EKONOMİ - 17 Kasım 2024 Pazar 09:57

Gümüşhane’nin yöresel lezzeti “pestil” Dubai çikolatasıyla buluştu

A
A
A
Gümüşhane’nin yöresel lezzeti “pestil” Dubai çikolatasıyla buluştu

Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünü pestil, Dubai çikolatasıyla birleşerek e-ticaret dünyasında büyük bir başarıya imza attı. 2016’dan bu yana yöresel ürünlerin satışını yapan bir firma yeni ürünüyle talebe yetişmekte zorlanıyor.


2016 yılında Gümüşhane’nin yöresel tatlarını e-ticaret yoluyla Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan firma pestili ve son dönemin popüler ürünü Dubai çikolatasını bir araya getirerek yepyeni bir lezzet oluşturdu.


Firma yetkilisi Mustafa Akbulut, yenilikçi ürünleriyle Gümüşhane’yi uluslararası pazarda daha görünür kılmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.


Akbulut, ar-ge çalışmaları sonucu dünyada talep patlaması yaşanan Dubai Çikolatasıyla Gümüşhane’nin dünyaca ünlü coğrafi işaret tescilli pestilini birleştirdiklerini belirterek, ürünün tanıtımı sonrası taleplerde patlama yaşandığını söyledi.


“Şu an taleplere yetişmeye çalışıyoruz”


Pestille yaptıkları muska ürününü çikolatayı sıvayarak değişik bir tat ortaya çıkardıklarını kaydeden Akbulut, “Duyurularımızdan sonra taleplerimizde patlama oldu. Şu an taleplere yetişmeye çalışıyoruz. Umarız gönderdiğimiz müşterilerden olumlu dönüşler sonucu satışlarımızı daha da yükseltiriz. Şu an Türkiye’de bir talep var Dubai Çikolatası büyük bir reklam yapmış, güzel satıyor. Her yere kendi ürünlerine uygun olarak bunu yapmaya çalışıyor. Biz de pestilimizle bunu birleştirdik. Pestilimize çikolatayı sıvayarak çalışmalarını yaptıktan sonra değişik bir tat ortaya çıkardık. Bir Dubai çikolatamız, bir de Gümüşhanemizin muska çikolatasını yaptık ve satışa sunduk. Çok güzel talepler ve dönüşler aldık. Devam ediyoruz satışına” dedi.


“Pestilimizle birlikte çikolatayı sunduk”


Dubai çikolatasının Türkiye’de talep edilen, kuyruğa girilen bir ürün olmasından hareketle böyle bir girişimde bulunduklarını kaydeden Akbulut, “Biz de bu ürüne Gümüşhanemizin pestilini katarak cevap vermeye çalıştık. Bizimki sadece çikolata değil, pestile çikolatayı kaplayarak elde ettiğimiz bir ürün. Pestilimizle birlikte çikolatayı sunduk. Şu an geri dönüşler çok güzel” diye konuştu.


Akbulut, iki farklı çeşitle satışa sundukları ürünlerin büyük ilgi gördüğünü belirterek, “Antep fıstıklı olanı ‘Dubai’ ismiyle sunduk ve yoğun talep aldı. Fındıklı çeşidimizi ise Gümüşhane Muskası olarak müşterilerimizin beğenisine sunduk” ifadelerini kullandı.


Kuruluşunda 8 ürünle başladıklarını ve bugün ürün çeşitliliğini artırarak 23 farklı ürünle hizmet verdiklerini kaydeden Akbulut, “2016 yılında başladığımızda 8’ olan ürün çeşidimiz şu an 23’e çıktı. Adetlerini çoğalttık, tatları değiştirdik. Halkın damağına göre yapmaya çalıştık. Olumlu sonuçlar aldıklarımızla satışa devam ediyoruz. Türkiye’nin bütün illerine gönderiyoruz. Yurt dışında bütün ülkelere açığız. Yurt dışı kargo firmalarıyla da anlaşmalarımız var. ABD’den Yeni Zelanda’ya isteyen her yere mal yetiştiriyoruz” dedi.



Gümüşhane’nin yöresel lezzeti “pestil” Dubai çikolatasıyla buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri “Prematüre bebeklerde sağlıklı yaşam kapasitesi mevcut” Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, prematüre bebeklerin sağlıklı yaşam kapasitelerinin mevcut olduğunu söyleyerek, “Prematürenin risklerini bilmek ve takibini bu doğrultuda yapmak önemlidir” dedi. Normal bir gebeliğin 40 hafta olduğunu dile getiren Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, 37 haftanın altında doğan bebeklerin prematüre olarak kabul edildiğini söyledi. Dünyada doğan her 10 bebeğin 1 tanesinin prematüre olarak doğduğunu belirten Karaca, “Sağlıklı yaşam ve sağlıklı bir gebelik süreci normal, zamanında ve sağlıklı bir doğumla başlar. Ancak her 10 bebekten biri prematüre olarak doğmaktadır. 2022 yılında ülkemizde bu oran yüzde 12.9 olarak ön görülmüştür” ifadelerini kullandı. “Prematüre doğuma yol açan birçok neden var” Prematüre doğumun özellikleri olduğunu vurgulayan Dr. Karaca, “Bir bebeğe prematüre demek için 37 haftadan önce doğması gerekir. Normal bir doğum süreci ortalama olarak 40 haftadır. Doğum haftası ne kadar az olursa, prematürelerde ortaya çıkabilecek sağlık sorunları artabilir. Prematüre ile ilgili birçok problem olabileceği için prematürenin risklerini bilmek ve gebelik takibini bu doğrultuda yapmak çok önemlidir. Prematüre doğuma yol açan birçok neden vardır. Bunlar risk kabul edilir. İleri anne yaşı, genç anne yaşı, çoğul gebelik, annenin gebelikte geçirdiği enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, annenin gebeliğinde sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddeler kullanması, sık gebelik olması yani 2 gebelik arasında az zaman olması, daha önceden prematüre doğum öyküsünün olması prematüre riskini artırır. Ancak prematüre doğuma yol açan nedenlerden bazıları değiştirilemeyen genetik ve çevresel faktörlerdir. Prematüre takibi önemlidir bu yüzden gebeliğin prematüre doğum açısından riskli görünen durumlarda ayrıntılı takip edilmesi ve bu gibi durumlarda uygun ortamlarda, prematüre bir bebek doğduğu zaman ona müdahale edilebilecek tıbbi donanım ve uzman ekiplerin olması çok önemli hale gelir” dedi. “Prematüre bebek takibi daha sık yapılmalıdır” Prematüre bebeklerin sağlıklı bir yaşam kapasitesinin mevcut olduğunu aktaran Karaca sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sadece bu bebeklere destek gerekmektedir. Güvenilir ellerde, iyi bir bakımla prematüre bebeklerde onları bekleyen sorunların üstesinden gelinebilmektedir. Prematüre bebekler normal bebeklere göre daha fazla nörolojik, gelişimsel ve birçok sağlık sorunları yaşayabilmektedir. Bu bebeklerin daha sık takipleri yapılarak, belli sorunları aşana kadar yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde takip edilerek, normal yaşam sürdürebilme ihtimalleri artırılabilmektedir.”
Kayseri “Prematüre bebeklerde sağlıklı yaşam kapasitesi mevcut” Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, prematüre bebeklerin sağlıklı yaşam kapasitelerinin mevcut olduğunu söyleyerek, “Prematürenin risklerini bilmek ve takibini bu doğrultuda yapmak önemlidir” dedi. Normal bir gebeliğin 40 hafta olduğunu dile getiren Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, 37 haftanın altında doğan bebeklerin prematüre olarak kabul edildiğini söyledi. Dünyada doğan her 10 bebeğin 1 tanesinin prematüre olarak doğduğunu belirten Karaca, “Sağlıklı yaşam ve sağlıklı bir gebelik süreci normal, zamanında ve sağlıklı bir doğumla başlar. Ancak her 10 bebekten biri prematüre olarak doğmaktadır. 2022 yılında ülkemizde bu oran yüzde 12.9 olarak ön görülmüştür” ifadelerini kullandı. “Prematüre doğuma yol açan birçok neden var” Prematüre doğumun özellikleri olduğunu vurgulayan Dr. Karaca, “Bir bebeğe prematüre demek için 37 haftadan önce doğması gerekir. Normal bir doğum süreci ortalama olarak 40 haftadır. Doğum haftası ne kadar az olursa, prematürelerde ortaya çıkabilecek sağlık sorunları artabilir. Prematüre ile ilgili birçok problem olabileceği için prematürenin risklerini bilmek ve gebelik takibini bu doğrultuda yapmak çok önemlidir. Prematüre doğuma yol açan birçok neden vardır. Bunlar risk kabul edilir. İleri anne yaşı, genç anne yaşı, çoğul gebelik, annenin gebelikte geçirdiği enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, annenin gebeliğinde sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddeler kullanması, sık gebelik olması yani 2 gebelik arasında az zaman olması, daha önceden prematüre doğum öyküsünün olması prematüre riskini artırır. Ancak prematüre doğuma yol açan nedenlerden bazıları değiştirilemeyen genetik ve çevresel faktörlerdir. Prematüre takibi önemlidir bu yüzden gebeliğin prematüre doğum açısından riskli görünen durumlarda ayrıntılı takip edilmesi ve bu gibi durumlarda uygun ortamlarda, prematüre bir bebek doğduğu zaman ona müdahale edilebilecek tıbbi donanım ve uzman ekiplerin olması çok önemli hale gelir” dedi. “Prematüre bebek takibi daha sık yapılmalıdır” Prematüre bebeklerin sağlıklı bir yaşam kapasitesinin mevcut olduğunu aktaran Karaca sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sadece bu bebeklere destek gerekmektedir. Güvenilir ellerde, iyi bir bakımla prematüre bebeklerde onları bekleyen sorunların üstesinden gelinebilmektedir. Prematüre bebekler normal bebeklere göre daha fazla nörolojik, gelişimsel ve birçok sağlık sorunları yaşayabilmektedir. Bu bebeklerin daha sık takipleri yapılarak, belli sorunları aşana kadar yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde takip edilerek, normal yaşam sürdürebilme ihtimalleri artırılabilmektedir.” (MK-TB-