KÜLTÜR SANAT - 19 Eylül 2024 Perşembe 11:51

GastroANTEP festivali dolu dolu geçiyor

A
A
A
GastroANTEP festivali dolu dolu geçiyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, tüm hızıyla devam ediyor. Festival binlerce ziyaretçiyi ağırlayarak Gaziantep’in eşsiz mutfak ve kültürel zenginliğini dünya sahnesine taşıyor.


14-22 Eylül tarihlerini kapsayan bu yılki festival, “Sağlıklı Yaşam ve Gastronomi Ekonomisi” temasıyla farklı bir boyut kazandı. İspanya, Almanya, İtalya, Yunanistan, KKTC ve Birleşik Krallık’tan gelen dünyaca ünlü şefler, atölye çalışmaları ve oluşturucu yemek gösterileriyle katılımcılara gastronominin inceliklerini sundu. Ayrıca, çeşitli paneller ve seminerlerde, gastronomi ve turizm dünyasının önde gelen isimleri sektörün geleceğini tartıştı.


Festival boyunca 50 farklı noktada gerçekleştirilen 500 etkinlik, ziyaretçilere geniş bir yelpazede kültürel ve sanatsal deneyimler sunarken şefler, Gaziantep’in yerel ürünlerini modern yorumlarla hazırlayarak, festivalin gastronomi odaklı atmosferini güçlendirdi.


Bu kapsamda Miller Prada, Ernesto Vents, Luis Valls Rozalén, Paolo Griffa, Yoshizumi Nagaya, Alexandros Tsiotinis, Tanya Kilitkayalı gibi şefler, mutfak tekniklerini ve oluşturucu yaklaşımlarını sergiledi. Bunun yanında Özge Şahin, Asuman Kerkez, Türev Uludağ, Cüneyt Asan, Harun Reşit Dönmez, Sedef İybar, Rafet İnce, Eyüp Kemal Sevinç gibi ünlü Türk şefler de yine festivalde performanslarıyla katılımcılara güzel bir tecrübe yaşattı.


Gaziantep’in en iyi şeflerinin mücadele ettiği Local Chef yarışmaları da büyük ilgi gördü. Türkiye’nin önde gelen otel şefleri ve gastronomi öğrencilerinin yeteneklerini sergilediği bu yarışmalarda, yetenekli isimler mutfak becerilerini izleyicilerle paylaştı.


Festival sadece gastronomi başlığı ile sınırlı kalmadı


Sanat ve kültür alanında da festival zengin bir program sunuyor. Gaziantep’in tarihi ve kültürel dokusuyla harmanlanan konserler, sergiler ve tiyatro oyunları, festivalin kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor. Murat Boz, Haluk Levent, Buray, Berkay gibi ünlü sanatçılar, Gaziantep’in atmosferini müzikle buluşturuyor. Sergiler arasında Vincent Van Gogh’un eserlerinden ilham alan “Zeytin Ağacının Gölgesinde” ve Naci El-Ali’nin Hanzala karakteri de yer alıyor. Ayrıca, “Kelimeler ve Renkler”, “Evvel Zaman İçinde” ve “Ateş” gibi etkinlikler, katılımcıları sanatla buluşturuyor.


GastroANTEP, akşam saatlerinde ise konser etkinlikleriyle Gaziantep’in festivaldeki coşkusunu bir adım daha ileriye taşıyor. Türkiye’nin sevilen sanatçılarından Emircan İğrek, Simge, Bengü, Gökhan Türkmen, Haluk Levent ve daha fazlası Festival Parkı’nda sevilen şarkılarını hayranlarıyla birlikte okuyor.


Festival alanında düzenlenen özel atölye ve söyleşiler de büyük ilgi gördü. Bu etkinlikler, genç yeteneklerin yetişmesini ve Gaziantep’in kültürel mirasının küçük yaşlardan itibaren aktarılmasını hedefliyor.


Gaziantep’ten dünyaya açılan kapı


Gaziantep Kültür Yolu Festivali, sadece gastronomi değil, sanat ve kültür alanlarında da binlerce kişinin ilgisini çekiyor. Şehrin dört bir yanındaki kültürel mekânlarda gerçekleşen sergiler ve gösteriler, ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Festivalin bu yılki başarıyla dolu programı, Gaziantep’in kültürel ve gastronomik zenginliğini bir kez daha tüm dünyaya tanıtıyor.



GastroANTEP festivali dolu dolu geçiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara’da halk sağlığını tehdit edebilecek koşullarda bal üreten fabrikada 8 bin ton malzeme ele geçirildi Ankara’da, insan sağlığını tehdit eden ve etiket mevzuatına aykırı bal üretiminin yapıldığı fabrikaya düzenlenen operasyonda, 8 bin ton malzeme ve 100 bin adet çeşitli markalara ait bal etiketi ele geçirildi. Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Akyurt’ta bal üreten bir fabrikanın, tüketime uygun olmayan nitelikle üretim yaptığının ve etiket mevzuatına aykırı faaliyetlerde bulunduğunun tespiti üzerine harekete geçti. İl Jandarma Komutanlığınca yapılan istihbari çalışmalar sonucunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı ekiplerince söz konusu fabrikaya operasyon düzenlendi. Fabrikaya yapılan operasyonda, 2 bin 500 ton fruktoz şurubu, 2 bin ton şeker, 3 bin 650 ton glikoz şurubu, 150 ton sahte glikoz, fruktoz şeker ve 100 bin adet çeşitli markalara ait bal etiketi ele geçirildi. Ele geçirilen balların piyasa değerini yaklaşık 960 milyon lira olduğu belirtilirken, 6 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi. “Vatandaşın sağlığını istismar ederek, zararlı üretimleri satmaya çalışan ve bunları üretenlerle mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” Operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Valisi Vasip Şahin, “Bugün de bu bulunduğumuz bölgede iş yerlerinde arkadaşlarımız özellikle bozuk bal üretildiği ya da sahte bal üretildiği yönünde aldıkları bilgiler üzerine geniş bir inceleme yaptılar. Bu inceleme sonucunda burada ve diğer işletmelerde yüzlerce ton civarında bozuk gıda veya bozuk bal üretiminde kullanılan ama aslında kullanılması yasak olan bir takım ürünler ele geçirildi. Onlarla ilgili adli ve idari işlemler bir taraftan devam ediyor. Diğer taraftan da bu ele geçirilen malzemeler de imha edilecek. Bizim hem vatandaşlarımıza hem de bu malzemeleri satan iyi niyetli esnafa ricamız çağrımız şudur; ne olur size getirilen malzemeleri ve vatandaşa sunduğunuz malzemeleri dikkatle izleyin. Dikkatle inceleyin. Aldığınız malın orijinaline ve gıda güvenliğine sahip olup olmadığına lütfen dikkat edin. Yine müşteri olarak vatandaşlarımız fiyatlara aldanarak bir tuzağa düşmesinler. Kendi sağlıkları, ailelerinin sağlıkları, çocuklarının sağlıkları açısından ne olur dikkatli olalım. Vatandaşın sağlığına, vatandaşın sıhhatine, çocuklarının, yaşlılarının, hastalarının sağlıklı bir şekilde gıda tüketimi ihtiyacını istismar ederek, zararlı üretimleri satmaya çalışan ve bunları üretenlerle mücadelemizde sonuna kadar devam edecektir” dedi.