DÜNYA - 27 Kasım 2024 Çarşamba 21:02 | Son Güncelleme : 27 Kasım 2024 Çarşamba 21:03

Trump, Beyaz Saray ile iktidar devrini resmen başlatan anlaşmayı gecikmeli olarak imzaladı

A
A
A
Trump, Beyaz Saray ile iktidar devrini resmen başlatan anlaşmayı gecikmeli olarak imzaladı

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Beyaz Saray ile iktidar değişimi sürecini resmi olarak başlatan anlaşmayı gecikmeli olarak imzaladı.

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın, başkanlık görevini Başkan Joe Biden'dan devralmasına iki aydan az bir süre kalırken, Trump, Beyaz Saray ile iktidar değişimi sürecini resmi olarak başlatan anlaşmayı gecikmeli olarak imzaladı.
Kongre tarafından zorunlu kılınan anlaşma, geçiş sürecinde Trump‘ın ekibinin hükümet kurumlarıyla çalışmasına ve kamuya açık olmayan bilgilere erişmesine olanak tanıyacak. Anlaşma aynı zamanda Trump'ın ekibinin hükümet çalışanlarıyla iletişim sağlamalarını mümkün kılacak.
Trump'ın Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü olarak seçtiği Susie Wiles, “Bu anlaşma, kabine adaylarımızın her bakanlık ve kuruma ekiplerini göndermek ve iktidar değişimini düzenli bir şekilde tamamlamak dahil olmak üzere, kritik hazırlıklara başlamasına olanak tanıyor” dedi.

Anlaşmanın 1 Ekim'e kadar imzalanması gerekiyordu

Trump'ın Başkanlık Geçiş Yasası uyarınca Beyaz Saray ile bu anlaşmayı 1 Ekim tarihine kadar imzalamış olması gerekiyordu ve Biden yönetimindeki Beyaz Saray, Trump'ın ekibine anlaşmanın imzalanması için çağrılarda bulunmuştu.
Trump'ın iktidar değişiminin planlanması için gerekli olan anlaşmayı imzalamayı ağırdan alması eleştirilere neden olmuş, Trump'ın bu tutumunun ABD hükümetinin yeni yönetime gerekli güvenlik izinlerini sunma ve bilgi paylaşımı sağlamasına engel oluşturduğu ifade edilmişti. Gecikme nedeniyle seçilmiş başkan Trump ve ekibinin başkanlığın ilk gününde iktidarı devralmasının mümkün olmayacağı yorumları da yapılmıştı.

Trump, Genel Hizmetler İdaresi ile anlaşma imzalamaya yanaşmıyor

Bu anlaşmanın yanı sıra, Trump'ın Genel Hizmetler İdaresi (GSA) ile imzalaması gereken ayrı bir anlaşma daha bulunuyor. Trump, güvenlikli hükümet ofisleri ve e-posta hesaplarına erişim sağlayacak olan bu anlaşmaya imza atmayı reddediyor. Trump'ın bu anlaşmayı imzalamaya yanaşmama sebebinin, bu anlaşmanın seçilmiş başkanın bağışları 5 bin dolarla sınırlandırması ve geçiş sürecine bağış yapanların isimlerini açıklama gerekliliği getirmesi olduğuna inanılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ın dağlarında bir ömür Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinde Ekinözü ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki Muhammet Koyun, yarım asırlık evinde köy hayatını sürdürüyor. Ekinözü’nde deprem sonrası birçok yapı hasar alırken, ilçeye bağlı Yeniköy Mahallesi’ndeki Muhammet Koyun’un evi gibi köyün eski yapıları ayakta kalmayı başardı. Köyün en eski yapılarından biri olan ev, yıllara meydan okuyarak büyük depreme karşı sağlam kalmayı başardı. Koyun, “Evim beni de korudu. Temeli sağlam atılmıştı, bu yüzden ayakta kaldı. İnsan ilişkileri de böyledir; temelinde sevgi ve saygı varsa kolay kolay yıkılmaz” diyerek geçmişle bugün arasında bir köprü kuruyor. Eskiden bağ bahçe işleriyle uğraştığını ancak deprem sonrası bu işleri bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Koyun, “Buraların havası bana güç veriyor. Yıllardır bu dağlar benim yoldaşım oldu” dedi. Ekinözü’nün kırsalında geçen bir ömrü, eskiye özlemle harmanlayan Koyun, sık sık gençlik yıllarına dair hatıralarını da anlatıyor. Komşuluk ilişkilerinin o dönem daha saygılı ancak sert olduğunu vurgulayan Koyun, “Bizim zamanımızda büyükler konuşunca, küçükler susardı. Herkes haddini bilirdi. Bugünkü nesil bu saygıyı unutmamalı. Bu dağlarda gitmediğim, ayak basmadığım yer kalmadı. Şimdi artık yaşlandım pek fazla yürüyemiyorum” ifadelerini kullanıyor. Depremin köydeki yaşama etkisinin büyük olduğunu ifade eden Koyun, köy halkının hala zorluklarla mücadele ettiğini ancak dayanışmanın ve yardımlaşmanın da bu süreçte daha fazla önem kazandığını söylüyor.