KÜLTÜR SANAT - 21 Eylül 2024 Cumartesi 11:13

Erzurum’daki arkeolojik kazılarda 6 bin yıl öncesine dair izler ortaya çıkarılıyor

A
A
A
Erzurum’daki arkeolojik kazılarda 6 bin yıl öncesine dair izler ortaya çıkarılıyor

Erzurum Ovası’nda yapılan kazılarda 6 bin yıl eskiye dayanan yerleşim alanlarına ve yaşama dair izler tespit edildi.


Yakutiye ilçesine bağlı Değirmenler Mahallesi’nde bulunan höyükte, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü izni ve desteğiyle Erzurum Müze Müdürlüğü başkanlığında başlatılan "Değirmenler Höyük Kazı" projesi 1 Temmuz 2024 tarihinde kurtarma kazısı şeklinde başladı. Alanda yapılan kazılarda tespit edilen yerleşim tabakalarındaki insan ve hayvan kemikleri ile seramikler, ait olduğu dönemlere göre değerlendiriliyor. Değirmenler Höyük’te yapılan kazılar sonunda yerleşim yerinin arkeopark alanına dönüştürülmesi planlanıyor.



“Beklediğimizden çok fazla bir mimari dolgu çıktı”


Erzurum Müzesi arkeologlarından kazı yürütücüsü Doç. Dr. Gülşah Altunkaynak, “Şimdiye kadar yaptığımız çalışmada öncelikle yaklaşık 1,5 metrelik dolguda Orta Çağ mezarlığı açtık, akabinde Demir Çağ tabakası başladı. Bu tabakayı çeşitli yapı evreleriyle birlikte çıkarmaya başladık ve beklediğimizden çok fazla bir mimari emare ile karşılaştık. Aslında bu tip kazılarda daha çok seramik ya da küçük buluntular zengin örnekleri ile açığa çıkarılmakta iken burada mimari de ağırlıklı. Demir Çağ tabakasından sonra Karaz evresine inmiş durumdayız. Karaz, bölgemizde en çok bilinen Erken Tunç Çağına ait bir kültür. Değirmenler Höyük’te biz bu Erken Tunç Çağ’ın oldukça derin bir dolgusuyla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.



Her basamak bir çağın şahidi


Mevsimin elverdiği süre içinde kazılara devam edeceklerini ifade eden Altunkaynak, “’Değirmenler Höyük Kazı’ projemizin bilimsel danışmanlığını Prof. Dr. Mehmet Işıklı gerçekleştirmekte. Küçük bir ekiple çalışıyoruz ama buradaki çalışmamızın temel prensibi, buranın kronolojik tablosunu ortaya çıkarabilmektir. Bunun için bu step trench (basamaklı açma) yöntemini benimsedik. Her dönem için bir basamak koyarak devam ediyoruz. Üstten başladık. Burası yaklaşık 20 yıldır kazmayı planladığımız ve çok büyük beklentiler içerisinde olduğumuz bir alandı. Ve nihayet gerçekleşti bu hayalimiz. Bu alanın önemli bir kısmı yol yapımı sırasında zaten tahrip edilmiş durumdaydı ve baktığınızda biz burada pek çok uygarlığın izlerini zaten görebiliyorduk. Önce bir kesit temizliği yaptık, bu kesit temizliğini bir röntgen gibi düşünün. Orada tabakaları belirledik. O tabakalardan numuneler alındı. Bu kesitin yan tarafında 7 m genişlik 4 m derinlikte bir kazı alanını belirledik ve bugüne değin yaklaşık altı metre kadar da inmiş bulunuyoruz” dedi.



“Alanımız küçük ama kazanımlarımız kıymetli”


Kazı alanı içerisinde öncelikli bir Orta Çağ mezarlığı ortaya çıkardıklarını vurgulayan Erzurum Müzesi Arkeologlarından Doç. Dr. Gülşah Altunkaynak, “Orta Çağ mezarlığının hemen altında Demir Çağ başlamakta. Oldukça kalın bir Demir Çağı dolgusu açığa çıkardık. Aslında bizim buradaki hedeflerimizden birisi, bu bölgede daha çok Van merkezli olarak bildiğimiz ve Doğu Anadolu’nun en önemli krallığını kuran Urartular, öncesinde neler yaşandığına dair izler elde edebilmek. Çünkü bölge arkeolojisinde bir Erken Demir Çağ problemimiz var ve bu erken Demir Çağ’da Bölgede gerçekten nasıl bir yaşam biçimi olduğunu henüz tam olarak bilmiyoruz. Sadece Erzurum özelinde değil, Doğu Anadolu özelinde net biçimde ortaya koyabilmiş değiliz. Yine Geç Tunç ve Orta Tunç Çağlar da biraz sıkıntılı bu anlamda. Bu dönemlerle ilgili çalışmalarımızı daha sonra malzemeler üzerinde çalışırken de yürüteceğiz. Şimdi Demir Çağı da bitirdik ve net olarak Erken Tunç Çağı kazmaya devam ediyoruz. Erken Tunç Çağı tabakası içerisinde güzel bir mimari açığa çıkardık. Aslında çok küçük bir alanda çalışmamıza rağmen Demir Çağı tabakasında da güzel hatta oldukça büyük ölçülere sahip bir Demir Çağ mekanını ortaya çıkarmıştık” şeklinde konuştu.



“Tarihte yaşama dair izler arıyoruz”


Kazı çalışmalarında geldikleri noktada, Erken Tunç Çağı’nın bölgede bilinen o en kadim kültürü olan Karaz’a ait farklı özellikler de yakalamaya çalıştıklarını belirten Altunkaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Değirmenler Höyük’ten bulduğumuz Karaz kap formlarındaki farklılıklar ilgi çekmekte. Bu durum Karaz seramiği ile ilgili olarak bizim bildiklerimizin dışında değişik sonuçlar olabilir mi sorularını aklımıza getiriyor. Erken Tunç Çağ’ın hangi evreleri yaşandı onu görmeye çalışıyoruz. Biz zaten 5500-6000 bin yıl öncesine kadar gitmiş olacağız. Bu bilgilerimiz bu aşamada kesitten de anlaşılmakta. Bizim hedefimiz daha öncesinde burada nasıl bir yerleşim vardı? Ya da var mıydı? Onu ortaya çıkarabilmek. İnşallah sezon sonuna kadar da bu dönemleri de ortaya çıkarırsak, en erken yerleşimden en geç yerleşime kadar Değirmenler Höyük’te dolayısıyla Erzurum Ovası’nda hangi yerleşimler olduğunu, hangi dönemlerde yerleşimler kurulduğunu, hangi dönemlerde doğa olaylarıyla burada farklılıklar yaşadığını ortaya koymaya çalışacağız."



Erzurum’daki arkeolojik kazılarda 6 bin yıl öncesine dair izler ortaya çıkarılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Aras Bulut İynemli ve Uğur Polat’a yoğun ilgi Kadrosunda birbirinden değerli isimlerin bulunduğu yeni dizi ‘Deha’ izleyicileriyle buluşmak için gün sayıyor. Dizinin ilk bölümünün çekimleri KKTC’de gerçekleştirildi. Çekimler için sıfırdan set kuruldu. Bugüne kadar birçok yapımlara imza atan Ay Yapım’ın yeni dizisi ’Deha’nın çekimleri geçtiğimiz günlerde başladı. Oyuncu kadrosundaki isimlerle dikkat çeken dizinin ilk bölümü; KKTC’de bulunan bir otelde çekildi. Dizinin KKTC’deki çekimleri oldukça yoğun geçti. Sıfırdan set kuruldu Deha dizinin ilk bölümünde yer alan önemli bir sahne için KKTC ana sponsoru Pasha Group’un otelinin balo salonuna sıfırdan set kuruldu. Otel ve dizi ekibinin fedakâr çalışmalarıyla kurulumu bir günü bulan sette renkli sahneler çekildi. Oyuncular bol bol fotoğraf çektirdi Aras Bulut İynemli, Uğur Polat ve Taner Ölmez bir haftalık set süresince otel çalışanları, set çalışanları ve hayranlarıyla bol bol fotoğraf çektirdi. Otel ekibi özverili çalışmaların karşılığını oyuncularla kurdukları sıcak dostlukla aldı. Aras Bulut İynemli, Uğur Polat ve Taner Ölmez’e ilgi oldukça yoğundu. Ekip; çekimlerin tamamlanmasının ardından oteldeki son gece yemeklerinde, çekilişle hediyeler dağıttı. Taner Ölmez gece boyu keyifli ve sıcak davranışlarıyla ilgi odağı oldu. Keyifli geçen gecenin sonunda oyuncular otelden ayrılarak, KKTC’ye veda etti. Dizi, bir baba ve oğulun çekişmeli ilişkisini konu alıyor Çocukken babası tarafından terk edilmiş; annesi, babaannesi ve dört kardeşiyle birlikte İstanbul’un eski ve yoksul semtlerinden birinde büyümüş olan Devran’ın hikayesinin konu alındığı dizide Aras Bulut İynemli, Devran karakterini canlandırıyor. Devran’ın ülkenin en büyük dolandırıcılarından biri olan babası İskender’i ı ise Uğur Polat oynuyor. Özel yeteneği olan zekasıyla ön plana çıkan Devran’ın macerası kardeşinin baba. Baba ve oğulun intikam hikayesini konu alan dizi yeni sezonun en iddialı yapımlarından.
Sakarya Sakarya tarihine ışık tutan serginin kapıları OSM’de açıldı Sakarya Büyükşehir Belediyesi, OSM’de SAGÜSAD 29. Yılı özel fotoğraf sergisinin kapılarını sanatseverlere açtı. Birbirinden değerli konukların katılımıyla açılışı yapılan “Grup 2” sergisinde Sakarya’nın tarihine ışık tutan, resim ve fotoğraf sanatına dair en seçkin eserler görücüye çıktı. Sergi 2 Ekim’e kadar sanat tutkunlarının ziyaretine açık olacak. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, sanata ve sanatçıya değer katan, sanatseverlerin ilgiyle takip ettiği program ve etkinliklere devam ediyor. Sakarya Güzel Sanatlar Derneği’nin (SAGÜSAD) 29. Yılı özel fotoğraf sergisi, Ofis Sanat Merkezi’nde (OSM) Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde kapılarını sanatseverlere açtı. Fotoğraf grubu olan “Grup 2” anısına, bu başlıkla açılan sergide Sakarya’nın tanınmış fotoğraf sanatçısı İbrahim Zaman, SAGÜSAD Başkanı Ünal Dabak, “Grup 2” içerisinde yaşayan tek isim Feruz Ertürer ve çok sayıda fotoğraf, resim sanatçısının eseri görücüye çıktı. Açılış programına bu isimlerin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Alpay Şirin ve çok sayıda sanatsever katıldı. Sergide Sakarya’nın tarihine dair çeşitli eserler ve SAGÜSAD’ın ilk günden bu yana serüvenini yansıtan resim ve fotoğraflar yer aldı. Toplamda 48 fotoğraf ve 5 resmin yer aldığı sergi, 2 Ekim Çarşamba gününe kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Büyükşehir Belediyesi’ne nazik ev sahipliği için teşekkür eden SAGÜSAD Başkanı Ünal Dabak sanatsal değerlere sahip çıkmanın önemine değinerek, “Bugün yeniden sergi salonumuza kavuşmanın ve sergimizi böyle güzel bir ortamda açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Alemdar’a teşekkür ediyorum. Şehrimizde sanat denildiğinde ilk akla gelen SAGÜSAD, değerlerine sahip çıkmaya devam edecektir. Her ortamda ifade ettiğim bir sözü burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum; Her bireyin yaşadığı kente vefa borcu olduğuna inanıyorum. Bizler bu borcumuzu şehrimizi fotoğraflayarak gelecek nesillere bırakıp yerine getireceğiz” ifadelerine yer verdi. Programda ayrıca konuklardan İbrahim Zaman ve Feruz Ertürer, bir selamlama konuşması yaparak, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne gerçekleştirmiş olduğu organizasyondan dolayı teşekkür etti. Programda konuşan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Alpay Şirin ise, “Sanat, insanın düşünce dünyasındaki soyut imgeleri somutlaştırma sürecidir ve bu süreç büyük bir emek ve özveri gerektirir. Emek sanatçının kaleminden tuvaline, kilinden taşına yansıyan, bazen bir çizgi, bazen bir renk, bazen bir fotoğraf, bazen de bir form olarak can bulur. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz emek sergisi de her sanatçının hislerini ve emeğini ortaya koymaktadır. Ben bu vesile ile serginin tekrar hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen tüm sanatçılarımızı kutluyorum” ifadelerini kullandı. Program sonunda Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şirin, SAGÜSAD Dernek Başkanı Dabak’a plaket takdim etti.