TEKNOLOJİ - 17 Eylül 2024 Salı 20:57

Bayraktar AKINCI’dan TOLUN IIR ile tam isabet

A
A
A

Bayraktar AKINCI TİHA, milli olarak geliştirilen kızılötesi arayıcı başlıklı güdümlü mühimmat TOLUN IIR ile gerçekleştirdiği atış testinde hedefi tam isabetle vurdu.

Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’na (TİHA) yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor. Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen TOLUN Tam Atım Güdümlü Mühimmat ile gerçekleştirilen atış testini başarıyla tamamladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden 3 adet TOLUN IIR mühimmatı (Kızılötesi arayıcı başlıklı güdümlü mühimmat) ile havalanan Bayraktar AKINCI, atış testi icra etmek üzere Konya, Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi’ne yol aldı. Burada Bayraktar AKINCI’nın 22 bin feet irtifadan ateşlediği yerli ve milli mühimmat TOLUN, görüntüleyici kızılötesi güdümü (IIR) ile 20 kilometreden hedef zırhlı personel taşıyıcıyı (ZPT) tam isabetle vurdu.

Bayraktar AKINCI’dan TOLUN IIR ile tam isabet

Yeni akıllı milli mühimmat

Bayraktar AKINCI’ya entegrasyonu gerçekleştirilen ASELSAN’ın geliştirdiği TOLUN IIR, 80 kilometre atış menziline sahip. Çift yönlü veri bağı ile merkeze görüntü aktarımı sağlayabiliyor. Bu sayede TOLUN IIR, son ana kadar insan yönlendirmesi ile hedefine etkili bir şekilde kilitlenebiliyor.

Bayraktar AKINCI’dan TOLUN IIR ile tam isabet

Milli mühimmatlar ile attığını vuruyor

Bayraktar AKINCI TİHA’ya milli olarak üretilen mühimmatların entegrasyon süreci başarıyla devam ediyor. Etkin taarruz gücünü, farklı hedeflere karşı kullanılabilen geniş yelpazedeki milli mühimmatlardan alan Bayraktar AKINCI, etkinliğini ve caydırıcılığını gün geçtikçe artırıyor. Bugüne kadar milli TİHA’nın geliştirme faaliyetleri kapsamında MAM-L, MAM-L TV, MAM-T, MAM-T IIR/TV, MAM-C, TOLUN, TOLUN IIR, Teber-81, Teber-82, LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Gözde Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-230 Süpersonik Füze, TV Arayıcı ve Lazer Arayıcı Başlıklı İHA-122 Süpersonik Füze ve Çakır Seyir Füzesi başarıyla test edildi. Bayraktar AKINCI, gerçekleştirilen atış testlerinde milli mühimmatlar ile hedeflerini tam isabetle vurdu.

Bayraktar AKINCI’dan TOLUN IIR ile tam isabet

ASELFLIR-500 ile nokta atış

Daha önce de 22 Şubat’ta icra edilen test kapsamında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen sınıfında dünyanın en iyi elektro-optik sistemi olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak ilk kez deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etmişti.

AKINCI C gökyüzünde

24 Şubat’ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP sahip olduğu güç ile sınıfının en etkili ve kabiliyeti muharip platformu olacak. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da yapan Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021’de envantere girdi. Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katılmaya başladı.

70 bin saattir göklerde

Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, 70 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 24 Şubat’ta gerçekleştirilen test faaliyetinde ise 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP güce sahip Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi.

İhracat şampiyonu

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2023’te 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, ülkemizdeki tüm sektörlerde en çok ihracat gerçekleştiren ilk 10 firma arasında yer aldı. İhracatın Şampiyonları Ödülü alan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı olan Baykar’ın halihazırda imzalanan sözleşmelerinin yüzde 97.5’i ihracat kaynaklı gerçekleşti. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 10 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Zöhre Alagöz



Bayraktar AKINCI’dan TOLUN IIR ile tam isabet

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Uğur Balcıoğlu: “Pozisyon üretme konusunda sorunumuz yok” Bucaspor 1928 Teknik Direktörü Uğur Balcıoğlu, şu ana kadar oynadıkları 3 maçta da çok fazla pozisyona girdiklerini belirterek, “Net veya nete yakın her oynadığımız maçta çok fazla pozisyona girebiliyoruz. Gol üretimi konusunda şu ana kadar bir sorunumuz yok” dedi. TFF 2. Lig Kırmızı Grup ekiplerinden Bucaspor 1928, ilk 3 hafta itibarıyla yenilgisiz bir şekilde yoluna devam ediyor. Bu süreçte 2 galibiyet, 1 beraberlik alan sarı-lacivertliler, 4 kez rakip fileleri havalandırırken, kalesinde ise 2 gol gördü. İzmir ekibinde Teknik Direktör Uğur Balcıoğlu da takımının durumu hakkında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine değerlendirmelerde bulundu. "Bu süreçte oyuncuların fedakarlıkları üst seviyeye çıktı" Kısıtlı imkanlarla ilk haftalarda başarının geldiğini vurgulayan Balcıoğlu, “Kağıt üzerinde bakıldığı zaman şartlar olsun, yeni sezon hazırlığına geç başlamamız olsun ve takımın yaptığı antrenman sayısına bakıldığı zaman ligin başlangıcında toplayabileceğimiz en fazla puanı toplamak istiyorduk. Açıkçası en az kayıpla bu dönemi atlatmak istiyorduk. Çünkü maç tempomuz yoktu, fazla hazırlık maçı oynayamadık, çok fazla antrenman yapamadık. İlk maça iki antrenmanla çıkmıştık. Fakat bu süreçte oyuncuların performansı, sahada gösterdikleri özverileri ve fedakarlıkları üst seviyeye çıktı. 3 haftada 7i puan topladık” dedi. “9 puan toplayamadığımız için üzgünüz” 3 maçlık süreçte 9 puan toplayamadıkları için üzgün olduğunu da dile getiren Uğur Balcıoğlu, “Puanımızı 9 yapabilirdik. Bu zor durumda daha tam olarak hazır olmayan bir takımla 9 puan başlangıçta inanılmaz olurdu. İki taraftan da farklı farklı bakış açısı oluyor bizim açımızdan. Bir taraftan çok iyi diyoruz 7 puan, bir taraftan da keşke 9 puan toplasaydık diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. “Pozisyona girebiliyoruz” Bucaspor 1928 Teknik Direktörü Uğur Balcıoğlu, gol üretme konusunda sıkıntılarının olmadığını vurgulayarak, “Net veya nete yakın her maçta çok fazla pozisyona giriyoruz. Erbaa maçı da dahil, içeride oynadığımız Ankara Demir maçında da 1-0’dan sonra 2 veya 3 gol daha bulabilirdik. Somaspor maçında da benzer şeyleri yaşadık. Yani gol yönünden sorunumuz yok. Pozisyona girebiliyoruz. Sadece santrafor bölgesiyle ilgili Arda gitti. Oradaki alternatiflerimiz kısıtlı. O bölgede oynatmayı düşündüğümüz oyuncuların bazıları yaklaşık bir yıldır maça çıkmamış. Bu inanılmaz derecede bir handikap ama sevindirici olan taraf ise gol pozisyonuna girmekte sorun yaşamıyoruz. Bu konuda cesuruz” şeklinde konuştu.
İzmir Elma ve elma suyu ihracatı 321 milyon dolara ulaştı Türkiye’nin yıllık yaklaşık 5 milyon tonluk üretimle dünya üçüncüsü olduğu elma ve elma suyunda Ocak-Ağustos döneminde ihracatı yüzde 27’lik artışla 321 milyon dolara yükseldi. Sonbahar mevsiminde narenciye ürünlerinin en büyük eşlikçisi elmada hasat zamanı. Türkiye bir yandan 5 milyon tonluk elma rekoltesini hasat ederken, bir yandan da ihracat için pazarlama çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Rekolte ve kalite açısından güzel bir sezona girdikleri bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde Türkiye geneli elma suyu ihracatımız yüzde 33’lük artışla 181 milyon dolara çıkarken, Türkiye geneli taze elma ihracatı yüzde 21 artışla 140 milyon dolara ilerledi. Elma ve elma suyunda Ocak - Ağustos döneminde toplam ihracatımız yüzde 27’lik artışla 321 milyon dolara yükseldi. Hindistan 53 milyon dolarla en çok elma ihraç ettiğimiz ülkeler sıralamasında ilk sırada yer aldı. Irak 38 milyon dolarlık elma ihracatıyla ikinci sırada yer alırken, Rusya’ya 18 milyon dolarlık elma ihraç ettik.” dedi. Başkan Uçak, “Elma ihraç ettiğimiz ülke sayısı 70 olarak kayıtlara geçti. Elma suyu ihracatında Amerika Birleşik Devletleri 96 milyon dolarlık taleple zirvenin sahibi olurken, Türkiye’den en çok elma suyu ithal eden ikinci ülke 16 milyon dolarla Hollanda oldu. Zirvenin üçüncü basamağına 7 milyon dolarlık taleple İtalya adını yazdırdı. Elma ve elma suyu ihracatında 2024 yılı sonunda 500 milyon dolar, 2025 yılında 550 milyon dolar ihracat hedefimiz var.” diye konuştu. Türkiye elma üretimi ne kadar? 2023 yılı dünya elma üretimi tahmini 78 milyon tondur. En büyük elma üreticileri Çin, ABD, Türkiye, Polonya, Hindistan ve İran’dır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kayıtlarına göre 60 milyon adet dikili elma ağacımız var. Dünyada elma üretiminde üçüncü sırada bulunan Türkiye’nin yıllık elma üretimi 4.8 milyon ton. Elma üretiminde yıllık 1.2 milyon ton ile Isparta açık ara önde.