DÜNYA - 06 Kasım 2024 Çarşamba 11:44 | Son Güncelleme : 06 Kasım 2024 Çarşamba 11:47

Kırgızistan’da TDT Devlet Başkanları 11. Zirvesi başladı

A
A
A

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi başladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un ev sahipliğinde Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi başladı. “Intımak Ordo” Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen zirve öncesi Caparov, tek tek liderleri karşıladı. Liderler, aile fotoğrafı çekilmesinin ardından zirve için salona geçti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov zirvede yaptığı açılış konuşmasında TDT dönem başkanlığını devralmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bişkek zirvesinde alınan kararların hayata geçirilmesine destek sağlamak için tüm çabaları sarf etme niyetindeyiz. Dönem başkanlığımız Türk Dünyası 2040 vizyonu programına, 2022-2026 dönemleri TDT stratejisine, örgütün diğer stratejik belgelerine vurgu yapacak” dedi. Caparov ayrıca, “Kırgızistan ekonomik iş birliğine büyük önem veriyor. Kırgızistan’ın TDT ülkeleriyle ticareti son yıllarda yaklaşık yüzde 62 arttı. Bu başarı bizim doğru yönde ilerlediğimizin göstergesidir” diye konuştu.

Caparov, dönem başkanlığı çerçevesinde hizmet, finans, çalışma piyasalarını oluşturmak ve desteklemek, dijital ticaret, tarım, teknoloji ve turizm gibi bir çok alanda hükümetler arası anlaşmalara yönelik müzakereler önereceklerini aktardı. Filistin meselesine değinen Caparov, “Kırgızistan, Filistin-Gazze meselesinin barışçıl çözümüne yönelik dünya kamuoyunun çabalarını birleştirmeyi destekliyor ve bu meselede iki devlet ilkesine bağlılığını vurguluyor. İsrail’i uluslararası insani hukukun ilke ve normlarına uymaya çağırıyoruz. Filistin halkının devlet kurma ve BM’ye tam üye olma hakkını destekliyoruz” ifadesini kullandı.

“Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes için Güvenlik” sloganıyla düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev katılıyor. Zirvede ayrıca gözlemci statüsünde Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yer alıyor.

Zirvede liderlerin, kilit konularda kararlar alması, anlaşmalar imzalaması, ekonomi, ticaret, dijital dönüşüm, ulaştırma ve güvenlik alanlarındaki TDT projeleriyle ilgili resmi belgeleri onaylaması planlanıyor. Liderler zirvede, Türk dünyasının birliğini ve ilerlemesini daha da güçlendirmek için müşterek zorluklarla mücadele etme ve fırsatları değerlendirme konularında görüş alışverişinde bulunacak.

TDT dönem başkanlığının Kazakistan'dan Kırgızistan’a geçeceği zirvede, Devlet Başkanları Bişkek Bildirisi'ni ve bazı önemli kararların imzalanması bekleniyor.

Mirlan Medetov

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi, THE 2025 Dünya Üniversiteleri Alan Bazlı Sıralamasında ilk binde yer aldı Kastamonu Üniversitesi, Times Higher Education 2025 Dünya Üniversiteleri Alan Bazlı Sıralamasında iki farklı kategoride dünyanın en iyi bin üniversitesi arasında yer aldı. Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan Alan Bazlı Sıralama (GRAS), üniversitelerin farklı disiplinlerdeki akademik başarılarını inceleyerek spesifik alanlarda sıralanmasını sağlıyor. Bu sıralama, dünya çapındaki üniversitelerin belirli bilim dallarındaki performanslarını değerlendirerek, akademik başarılarına ışık tutuyor. Türkiye’de ilk 20’de Kastamonu Üniversitesi, Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteleri Alan Bazlı Alt Alan Sıralaması’nda Türkiye’de listeye girebilen üniversiteler arasında eğitim ve yaşam bilimleri alanlarının tümünde ilk 20 içinde yer aldı. Eğitim alanında Türkiye genel sıralamasında 12., araştırma kalitesinde 19. ve uluslararası görünümde 24. sırada bulunan Kastamonu Üniversitesi, yaşam bilimleri alanında ise genel sıralamada 8., araştırma kalitesinde 11. ve uluslararası görünümde 4. sırada konumlandı. Yaşam bilimleri alanı; Tarım-Ormancılık, Biyoloji Bilimleri, Spor Bilimleri ve Veteriner Bilimleri olmak üzere dört alt başlıkta değerlendirildi. Kastamonu Üniversitesi, Tarım-Ormancılık alanında Türkiye sıralamasında araştırma kalitesinde 5., uluslararası görünümde 2. sırada yer aldı. Biyoloji bilimleri alanında araştırma kalitesinde 11., uluslararası görünümde 4. sırada listelendi. Spor Bilimleri alanında araştırma kalitesinde 8., uluslararası görünümde 3. sırada bulunurken, Veteriner Bilimleri alanında araştırma kalitesinde 4., uluslararası görünümde ise 2. sırada yer aldı. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin uluslararası hedef odaklı stratejik planlarının ve eğitim, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin başarılı sonuçlar verdiğini vurguladı. Bu başarıların en büyük paydaşlarının öğretim üyeleri ve öğrenciler olduğunu ifade eden Rektör Topal, "Kendilerine teşekkür ediyor, başarılarımızı daha da ileriye taşıma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Kastamonu Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci değişim programları, akademik iş birliği projeleri ve proje yazma eğitimleri gibi çalışmalara verilen önemin altını çizen Rektör Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin başarı çizgisini sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti. Ayrıca, uluslararasılaşma noktasında elde edilen başarıların temelini oluşturan kalite standartları ve destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine teşekkürlerini iletti.
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruanda Cumhurbaşkanı Kagame’yi resmi törenle karşıladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame’yi resmi törenle karşıladı. Konuk Cumhurbaşkanı Kagame’nin içinde bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki caddede karşılayan süvariler, Kageme’ye protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kageme’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kageme’nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Kageme, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı ’Merhaba asker’ diyerek selamladı. Törende tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Kageme, merdivenlerde Türkiye ve Ruanda bayrakları önünde gazetecilere poz verdi. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Kageme, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine katılacak ve sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyecek. Törende Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.