EKONOMİ - 06 Kasım 2024 Çarşamba 10:13

Araştırma-Geliştirme harcaması 2023 yılında 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi

A
A
A
Araştırma-Geliştirme harcaması 2023 yılında 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi

Gayrisafi yurt içi Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2023 yılında bir önceki yıla göre 178 milyar 873 milyon TL artarak 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Buna göre, gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcaması 2023 yılında bir önceki yıla göre 178 milyar 873 milyon TL artarak 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi.


Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurt içi hâsıla (GSYH) içindeki payı yüzde 1,42 oldu


Gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcamasının GSYH içindeki oranı 2022 yılında yüzde 1,32 iken, 2023 yılında 26 trilyon 545 milyar 722 milyon TL’lik GSYH içindeki oranı yüzde 1,42 oldu.


En fazla Ar-Ge harcaması mali ve mali olmayan şirketler tarafından yapıldı


Ar-Ge harcamalarında mali ve mali olmayan şirketler yüzde 65,1 ile en büyük paya sahip olurken, bunu yüzde 30,0 ile yükseköğretim takip etti. Kâr amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamalarının da dâhil olduğu genel devlet Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise yüzde 4,9 oldu. Ar-Ge harcamaları içerisinde personel harcamaları yüzde 52,5 ile en büyük harcama kalemini oluşturdu.


Mali ve mali olmayan şirketler Ar-Ge finansmanında yüzde 52,6 ile ilk sırada yer aldı


Ar-Ge harcamalarının 2023 yılında yüzde 52,6’sı mali ve mali olmayan şirketler tarafından finanse edilirken genel devlet Ar-Ge harcamalarının yüzde 33,1’ini, yükseköğretim yüzde 12,7’sini, yurt dışı kaynaklar yüzde 1,6’sını ve diğer yurt içi kaynaklar yaklaşık olarak yüzde 0,03’ünü finanse etti.


Tam zaman eşdeğeri cinsinden 290 bin 850 Ar-Ge personeli çalıştı


Tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden 2023 yılında toplam 290 bin 850 kişi Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Sektörler itibarı ile dağılımına bakıldığında ise TZE cinsinden toplam Ar-Ge personelinin 2023 yılında yüzde 65,4’ü mali ve mali olmayan şirketlerde, yüzde 31,4’ü yükseköğretimde ve yüzde 3,1’i kâr amacı olmayan kuruluşların da dâhil edildiği genel devlet sektöründe yer aldı.


TZE cinsinden kadın Ar-Ge personelinin oranı yüzde 34,1 oldu


TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel sayısı, 2023 yılında 99 bin 195 kişi ile toplam Ar-Ge personel sayısının yüzde 34,1’ini oluşturdu. Sektörler itibarı ile TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel oranı yükseköğretimde yüzde 47,7, kâr amacı olmayan kuruluşların da dâhil edildiği genel devlette yüzde 29,6, mali ve mali olmayan şirketlerde ise yüzde 27,8 oldu.


Ar-Ge personelinin yüzde 31,0’ı doktora veya eşdeğeri eğitim seviyesine sahip


Ar-Ge personeli öğrenim durumuna göre incelendiğinde, Ar-Ge personelinin yüzde 38,3’ünün lisans eğitim düzeyine sahip olduğu görüldü. Bunu sırasıyla yüzde 31,0 ile doktora veya eşdeğeri, yüzde 21,4 ile yüksek lisans, yüzde 4,9 ile meslek yüksekokulu ve yüzde 4,4 ile lise ve altı kategorileri takip etti. TZE cinsinden Ar-Ge personelinin eğitim durumuna göre dağılımı ise sırasıyla; yüzde 47,4 ile lisans, yüzde 21,9 ile doktora veya eşdeğeri, yüzde 19,8 ile yüksek lisans, yüzde 5,8 ile meslek yüksekokulu ve yüzde 5,1 ile lise ve altı eğitim düzeyi şeklinde oldu.


En fazla Ar-Ge harcaması TR51 (Ankara) bölgesinde gerçekleşti


İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzeye göre 2023 yılında Ar-Ge harcamalarının en yüksek olduğu bölge toplam Ar-Ge harcamasının yüzde 29,7’sini gerçekleştiren TR51 (Ankara) iken, bunu yüzde 28,9 ile TR10 (İstanbul) ve yüzde 10,6 ile TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesi takip etti.


Toplam Ar-Ge personel sayısının yüzde 31,7’si TR10 (İstanbul), yüzde 19,4’ü TR51 (Ankara) ve yüzde 8,1’i TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesinde istihdam edildi.


Mali ve mali olmayan şirketlerde Ar-Ge harcamasının yüzde 53,2’si Ar-Ge merkezlerinde yapıldı


Mali ve mali olmayan şirketler tarafından 2023 yılında gerçekleştirilen 245 milyar 966 milyon TL Ar-Ge harcamasının yüzde 53,2’si Ar-Ge merkezlerinde gerçekleştirildi. Ar-Ge merkezlerinde yapılan Ar-Ge harcamasının yüzde 88,3’ü, 250 ve üzeri çalışan sayısına sahip olan girişimler tarafından yapıldı.


En fazla Ar-Ge harcaması yüksek teknoloji faaliyetlerindeki girişimler tarafından yapıldı


İmalat sanayinde Ar-Ge faaliyeti yürüten girişimler teknoloji düzeylerine göre sınıflandırıldığında, 2023 yılında imalat sanayinde gerçekleştirilen 139 milyar 469 milyon TL Ar-Ge harcamasının yüzde 47,5’inin yüksek teknoloji faaliyetinde yer alan girişimler tarafından gerçekleştirildiği görüldü. İmalat sanayindeki toplam Ar-Ge harcamasının yüzde 40,0’ı orta yüksek teknoloji faaliyetindeki girişimler, yüzde 8,5’i orta düşük teknoloji faaliyetindeki girişimler ve yüzde 4,0’ı düşük teknoloji faaliyetindeki girişimler tarafından yapıldı.


İmalat sanayinde Ar-Ge faaliyeti yürüten girişimlerdeki araştırmacı sayıları incelendiğinde 2023 yılında en fazla araştırmacının 32 bin 778 kişi ile orta yüksek teknoloji faaliyeti yürüten girişimler tarafından istihdam edildiği görüldü. Bunu 19 bin 865 araştırmacı istihdamı ile yüksek teknoloji faaliyeti yürüten girişimler takip etti. TZE cinsinden araştırmacı sayıları dikkate alındığında da en fazla değerin 30 bin 144 ile orta yüksek teknoloji faaliyeti yürüten girişimlerde olduğu saptandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kemer’de minik tenisçileri bir araya getiren turnuva Jolly Tur ve Corendon iş birliğiyle düzenlenen Jolly Junior Cup by Corendon, 10-15 Kasım ara tatil döneminde Corendon Tennis Club Kemer’de minik tenisçileri bir araya getirecek. U8, U9, U10, U12 ve U14 kategorilerinde gerçekleşecek bu özel turnuvada, 55 çocuk kıyasıya rekabetle yeteneklerini sergiliyor. Turnuva boyunca çocuklar, profesyonel bir tenis ortamında spor ve eğlenceyi bir arada yaşarken, aileleri de Corendon Playa Kemer’in konforunu ve doğal güzelliklerini deneyimleyebilecek. Akdeniz’in masmavi manzarası, dünya mutfağından lezzetler ve üstün hizmet kalitesiyle Playa Kemer, turnuva heyecanını unutulmaz bir tatille birleştiriyor. Jolly Junior Cup by Corendon, genç yeteneklerin spor sevgisini artırırken, ailelere de hem çocuklarını destekleme hem de keyifli bir tatil yapma imkânı sunuyor. Corendon Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, turnuva hakkında şu açıklamayı yaptı: "Corendon Tennis Club Kemer’de Jolly Junior Cup’ın ilkini düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu turnuva, hem genç sporcuları teşvik ediyor hem de spor turizmine önemli bir katkı sağlıyor. Gelecekte bu organizasyonu daha da büyütmeyi ve uluslararası bir boyuta taşımayı hedefliyoruz. Özellikle Avrupa pazarını hedeflediğimiz çalışmalarımızın yanı sıra, iç pazarda düzenlediğimiz bu tür etkinliklerle genç sporcuların Antalya ve Kemer bölgesini keşfetmesini ve bu doğal güzellikler içindeki eşsiz kulübümüzü deneyimlemesini amaçlıyoruz. Turnuvamız, sadece bir spor organizasyonu olmanın ötesinde, bölgenin doğal ve turistik değerlerini tanıtma açısından da önemli bir fırsat sunuyor." Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar ise, "Corendon Otelleri ile iş birliğimizi spora destek odağında bir adım öteye taşıdık. Bu organizasyon, genç yeteneklere fırsatlar sunarak sporun birleştirici gücünü ortaya koyuyor. Aynı zamanda, spor turizmini çeşitlendirerek bölge ekonomisine katkı sağlamayı ve Kemer bölgesinde sezonu uzatmayı hedefliyoruz. Jolly Junior Cup gibi turnuvalar, hem yerel hem de uluslararası düzeyde ilgi çekerek bölgeyi yıl boyunca bir cazibe merkezi haline getirme potansiyeline sahip" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Tahmazoğlu Şahinbeyli öğrencilerle Elazığ’da buluştu Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Elazığ’da eğitim gören Şahinbeyli öğrencilerle bir araya geldi. Daha önce İstanbul, Manisa, Bursa, Balıkesir Konya, Kayseri ve Erzurum’da Şahinbeyli öğrencilerle bir araya gelen Başkan Mehmet Tahmazoğlu Bu kez de Elazığ’da eğitim gören Şahinbeyli üniversite öğrencileri ile bir araya gelerek, ‘Biz hep yanınızda olmaya devam edeceğiz’ dedi. Programa büyük ilgi gösteren öğrenciler, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşarken, verilen desteklerden dolayı teşekkür ettiler. Düzenlenen programa Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ta katıldı. “Öğrencilerimizin her yerde yanındayız” Elazığ’da eğitim gören öğrencilerle tek tek yakından ilgilenen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Öncelikle tüm öğrencilerimize üniversite hayatında başarılar diliyorum. Şahinbey Belediyesi olarak ilkokuldan, üniversiteye kadar öğrencilerimizin yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz. Üniversiteyi kazanan ve devam eden öğrencilerimize ilk dönem için 7 bin TL nakdi destek sağladık. İkinci dönemde 8 bin TL daha destek sağlayacağız. Öğrencilerimize sağlanan her türlü destek helali hoş olsun. Şahinbey’de oturup Elazığ’da Üniversite’yi kazanan öğrencilerimizle bir araya geldik. Şahinbeyli gençlerimizin ilkokul, ortaokul ve lise dönemlerinde hep yanlarında olduk. İnşallah üniversite hayatlarında da başarılı olurlar. Onların başarısı ve mutluluğu bizlerin mutluluğudur” diye konuştu.
Antalya Diyabette erken tanı ve düzenli takip önemli 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla diyabetle ilgili uyarılarda bulunan ALKÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, “Tüm hastalıklar gibi diyabetin erken tanısı ve etkin bir şekilde tedavi edilmesi, bunun için hastaların sık aralıklarla kontrol edilmesi çok önemli” dedi. 14 Kasım Dünya Diyabet Gününde, ülkemizde diyabet hastalığına dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Bölümü doktorlarından Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, diyabetle ilgili önemli bilgiler verirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Keşkek: ‘’Erken tanı ve tedavi çok önemli’’ 14 Kasım Dünya Diyabet Günü için farkındalık oluşturulmasına değinen Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, diyabetin başlangıcının insanoğlunun var olduğu dönemden bu yana bulunabileceğini söyledi. Diyabetin her geçen gün arttığına, tüm dünyayı etkileyen kronik metabolik hastalıklardan biri haline geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Keşkek; “Diyabet hem diyabetin kendisi hem de sebep olduğu komplikasyonları gidererek artmakta, sonuçta doku ve organ kayıplarının yanı sıra ölümlere de sebep olmaktadır. Diyabet; kanda şeker düzeyinin normal seviyelerin üzerinde olması ile beliren bir hastalıktır. Bu durum, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ve/veya ürettiği insüline hücrelerde yeterli yanıt alınamaması (insülin direnci) sonucu oluşur. Diyabet her yaşta, her cinste ve her ırkta görülebilen bir hastalıktır. Tip 1, tip 2 (çok daha sık) ve gebelik diyabeti gibi farklı tipleri vardır. Diyabet sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Uluslararası Diyabet Cemiyetinin (IDF) 2021 verilerine göre dünyada 20-79 yaş arasında 537 milyon yetişkin diyabetli olduğu bildirilmiştir. Bu sayının 2030 yılında 643 milyona, 2045 yılında ise 783 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Yine IDF, Türkiye’de erişkinlerin yüzde 14,5’inin diyabetli olduğunu ve bu oranın 2045 yılında %17’lere yükseleceğini belirtmektedir. İyi kontrol edilmeyen diyabetli hastalarda; kalp ve beyin ile ilgili damar hastalıklarının yanı sıra böbrek, sinir ve göz gibi organlarda da önemli problemler ortaya çıkmaktadır. Tüm hastalıklar gibi diyabetin erken tanısı ve etkin bir şekilde tedavi edilmesi bunun için hastaların sık aralıklarla kontrol edilmesi önemlidir. Diyabet tedavisi kesintisiz olarak sürdürülmeli, ilaçlar hekimlerin önerdiği şekilde kullanılmalıdır" dedi.
Samsun Samsun’da ’Önce Sağlık’ denetimi: 4 işletmeye ceza Samsun’un İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ’Önce Sağlık’ sloganıyla pasta, tatlı, simit ve unlu gıda mamulü üreticilerine yönelik kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Yapılan denetimler sırasında 4 üretim tesisine para cezası uygulanırken, 6 üretim tesisine de uyarı cezası verildi. Denetimlerde, üretim alanlarının hijyeninden, ürünlerin gramaj standartlarına uyumuna kadar birçok standart mercek altına alındı. Ekiplerin büyük bir titizlikle gerçekleştirdiği denetimler artarak devam edecek. İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürü Süleyman Yılmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Ekiplerimiz, büyük bir özveri ile vatandaşlarımızın sağlıklı gıdalara ulaşmasını sağlıyorlar. İlçemizde özellikle unlu gıda mamulleri çok yüksek miktarda üretiliyor. Bu nedenle denetimlerimiz artarak devam edecek. İlk olarak, işletmelerin hijyen koşullarını gözden geçiriyoruz. Aynı zamanda çalışanların kişisel hijyeninden, mutfak alanlarının temizliğine kadar geniş bir yelpazede kontroller gerçekleştirildi. Ayrıca, kullanılan malzemelerin saklama koşulları ve son kullanma tarihleri de denetlendi. Denetimlerimiz sonucunda 4 üretim tesisine para cezası uygulandı. 6 üretim tesisine ise uyarı cezası verildi” dedi. "Sağlıklı gıda huzurlu yaşam demekti" Başta çocuklar olmak üzere her yaştan vatandaşın severek tükettiği pasta, tatlı, simit ve unlu gıda mamullerinin üretim şartlarının her an gözetim altında olacağını vurgulayan İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “İlçemiz sınırları içerisinde başta unlu gıda mamulleri olmak üzere birçok üretim tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin denetimi ve gözetimi oldukça özveri gerektiren bir çalışmayla yürütülmektedir. Önceliğimiz sağlıklı gıda olunca en ufak bir taviz vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlkadım Belediyesi olarak önce sağlık diyoruz. Sağlıklı gıdalar tüketen toplumların daha huzurlu bir hayat süreceklerine inanıyoruz. Bu nedenle zabıta ekiplerimiz tarafından sık sık üretim tesislerini denetliyoruz. Uygulanan cezai işlemleri ve uyarıları mutlaka takip ediyor ve kanunlar çerçevesinde gerekli işlemleri yapıyoruz. Hijyen kuralları ve vatandaşımızın sağlığını tehdit edecek hiçbir işletmenin üretim yapamayacağını net olarak belirtiyorum. İlçemiz genelinde sağlıklı gıda üretiminin yanı sıra vatandaşlarımız ve esnaflarımız arasında uyumu sağlamayı amaçlayan zabıta ekiplerimize ve bizlerle uyum içerisinde çalışan esnaflarımıza yürekten teşekkür ederim” şeklinde konuştu.