GÜNDEM - 19 Eylül 2024 Perşembe 12:15

Çiftçinin perişan hali Başkanı harekete geçirdi

A
A
A
Çiftçinin perişan hali Başkanı harekete geçirdi

Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez’den çiftçilere dev destek geldi. Başkan Çerkez, Ordu ve Giresun’dan 10 ton fındık, Sivas Akıncılar’dan 25 ton kavun ve Eskişehir Alpu’dan 25 ton domatesi direkt üreticiden alarak halkın sofrasına taşıdı.



Vatandaşın alım gücünün düştüğü son yıllarda adeta cep yakan sebze meyve fiyatlarının tarladan alım fiyatı ile tezgahta satış fiyatı arasındaki uçurum sık sık gündeme geliyor. Toprak işleyenin, su kullananın sözünün önemine dikkat çeken Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, “Tamamını sponsorlarımız kanalıyla çiftçiden alıp, ilçemizde yaşayan komşularımıza dağıttık. Ayrıca 10 ton fındığı da öğrencilerimizin beslenme çantalarına koyacağız” diye konuştu.


Eskişehir ve Sivas’tan 50 ton kavun domates alındı


Sosyal belediyecilik anlayışıyla yaptığı çalışmalarla vatandaşlardan tam not alan Çekmeköy Belediyesi ve Başkanı Orhan Çerkez, yaptığı yeni çalışma ile üreticiden aracısız şekilde temin ettiği ürünleri binlerce vatandaşın sofrasına taşıdı. Dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen, adına yıllardır festivaller yapılan Sivas’ın Akıncılar ilçesinden 25 ton kavun, Eskişehir Alpu’dan temin edilen 25 ton domates, Çekmeköy’de yaşayan binlerce hanede ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıldı.


10 ton fındık beslenme çantalarında


Belediyenin görevinin sadece çöp toplamak, yol yapmak olmadığına dikkat çeken Başkan Çerkez, “Seçim vaatlerimiz arasında vardı. Çekmeköy’ün nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Ordu ve Giresun’lu komşularımızın memleketlerinde ürettiği 10 ton fındığın da alımını yaparak ilçede eğitim gören bütün öğrencilerimizin beslenme çantalarına koyacağız. Bunun için paketlemeler yapılıyor. En kısa zamanda Neşeli Fındık adını koyduğumuz 40’ar gramlık fındıklarımız evlatlarımızın çantalarında yerini alacak. Ülkede yaşanan yüksek enflasyon ve tarım giderlerinin fazla olması sebebiyle çiftçilerin ürün yetiştirememesi, ektikleri ürünleri toplama aşamasındaki maliyetler ve aracıların vicdana sığmayan fiyat politikalarına hemen herkes tepki gösteriyor. Ancak kimse bir şey yapmıyor. Görüyoruz çiftçiler mağdur. Kazananlar belli. Sadece CHP’li belediyeler değil tüm ilçe ve belde belediyelerinin bu konuda güç birliği oluşturup, köylünün tarlasından ürünleri vatandaşlara direk ulaştırabilir. Yaptığımız alımlar sembolik anlamda küçük olabilir. Ancak örnek olması açısından değerlidir. Yaptığımız alımlardan dolayı çiftçilerimiz oldukça memnun” ifadelerini kullandı.


“Ürünler tarlada kaldı”


Eskişehir Alpu’da domates tarlasında çalışan Serkan Mutlu, “Şu an çiftçinin en zor günleri. Kavun, karpuz, şeftali her türlü meyve ve sebze tarlada kaldı. Gerçekten çiftçinin en zor senesi. Niye derseniz, salça fabrikaları açılmadı, kota koymuşlar, ihracat kapalı. Çiftçinin evini barkını, arabasını satacağı bir sene. Herkesin bankalarda borcu var. Allah yardımcısı olsun çiftçinin. Orhan Başkana desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Diğer belediye başkanlarından da bu tür destekleri bekliyoruz. Ne desek boş. Çiftçi zor durumda gelsinler görsünler çiftçiyi. Domates tarlada kaldı. Kavun aynı, karpuz aynı, biber aynı her ürün tarlada kaldı. Bir karpuz 1-2 TL olur mu? Fidesi zaten 8-10 TL. Çiftçi işçi yevmiyesini çıkartamıyor. Bütün ülkede aynı durumda çiftçi. İstanbul’da ki bütün belediyeler aynı tür destekte bulunursa çok iyi olur” dedi.


“Yöneticiler üreticiye destek olsun”


Bir diğer çiftçi Sebati Öksüz ise, “ Ürünlerimizi satamadığımız için pazar sıkıntısı çekiyorduk. Bir aracı vasıtası ile Orhan Başkan’ımız ile görüştük yardım istedik. Orhan Başkan’ımızda desteklerini bizden esirgemeyip domatesleri ihtiyacı olan halka dağıtacağını belirtti. Bütün belediyelerinde bu konuda çiftçiye üreticiye destek olmasını bekliyoruz. Çünkü çok önemli, ülkenin kalkınması ve ekonomisi için üreticinin her zaman ayakta kalması gerekiyor. Şu anda da görüyorsunuz 60 işçi ile toplamaya çalışıyoruz. Toplamış olduğumuz ürün işçi maliyetlerini kurtarmıyor. He biz bundan vazgeçecek miyiz? Hayır. Yine ekeceğiz yine devam edeceğiz. Ama kısıtlı ekeceğiz. Bu yıl 2 bin ekiyorsak seneye 500 ekeceğiz. Benim diğer belediye başkanlarından ve yetkililerinden ricam, ülke içerisinde üreticiye destek olsunlar” diye konuştu.


“2 bin dekar ekip 100 dönüm topluyoruz”


Bir yerde bir yanlış var ama yanlışın nerede olduğunu bilmiyoruz diyen çiftçiler, “ Üretime ağırlık vermesi gerekiyor ülkenin. Kavunumuzu karpuzumuzu satamıyoruz. Hepsi tarlada kaldı, pazar bulamıyoruz. Çok cüzi rakamlara, işçi maliyetini dahi kurtarmayan rakamlara ürün istiyorlar. Fakat biz 3 liraya verdiğimiz ürünü marketlere gittiğimizde 40 liraya satıldığını görüyoruz. Bir çelişki var, bu çelişkinin düzeltilmesi gerek. Eskişehir’in Alpu ilçesinde 2 bin dekar alan ekiyoruz ama 100 dönümü toplayabildik anca. Geri kalan ürünler tarlada bekliyor müşteride bulamıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.


“Evlerde tencereler kaynamalı”


Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, “ Ülkemizin ekonomisi malum. Bizler yerel yönetimler olarak elimizi taşın altına koyup ‘evlerde tencereler kaynamalı’ diyerek yola çıktık. Hem üreticimize hem de ilçemizdeki ihtiyaç sahibin vatandaşlarımıza bu projemizle ulaştık. Aracı yok, komisyon yok! Kazanan çiftçimiz ve halkımız oldu. Biz imkanımız ölçüsünde bir şeyler yaptık. Yapmaya devam edeceğiz. Çiftçilerimizin de dediği gibi bu iş dayanışma ile olur. İlçe belediyelerimizden kamu kurumlarımızdan bu tür aksiyonlar bekliyoruz. Bu ülke hepimizin başka Türkiye yok. Çiftçimizde üreticimizde tüketen vatandaşlarımızda mutlu olmalı. Halkın belediyesiyiz, halkla el ele omuz omuza güzel işlere imza atmaya devam edeceğiz” dedi.


(GÇ-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 7 Maddede Deprem Bölgesinde Kentsel Dönüşüm Süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili hukuki sürecin nasıl yürütüldüğünü 7 maddede açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, inşaatların hızlandırılması ve sürecin aksamaması için tüm taşınmazların geçici olarak Hazine emanetine alındığı vurgulandı. İnşaat bitince isteyen hak sahibine konut ve iş yerinin teslim edildiğinin, isteyene de taşınmazlarının güncellenmiş bedelinin ödendiğinin altı çizildi. Paylaşımda, 7 maddede deprem bölgesinde kentsel dönüşüm süreci şöyle anlatıldı: “Kentsel dönüşüm çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nca yürütülür. Başkanlık, kentsel dönüşüm alanlarında, vatandaşın bir an evvel yeni konutlarına yerleşebilmesi için plan, proje, ruhsat ve izin işlemlerini hızlandırır. Sürecin tek elden yönetilmesi için tüm taşınmazlar geçici olarak Hazine adına tescil edilip devlet emanetine alınır. Yeni yapının inşaat ruhsatı Hazine adına düzenlenir. Hak sahiplerine bağımsız bölümlerin devri yapılıncaya kadar kat irtifakı ve kat mülkiyeti Hazine adına kurulur. İnşaat bitince isteyen hak sahibine konut ve iş yeri verilir, isteyene taşınmazlarının güncellenmiş bedeli ödenir. Konut ve iş yeri almak isteyen hak sahipleriyle taşınmazlarının güncel bedelleri, indirimli yapım maliyetlerinden düşürülerek sözleşmeyle teslim süreci tamamlanır.”