KÜLTÜR SANAT - 29 Aralık 2022 Perşembe 14:39

Gaziantep’te sokak hayvanlarına yaşam alanı

A
A
A
Gaziantep’te sokak hayvanlarına yaşam alanı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları için Burç Tabiat Parkı içinde 60 dönümlük bir alana kurduğu Türkiye’de bir ilk olma özelliğindeki “Doğal Yaşam Alanı”, özellikle saldırgan sokak hayvanları doğayla iç içe bir ortamda müzik eşliğinde rehabilite edilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları için Burç Tabiat Parkı içinde 60 dönümlük bir alana kurduğu Türkiye’de bir ilk olma özelliğindeki “Doğal Yaşam Alanı”, özellikle saldırgan sokak hayvanları doğayla iç içe bir ortamda müzik eşliğinde rehabilite edilecek.


Sokak hayvanlarının Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanlığı veterinerlerince tedavi, aşılama ve kısırlaştırmaları sonrası rehabilite olacakları Doğal Yaşam Alanı, sokak köpeklerine doğal ortamda rehabilitasyon imkanı sunuyor.


Toplam 60 dönüm üzerine kurulan ve bin 500 köpek kapasitesi olan merkezde, besleme noktaları, 217 kulübe ve sundurmalar, sıcak havalara karşı serinleme havuzları, stres kontrolü için kum havuzları bulunuyor. Geniş ve doğal bir ortamda müzik eşliğinde de rahatlamaları sağlanacak merkezde rehabilite olan “can dostlar”, daha sonra alındıkları noktalara geri bırakılacak.


Şahin: Onlar mutluysa şehir mutlu, şehir mutluysa da biz mutluyuz


Tesisin son durumu ve yapılan hazırlıkları inceleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayvanların ve haklarının korunması için önemli bir yasanın çıktığını, uygulama konusunda belediyelerin yapacağı tesislerle kolaylıkların yaşanacağını söyledi.


Şahin, zaman zaman farklı illerden hayvanlarla ilgili kötü haberler geldiğini hatırlatarak, "Yasanın ruhuna uygun onları ‘can’ olarak görüp, uygun tesislerde rahatlatmamız gerekiyor. O yüzden sokak hayvanlarında buraya geldiklerinde aşılanıyor, kısırlaştırılıyor, bütün bakımları yapılıyor. Bir rahatlamaları gerekiyor. Bitecek havuzumuz var orada. Musikiyle birlikte bir rahatlama ortamı olacak. 60 dönüm işin büyüklüğü açısından çok önemli. Ben Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olduğum için bu büyüklükte başka hiçbir yerde duymadım görmedim de. Bir ara formül olacak, bir taraftan doğal yaşam alanımız, bir taraftan da Burç Yazıbağ’da yaptığımız 15 dönüm yaralı olanın ameliyat edildiği, ambulansının olduğu, oradaki tedavilerin Veterinerler Odası Başkanı ile birlikte açmış olduğumuz protokollerle, tam bir yaşam alanına dönüştüğü önemli bir rehabilitasyon merkezimizi de tamamladık. Bunlar bittiği zaman Gaziantep, hayvan dostu bir şehir olma noktasında tesisleşmesini tamamlamış olacak" dedi.


Bütün evrenin sevgiden beslendiğini anlatan Şahin, “Hayvanın sevildiğini hissetmesi, kendine kıymet verildiğini bilmesi lazım. Bu tesisler, bu arkadaşlarımız yetişmiş insanlar. Bunları hayvanlara hissettiriyorlar. Onlar mutluysa şehir mutlu, şehir mutluysa da biz mutluyuz" şeklinde konuştu.


Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler de, 60 dönüm içerisine yeni bir yaşam alanı dizayn edildiğini belirterek, “Sokakta çok fazla agresif olan hayvanları buraya getirip, rehabilite edip, tedavi ettikten sonra tekrar aldığımız bölgelere geri bırakacağız. Burada özellikle serinlemeleri için havuzlar ve kendilerini relaks hale getirmeleri için de kendilerine müzikler dinleteceğiz. Yemliklerin üzeri kapalı, sulukları var. Burada belli bir süre geçirdikten sonra da aldığımız bölgeye kendilerini tekrar bırakacağız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 0 Kayserispor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 3. hafta erteleme maçında Trabzonspor, sahasında Kayserispor ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısını Kayserispor 1-0 önde kapattı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 8. dakikada Denswill’in, ceza sahası içinde Cardoso’yu düşürmesi sonucu hakem Mehmet Türkmen VAR’a giderek penaltı noktasını gösterdi. 10. dakikada Attamah’ın kullandığı penaltı atışı kaleci Uğurcan Çakır’dan döndü. Dönen topu tamamlamak isteyen Carole’nin vuruşunda top auta çıktı. 12. dakikada sağ taraftan gelişen Kayserispor atağında arka tarafta topla buluşan Hasan Ali Kaldırım’ın vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır’ın solundan ağlarla buluştu. 0-1 34. dakikada Ozan Tufan’ın ceza sahasına ortasında Bardhi’nin kafa vuruşu kaleci Onurcan Piri’de kaldı. 35. dakikada Bardhi’nin ceza sahası dışından sert şutu üst direkten auta çıktı. 37. dakikada Boa Morte’nin yerden pasında Cardoso’nun vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır’da kaldı. Hakemler: Mehmet Türkmen, Deniz Caner Özaral, Bersan Duran Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Malheiro, Savic (Ozan Tufan dk. 14), Denswill, Eren Elmalı, Mendy, Okay Yokuşlu, Cihan Çanak, Bardhi, Orsiç, Draguş Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Barisic, Lundstram, Nwakaeme, Umut Bozok, Serkan Asan, Umut Güneş, Batahov, Poyraz Efe Yıldırım Teknik Direktör: Şenol Güneş Kayserispor: Onurcan Piri, Gökhan Sazdağ, Jeanvier, Attamah, Carole, Bourabia, Kartal Yılmaz, Boa Morte, Cardoso, Hasan Ali Kaldırım, Nazon Yedekler: Mehmet Şamil Öztürk, Kolovetsios, Karimi, Bahoken, Mehmet Eray Özbek, Baran Ali Gezek, Ramazan Civelek, Nurettin Korkmaz, Ackah, Talha Sarıarslan Teknik Direktör: Burak Yılmaz Gol: Hasan Ali Kaldırım (dk. 12) (Kayserispor) Sarı kart: Boa Morte (Kayserispor)
Mersin Peygamber sevgisi anlatıldı, meydanlar doldu Mersin’de Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası çerçevesinde düzenlenen "Helale Koşalım, Onun Gibi" adlı programa büyük ilgi gösterildi. Mersin Erdemli Belediyesi ve Erdemli Müftülüğü iş birliği ile düzenlenen programda İlahiyatçı Yazar Osman Eğin “Hz. Peygamber” konulu konferans verirken, şair Dursun Ali Erzincanlı da şiir dinletisi gerçekleştirdi. Peygamber sevgisine dikkat çeken Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara katılımın yoğun olduğuna değinerek, “Erdemli Kaymakamlığımızla, Erdemli Müftülüğümüzle ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Mevlid-i Nebi programındayız. Vatandaşlarımızın yoğun bir katılımı var. Tabi böyle programlara Erdemli halkı her zaman destek vermiştir. Bugün de yine müftülüğümüzün, belediyemizin yanında oldular. Erdemli halkı Peygamber Efendimizin sevgisini Devlet Bahçeli Meydanı’nı doldurarak göstermiştir. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. Peygamberin hayatını anlamak ve anlatabilme adına programı düzenlediklerini ifade eden Erdemli Müftüsü İbrahim Yiğit de, "Güzel bir etkinlik olduğuna inanıyorum. Tüm vatandaşlarımız burada. Bizleri mahcup etmediler. Hepsinden Allah razı olsun. Peygamberimizin hayatını anlamak, anlamlandırabilmek için hocalarımızı davet ettik. Kırmadılar bizleri, geldiler. Peygamber sevgisini yeni neslimize toplu olarak gösterebilmek, insanımızı bir araya getirip Peygamberimizi topluca anabilmek, Peygamberimize olan muhabbetimizin bu toplumda yaşadığını kendimize ve bu toluma ispatlayabilmek için böyle bir program düşündük" diye konuştu. İzlemeye gelen vatandaşlardan Esma Çortul’da, "Çocuklarımıza Peygamber Efendimizi anlatıyoruz ama bu tür etkinliklerde çocukların beyninde daha güzel şeyler kalıyor. Çocuklarımızın bazı şeyleri anlaması için bunlar çok önemli" dedi. Ahmet Emin Bilgen ise, "Halk olarak millet olarak bir aradayız. Peygamber Efendimizin dünyaya sunduğu medeniyeti, kişilik, şahsiyet inşasını biz de burada tekrardan anıyoruz" konuştu.