonunun 1 Eylül’de başlayacak olması dolayısıyla yaptığı açıklamada balığın beslenmedeki yerine ilişkin değerlendirmede bulundu.



Balık, kaliteli bir protein kaynağı


Dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olan kalp-damar hastalığı riskinin azaltılabilmesinin balık tüketiminin artırılması ile mümkün olacağını belirten Prof. Dr. M. Emel Alphan, “Balık eti doymamış yağ asidi içerir. Balık aynı zamanda kaliteli bir protein (yüzde 18-20) kaynağıdır. Balık yağsız ise enerjisi düşük yağlı ise enerjisi yüksektir. Yağsız balık etinde yüzde 2,5 yağ bulunmasına rağmen sığır etindeki yağ miktarı yüzde 18,5’a kadar yükselebilir ve bu yağ doymuş yağdır. Bu yüzden kalp-damar hastalığı olanlara yağsız balık eti önerilmektedir” diye konuştu.



Omega-3 doymamış yağ asidinin pek çok faydası var


Yağlı balıklarda bulunan Omega-3 doymamış yağ asitlerinin sağlık üzerinde önemli olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. M. Emel Alphan, bu katkıları şöyle sıraladı:


- Büyüme ve gelişme üzerinde etkilidir. Bebeklikte bebeğin beyin hücrelerini ve retina gelişimini destekler.


- Omega-3 yağ asitleri, retina (gözün ağ tabakası) ve beynin normal çalışması için gereklidir. Özellikle yaşlılıkla birlikte gelişen sarı nokta hasarlarının önlenmesinde olumlu etkisi vardır.


- Omega-3 yağ asidi beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlarken bunama ve Alzheimer riskinin eliminasyonu, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarının önlenmesinde olumlu etkileri vardır.



Levrek ve çipura Omega-3 kaynağı


Prof. Dr. M. Emel Alphan, Omega-3 açısından zengin balıkları şöyle sıraladı:


“Omega-3 yağ asidi açısından en zengin balık okyanuslarda yaşayan Morina balığıdır. Ülkemizde Omega-3 kaynağı balıklar arasında levrek ve çipura başta gelir. Sardalya ve hamside de bir miktar Omega-3 bulunur. Somon balığında ve ton balığında ise Omega-3 oldukça azdır. Omega-3 yağ asidi gerektiği takdirde balık yağı kapsülleri ile alınabilir.”



Kalsiyum depolanmasına yardım ediyor


Prof. Dr. M. Emel Alphan, “Kemiklerin kalsiyum depolamasına katkı sağlar. Ayrıca romatoid artrit, ülseratif kolit gibi bazı iltihabi hastalıklarda Omega-3 yağ asitlerinin olumlu etkileri vardır. Eklem iltihabı oluşumuna neden olan ve kıkırdak dokuda hasar oluşturan enzim aktivitesinin azaltılmasında rolü olduğu belirlenmiştir. Eklem hassasiyetlerinin giderilmesi, sabah sertliğinin azaltılması, romatoid artritte ilaç ihtiyacının azaltılmasında da etkilidir” dedi.



Bazı kanser türlerinin oluşumunu önlüyor


Omega-3 yağ asitlerinin kalp damar hastalığı ve hipertansiyon riskini azalttığını belirten Prof. Dr. M. Emel Alphan, “Ayrıca damar sertliği riskinin ve kanda trigliserit düzeyinin azaltılması, LDL’nin (Kötü kolesterol) düşürülüp HDL’nin (iyi kolesterol) yükseltilmesi, kalp krizi, felç ya da ölüm riskinin azaltılmasında destek sağlar. Bazı kanser türlerinde tümör oluşumunu ve tümörün büyümesini geciktirir. Diyabet (şeker) hastalarında kan şekeri ve kan yağları üzerinde olumlu etkileri vardır” bilgisini verdi.


Çocuklar ve gebeler yağlı balık tüketmelidir


Balığın ayrıca A ve D vitaminleri ile iyot, fosfor, selenyum gibi mineraller yönünden de zengin olduğunu belirten Prof. Dr. M. Emel Alphan, “Özellikle yağlı balıkları çocuklar ve gebeler sıkça yemelidir. Balık yemekle günlük niasin ve riboflavin (B vitaminleri) ihtiyacının yüzde 5-15’i karşılanmış olur. B6 ve B12 vitaminleri için de iyi bir kaynak olan balığın sağlıklı beslenme çerçevesinde haftada 2-3 kez tüketilmesi gerekir” tavsiyesinde bulundu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 58 ilde tefecilere operasyon: 160 gözaltı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 58 ilde tefecilere ve dolandırıcılara yönelik mali suç örgütlerine düzenlenen "Kuyu-28" operasyonlarında 160 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 58 ilde tefecilere ve dolandırıcılara yönelik mali suç örgütlerine düzenlenen "Kuyu-28" operasyonlarında 160 şüphelinin yakalandığını belirterek, "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; organize suç örgütleri ve çeteler gibi tefecilere de göz açtırmayacağız" ifadesini kullandı. Bakan Yerlikaya operasyonlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, İl Emniyet Müdürlükleri KOM ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Zonguldak, Aksaray, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis ve Osmaniye olmak üzere toplam 58 ilde düzenlenen ’Kuyu-28’ operasyonlarında şüphelilerin; tefecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına yönelik nitelikli dolandırıcılık, kişilere karşı nitelikli dolandırıcılık, edimin ifasına fesat karıştırma, resmi belgede sahtecilik ve vergi usul kanununa muhalefet suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Mersin Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivali 27 Eylül’de başlıyor "Sağlık Zeytinden Zeytin Mut’tan" sloganıyla Mersin’in Mut ilçesinde Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nin 1.’si bu yıl 27-29 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Festivalle ilgili bilgi veren Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, “Bu yıl 1.’sini kutlayacağımız Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivalimiz, 27-29 Eylül tarihleri arasında olacak. İlçemiz gerçekten Akdeniz bölgesinde bir tarım cenneti. Mikro klima özelliğine sahip. Ekonomimizin yüzde 95’ini tarım sektörü karşılamakta. Dolaysıyla tarım sektöründe alın teri döken emek çeken üreticilerimizin kazançlarının son derece kutsal olduğuna yürekten inanıyorum. ’Sağlık Zeytinden Zeytin Mut’tan’ sloganıyla çıkmış olduğumuz bu yolda festivalimizin bu yıl 1.’sini düzenleyeceğiz” dedi. 27 Eylül Cuma günü saat 12.00’de Yapıntı Mahallesinde zeytin hasadıyla, Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkında festivalin açılışının yapılacağı bilgisini veren Orhan, “Her yıl olduğu gibi halk oyunlarıyla açılışını yapacağız. Açılıştan sonra protokol konuşmaları olacak” diye konuştu. Festivalde konserlerin de yer alacağını kaydeden Orhan, “İlçe şehir stadımızda konserlerimiz olacak. Festivalde birinci günü akşamı ilçe stadında, İhsan Eş, Mustafa Taş ve Melek Mosso konser verecek. Festivalin ikinci günü gündüz ise zeytinyağı yemek yarışması, zeytin ve Mut yemekleri paneli, Silifke Belediyesi Halkoyunları Topluluğu gösterisi, Çukurbağ Şalvarlı Kadın Korosu konseri düzenlenecek. Akşam bölümünde ise Mut Şehir Stadında, Ali Rıza Yılmaz, Siyam ve Ebru Yaşar konserimiz olacak. Üçüncü günü gündüz ise Trap atışları yarışması, çocuk karnavalı ve dereceye girenlere ödülleri verilecek. Daha önceki festivallerden farklı olarak şehir stadında tamamen çocuklarımıza yönelik bir çocuk şenliği yapılacak. Palyaço gösterisi yapılacak” ifadelerini kullandı. Orhan, festivale herkesi davet etti.