GÜNDEM - 07 Ocak 2025 Salı 10:42

Saraç ustası eyer dikerek ata mesleğini yaşatıyor

A
A
A
Saraç ustası eyer dikerek ata mesleğini yaşatıyor

Gaziantep’te saraç ustası Hanifi Danaoğlu, unutulmaya yüz tutmuş ata mesleğini 81 ildeki müşterilerine eyer dikerek yaşatmaya çalışıyor.


Gaziantep’in Nizip ilçesinde yaşayan Hanifi Danaoğlu (44), dedesinden ve babasından öğrendiği eyer imalatını yapmaya devam ediyor. Dedesine ait iş yerinde eyer yapımını 37 yıldır sürdüren Danaoğlu, unutulmaya yüz tutan ata mesleğini el emeği göz nuruyla icra ediyor. Danaoğlu, köylerden ve 81 ilden gelen talepleri karşılamak için heyecanla çalışıyor. Heyecanını Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerden dolayı koruyan Hanifi Danaoğlu, ürettiği eyer ve semerleri Türkiye’nin 81 iline satarak para kazanmaya devam ediyor.



“Mesleğimiz unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi”


Eyer başta olmak üzere semer, hamut ve palan gibi saraç ürünlerinin yapımını henüz 7 yaşındayken öğrenmeye başladığını söyleyen Danaoğlu, Osmanlı döneminde önde gelen ve günümüzde ise yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden saraççılığın son demlerini yaşadığını belirtti. Danaoğlu, “Bu meslek dede ve baba mesleğidir. Bu mesleğe 7 yaşındayken başladım. O dönem hem okula giderdim hem de çalışırdım. Bu zamana kadar geldik. Allah’a şükürler olsun, bu meslek bizi aç ve açıkta koymadı. Fakat bizi iyi bir yerlere de getirmedi çünkü artık bu meslek unutulmaya yüz tutan meslek oldu, artık son demlerini yaşıyor. Zaten son nesil de benim ve benden sonra da bu mesleği devam ettirecek kimse yok. Durum böyle olunca da mesleğimiz unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi” dedi.


Atların gündelik hayattaki önemini büyük ölçüde kaybetmesiyle her geçen gün ilginin azaldığı meslekte tek usta olduğunu ifade eden Danaoğlu, son zamanlarda cirit sporunun da yaygınlaşmasıyla birlikte yeniden atlara eyer yaparak mesleğini sürdürmeye çalıştığını belirtti.



“Tarım ve hayvancılık azalınca bizim de işimiz azaldı”


Tüm olumsuzluklara rağmen dedesinden ve babasından öğrendiği mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Danaoğlu, “Ülkemizde hayvancılık ve çiftçilik bitme noktasına geldi. Üretim yok. Üretim olmayınca bu durum bize de yansıyor. Benim çocukluk dönemimde Nizip’te en az 20 tane esnaf vardı. Bu 20 esnafın yanında da en az 2-3 eleman çalışırdı. Fakat şu an Nizip’te 2 tane esnaf kaldı, yanlarında yetişen eleman da yok. Bu mesleğe ilk başladığım dönemlerde semer ve palan imalatı yapardık. Bu ürünler yük taşımak için kullanılırdı. Şu anda Türkiye’nin birçok ilinde at arabası yasaklandı. Haliyle bunun bize yansıması da büyük oldu. Köylerde tarla sürme traktöre döndü. Önceden tarlaları at ile sürerlerdi. Şu an ise binek ürünü yapıyoruz. Eskiden ihtiyaçtı çünkü her evde bir at veya merkep vardı. Şu an ise at ve merkebin yerini araba aldı. At ihtiyaçtan ziyade zevk için binilmeye başlandı” diye konuştu.



Saraç ustası eyer dikerek ata mesleğini yaşatıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli Tekden gazetecileri geleneksel etkinlikte bir araya getirdi Denizli’de görev yapan yerel ve ulusal medya kuruluşu temsilcileri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle Özel Denizli Tekden Hastanesi tarafından bu yıl 8. kez organize edilen geleneksel kahvaltıda bir araya geldi. Denizli’de Özel Tekden Hastanesi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kahvaltı düzenlendi. Bu yıl 8. kez düzenlenen geleneksel kahvaltının açılış konuşmasını yapan Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Cemal Işık, hastane olarak 23 yıldan bu yana her yıl kendilerini yenileyerek büyüyen Denizli’ye en kaliteli sağlık hizmeti sunmaya devam ettiklerini söyledi. Hastane odalarında, ileri teknolojiyle üretilen tıbbi cihazların hastaneye kazandırılması yönünden büyük hamleler yaptıklarını anlatan Genel Müdür Yardımcısı Işık, “Denizli’de 23 yıldan bu yana sağlık sektöründe her biri alanında uzman kadrolarımızla hizmet veriyoruz. Her yıl kendimizi ve kullandığımız tıbbı cihazları yenileyerek kaliteli sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Bu yıl içinde hasta odalarımız, odalarımızdaki mobilyalarımız ve acil servisimizde yenilenme çalışması yaptık. Bunun yanında yeni tıbbı cihazların alımlarını da yaptık. Yenilenen yüzümüzle Denizli’ye en kaliteli sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Görevini fedakârca yapan basın mensuplarımız için artık geleneksel hale getirdiğimiz kahvaltı programında sizlerle olmaktan mutluyuz. Bu yıl 8. Kez organize ettiğimiz geleneksel kahvaltımızın uzun yıllar sürmesini diliyorum. 2025 yılı için hastanemizden sağlık hizmeti alacak gazeteci arkadaşlarımıza yüzde 15 indirim uygulayacağız” dedi. “Hastalarımıza beş yıldızlı otel konforunda sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz” Hastalara sunulan hizmetlerin kalitesinin de arttırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özel Denizli Tekden Hastanesi Başhekimi Dr. Şakir Bayur da “Hastane olarak ileri teknoloji tıbbi cihazların hastaneye kazandırılmasının yanında, hastalara sunulan sağlık hizmetinin kalitesinin daha da arttırılmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. Hastanemizde hastalarımıza beş yıldızlı otel konforunda sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Bununla ilgili olarak hastane mutfağında ve temizlik işleri bölümlerinde çalışan ekiplerimizi yeniledik. Otelcilik hizmeti olarak hasta odalarımızın tamamını revize ettik. Hasta hanemizle ilgili olarak bir müjdeyi daha Denizlililerle paylaşmak istiyorum. Hastanemizin acil servisinde yaklaşık üç ay önce başlattığımız yenilene ve tadilat çalışmamızın da sonuna geldik. On gün içinde bir aksilik olmazsa acil servisimizde hizmet vermeye başlayacak. Hastane yönetimi olarak, yönetim kurulumuzla birlikte hastalarımız ve hastanemiz için daha neler yapabiliriz diye sürekli fikir alış verişi yapıyoruz” şeklinde konuştu. “Tekden Hastanesi yönetimine teşekkür ediyoruz” Özel Denizli Tekden Hastanesinin basın mensuplarına verdiği değerin önemini vurgulayan Deni,zli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ise “Bu buluşma artık geleneksel hale geldi. Tekden Hastanesi, Ege Bölgesi’nin önemli sağlık şehri olan Denizli’de basına verdiğini değer önem taşıyor. Bizim için de büyük bir anlam taşıyor. 10 Ocak etkinliklerimizi planladığımızda Tekden Hastanesi etkinlik için en başa yazdığımız kurum haline geldi. Tekden Hastanesi yönetimine teşekkür ediyoruz. 10 Ocak, 5953 sayılı Basın-İş Kanununun yasalaşması ile 1961 yılından bu yana Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Gelişen teknoloji ile dijitalleşme ile artık iletişim ve medya da biçim değiştiriyor. Bu anlamda yerel basının bu değişime adapte olmasında oldukça sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Eskiden rakiplerimiz diğer yayın organlarıyken, şimdi küresel şirketlerle rekabet etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.