EĞİTİM
22 Aralık 2024 Pazar - 16:01 Diyadin Altınkilit İlkokulu’nu kardeş okul seçtiler Çorlu BİL Koleji BİL-AKEV Sosyal Sorumluluk Kulübü Diyadin Altınkilit İlkokulu’nu kardeş okul seçti. Eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamak ve toplumsal dayanışma bilincini yaygınlaştırmak amacıyla Çorlu BİL Koleji BİL-AKEV Sosyal Sorumluluk Kulübü, Ağrı Diyadin Altınkilit İlkokulu’nu “kardeş okul” olarak belirledi. Bu anlamlı projede Çorlu BİL Koleji öğrencileri, kardeş okuluna eğitim materyalleri, kıyafet ve teknolojik donanım gibi birçok ihtiyacı karşılayacak önemli bağışlarda bulundu. Gerçekleştirilen yardımlar arasında kitaplar, kırtasiye malzemeleri, sınıf içi eğitim materyalleri, kışlık giyim yardımları ve dijital eğitim için gerekli ekipmanlar yer alıyor. Çorlu BİL Koleji yönetimi ve Anadolu Kültür ve Eğitim Vakfı(AKEV) iş birliği ile okullarında kurulan BİL AKEV Sosyal Sorumluluk Kulübü öğrencileri, bu dayanışma projesiyle sadece eğitim materyali değil, aynı zamanda sevgi ve umut da gönderdiklerini belirttiler. Çorlu BİL Koleji Okul Müdürü Gülşah İnalcık; "İş birliği yaptığımız kardeş okulumuz Ağrı Altınkilit İlkokulu’na destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Amacımız, eğitim alanında fırsat eşitliğini desteklemek ve öğrencilerimizin dayanışma ruhunu geliştirmektir. Bu projeyi sürekli hale getirerek uzun vadeli bir dayanışma köprüsü oluşturmayı hedefliyoruz" dedi. Çorlu Bil koleji (AKEV) Kulübü sorumlu öğretmeni Zeynep Dülger ise, "Anadolu kültür ve eğitim vakfı bil koleji iş birliği kapsamında kardeş okulu projesi gerçekleştirildi bizde çorlu bil koleji olarak kardeş okulumuzu. Ağrı Diyadin altın kilit köy okulunu seçtik. Eğitim ve destek vermekten ve buradaki batıdaki doğudaki kardeşliği pekiştirmek den dolayı çok mutluyuz bu kardeş okul projemizi devam ettireceğiz. Okulumuzda iş birliği içerisinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Çorlu bil koleji olarak bu yardım projesinde bulunmaktan mutluluk duyuyoruz bu yardımları yapan okul müdürümüz. Gülşah hanıma okul velilerimize okul öğrencilerimize ve yardım severlere çok teşekkür ederiz" dedi.
22 Aralık 2024 Pazar - 14:43 Geleceğin girişimcileri Bandırma’da yetişiyor Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, girişimcilik ruhunu geliştirmek ve çocuklara erken yaşta bu vizyonu kazandırmak hedefiyle önemli bir proje hayata geçirildi. Şehit Süleyman Bey İlkokulu ile Bandırma Bilim Sanat Merkezi’nin (BİLSEM) ortaklaşa gerçekleştirdiği “Küçük Düşler, Büyük Adımlar” projesi kapsamında 17 öğrenci girişimcilik eğitimi aldı. Öğrenciler, proje çerçevesinde Bandırma’da faaliyet gösteren bir pasta ve unlu mamuller işletmesini ziyaret ederek iş süreçlerini yerinde inceleme fırsatı buldu. İşletme sahibiyle sohbet eden öğrenciler, üretimden pazarlamaya kadar birçok konuda bilgi edindi. Bandırma Bilim Sanat Merkezinde görev yapan Sınıf Öğretmeni Nimet Ayper, Rehber Öğretmeni Engin Ceylan ve Şehit Süleymanbey ilkokulu Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan proje koordinatörü Özlem Kolay’ın öncülüğünde yürütülen proje iki okuldan oluşan 15 kişilik öğrenci grubu ile hayata geçti. Bandırma Bilim Sanat Merkezi de projeye destek vererek çocukların yenilikçi düşünme becerilerini geliştirecek etkinlikler düzenledi. Okul yönetimi, bu tür projelerle öğrencilerin erken yaşta girişimcilik bilinci kazanarak, geleceğin bireyleri olmalarını hedeflendiğini vurguladı. Proje Koordinatörü Özlem Kolay "Çocuklarımızın girişimcilik becerilerini geliştirmek ve onları geleceğin başarılı bireyleri olarak yetiştirmek amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Amacımız, çocukların düşünme becerilerini ortaya çıkararak onları iş dünyasıyla erken yaşta tanıştırmak. Girişimcilik sadece bir iş kurma süreci değil; aynı zamanda risk almayı öğrenme, takım çalışması yapma ve başarısızlık karşısında pes etmeme becerisidir. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz, girişimcilik dünyasını yerinde görme fırsatı buldu. Çocuklarımızın potansiyellerini ortaya çıkararak onların kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemek bizim en büyük hedefimiz. Ayrıca, finansal bilinç, kaynak yönetimi ve sosyal sorumluluk bilinci kazandırmayı da önemsiyoruz. Bugün burada, onların heyecanına şahit olmak ve ortaya koydukları fikirleri görmek bizleri çok mutlu etti" dedi. Kolay “Bu proje ile öğrencilerimizin hayal gücünü harekete geçirirken, onları üretken bireyler olmaya teşvik ediyoruz. Onlara sadece akademik bir bilgi sunmakla kalmıyoruz, aynı zamanda gerçek hayatta karşılaşabilecekleri zorluklarla başa çıkma becerileri de kazandırıyoruz. Geleceğin girişimcileri, liderleri ve yenilikçileri olabilecek bu çocuklar, doğru yönlendirmeyle büyük işler başarabilir. Bu yüzden onlara rehberlik etmek ve destek olmak bizim için çok değerli" ifadelerinde bulundu. Proje kapsamında öğrenciler, girişimcilik dünyasını daha yakından tanıyabilmek için kendi sorularını hazırladı ve bu soruları işletme sahibine yönelterek detaylı bilgiler aldı. İşletme sahibi, çocukların ilgisi ve merakından memnuniyet duyduğunu ifade ederek jest amaçlı pasta ikramında bulundu. Program, öğrencilerin işletme sahibi ve proje ekibiyle toplu fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.
Van’da "Yerli Malı Haftası" coşkusu
21 Aralık 2024 Cumartesi - 11:39 Van’da "Yerli Malı Haftası" coşkusu Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Hacıbekir İlkokulu’nda, "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" kapsamında kentin yöresel lezzetleri ön plana çıktı. Her yıl Aralık ayında okullarda kutlanan "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" çerçevesinde farklı eğitim kademelerinde etkinlikler düzenleniyor. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen yazıda, bu kutlamalarla yerli üretim ve yerli tüketimin önemine vurgu yapılması istendi. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’daki okullarda da hafta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hacıbekir İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, evlerinden getirdikleri yöresel ürünleri sergileyerek tanıttı. Keledoş, helise, Van pastası ve otlu peynir gibi kente özgü lezzetler, öğrenciler tarafından paylaşıldı ve tadıldı. İHA’ya konuşan sınıf öğretmeni Murat Doğan, öğrenci ve velilerin katılımıyla haftayı kutladıklarını belirtti. Haftada yerli üretim konusunu ön plana çıkardıklarını ifade eden Doğan, “Diğer taraftan tasarruf konusunda öğrencilerimize bilgiler verdik. Öğrencilerimize sadece bu hafta değil, bir eğitim öğretim sezonu boyunca bunu aşılıyoruz. Bugün de özellikle yöresel yemeklerimize dikkat çekmeye çalıştık. Çünkü çocuklarımız makarna ve patates kızartması gibi yiyeceklere yönelmiş. Bizler de velilerimizden Van yöresine ait yemeklerin yapılmasını istedik” dedi. Okulda düzenlenen etkinliğin çok güzel geçtiğini dile getiren öğrenciler ise özellikle Van yöresine ait yemekleri çok beğendiklerini kaydetti.
Van’da "Yerli Malı Haftası" coşkusu
21 Aralık 2024 Cumartesi - 11:37 Van’da "Yerli Malı Haftası" coşkusu Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Hacıbekir İlkokulu’nda, "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" kapsamında kentin yöresel lezzetleri ön plana çıktı. Her yıl Aralık ayında okullarda kutlanan "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" çerçevesinde farklı eğitim kademelerinde etkinlikler düzenleniyor. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen yazıda, bu kutlamalarla yerli üretim ve yerli tüketimin önemine vurgu yapılması istendi. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’daki okullarda da hafta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hacıbekir İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, evlerinden getirdikleri yöresel ürünleri sergileyerek tanıttı. Keledoş, helise, Van pastası ve otlu peynir gibi kente özgü lezzetler, öğrenciler tarafından paylaşıldı ve tadıldı. İHA’ya konuşan sınıf öğretmeni Murat Doğan, öğrenci ve velilerin katılımıyla haftayı kutladıklarını belirtti. Haftada yerli üretim konusunu ön plana çıkardıklarını ifade eden Doğan, “Diğer taraftan tasarruf konusunda öğrencilerimize bilgiler verdik. Öğrencilerimize sadece bu hafta değil, bir eğitim öğretim sezonu boyunca bunu aşılıyoruz. Bugün de özellikle yöresel yemeklerimize dikkat çekmeye çalıştık. Çünkü çocuklarımız makarna ve patates kızartması gibi yiyeceklere yönelmiş. Bizler de velilerimizden Van yöresine ait yemeklerin yapılmasını istedik” dedi. Okulda düzenlenen etkinliğin çok güzel geçtiğini dile getiren öğrenciler ise özellikle Van yöresine ait yemekleri çok beğendiklerini kaydetti.
Muratpaşa’da Dubai çikolatası atölyesi
21 Aralık 2024 Cumartesi - 11:08 Muratpaşa’da Dubai çikolatası atölyesi Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlediği son zamanların popüler yiyeceği ‘Dubai Çikolatası Atölyesi’ kent sakinleri tarafından yoğun ilgi gördü. Muratpaşa Belediyesi, Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde 3 gün sürecek bir atölye dizisi başlattı. İlk günü ‘Yılbaşı Kurabiyesi Atölyesi’yle başlayan atölyelerin ikinci günü ‘Dubai Çikolatası Atölyesi’ oldu. Kent sakinlerinin yoğun ilgiyle takip ettiği atölye çalışmasında Pasta ve Çikolata Eğitmeni Zümrüt Kaçmaz ilk olarak çikolata yapımının püf noktalarından bahsetti. Marketlere gelene kadar onlarca aşamadan geçen çikolatanın yolculuğunu uygulamalı olarak da katılımcılara gösteren Kaçmaz, ortam sıcaklığının çikolata yapımında oldukça önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti. Ortam sıcaklığının 18 derece olması gerektiğini belirtmesinin ardından ise Kaçmaz, çikolata yapımında erime sıcaklıklarının ve temperleme işlemlerinin öneminden söz etti. Dubai çikolatasının yapım aşamaları Çikolata yapım aşaması ilk olarak fırçalar ve gıda boyaları yardımıyla kalıpların üst zemin renklendirmesiyle başladı. Kaçmaz, Dubai çikolatası yapımında kuvertür çikolatanın tercih edilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Ardından kuvertür çikolata benmari usulü eritildi. Mutfak termometresiyle sıcaklığı ölçülen çikolata 48 dereceye ulaştıktan sonra ocaktan alınarak mermer yüzeyine döküldü. Spatulalar yardımıyla karıştırılarak soğuması sağlandı. Temperlemenin ardından 28 dereceye düşürülen çikolata ocağa alınarak benmari usulü 30 dereceye yükseltildi. Tekrar ocaktan alınan çikolatanın sıcaklığı 29’a düştüğünde önceden gıda boyasıyla renklendirilen çikolata kalıplarına döküldü. Kalıpların sert zemine birkaç kez vurularak havasının alınmasının ardından ise kalıplara dökülen çikolata tekrar mermer üzerine dökülerek soğumaya bırakıldı ve böylece Dubai çikolatasının üst zemini hazırlanmış oldu. Ardından Dubai çikolatasının fıstık kremalı iç harcının hazırlığına geçildi. Harç içerisinde 600 gram Antep fıstığı kreması, 100 gram kavrulmuş kadayıf ve 25 gram tahin kullanıldı. Malzemelerin harmanlanmasının ardından harç, çikolatayla kaplanan kalıplara özenle sürüldü. Bu işlem tamamlandıktan hemen sonra ise çikolata, ısı derecelerine dikkat edilerek aynı işlemlerden geçirildi ve harcın üzeri çikolatayla kaplandı. Hazırlanan kalıplar buzdolabında soğumaya bırakıldı. Dubai çikolata yapımını tamamlamasının ardından Eğitmen Kaçmaz, “Dubai çikolatası trend çikolata. Atölyemizde çikolata yapımını gösterirken aynı zamanda ısı derecelerini ve detaylı püf noktalarını göstererek katılımcılara faydalı bilgiler vermeye çalıştık” diye konuştu. Dubai çikolatasını herkesin evinde kolaylıkla yapabildiğini gördüğünde çok basit bir işlem zannettiğini ve deneyimlemek için atölyeye katıldığını belirten Matematik Öğretmeni Gamze Akkaya, “Gerçekten ince detayları olan bir işlem olduğunu gördüm. Deneyimledim ve çok hoşuma gitti” dedi. Torunlarının kendisine sürekli Dubai çikolatası aldırmasıyla bu çikolatanın yapılışını öğrenmeye karar veren Gönül Gürkal ise “Her gün Dubai çikolatası almak zorunda kalıyorum. Tasarruf olur diye düşündüm. Artık yapabilirim” diye konuştu. Atölye çalışmaları, Gülşah Ilgın’ın eğitmenliğinde gerçekleşen ‘Poi Atölyesi’ ve Tuğçe Dural’ın eğitmenliğinde gerçekleşen ‘Nefes Farkındalık Atölyesi’yle devam ediyor.
Kullanım dışı gıdalar, öğrencilerin ellerinde mamaya dönüştü
21 Aralık 2024 Cumartesi - 10:49 Kullanım dışı gıdalar, öğrencilerin ellerinde mamaya dönüştü Sivas’ta bir lisede ’Sıfır Atık’ projesinden esinlenilerek kedi ve köpek maması üretim tesisi kuruldu. Okulun bodrum katında öğrenciler tarafından üretim yapılan tesiste üretilen mamalar, paketlenerek satışa hazır hale getirildi. Sivas’ın tek mama üreticisi konumunda bulunan okul, kullanım dışı yiyecekleri mamaya dönüştürerek israfın önüne geçti. Sivas Şehit Ahmet Eyce Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, Sıfır Atık projesi çerçevesinde okulun zemin katında üretim tesisi kuruldu. Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı ile Pazarlama ve Perakende Bölümü ile ortaklaşa kurulan tesiste kedi ve köpekler için mama üretilmeye başlandı. Yaklaşık 1 yıl önce kurulan tesis, öğretmenlerin gözetiminde öğrencilerin çabalarıyla imece usulü faaliyet göstermeye başladı. Kullanım dışı yiyeceklerin israfının önlendiği ve kedi köpek mamasına dönüştüğü tesiste ortaya çıkan ürünler, SİMA adı altında satışa çıkarıldı. Sivas’ta özel ve kamu anlamında tek mama üreticisi olan okulun idarecileri, ilerleyen dönemde e-Ticaret aracılığıyla satış yapmayı hedefliyor. “Amacımız öğrencileri meslek hayatına hazırlamak” Tesisin koordinatörlüğünü yapan öğretmen Murat Uzun, "İlk olarak amacımız öğrencilerin meslek hayatına hazırlanarak üretim aşamalarının hepsini görmesidir. Diğer bir aşamada ise e-Ticaret sistemini kurarak ürünlerin satışa sunulmasını sağlamaktır. Üretim aşamasında ilk olarak bir insanın yiyebileceği malzemeleri restoranlardan, otellerden ve Milli Eğitim’e bağlı okullardan alıyoruz. Hijyen kurallarına bağlı bir şekilde malzemelerimizi burada biriktiriyoruz. Daha sonrasında elde ettiğimiz ekmekleri kırıcı makinasından öğrencilerimiz öğütüyor. Öğütülen malzemeleri istifliyoruz. İkinci aşamada kıyma, balık ürünleri, patates, domates ve biber gibi kızartılmış ürünleri karıştırıcı makinamızda hamur haline getiriyoruz. Yaklaşık 4 saat sonra hamur belli bir kıvama geldiğinde şekil verici makinamıza koyuyoruz. Mamanın son şeklini verdikten sonra son aşamamıza gelerek ürünlerin fırınlamasını yapıyoruz. Ürünler fırınlandıktan sonra yaklaşık 2 günlük bir zaman diliminde ürünleri kurutuyoruz. Daha sonra hijyen kurallarına uyarak paketlemesini yaparak dağıtımını yapıyoruz" dedi. Besin değeri yüksek mamalar, kullanım dışı gıdalardan oluşuyor Şehit Ahmet Eyce Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Aytekin Yıldırım ise, "Okulumuzda kurmuş olduğumuz kedi ve köpek maması üretim tesisi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlatmış olduğu ’Sıfır Atık’ projesinden esinlenerek oluşturuldu. Proje kapsamında kullanım dışı kalmış gıda maddelerinin evlerden, pansiyonlardan ve lokantalardan toplanarak tekrar üretime kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda okulumuzda oluşturmuş olduğumuz üretim tesisi patili dostlarımız olarak isimlendirdiğimiz kedi ve köpeklere hizmet sunmaktadır. Bu doğrultuda kullanım dışı kalmış malzemeler tesisimizde belirli aşamalardan geçtikten sonra tekrar mama olarak üretime kazandırılmaktadır" ifadelerine yer verdi. Üretim tesisinde görev yapan öğrenci Burhan Karapınar ise, "Arkadaşlarımızla beraber kedi ve köpek maması üretiyoruz. Burada hem akademik eğitim alıyoruz hem de üretim yapıyoruz. Okuldan mezun olduktan sonra bu işi dışarıda da yapmak istiyorum" şeklinde konuştu.
Kalemkâr öğrenciler okulu tarihle renklendiriyor
21 Aralık 2024 Cumartesi - 10:29 Kalemkâr öğrenciler okulu tarihle renklendiriyor Amasya’da lise öğrencisi 5 kız, geleneksel Türk sanatlarından kalem işi sanatının yeniden canlandırılması amacıyla uygulanan "Kalemkâr Okullar Projesi" sayesinde bu tarihi sanatı öğrenip okullarını renklendiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yurt genelinde 15 okulda uyguladığı proje kapsamında Amasya Türk Telekom Proje İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nda 5 öğrenciye kalem işi sanatı eğitimi verilmesiyle unutulmaya yüz tutan bu sanatın yeni nesillere yaygınlaştırılması hedefleniyor. Hattat ve tezhip ustası Mehmet Tektaş’tan temel bilgiler edinip fırçaları eline alan öğrenciler, hummalı çalışmayla okulun boş duvarlarını sanat eseriyle donatmaya başladı. Kalemkâr öğrenciler eserlerinin tamamlanmasın sonrasında yarışmaya katılacak. Şehzadeler şehri Amasya’daki tarihi camilerin duvarlarını kaplayan klasik Osmanlı dönemi süslemeleri örnek alan öğrencilerinin okulun koridorlarını renklendirmeye çalıştığını belirten Görsel Sanatlar Öğretmeni Mete Bahşi, ortaya çıkan eserlerin projeye katılan diğer okullarla yarışacağını açıkladı. Tarihi motiflerin titiz bir şekilde duvara işlediklerini anlatan öğrencilerden Ayşe Selin İnan, “Bu sanatın inceliklerini öğrenirken bir yandan da keyif alıyoruz” dedi. Selin Kılıç ise üniversite eğitimini bu alanda sürdürüp kendisini geliştirmeyi hedeflediği söyledi. Okul müdürü Ahmet Eren de yüzyıllar boyunca Türk İslam sanatlarının bir dalı olarak sivil, dinî, askerî ile mimari yapıların iç ve dış mekân süslemelerinde önemli bir unsur olan kalem işi sanatını yaşatmaya hevesli olan öğrencilerini kutladı.