GÜNDEM - 20 Aralık 2025 Cumartesi 10:48

Nesli tükenme tehlikesi altında olan salep Eskişehir’de yeniden hayat buluyor

A
A
A
Nesli tükenme tehlikesi altında olan salep Eskişehir’de yeniden hayat buluyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Duran Katar, "Eskişehir’de yapılacak salep üretiminde kalite açısından kabul edilebilir bir verim elde edilebileceğini görüyoruz. Salebin üretim merkezinin Eskişehir olmaması için hiçbir neden yok" dedi.


Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan ve doğal dondurma üretiminde yaygın olarak kullanılan salep, nesli tükenme tehlikesi altında olan bitki türleri arasında yer alıyor. Doğadan toplanması yasak olan saleple ilgili ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Duran Katar ve üreticiler tarafından bir proje yürütüldü. Bu kapsamda, küçük bir tarla alanı oluşturularak salep bitkisi yetiştirildi. Süreç içerisinde yapılan araştırmalar sonucunda, Eskişehir’in birinci sınıf kalitede yüksek verimli salep üretimine elverişli olduğu tespit edildi.



"Eskişehir’de salep üretiminin yaygınlaşacağını söyleyebiliriz"


Projenin detaylarını anlatan ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Duran Katar, "Doğadaki saleplerin çok büyük bir kısmı her yıl bir yumru üretiyor, ertesi yıl o yumrudan yeni bir bitki gelişiyor ama bizim üzerinde çalıştığımız saleplerin çok büyük bir kısmı tür olarak her yıl birden fazla yumru üretme özelliğine sahip. Bu da bize tarla şartlarında salebin üretilebilme imkânını sağlıyor. Bu yönüyle çok önemli. Dolayısıyla, ilerleyen yıllarda Eskişehir’de salep üretiminin yaygınlaşacağını söyleyebiliriz. Şu an yaptığımız çalışmalar ve bugüne kadarki edindiğimiz bilgiler bunu gösteriyor" şeklinde konuştu.



"Salebin üretim merkezinin Eskişehir olmaması için hiçbir neden yok"


Üretimde birim alandan alınacak ürün miktarının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Katar, "Eskişehir’de yapılacak üretimde kabul edilebilir bir verim elde edilebileceğini görüyoruz. Kalite açısından da yine aynı şekilde birinci sınıf veya en fazla ikinci sınıf ürün elde etme şansımız var. Eskişehir bu alanda lider bir şehir olabilir. Her ne kadar dondurma üretiminin merkezi Maraş’ta olsa da, Türkiye’de ve dünya pazarlarında o dondurmanın, yani salebin üretim merkezinin Eskişehir olmaması için hiçbir neden yok. Biz bunun için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Yeter ki bu çalışmalar, üreticiler tarafından yeterli ilgiyi görsün ve para kazandıracak bu tip ürünlerin üretimine yönelsinler" ifadelerini kullandı.



"Bir kilogram salebin fiyatı neredeyse bir ton buğdayın fiyatına karşılık geliyor"


Prof. Dr. Katar, üreticilere yönelik bilgiler de paylaşarak sözlerini şöyle sürdürdü:


"Salep, birim alanına fazla miktarda para kazandıran bir ürün. Bir kilogram salebin fiyatı bugün neredeyse bir ton buğdayın fiyatına karşılık geliyor. Çok kaliteli saleplerimiz var. Bunları bu alanda, bu bölgede üretmeye devam ettiğimiz sürece çiftçinin normal şartlarda kazandığının en az 4-5 katı daha fazla para kazanabileceği bir fırsat, bir imkân sunuyor."



Nesli tükenme tehlikesi altında olan salep Eskişehir’de yeniden hayat buluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Tescilli Maraş kelle paça kış mevsiminin vazgeçilmezi Soğuk havaların etkisini artırmasıyla birlikte, Kahramanmaraş’a özgü Maraş kelle paça, kış mevsiminin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldı. Özellikle sabahın erken saatlerinden itibaren paça salonlarında yoğunluk yaşanıyor. Yüzyıllardır Maraş mutfağının önemli bir parçası olan Maraş kelle paça, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2011 yılında coğrafi işaretle tescillendi. Kış aylarında yoğun talep gören ürün, kentteki paça salonlarında vatandaşlardan ilgi görüyor. Soğuk havalarda tercih edilen lezzetler arasında yer alan Maraş kelle paça, özellikle gece ve sabah saatlerinde tüketiliyor. Kent genelindeki paçacılarda kış mevsimiyle birlikte müşteri sayısında artış yaşandığı gözlemleniyor. Kendine özgü hazırlanış yöntemi ve lezzetiyle öne çıkan Maraş kelle paça, coğrafi işaret tesciliyle birlikte Kahramanmaraş’ın gastronomi değerleri arasında önemli bir yer tutuyor. Vatandaşlar, kış mevsiminde kelle paçaya olan ilgisini sürdürmeye devam ediyor. Paçacı ustası Remzi Ulaş, "Elimizden geldiğince paçamızı dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Özellikle çocukların kemik gelişiminde, kırık ve çıkıklarda çok faydalıdır. İnsan sağlığına çok faydalıdır. Kış mevsimi havalar soğudu ve talepler arttı" dedi. Vatandaşlardan Ahmet İspir, "Kelle paça denilince Türkiye ve Kahramanmaraş gelir. Kentimizin meşhur yemeğidir. Ben 15 yıldır paça içerim" diye konuştu. Vatandaşlardan Mahmut Kaptanoğlu ise, "Göz, beyin, dil ve birçok faydası ile karışık şekilde yenmesi daha faydalıdır. Siyah paça furyası yoğunlaştı ama karışık paçanın daha lezzetli olduğunu iddia ediyorum" ifadesini kullandı.
İzmir Gökdelende nefes kesen tatbikat İzmir’de itfaiye ekipleri, Bayraklı’daki 47 katlı bir gökdelende gerçekleştirdikleri yangın ve arama kurtarma tatbikatıyla gerçeği aratmayan bir operasyona imza attı. Senaryo gereği 11. katta mahsur kalan bir personelin saniyelerle yarışarak kurtarıldığı dev tatbikatta, yüksek katlı binalarda tahliye yollarının önemi ve acil müdahale kapasitesi sahada test edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, yüksek katlı binalarda muhtemel yangın ve acil durumlara hazırlık amacıyla Bayraklı gökdelenler bölgesinde bulunan 47 katlı bir binada kapsamlı bir yangın ve arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryoya göre, binanın 11. katındaki temizlik odasında sigaranın söndürülmeden atılması sonucu çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Çalışanlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. Olay yerine hızla ulaşan itfaiye ekipleri, mahsur kalan bir personeli güvenli şekilde kurtarırken, yangını da kontrol altına aldı. Dumandan etkilenen kişi AKS ekiplerince ilk müdahaleyi aldı. Yüksek katlı binalarda tatbikat can güvenliğinin anahtarı İtfaiye Merkez Bölge 3. Posta Amiri Yiğit Uygun, yüksek katlı binalarda yapılan tatbikatların can güvenliği açısından kritik olduğunu belirterek, "Bu yapılarda çok sayıda insan bulunuyor. Tatbikatlar, insanların tahliye yollarını öğrenmesi ve acil durumlarda güvenli hareket etmeleri için büyük önem taşıyor. Tatbikatlar sayesinde hem bina kullanıcıları kaçış yollarını öğreniyor hem de bu yolların görünürlüğü ve erişilebilirliği sahada test ediliyor. Amaç, muhtemel bir durumda can kaybı yaşanmadan sürecin yönetilmesini sağlamak" dedi.