KÜLTÜR SANAT - 18 Eylül 2024 Çarşamba 14:29

GastroANTEP Festivali ile Gaziantep’te sanat rüzgarı

A
A
A
GastroANTEP Festivali ile Gaziantep’te sanat rüzgarı

GastroANTEP Festivali, şehrin kültürel ve sanatsal mirasını öne çıkaran etkinliklerle tüm hızıyla devam ediyor. Festival, sadece gastronomi alanında değil, aynı zamanda sanat ve kültür etkinlikleriyle de ziyaretçilere zengin bir deneyim sunuyor. Gaziantep’in farklı noktalarındaki kültürel mekânlar, festival süresince sergilere ev sahipliği yaparak sanatseverleri ağırlıyor.


Gaziantep Kültür Yolu Festivali Gastronomi Etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergiler, Gaziantep’in kültürel çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Şehrin tarihini, sanatını ve kültürel birikimini yansıtan eserler, festival boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.


Bu kapsamda Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi, Gaziantep Şehir Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu, Gaziantep 25 Aralık Panorama Müzesi, Şehitkamil Sanat Galerisi, Ömer Ersoy Kültür Merkezi, Pürsefa Hanı ve Zeugma Mozaik Müzesi gibi çeşitli kültür ve sanat merkezlerinde sergiler yer alıyor.


Sanatla iç içe bir yolculuk


Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi’nde sanatseverler iki ayrı sergiyi ziyaret edebilecek. “Kelimeler ve Renkler Sergisi” ve “Taştan Kâğıda & Saraydan Sanata Tezhip Sergisi” ile farklı sanatsal yorumlar bir araya getiriliyor. Sergilerin kapıları, festival boyunca 10.00-20.00 saatleri arasında açık olacak.


Gaziantep Şehir Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu Fuaye Alanı’nda ise “Osmanlı Arşivinde Halep: Hatırladıkça Biz Oluruz” sergisi ziyaretçilerini bekliyor. Bu sergi, Halep ile Gaziantep arasındaki tarihi ve kültürel bağları hatırlatırken, Osmanlı arşivlerindeki belgelerle bu kadim kentin geçmişine ışık tutuyor. Serginin kapıları, festival boyunca 10.00 ila 20.00 saatleri arasında ziyarete açık.


Gaziantep 25 Aralık Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde ise iki farklı sergi sanatseverlerle buluşuyor. “Besmele-i Şerif Hat Sergisi” hat sanatının inceliklerini yansıtırken, Filistinli karikatürist Naci El-Ali’nin ünlü karakteri Hanzala da bir diğer sergide ziyaretçilere sunuluyor. Naci El-Ali’nin eserleri, Filistin direnişinin sembolü olan Hanzala karakteri üzerinden siyasi ve toplumsal mesajlar taşıyor. Sergiler, 09.00-17.00 arasında festival boyunca ziyaretçilerini bekliyor olacak.


Şehitkamil Sanat Galerisi’nde Vincent Van Gogh’un eserlerinden esinlenerek hazırlanan “Vincent Van Gogh ile Birlikte Zeytin Ağacının Gölgesinde” sergisi, ünlü sanatçının doğa ve zeytin ağaçları temalarını işleyen eserlerine yer veriyor. Sergi, 09.00-19.00 saatlerinde ziyaretçilerini bekliyor.


Ömer Ersoy Kültür Merkezi’nde ise 09.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilerine kapılarını aralayan “Evvel Zaman İçinde” sergisi ise misafirlerine geçmişin izlerini taşıyan bir yolculuk vadediyor. Dijital sanatın öne çıktığı bir diğer sergi ise Pürsefa Hanı’nda. “Eskizden Piksele Dijital Sanat: Anatolia Edition” sergisi, dijital dünyanın sanat üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Bu sergi, festival süresince 10.00 - 22.00 arasında ziyaretçilere açık.


Zeugma Mozaik Müzesi de festival kapsamında iki farklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Büşra Yurtseven’in “Huzme” adlı sergisi, ışık ve renklerin dansını yansıtan eserlerle izleyicileri karşılıyor. Ayrıca Zeugma Antik Kenti Kazıları’na ait dijital fotoğrafların sergilendiği bir diğer sergi de, antik kentin tarihi zenginliklerini gözler önüne seriyor. Sergiler, festival boyunca 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.


“Herkesi Gaziantep’e davet ediyorum”


Sergileri gezen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Bu festival yalnızca bir yeme, içme, konserden ibaret değil. Bir de bu festivalin kültür ve sanat yönü de var. Yalnızca Gaziantep’i değil, bütün bölgeyi, kültür adına, sanat adına, tarih adına hassasiyeti olan herkesi Gaziantep’e davet ediyorum” dedi.


Gaziantep’te festival kapsamında görücüye çıkan sergilere dikkati çeken Başkan Fatma Şahin, Filistin direnişinin sembolü olan Hanzala karakteri konusunda verdiği mesaja değindi. Şahin, “Bizimle örtüşen çok şey var. Gastronomi ile örtüşen çok yanı var. Biz zerdali çekirdeği ile ölüme meydan okuduk. Ay Yıldızlığı bayrağımızı koruduk. Hanzala karakteri ile Naci El-Ali, kaşık ile çatalla açlıkla mücadele ettiğini, yoksulluğu, zulmü anlatıyor” ifadelerini kullandı.


“Festival boyunca bütün etkinlikler için ulaşım desteği veriliyor”


Başkan Fatma Şahin, şehri tanımayan yerli ve yabancı turistin şehirdeki etkinlikleri gezmek için nasıl bir yol izleyeceği konusunda, “İşi kolay kıldık. Belediyenin önünde ekiplerimiz, çok güzel ulaşım destekleri veriyor. Sabah saat 10.00’da ve öğleden sonra 14.00’da. Belediyenin önüne geldiğiniz zaman bütün sergileri ve şu anda bu şehirde 50 noktada gerçekleştirilen 500 etkinliği gezme fırsatı elde edebiliyorsunuz. Bu ulaşım desteği, 10 gün boyunca devam edecek” diye konuştu.



GastroANTEP Festivali ile Gaziantep’te sanat rüzgarı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Sporla hayata tutunan gazi Karakartal, 120 kilogramlık halteri kaldırarak azmin gücünü gösterdi Kırıkkale’de 19 Eylül Gaziler Günü’nde düzenlenen "Kahramanlar Sahada, Kalbimiz Onlarla" etkinliğinde, Gazi Ahmet Karakartal’ın 120 kilogramlık halter kaldırma gösterisi büyük beğeni topladı. Karakartal, Kuzey Irak’ta yaşadığı patlamadan sonra sporun hayatına nasıl yön verdiğini anlatarak diğer gazilere de ilham olmak istediğini söyledi. Kırıkkale’de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından "Kahramanlar Sahada, Kalbimiz Onlarla" spor etkinlikleri düzenlendi. Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Gazi Ahmet Karakartal’ın 120 kilogramlık halteri kaldırarak yaptığı gösteri büyük beğeni topladı. Bazı gaziler ise etkinlikte bilek güreşi yaparak katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Etkinlik kapsamında, Gençlik Merkezi Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği şarkılarla davetliler eğlenceli vakit geçirdi. Ayrıca, bazı kursiyerler yağlı boya tekniğiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü tabloya resmetti. Gençlik liderleri öncülüğünde de merkeze gelen öğrencilere voleybol ve masa tenisi gibi çeşitli oyunlar oynatıldı. 2018 yılında Kuzey Irak’ta PKK’lı teröristlerin tuzakladığı el yapımı patlayıcının (EYP) infilak etmesi sonucu gazi olan Ahmet Karakartal, yaşadığı zorlu süreci ve sporla hayata nasıl tutunduğunu İHA’ya anlattı. Karakartal, patlama sonucu sol diz üstü ve sağ diz altı amputasyon yaşadığını belirterek, "O günden bugüne tedavi süreçlerimiz oldu. Hayata tutunmaya çalıştık ve kendimi sporda buldum. Spor salonuna gitmeye başladıkça, spor yapmaktan keyif aldığımı fark ettim ve adeta kendi benliğimi buldum" diye konuştu. Gençlik ve Spor Müdürü Hamza Güneş’in önerisiyle paralimpik halter branşına yöneldiğini söyleyen Karakartal, bu spora olan ilgisinin gün geçtikçe arttığını ifade etti. Bedensel Engelliler Türkiye Halter Şampiyonası’nda 2’nci olan Karakartal, "Ankara’da düzenlenen yarışma atmosferini gördüğümde daha fazla çalışmaya karar verdim. Çünkü engel sadece kafadadır. İnsan istedikten sonra yapamayacağı bir şey yoktur" diyerek, azminin altını çizdi. Gazi Ahmet Karakartal, spor yaparak diğer gazilere ilham vermeyi amaçladığını ifade ederek, "Burada biri görüp ilham alır ve hayatına bir yön verebilir. O niyetle buradayız ve gösterimizi yaptık" dedi. Vali Yardımcısı Ahmet Ferhat Özen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş, AK Parti İl Başkanı Engin Pehlivanlı, gösteri sonrası gazi Karakartal’ı ve etkinliğe katkı sunan görevlileri tebrik etti.
İstanbul PFDK’dan Edin Visça’ya 2 maç men cezası Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Trabzonspor-Beşiktaş maçında kırmızı kart gören bordo-mavili futbolcu Edin Visça’ya 2 maç men cezası verdi. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) resmi internet sitesinden açıklanan PFDK kararları şöyle: "Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun 19.09.2024 tarih ve 10 sayılı toplantısında almış olduğu kararlar aşağıda belirtilmiştir. 1 - Gaziantep Futbol Kulübü’nün, 14.09.2024 tarihinde oynanan Sivasspor - Gaziantep FK Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle ve bu eylemin aynı sezon içinde misafir kulüp olduğu müsabakada ilk kez gerçekleştirilmesinden dolayı ihtar cezası ile cezalandırılmasına, FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan misafir tribün A blokta yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki misafir kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Aynı müsabakada Gaziantep Futbol Kulübü’nün, takım halinde sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle 40 bin 500 TL para cezası ile cezalandırılmasına, 2 - Galatasaray’ın, 14.09.2024 tarihinde oynanan Galatasaray - Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan kuzey tribün 106-206, güney tribün 119-120 numaralı bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, 3 - Samsunspor’un, 14.09.2024 tarihinde oynanan Samsunspor - Konyaspor Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan güney üst tribün 204 ve 205 numaralı bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, 4 - Bodrum FK’nın, 14.09.2024 tarihinde oynanan Bodrum FK - RAMS Başakşehir Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle ve bu eylemin aynı sezon içinde ev sahibi kulüp olduğu müsabakada ilk kez gerçekleştirilmesinden dolayı ihtar cezası ile cezalandırılmasına, FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan maraton tribün E ve D numaralı bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Aynı müsabakada Bodrum FK sporcusu Alfredo Kulembe Ribeiro’nun, rakip takım sporcusuna yönelik ciddi faulü nedeniyle 2 resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılmasına, 5 - RAMS Başakşehir sporcusu Dimitrios Pelkas’ın, 14.09.2024 tarihinde oynanan Bodrum FK - RAMS Başakşehir Trendyol Süper Lig müsabakasında, rakip takım sporcusuna yönelik ciddi faulü nedeniyle 2 resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılmasına, 6 - Trabzonspor’un, 15.09.2024 tarihinde oynanan Trabzonspor - Beşiktaş Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan kuzey kale arkası alt tribün J-I, güney kale arkası alt tribün J-I, doğu alt tribün J numaralı bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Aynı müsabakada Trabzonspor sporcusu Edin Visça’nın, rakip takım sporcusuna yönelik ciddi faulü nedeniyle 2 resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılmasına, 7 - Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı’nın, 15.09.2024 tarihinde oynanan Kayserispor - Eyüpspor Trendyol Süper Lig müsabakasında, müsabaka öncesinde akredite edilmediği alanlarda bulunmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle ihtar cezası ile cezalandırılmasına, 8 - Fenerbahçe’nin, 15.09.2024 tarihinde oynanan Kasımpaşa - Fenerbahçe Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle ve bu eylemin aynı sezon içinde misafir kulüp olduğu müsabakada 3. kez gerçekleştirilmesinden dolayı 210 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına, FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan misafir tribün kale arkası kapalı G VE F bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki misafir kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Fenerbahçe’nin, taraftarlarının neden olduğu FDT’nin 53/8. maddesi kapsamındaki çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle 780 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına, 9 - Antalyaspor’un, 16.09.2024 tarihinde oynanan Antalyaspor - Adana Demirspor Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan kuzey kale arkası alt kat tribün kuzey alt C blokta yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Aynı müsabakada Antalyaspor idarecisi Levent Ördel’in, müsabaka sonrasında akredite edilmediği alanlarda bulunmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle ihtar cezası ile cezalandırılmasına, Aynı müsabakada Antalyaspor görevlisi Ahmet Karaağaç’ın, müsabaka sonrasında akredite edilmediği alanlarda bulunmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle ihtar cezası ile cezalandırılmasına, 10 - Adana Demirspor’un, 16.09.2024 tarihinde oynanan Antalyaspor - Adana Demirspor Trendyol Süper Lig müsabakasında, teknik sorumlusunun müsabaka sonrası yapılan flaş röportaja katılmamasından dolayı Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Talimatı’nın 8/5. ve 8/8. maddelerine aykırı eylemi nedeniyle aynı talimatın 8/13. maddesi uyarınca 150 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına, Aynı müsabakada Adana Demirspor teknik sorumlusunun basın toplantısına katılmamasından dolayı Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Talimatı’nın 9/2. maddesine aykırı eylemi nedeniyle aynı talimatın 9/7. maddesi uyarınca 150 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir."