SAĞLIK - 26 Mart 2025 Çarşamba 10:36

"Ağızdan nefes almak, diş eti kanamalarına neden olabiliyor"

A
A
A
00:00
00:00
HD

Diş eti kanamalarının birçok nedeni olabileceğini belirten Dt. Sevinç Öztürk Gencer, ağızdan nefes alma alışkanlığının kuruluk yaparak tükürük oluşumunu engellediğini ve bunun da diş eti kanamalarına yol açabileceğini belirtti.

Yaygın bir sağlık problemi olan diş eti kanamalarının nedeni, ağız içi hastalıklar olabildiği gibi sistemik rahatsızlıklar da olabiliyor. BHT Clinic İstanbul TEMA Hastanesi’nden Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Sevinç Öztürk Gencer, diş eti kanamalarının nedenlerine ve önleme yöntemlerine ilişkin bilgiler verdi.

Hormonal değişiklikler diş eti kanamalarına yol açabiliyor

Diş eti kanamalarının en yaygın nedeninin diş eti enfeksiyonları olduğunu belirten Gencer, "Diş eti enfeksiyonlarını en çok ağız içindeki tartar yani, diş taşı birikimi tetiklemektedir. Enfeksiyon odağı bunlar olduğu için diş eti kanaması daha fazla olacaktır. Sistemik rahatsızlıklar, diyabet, lösemi, kan pıhtılaşma hastalıkları da diş eti kanamalarına neden olabilir. Tansiyon ilaçları, kan sulandırıcılar ve kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar diş eti kanamalarını çoğaltabilir. C ve K vitamini eksikliğinde, gebelik, ergenlik dönemleri, menopoz gibi dönemlerde hormonal değişiklik yüzünden de diş eti kanamaları görülmektedir. Bu dönemlerin geçirilmesiyle diş etleri normale dönecektir" dedi.

"Ağız bakımında kullandığımız diş iplerinin yanlış kullanımı diş eti kanamalarına neden olabilir" diyen Gencer, "Diş fırçalarken çok sert fırçalamayalım ve diş ile diş eti arasındaki temizliği yapabilmek için fırçamızı diş etinden dişe doğru kullanalım. Bir diğer problem de ağız kuruluğu. Hastamız burundan nefes alamıyorsa ağız kuruluğu oluyor. Tükürük ağızdaki mikroorganizmaları uzaklaştırmak için çok iyi bir sıvı. Bu olmayınca haliyle ağız, diş eti enfeksiyonlarına, diş eti kanamalarına açık bir haline geliyor. Sigara ve aşırı alkol kullanımları da diş eti kanamalarını negatif anlamda etkileyebiliyor" diye konuştu.

"Tüm vücudu ilgilendiren bir sorun olabilir"

"Diş eti kanamaları aslında bir sinyaldir. Bunun sebebini bulduğumuzda tedavi edildiğinde, belki sadece ağız içi enfeksiyonu değil tüm vücudu ilgilendiren sonucu kötü olabilecek bazı şeyleri önceden önlemiş olabiliriz" diyen Dt. Sevinç Öztürk Gencer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diş eti kanamalarını dikkate almamız şart. Hiç bir sorun olmadan dahi senede bir kez diş hekimine gitmek farkında olmadığımız tüm sıkıntıları da baştan tespit ve tedavi etmek anlamına gelecek. Diş eti kanamalarına sebep olacak diş taşları ne kadar az yığılı olursa, ne kadar hızlı ağızdan uzaklaştırılırsa hem kanama olmaz hem de diş kaybı yaşanmaz. Genel sağlıkla ilgili bir sıkıntı varsa da erken teşhis erken tedavi olur."

Ağız duşu ve gargara önerisi

Düzenli diş fırçalamayla birlikte gargara ve ağız duşunun da ağız hijyeni açısından önemine değinen Dt. Sevinç Öztürk Gencer, "Düzenli fırçalamanın dışında ağız içi gargaralar kullanabiliriz. Ağız içi gargaralar, diş taşı birikimini engellemek için diş üzerinde bir tabaka oluşturuyor. Diş ipini çok fazla kullanamadığımızı görüyorum. Onun yerine diş duşu, ağız duşu diye tabir edilen bakımı önde tutuyorum. Ülkemizde çok yaygınlaşmadı ama tüm hastalarıma ağız duşunu tavsiye ediyorum. Tazyikli suyla diş ve diş arasındaki birikimleri yüzde 100 kaldırıyor ve diş temizliğinde yüzde 100 etkili olabilecek bir enstrüman" dedi.

Doğru diş fırçalama tekniği ‘süpürerek’ olmalı

Yemekten hemen sonra diş fırçalamanın, artıkları dişten uzak tutmak için önemli olduğunu söyleyen Gencer, doğru diş fırçalama tekniğini ise şöyle anlattı:

"Dişleri fırçalarken diş macunu miktarı da önemli. Aşırı diş macunu kullandığımızda ağızdan onu durulamamız imkansız oluyor. Macunun kendisi değil, diş fırçalamanın kendisi önemli. Macunu kullanmadan önce bol suyla gargara yaparak ağzı rahatlatmalıyız. Özellikle yanak bölgesinde besin tutumu çok olur. O kısımları elimizle ovalamalıyız. Önemli olan dişlerin ara yüzlerinde birikim olmaması için temizlemek. Fırçayı 45 derece açıyla etten dişe doğru yönlendirmemiz gerekiyor. Dişin iç bölgelerinde de aynısını yapmalıyız. Diğer türlü fırçaladığımızda besin gömülmelerine neden olabiliyoruz. Bunu her yaptığımızda macunu diş fırçasından elimizde uzaklaştırmak gerekli."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı Kızılay, Ramazan ayı boyunca 3200 kişiye günlük sıcak yemek dağıttı Türk Kızılay Ağrı Şubesi, Ramazan ayı boyunca hayırseverlerin desteğiyle engelli, hasta ve yaşlıların da aralarında bulunduğu ihtiyaç sahibi 3200 kişiye sıcak yemek ulaştırdı. Yılın her döneminde ihtiyaç sahiplerine yemek, giyim ve gıda desteğinde bulunan Türk Kızılay Ağrı Şubesi, Ramazan ayında çalışmalarını artırarak daha fazla haneye yardım elini uzattı. 20 Milyon TL bağış toplandı Ramazan ayında hayırseverlerden topladığı bağış miktarıyla Türkiye genelinde dördüncü sıraya yükselen Ağrı Kızılay, il merkezi ve ilçelerde toplamda 20 milyon TL’ye yakın bağış topladı. Elde edilen ayni ve nakdi bağışlarla 6000 gıda kolisi ve market alışveriş kartı dağıtıldı. Kızılay ekipleri, yalnız yaşayan yaşlılarla "Gönül Sofraları" kurarak iftar yaptı, "Anne Eli Sofraları" kapsamında yetim ailelerin evlerine misafir oldu. Ramazan ayının 15. günü olan Dünya Yetimler Günü’nde il merkezi ve Doğubayazıt ilçesinde yetim çocuklar ve anneleri için özel iftar programları düzenlendi. 164 köye yardım ulaştırıldı Kızılay gönüllüleri, Ağrı’nın Hamur, Diyadin, Taşlıçay ve Doğubayazıt ilçelerindeki 164 köyü ziyaret ederek hem gıda kolileri dağıttı hem de 18 bin parça kıyafeti ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Fitre ve zekat bağışları iftardan sonra da dağıtılarak gece yarısına kadar çalışmalar sürdürüldü. Ramazan ayı boyunca farklı etkinlikler de düzenleyen Kızılay ekipleri, okulları, Kur’an kurslarını ve hastaneleri ziyaret etti. Kadir Gecesi’nde merkez cami önünde 3000 vatandaşa lokma dağıtımı yapıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde iftar sonrası çay programı düzenlenirken, 14 Mart Tıp Bayramı’nda doktorlara özel ziyaretler gerçekleştirildi. Yetim çocuklara bayramlık alındı Yetim çocukların bayram sevincine ortak olmak için başlatılan kampanyayla 370 bin TL bağış toplandı. Bu bağışlarla 250 yetim çocuk, mağazaya götürülerek kendi bayramlıklarını seçti. İftar sofraları kuruldu, yetimler unutulmadı Türk Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, Ramazan ayının bereketini daha fazla haneye ulaştırmak için büyük bir gayret gösterdiklerini belirterek, "Aşevimizden Ağrı merkezde 3200, Doğubayazıt aşevinde ise 1200 kişiye her gün sıcak yemek ulaştırdık. Genel Merkezimizin destekleriyle 4 milyon TL zekat desteği, ihtiyaç sahibi ailelerin hesaplarına yatırıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile başlattığımız ‘Bir Sınıf Bir Koli’ projesi ve bağışçıların destekleriyle 6000 gıda kolisi dağıtımı gerçekleştirdik" dedi. Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ruhuyla geçtiğini vurgulayan Tatlı, "Ekmek dağıtımı, bayram şekeri dağıtımı gibi her konuda hayırseverler bizlere destek oldu. Biz de Kızılay personelimiz ve gönüllülerimizle emanetleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Destek veren tüm bağışçılarımıza teşekkür ediyor, hayırlarının kabul olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.