7
"Kuru hurma yaş hurmaya göre daha fazla tercih ediliyor"
2020 yılında İçişler Bakanlığından bir proje yaptıklarını anlatan Duman, "Kalan hurmalar önce soyma işlemi yapılıyor, ardından saplara bağlanıyor. Sapı olmayan hurmalar da fileler yardımıyla askılara asılıyor. Bunun öncesinde kaynar kekikli suya batırıyoruz, böceklenme ve sineklenmeyi engellemek açısından. Sonrasından 1, 1 buçuk ay zarfında kuruması bekleniyor. Bunun kuruması için rüzgâr ve güneş yardımı gerekli. Malum hurma sonbahar sezonunda olduğu için güneş her zaman olmayabiliyor. Biz de bu yüzden hava sirkülasyonunu engellemesi açısında seramızda vantilatörler yardımıyla bu işi yapıyoruz. Kuru hurma yaş hurmaya göre daha fazla tercih ediliyor. Bunu nedeni de yaş hurmanın yenmesi için çok olgunlaşmış olması gerekiyor. Yenmesi biraz meşakkatli zor bir şey. Biraz serti de ağızsa burukluk veriyor. Ama kuru hurma lezzet açısından da sağlık açısından da faydalı. Özellikle lif kaynağı olduğu için bağırsak sisteminde çok faydalı bir ürün. Çocukların ellerinde atıştırmalık olarak, sağlıklı bir ürün. Hurmanın üzerinde görmüş olduğunuz beyazlık içindeki kendi pudrasını yani şekerinin dışarıya salımı. Bu şekilde beyazladıktan sonra biz satışa başlıyoruz" dedi.