GÜNDEM - 25 Aralık 2024 Çarşamba 09:38

Türkiye’de en çok çay Gaziantep’te tüketiliyor

A
A
A

Misafirperverliğin, dostluğun, muhabbetin ve koyu sohbetlerin olmazsa olmazı ve sembol içeceği olan çayın en çok tüketildiği şehir gastronomi kenti Gaziantep oldu.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Türkiye’deki çay tüketim alışkanlıklarına dair merakla beklenen listesini açıkladı. Çayın anavatanı Karadeniz olsa da Türkiye’de en çok çay tüketilen iller Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri oldu. Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı gibi kentlerde her yıl yaklaşık 50 bin ton çay tüketildiği tahmin ediliyor. Çay tüketiminde ilk sırada çıkan Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak ise Seylan çayı tercih ediliyor. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yerli çayın yanında halk arasında "kaçak çay" olarak bilinen ithal çaylar da fazlasıyla tercih ediliyor.

Türkiye’de en çok çay Gaziantep’te tüketiliyor

Türkiye’de en çok çay içilen şehir Gaziantep

Türkiye’nin en çok çay içen şehri ise gastronomi dalında UNESCO’nun "Geliştirici Şehirler Ağına" giren, fıstığı, baklavası ve mutfağıyla ünlü Gaziantep oldu. Gastronomi şehri Gaziantep, ÇAYKUR’un yayımladığı verilere göre çay tüketimiyle listenin başında yer alıyor. Gaziantep’i sırasıyla komşu ili Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı takip ediyor. Zengin mutfak kültürüne sahip Gaziantep, çay tüketimindeki yükselişiyle de yeni bir kimlik kazandı. Gaziantep’te çayın günün her saatinde tüketilmesi, aile ve dost toplantılarında önemli bir yer tutması bu sonucun en büyük sebepleri arasında gösteriliyor. Türkiye’de en çok çayın tüketildiği, çay ocağı ve kahvehane alışkanlığının yaygın olduğu Gaziantep’te vatandaşlar, Gazianteplilerin çayı çok sevdiğini dile getirdiler. Misafirperverliğin, dostluğun, muhabbetin ve koyu sohbetlerin olmazsa olmaz sembol içeceğinin çay olduğunu belirten vatandaşlar, güne çayla başladıklarını ve günü çayla bitirdiklerini söylediler.

Türkiye’de en çok çay Gaziantep’te tüketiliyor

“Gaziantepliler çayı sever”

Çayın Gaziantepliler için olmazsa olmaz içecek olduğunu belirten vatandaşlardan Mehmet Kılıç, “Çay bizim hobimizdir. Biz yemekten sonra mutlaka çay içeriz. Çünkü biz böyle alıştık. Çocuklarımızı da bu şekilde alıştırdık. Arkadaşlarımızla çay ocağına gelip çay eşliğinde sohbet ediyoruz. Çaya karşı bizim hobimiz var. Gaziantepliler çayı sever. Çay olduğu zaman sohbette koyu oluyor” dedi.

Türkiye’de en çok çay Gaziantep’te tüketiliyor

“Çay olmazsa sofranın da sohbetin de tadı olmaz”

Çay içmeyi çok sevdiğini belirten Özkan Hoşaf ise, “Çay bütün sofraların baş tacıdır. Yemeklerden sonra mutlaka çay içilmesi lazım. Çünkü sindirim sisteminde çayın büyük rolü vardır. Gerek sofrada olsun gerek arkadaş ortamında olsun, çay olmazsa sofranın da sohbetin de tadı olmaz. Sofrada ve sohbet ortamlarında çay mutlaka olmalıdır. Bir insan günlük 8-10 tane çay içer. Toplum ne kadar güzel olursa çay sohbetleri de o kadar iyi olur” diye konuştu.

İbrahim Koçyiğit

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van DAKA yönetimi 2024 yılı son toplantısı gerçekleştirdi Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) yönetim kurulu, 2024 yılı son toplantısı video konferans sistemi ile Yönetim Kurulu Başkanı Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında gerçekleştirildi. Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınma ve gelişimine yönelik stratejileri ele almak ve işbirliği imkanlarını değerlendirmek amacıyla Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında video konferans sistemi üzerinden DAKA yönetim kurulu 2024 yılı son toplantısı gerçekleştirildi. 2024-2028 bölge planına İlişkin hususlar, 2024 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) projelerine ilişkin bilgilendirmeler, fizibilite desteği programı başvuruları, ajans hizmet binaları ile ilgili hususlar ve personele ilişkin hususlar, 2025 yılı çalışma programı ve bütçe gündeme alınarak değerlendirildi. Toplantıda ayrıca; Hakkari’nin Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Bakanlığa iletilen “Çukurca’da Su Sporları Projesi” ile “Anadoludakiler-Çukurca Tahini Dolum, Paketleme ve Satış Tesisi Projesi” ve iletilen diğer projelerin detayları değerlendirildi. Bölgenin potansiyeli, ekonomisi, yatırım fırsatları ve kalkınma hedeflerinin de değerlendirildiği toplantı, dilek ve temenniler ile son buldu. Toplantıya yönetim kurulu üyeleri Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Hakkâri Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, Bitlis Belediye Başkanı, Bitlis ve Muş İl Genel Meclisi Başkanları, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri ticaret odaları başkanları ve DAKA Genel Sekreteri Halil ibrahim Güray katıldı.
Kayseri Erciyes Anadolu Holding’in sürdürülebilirlik çalışmaları devam ediyor Erciyes Anadolu Holding CEO’su Doç. Dr. Alpaslan Baki Ertekin, sürdürülebilirlik kapsamında holdinge bağlı şirketlerin ihracatta avantajlarını kaybetmemek, karbon ayak izlerini sıfırlamak için çalışmalar yapıldığını belirterek, "Bizim izimiz daha yeşil, daha temiz ve daha sürdürülebilir bir dünya için attığımız ve atacağımız adımlar” dedi. Alpaslan Baki Ertekin, yapılan çalışmalarla ilgili sosyal medya paylaşımında yaptığı açıklamasında, “Holding olarak sürdürülebilirlik çalışmalarımıza 2019 yılında başladık. Holding Sürdürülebilirlik Müdürlüğünü 2020’de kurduk. Holdingimize bağlı şirketlerimiz ihracatta avantajlarını kaybetmemek, karbon ayak izlerini sıfırlamak için 2020 yılından itibaren sürdürülebilirlik çalışmaları yapıyorlar. Holdingimize bağlı üretim yapan tüm şirketlerimiz için 2021 yılında 43,24 MWp Çatı ve 169 MWp Arazi olmak üzere toplam 212,24 MWp GES yatırımı kararı aldık. RHG Enertürk Enerji şirketimizin danışmanlığı ve koordinasyonunda Şanlıurfa’nın Viranşehir, Akçakale, Harran ilçelerinde ve Van’ın Başkale ilçesinde arazi tespiti, çağrı mektubu alınması, ÇED, imar gibi yaklaşık 2-2,5 yıl süren tüm süreçleri tamamlayarak 212,24 MWp yatırımın 143,24 MWp kısmını hizmete aldık. Çatı GES projelerimizin tamamını hizmete aldık. Yapımı tamamlanmayan 69 MWp Arazi projelerimizde de sona yaklaşıyoruz. Bizim izimiz; daha yeşil, daha temiz ve daha sürdürülebilir bir dünya için attığımız ve atacağımız adımlar. Bugün İstikbal Mobilya, Erciyes Çelik Halat, Mondihome, Gümüşsuyu Halı, Boytrans ve RHG Enertürk Enerji genel müdürlerimizle Şanlıurfa Harran’da şirketlerine ait 28,7 Milyon dolar yatırımla 400 bin metrekare arazide tamamlanmış ve şebekeye elektrik verip karbon izlerini azaltmaya başlayan 23,85 MWp GES’lerini yerinde inceledik. Önümüzdeki günlerde diğer genel müdürlerimizle kurulu güç toplamı 212,24 MWp olan ve yatırım miktarı 250 milyon doları bulacak olan yatırımlarını yerlerinde incelemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.